füst írta:
Biztos máshogy vezettem volna fel ugyanezt, de én is hasonló sztorikat olvastam-láttam.
Mármint hogy sajnos sokan nem tudnak stresszhelyzetben együttműködni a rendőrökkel, ha fegyvert fognak rájuk. Ösztönszerűen menekülnének a szituációból ezáltal olyan dolgot tesznek, ártatlanul is, ami miatt sajnos eldördülhet a fegyver.
Mert a rendőrök szemszögéből sem veszélytelen a szituáció, ott is van stressz. Konkrétan bárkinél lehet fegyver, legálisan is szinte bárki birtokolhat, és pont ezért törvénytelenül is nagyon egyszerű hozzáférni. Őket is hazavárja a család, a törvény viszonylag elnéző a rendőrök fegyverhasználatát illetően, és biztos játszik az a tény, hogy noha minden rassz megtalálható Amerikában, de mégis 10-ből mondjuk 6-szor a feketék követnek el fegyveres bűntettet, így már eleve máshogy állnak hozzá ha feketével van dolguk.
Emellé jön a gansgta, fuck police, stb. rétegkultúra. És mindez összeáll mint a jó bableves, ezért rendőrberkekben az az elfogadott, hogy inkább húzzák meg a ravaszt kétes szituációkban. Még mindig jobb utólag magyarázkodni 10szer mint ottmaradni 1szer.
Nem csodalom, hogy nem minden esetben kooperalnak az emberek, amikor jo esely van ra, hogy vegzetes kimenetelu lesz szamukra a talalkozas. Btw George Floyd eseteben nem volt semmi ilyesmirol szo.
Van stressz? Nezd meg a videot. Milyen stressz volt ott? Megbilincselt, foldon fekvo ember, akinek a nyakan terdeltek 10 percig. Elotte levo videoban foldon levo emberbe uritettek ki egy tarat. Milyen stressz volt ott? Veszelyben volt ott az eletuk? Vagy amikor a rendor rossz hazba ment be, es lelovi az ott elo embert?
Senki nem mondja azt, hogy kocsog rendorok, ha mondjuk egy harlemi fekete drogbandaval valo leszamolasnal lelonek par bandatagot. Nem, itt visszatero, rendszeres tulkapasrol beszelunk.
Meg mindig jobb utolag magyarazkodni 10szer? Az 10 artatlan elet. Persze elfogadhato, ha ugy gondoljuk hogy egy fekete elet 1/10-ed annyit er, minden mas esetben nem annyira.
Az a baj, hogy ez az elfogadott a rendorokben. Latsz egy negert, lojj nyugodtan, majd utolag kimagyarazzuk, nincs szukseg arra, hogy nekik is adjunk jogokat.