Kiindulva a vezetőség elmúlt évek beli ténykedésén és Zidane eddig mutatott felfogásából, én valami ilyesmire számítok most nyáron:
Taktika
Alapvetően Zidane 2 fő felállást alkalmazott, 4-3-3 volt az alap, mellé a 4-4-2 is sokszor bejött.
Amivel anno látványosan sokszor szét tudtunk szedni mindenkit, az a következő recept volt: masszív, stabil, biztos játék 4-3-3-ban, majd az erőnlétbeli fölényünkkel karöltve váltás 4-4-2-re a szélen két gyors szélsővel, akik meg tudják nyerni az 1v1 párharcokat és tudják a kapu elé tömni a labdákat.
Ez faszán működött, ezen a recepten szerintem nem nagyon fog változtatni Zizou.
Átigazolások
Amikre úgy tűnik szükségünk van:
1. balhátvéd
2. középhátvád
3. box to box középpályás
4. 1v1-ezni tudó szélsők
5. gólerős center
1. Marceloval szerintem már nem nagyon érdemes számolni, bár még összekaphatja magát, de valószínűleg egy környezetváltás neki is jót tenne. Sajnálnám, ha távozna, de érzésem szerint Odriozolával szereztünk egy hozzá némileg hasonló típusú játékost, aki elképesztően jól lép be a támadásokba, de hátul azért ki kell segíteni őt.
Requilon nálam egy az egyben LV kategória, egy harcos, lelkes, pörgős katona, akire szükség van a keretben, de ott azért problémák vannak, ha állandó jelleggel befér a kezdőbe.
Ide ha Hakimit visszahoznánk azzal már ki tudnék egyezni.
2. Vallejo sajnos Woodgate-szindrómás. Kár érte, nagyon tehetséges, de így nincs hasznunkra, csak a helyet foglalja a keretben.
Militao leigazolásával ez a kérdés el is dőlt, a srác nagyon durván hajaz Pepére, ennél jobb ajánlólevél nem is kell.
3. A Modric-Kroos-Casemiro hármas tökéletesen kiegészítette egymást, de sajnos eljárt felettük az idő, itt mindenképp kell a vérfrissítés. Mivel az elmúlt évek sikeréhez elengedhetetlen volt, hogy itt a világ vitán felül legjobbjai szerepeltek nálunk, így Modricot mindenképp egy hasonló kaliberrel kell pótolnunk.
Ha Pogba hozható valahogy, akár Bale “feláldozásával”
akkor hozni kell. Ha nem sikerülne, akkor Eriksen vagy Pjanic is megfelelő alternatíva lehet.
Ödegaard lenne a másik ember akit hoznék a középpályára, szerintem bizonyított annyit, hogy megkapja ezt az évet. Kéne a középpályára egy olyan típusú kreatív játékos, mint ő.
+1: Ha Rabiot hozható lenne Llorrente helyére én szívesen látnám, bár a kezdőbe kevés, cserének meg sok lenne a fizetése.
4. Az idei egyik fő problémánk, hogy nagyon statikus a csapat, kevés párharcot nyernek meg a támadóink. Ide Rodrygo személyében egy ember már zsebben van. Hazard szintén szinte biztos hogy érkezik. Itt olyan játékosokat akarok látni, akiktől tartanak a védők és akik bátran rá is rontanak a védelemre, akik már a puszta jelenlétükkel létszámfölényes szituációkat tudnak teremteni. Ezzel a kettőssel maradéktalanul elégedett lennék.
5. Nagyon hiányzott idén egy kaput támadó gólerős csatár, ezt nem is ecsetelem tovább. Nyilván Mbappe lenne az elsőszámú jelölt, de mivel az ő megszerzése esélytelen, én Jovic érkezésének is maximálisan örülnék. A srác elképesztően jó a kapu előtt és mezőnyben sincs elveszve. A titkos jelöltem amúgy Firmino lenne ide, de őt nem hiszem hogy el tudnánk hozni.
Keret
Ezek után egy ilyen kerettel ki lennék egyezve:
Courtois/Lunin
Carvajal/Odriozola – Varane/Nacho – Ramos/Militao – Hakimi/Reguilon
Pogba/Modric – Casemiro/Llorrente – Kroos/Ceballos
Vinicius/Vazquez – Benzema/Jovic – Hazard/Rodrygo
+ egy kapus (felőlem maradhat Navas is, de egy másik, rutinos öreg rókával is kiegyeznék)
+ Ödegaard (bevethető szélen is középen is)
+ Mariano (kell még egy olyan csatár aki minden idegszálával a góllövésre koncentrál)
Mivel kiválóan működött az, hogy a 70. perc környékén behozunk 1-2 friss szélsőt, átállunk 4-4-2-re és a szélen megverve az ellenfelet nyomjuk be a labdát középre az érkezni és gólt lőni tudó embernek, így fontos lenne, hogy legyen plusz 1-1 extra emberünk a szélre és centernek a keretben.
Távozók
1. Vallejo: ennyi sérüléssel nem lehet rá számítani és már meg is vettük a pótlását.
2. Marcelo: hiányozna nagyon, de nem szeretném végignézni ahogy követi Raúl és Casillas útját az utolsó éveikben
3. Isco: látványos, de ritkán hasznos. Sokkal direktebb játékosokat szeretnék a pályán látni. + jó cserealap/sokat lehet érte kérni
4. James: megvan benne az extra faktor, de Iscoval egyetemben nincs pozíciója és Zidane se számít rá. + jó cserealap/sokat lehet érte kérni
5. Valverde: semmi extra, kb mindegy hogy el- vagy kölcsönadjuk
6. Bale: neki lejárt az ideje Madridban. Még mindig képes a semmiből is gólt lőni, de nem lehet rá számítani. + jó cserealap/sokat lehet érte kérni
7. Asensio: habár sanszos, hogy Ödegaard helyett ő marad végül a keretben, ez a beszari hozzáállás nem egy győztes ember mentalitása. Szimpatikus volt amikor berobbant, de azóta semmi sem fejlődött.
8. Brahim: mehet kölcsönbe bizonyítani.
+1: Navas: örülnék ha maradna második számú kapusnak, de nem hiányzik a médiafeszkó.
Pletykák
Sokat hallani még több fiatal tehetség nevét, mint Felix Joao vagy Sancho, de az a helyzet, hogy a legígéretesebb fiatalok szűk listáján ott van Vinicius és Rodrygo is, így még több fiatal támadó leigazolása értelmetlen lenne, akármennyire tehetségesek is. BL-t a prime Ronaldo, prime Benzema, prime Bale hármassal nyertünk, nem 18-20 éves tehetségekkel. Épp elég van belőlük a keretben, már-már így is tulzóan sokan vannak.
Megjegyzések
1. Az összeállítás írásakor figyelmbe vettem, hogy Zidane alapvetően nem kezdőben, hanem keretben gondolkozik, így én is ezt tettem. Ha 3 fronton akarunk harcolni akkor kell az, hogy adott esetben Modric kaliberű emberek üljenek a padon. A BL+bajnokság kombó is akkor esett le, amikor Ronaldot pihentetve a bajnokságban amúgy kiemelkedő Morata+James kettős tudta vinni a hátán a csapatot.
2. Szükség van a keretben az olyan “katonákra”, mint Casemiro, Llorrente vagy Vazquez. Nyilvan el tudnék képzelni a helyükön egy Kantét, Manét, de sokszor velük sem vagyunk hátrébb, illetve elég jól kompenzálják a hiányosságaikat azzal, hogy tényleg katonákként működnek.