ikelemen5 írta:
Használ valamelyikőtök okos otthon rendszert, eszközöket?
Ha igen, mit, és miért azt?
Én nem használom egyiket se, de okosotthon szereléssel is foglalkozik a cégünk. Fontos leszögezni az elején, hogy manapság sok mindent okosnak és okos otthonnak titulálnak, de valójában óriási különbségek vannak rendszer és rendszer közt tudásban és árban is. Amit én ismerek, azok közül a Loxone a legjobb, de nem pazarolnek rá sok szót. Építkezésnél vagy nagy házfelújításnál lehet vele számolni, kiépitese mindenképp milliós (könnyen több milliós) tétel. Amit én még nagyon szeretek az a Fibaro rendszer, ha egyszer házam lesz, tuti ezt fogom berakni. Ennek rádiós moduljai vannak, tehát közel sem igényel akkora szerelési munkát, mint bármelyik vezetékes, plusz megadja a lehetőséget, hogy modulonként, aprajával növeld a rendszert (tehát nem egyszeri nagy kiadás). Vesz az ember egy lite központot meg 2 dugaljat, és máris tud konnektort kapcsolni. De van hozzá egy csomó modul, igy tudsz akár RGB led szalagot, világítást, redőnyt, fűtést, klímát, tv-t, öntöző rendszert, és még egy csomó mindent vezérelni. Nem mondom, a szereléshez kell egy kis villanyszerelői tudás, de minimum műszaki affinitás és érdeklődés, de ennyi a neheze. És amitől ez jó, hogy minden eszközt egy központi egység irányít, egy telefonos alkalmazásból érsz el mindent, és olyan automatizmusokat lehet beallitani, ami akár minden eszközt érint. Hülye példa: mész haza, nyitod távirányítóval a garazskaput, ettől felkapcsol egy kinti lámpa és a garázs világítás, a riasztó kikapcsol, a tv bekapcsol, a nappali világítás halvány fényre állítódik, bekapcsol a rádió vagy a spotify, fűtést felveszi 23 fokra, stb stb stb. Fantázia és pénztárca szab határt. Ja és hangvezérelni is lehet pl echo dottal is
Jók persze az okos villanykörték, meg dugaljak is, ismerkedni a dologgal kiváló, de nem tudsz annyi mindent megvalósítani velük.