Madridom Filmklub

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
gunner
Kedvenc csapatod: Arsenal

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: gunner » 2020. december 26., szombat 21:34

:agree: , köszi.

Írtam Faustnak, utolsó ajánlás, várom a választ és közzéteszem a filmet :)
"And my heart will leave you never."

soadroli
Kedvenc csapatod: a másik

HozzászólásSzerző: soadroli » 2020. december 26., szombat 21:32

gunner írta: Ki következik? Valaki tudja linkelni a dokumentumot?
te jössz.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... 1909834698
Kép

sonic
Kedvenc játékosaid: Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: sonic » 2020. december 26., szombat 20:04

Penteken direkt nem volt ajanlas, vagy mar nincs tobb ajanlas? En vegre megtaláltam az interneten a lovak izlandi historiajat hamarosan nekikezdek. :)
"..We change the course of history. Everyday people like you and me.."

Raúlito
Kedvenc játékosaid: Raúl, Cristiano Ronaldo, Modric, Isco, Ramos, Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2020. december 26., szombat 18:13

Le salaire de la peur

Rögtön azzal kell kezdjem, hogy kitűnő ajánlást nézhettem meg, ezért már jár a köszönet :) A filmről még nem hallottam, de a nézése közben felismertem, hogy egy igazi remekművel van dolgom, amely olyan filmklasszikusok sorát erősíti, mint Az aranypolgár vagy a Casablanca.
A nézőt vagy beszippantja egy mozgóképes alkotás és teljesen belefeledkezik (ilyenkor nem találunk benne hibát, minden tökéletesnek vagy tökéleteshez közelinek tűnik) vagy egy idő után elkezded meglátni a gyenge pontokat, melyek zavaróvá teszik a befogadást. Nos, akárhogy próbálnék fogást találni a filmen, nem nagyon tudnék (nem olvastam utána, de szerintem a nálunk hozzáértőbb profi kritikusok se nagyon tudnának) hibát találni benne, le a kalappal Henri-Georges Clouzot előtt :salute:
De miért is működik annyira A félelem bére? Szerintem a karakterek jellemábrázolásában és a feszültség folyamatos fenntartásában érhető tetten a mű rendkívülisége.
Már eleve a történet is felkelti a figyelmet: Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!a II. világháború után Latin-Amerikában ragadt vagy oda a világégés miatt kivándorló gyanús figurákat látunk, akiknek mind megvolt az okuk arra, hogy elhagyják az öreg kontinenst. A rendező felskicceli a 4 karakter főbb jellemvonásait, bemutatja a kilátástalan környezetet, ahova kerültek, majd rátér a konkrét cselekményre. Teszi mindezt eleinte ráérős tempóban, de pont megfelelő aránnyal, se nem túl röviden, se nem túl hosszan.
A film erejét persze a robbanóanyag szállítása adja, pontosabban e szállítás nehézségei, részletei illetve a főszereplők ezzel kapcsolatos attitűdje, a feladathoz való hozzáállásuk. Míg kezdetben Jo a legelszántabb (és bátorságával, keménységével még a kocsmában is kérkedik) és Bimba a legrezignáltabb (szinte várja a veszélyes küldetéssel együtt járó tragédia lehetőségét) addig Mario fél, Luigi pedig csak rossz egészségi állapota miatt csatlakozik. Mégis utóbbiak a legbátrabb szereplőivé válnak a filmnek.

Bár a film megtekintése közben egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mi lesz a szereplők sorsa, mégis tudtam értük szorítani és a legjobb thrillerek feszültségét teremtette meg e kitűnő dráma, így az osztályzatom nem is lehet más, mint 9/10 Még egyszer nagy pacsi az ajánlásért, minden képkockáért érdemes volt leülni e remekmű elé :agree: Szerintem e kör legjobb filmjét láthattam, így a legmagasabb pontszámra számítok :coffee:
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

Raúlito
Kedvenc játékosaid: Raúl, Cristiano Ronaldo, Modric, Isco, Ramos, Marcelo

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2020. december 25., péntek 12:07

Sziasztok!

Elnézést nagyon eltűntem, de ez a fránya Covid engem is elért és az itteni jelszavammal is akadt gond, de most végre - kihasználva a téli szünetet - van időm pótolni az elmaradásaimat :)

Nos, kezdjük A napfény ízével! Történelemért rajongó, e tudománnyal napi szinten foglalkozó emberként mindig is kedveltem a nagy ívű, egy-egy közösség sorsát személyeken vagy családokon keresztül bemutató, nagy ívű műveket, legyen az regény vagy mozgókép. E filmet témája és Szabó István miatt már régebben láttam és már akkor is csalódást okozott.
Az első probléma az alkotás hossza: még e korszakok iránti érdeklődés mellett is túl hosszú a film, pedig én egyáltalán nem vagyok ellenére a monstre daraboknak (egyik kedvencem a Keresztapa első része sem épp rövid :D) de csak akkor, ha a forgatókönyv jól van megírva és vagy feszes a cselekményvezetés vagy a tartalom képes lekötni. Itt egyik kitétel sem valósul meg...
A történelmi-politikai-társadalmi viszonyok ismeretében elmondható, hogy a három nemzedék élettörténete sem nem egyedi, sem nem annyira érdekfeszítő, hogy közel 3 órát meg lehessen tölteni vele.
A magánélet megjelenítése és a szerelmi szál bár kötelező az ilyen típusú filmeknél, de bemutatásuk szintén nem ad hozzá a film élvezeti értékéhez.
Nálam Ralph Fiennes játéka húzza fel a filmet, alakításával a nála szokásos, magas színvonalat hozza :) Miatta az osztályzatom 6/10 Köszönöm az ajánlást!
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

Limaten
Kedvenc játékosaid: Gerrard, Henry, Modric, Zidane, Kroos

HozzászólásSzerző: Limaten » 2020. december 19., szombat 17:09

Le salaire de la peur

Na emmár döfi. Annyira bejött, hogy néhány jelenetet meg néztem újra színesbe (youtube-on fent van, de szinkronnal).
A többi inkább megy spoilerbe.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!
Szóval, nem hittem volna, hogy a film azzal kezdődik, hogy az arcomba tolnak egy négerf@szt :mrgreen: . Gunneral ellentétben, nekem nem volt bajom az elejével, szépen előkészítette a film második felét, bemutatta a viszonyokat. Volt 4 karakteres karakter (az olasz Luigit imádtam, aki úgy nézett ki, mint Mario :lol:) akik már össze-vissza utálták egymást, de a közös cél (nem meghalni) összébb hozza őket. (A nitroglicerin szállítás/cipelés lehetne valami modern céges csapatépítő program is :mrgreen:). Az öreggel ellenszenves voltam, de amikor látszott rajta, hogy fejben feladta a megfordulós jelenetnél, onnantól kezdve már kajak sajnáltam. Pláne, ami az után jött. Az olajtócsás jelenet hatalmas volt, már azért megérte megcsinálni a filmet. Az előtte lévő jelenetekben is szépen fokozódik a feszültség, de nekem, mint nézőnek nehéz elhinni, hogy már út elején történne valami komolyabb dolog, így ott még nem volt nagy izgulási. A végét (Mario visszaútját) viszont még mindig nem tudom hova tenni. Valamelyikőtök majd magyarázza el nekem, hogy ott mit is láttam, és így majd jó dobozba tudom elrakni azokat a képkockákat, köszke :D

Fasza filmélmény volt, Köszöntem :agree:
8,5/10

sonic

HozzászólásSzerző: sonic » 2020. december 19., szombat 11:09

En egyelore nem tudtam beszerezni.

Petr
Kedvenc csapatod: Barcelona

HozzászólásSzerző: Petr » 2020. december 19., szombat 0:53

Mielott jol lehuztok, azert leirom, miert is gondoltam, hogy a filmklubba valo, meg akkor is, ha nem lesz kozonsegkedvenc.

Eloszor is ott kezdenem, hogy baromira adom az izlandi kulturat, legalabbis a modjat, ahogy elnek. Megvannak a sajat heppjeik, kialakitottak a sajat vilagukat es csak boldogok szeretnenek lenni. Kivetelek nyilvan mindig vannak es egyre nagyobb es nagyobb teret nyer naluk a turizmus, de az alapmotivacio ez.

Ennek az egyszerubb egzisztencianak megvannak a szepsegei es hibai. Nagyra tartjak a lovakat, amiket tradicionalisan a megtermekenyites szimbolumanak tartanak. A hagyomanyokat szem elott tartjak es tudnak inni. Ezekre a motivumokra epul a nem hagyomanyos film.

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Az elso epizodban azt latjuk, ahogy a szereplo buszkeseggel lovagol buszken a kancajara. Ez adja neki az eletben a pluszt, az onkepet. Irigykednek ra az emberek, irigylik a tokeletesseget, amit sugaroz. Egyutt adnak egy egeszet. Az egeszben szerintem tok jo ez a fajta abszurditas, amivel a csodor megrontja ezt a kepet. Emberunk nem is kepes elviselni ezt a szegyent es megoli eletenek ezt a reszet. Ha nem tudja a tokeletesseget sugarozni kifele, inkabb nem is sugaroz semmit. Sajnos sok emberre ra lehet huzni ezt a fajta termeszetet.

A masodik epizodban az alkoholizmussal, fuggoseggel szembesulunk. Barmit megtesz az ember azert, hogy fuggoseget kielegitse. Abszurd modon kifigurazasra kerul a karos szenvedely es itt is a vegsokig kitartva az egyen elvei es szokasai mellett az onpusztitast valasztja a szereplo.

A tradiciok megjelennek a harmadik fejezetben is. Emberunk nem hajlando mas iranyt venni, mint amit mindig vett, meg akkor is, ha az le van zarva. Barmit megtesz azert, hogy kovesse a hagyomanyos utat, figyelmen kivul hagy barmit, csak az elvakult cel lebeg a szeme elott. Ironikus modon pont a szemet vesziti el. Az elkoveto pedig a bosszuszomjba es onbiraskodasba fullad bele.

A latin szereplo tortenete azt mutatja be, ahogyan valaki egy gyors impulzus es sikerelmeny alapjan szakertonek kepzeli magat. Amennyiben nem adozunk tisztelettel annak, amit csinalunk es elhisszuk magunkrol azt, hogy az adott kepesseget kelloen elsajatitottuk (foleg kezdokent), az visszaut.

Egyedi modon a tortenetet itt nem a szereplok vagy a cselekmeny koti ossze, hanem maga Izland. A lovak, az emberek jelleme es a taj. Minden jelenetben csak a taj kozos, megadva azt, ami az izlandiaknak igazan szamit: a hely, ahol elnek. Emellett kifigurazasra kerulnek a tradiciok es megmutatva, hogy erdemes javitani a hagyomanyokon, nem gorcsosen ragaszkodni ahhoz, ami mar elmult.

A magam reszerol en ezt konnyen nezheto filmkent eltem meg. A tortenek mind adtak valamit, bar teny, nem mindnek sikerult dinamikat adni. Eppen a nem letezo tortenetvezetes es majdnem zero cselekmeny miatt at tud csapni tobbek szamara nezhetetlenne a film, remeltem, hogy ezesetben szerencsem lesz. A film eppen a fentiek miatt nem hetkoznapi, talan egyes kriteriumrendszerek szerint nem is film. Viszont szerintem lehet belole tanulni es lehet rajta mosolyogni, ha pedig megtalal egy megfelelo lelki allapotban, szerintem konnyen is lehet fogyasztani. Bar egyre inkabb ugy gondolom, hogy ez szemelyfuggo is. Valakinek ez nem eleg, nekem amikor neztem, az volt. Ha ujraneznem, lehet nekem sem lenne, de a fenti impressziokat megkaptam.

Petr

HozzászólásSzerző: Petr » 2020. december 18., péntek 23:48

Reg lattam, nekem akkor tetszett. :D Akkor sikerult tovabb gyilkolni a kort, szorri.

Zeneklubban is en jovok, meg a vegen nyomok egy kombot.

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2020. december 18., péntek 22:55

Jaj, ez nagyon nem volt jo. :mrgreen:

soadroli

HozzászólásSzerző: soadroli » 2020. december 18., péntek 22:47

fú Petr, ez minden volt csak kellemes nem. valami borzalom :x
bocsi de ez most kikívánkozott :mrgreen: alszok rá egy-kettőt.
Kép

soadroli

HozzászólásSzerző: soadroli » 2020. december 18., péntek 19:29

kicsit off, de ha már Mikkelsen, kijött az új filmje, a Druk (Még egy kört mindenkinek) :D
Kép

gunner
Kedvenc csapatod: Arsenal

HozzászólásSzerző: gunner » 2020. december 18., péntek 16:58

Ennek a posztere is elég ütős :lol:
"And my heart will leave you never."

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2020. december 18., péntek 11:31

Az emberek es csirkeken itt egy-ket emberen kivul teljesen megfekudt volna mindenki, azt az elmebeteg allatsagot bazmeg. :mrgreen: Imadtam. :mrgreen:

sonic

HozzászólásSzerző: sonic » 2020. december 18., péntek 11:14

Ok, koszi en szerintem ma este meg is nezem. Szeretem a skandi filmeket barmilyen allat van benne: csirke, lo, juh, Mads Mikkelsen, stb.. :D

Petr

HozzászólásSzerző: Petr » 2020. december 18., péntek 11:02

sonic írta: Ennek van barmi koze az emberek es csirkek-hez, vagy csak a cime hasonlo? Tudom az dan ez meg izlandi, de ha az egyik a masikbol meritett ihletet akkor felejthetetlen filmelmenyben lesz reszunk. :)

Nem tudok rola es gyors kereses utan sem talaltam kapcsolatot. Az is remek film! Egyebkent az izlandi hamarabb keszult.

Gondolkodtam egyebkent, hogy a csirkeset ajanlom, de Mikkelsen miatt gondoltam nagyobb ra az esely, hogy valaki latta mar. Ugy pedig kevesbe buli. :)

sonic

HozzászólásSzerző: sonic » 2020. december 18., péntek 10:56

Ennek van barmi koze az emberek es csirkek-hez, vagy csak a cime hasonlo? Tudom az dan ez meg izlandi, de ha az egyik a masikbol meritett ihletet akkor felejthetetlen filmelmenyben lesz reszunk. :)

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2020. december 18., péntek 10:51

Persze, csak meg nem irtam rola. :-(

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2020. december 18., péntek 10:50

Egyáltalán vacsoráztál már Andréval, dog whisperer? :D

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2020. december 18., péntek 10:43

Nekem holnap van az utolso munkanapom iden vegre valahara, szerintem jovo heten le is zuzom mindharmat. Koszi a turelmet!

Vissza: