Estét !
Az én ajánlásom azt hiszem kissé rendhagyó lesz, de úgy gondolom érdemes időt és figyelmet fordítani ezekre a produktumokra is.
Koe no Katachi (2016)
A Silent Voice / The Shape of Voice
MyAnimeList
IMDb
Én meglehetősen oda és vissza vagyok a japán animációs munkásságért, legyen az sorozat, egész estés alkotás vagy éppen antológia.
De nem csak a távol -keleti országok darabjait kedvelem, lehet ez bármilyen rajzfilm vagy animációs film, esetleg CGI orgia. ( vagy mindnek az egyvelege )
Viszont valamiért a japán képregény ( Manga ) és animációs film mégis közelebb áll hozzám, talán mert egyéb módon is kötődöm az országhoz, valamint nagy tisztelője vagyok az ottani hagyományoknak és kultúrának.
Továbbá gyerekként, leginkább Hans Christian Andersen művein szocializálódtam. Gyermeknek és Felnőttnek is egyaránt jól átjön a keserédes melankólia, ha épp olyan darabról van szó a dán meseírótól és költőtől. Tehát nem feltétlen a hálivúdiheppiend a zsánerem, vagy a fekete és fehér beállítottság. Japánban még él ez a szemléletmód, jól vegyítik a drámát,tragédiát,örömöt stb....nem pont a boldog befejezésre görcsölnek rá ( ha épp olyan rajzfilmről van szó ).
De mondhatnám, hogy az Anime-ot, a felnőtteknek is érdemes nézni(leginkább), sőt....sok sok alkotás kifejezetten felnőtteknek készül, gyerekfejjel nem egy darab kb. érthetetlen és felfoghatatlan, éppen ezért élvezhetetlen is lehet. ( még 18+ ban is )
A
Koe no katachi egy 62 fejezetes mangát adaptál egy bő 2 órás filmbe. Nagy sikerrel teszi mindezt, mert jó érzéssel vágtak ki vagy sűrítettek több oldalon keresztül futó jeleneteket. Ugyan a szereplők mindennapjaiba nem tekintünk be manga mélységekben, de így a film minden pillanatára érdemes odafigyelni.
Ez egy Slice of Life anime, ami annyit tesz, hogy nem a scifimechafantasy vonalat képviseli, hanem nagyon is valós életszituációkra és alaphelyzetre épül fel. Reális világot tár a néző elé, hétköznapi "hősökkel", azok mindennapi életét bemutatva.
Lehet itt számítani drámára, romantikára, örömködésre meg bicskanyitogató megnyilvánulásra is. ( kifejezetten idegesít némely része )
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Lesz szó japánokra jellemző becsületről, náluk komoly problémát okozó iskolai "bántalmazásról",( mely sajnos ott nem egyszer öngyilkosságba torkollik ), karmáról, arról hogy miként birkózzunk meg a testi fogyatékossággal, és hogy emberként képesek vagyunk az önkontrollra, a változásra !
Egyébként nem kell tartani, nem túlzottan csöpögős és giccses, a drámát és az érzelmeket sztm nagyon is helyén kezeli a mű.
Érdemes rá többedmagaddal beülni, nem lesz benne leszakadó testrész, mindfuck vagy valami pszicho vonulat.
Csodálatos az Art, fülbemászó a hangzás és tanulságos a történet.
Megtalálható a hazai könyvespolcon ( magyar felirattal kiegészülve ), valamint online egész jó minőségben ( angol felirattal ).
mov.online
Ajánlom minimum a HD felbontást, de minél jobb minőséghez tudtok hozzájutni, annál nagyobb élmény lesz.
Remélem lesz olyan akit megérint, vagy csak egy kicsit is megtetszik neki.
Szintén reménykedem, hogy nem láttátok sokan.