Bő egy hete van meg, szóval csak egy előzetes véleményt tudok adni róla. Még az ismerkedős fázisban vagyok.
Én mint mindenféle vásárlás előtt, ennél is hónapokig néztem youtube videókat mik az ajánlott okosórák, mire lehet használni, milyen fasza appok vannak rá. Ezek után se voltam biztos benne, hogy megér ennyi pénzt egy olyan eszköz, ami nélkül simán megvan az ember.
Mindenhol azt hallottam, hogyha valakinek iphone-ja van, és egy komoly okosórát akar, akkor az Apple Watchot érdemes venni, mert nagyon sok lehetőséggel bír, és a telefont remekül terjeszti ki.
S3-at az elején ki tudtam zárni, mert hiába volt jóval olcsóbb, engem baromira megvett a nagy, lekerekített szélesebb kijelző, amit az S4-gyel hoztak be. S6 40-nel drágább lett volna, ennyit felárat viszont nem ér az egy évvel újabb proci, az ekg meg a véroxigén-mérés. Egyedül az always-on displayt sajnáltam kicsit, de így utólag az se hiányzik. Az SE-ben az S5 procija van, ami két évvel újabb, mint az S3-é, ami szerintem számít. Ráadásul biztosan tovább is fog frissítéseket is kapni. Így könnyen kijött, hogyha veszek, akkor SE.
A méretet tekintve gondban voltam az elején. Istyle-ban felpróbáltam a 40-eset és a 44-eset. Nem vagyok a nagy órák híve, ezért a 40-es talán még jobban állt a karomon, mint a nagyobb viszont a hasznos kijelzője meglepően sokkal nagyobb a 44-esnek. Könnyebben lehet olvasni rajta mindent. Emellett elvileg kb. 10-20%-kal tovább bírja az aksija a 44-esnek. Ezért nálam egy a 10k felárat megérte. Egy lány karjára viszont a 44-es orbitális lenne, így ha valaki ajándékba vesz a párjának, a kisebbet vegye.
Szóval 1 hét után azt gondolom, hogy jó vétel volt. Nagyon kényelmes, hogy egyből meglátom, ha jön valami értesítésem. Az üzikre beszéddel egyből tudok is válaszolni. Magyart is meglepően jól megérti.
Eddig a mozgásra való motiválása is egész jól működik, tetszenek a digitális érmék, amiket lehet velük nyerni.
Rengeteg mozgásopció van, és elég sok third party app, amit le lehet szedni rá (pl. Nike appok vagy Strava).
A Spotify is egész jó rajta, lehet a különböző playlisteimen lépkedni
Third party appokkal akár Instát, böngészőt, twittert is lehetne rajta butácskán futtatni, de ezekre egyelőre nem volt túl nagy szükségem. Minden telóra jövő értesítés megjelenik szépen az órán, nincsen semmi betű vagy ikon, amit ne tudna kirajzolni.
Kedvenc appom a fordító, nagyon könnyen lehet vele a beszédet lefordíttatni magyarra vagy magyarról.
A kijelző kurva szép, egy fotóalbumot rá lehet tölteni. A számlapok tárháza lényegében végtelen, akárhogy variálhatóak. A rezgései baromi jók, a gyári appok különböző módokat használnak, így tudom, hogy épp mit akar tőlem az óra.
A mobilon lévő óraappal nagyon könnyen lehet beállítgatni rajta dolgokat.
Én elég sokat nyúltam a mobilomhoz korábban megnézni az értesítéseimet, és akkor sajnos más appok görgetésébe is elég sok időt sikerült beleraknom. Az ilyen pótcselekvések száma jelentősen csökkent, mert csak az órámon megnézem az értesítéseket, ha akarok és tudok, akkor beszéddel 2 mp alatt válaszolok rá vagy azt se. A telót pedig nem kell elővennem, csak ha valamihez nagyon kell. Ennek nem csak az az előnye, hogy nem kezdetem pörgetni feleslegesen az instát, hanem a telefon is tovább bírja, és mivel kevesebbet kell elővenni, kisebb az esélye, hogy leejtem.
Általános használat mellett másfél napot bír (én mondjuk kikapcsoltam a folyamatos zajszintfigyelést és a kézmosás funkciót, mert elvileg ezek feleslegesen eszik az aksit, és túl sokat nem adnak hozzá az egészhez). Alvásfigyelés elvileg elég jó lett az a legújabb watchos-szel, de ezt még nem próbáltam. Megvárom amíg megjön rá a tok és majd utána. Addig használom éjszaka a mi bandemet, ami ugyanúgy tudja.
Az óra meg a telefon maximális összhangban van. Pl. ha jön értesítés, akkor csak a mobilon jelenik meg, a telefon nem villan fel feleslegesen (ha viszont épp a teló van a kezemben, akkor meg az óra nem villan fel üzi esetén).
Szóval az egész ökoszisztémába nagyon illik, viszont tényleg nem fogja megváltani a világot. Valóban csak egy extra, és nem nagyon van olyan dolog rajta, amit ne tudna egy mobil is. Viszont szerintem maga az óra általánosságban egy jó kiegészítő, és ha hagyományosat venne az ember, arra is tízezreket vagy százezreket költene. Ez viszont nemcsak jól néz ki, hanem hasznos is. Megkönnyíti az életet, és segít a fókusz megtartásában, ami számomra a legnagyobb haszna, ráadásul erősen buzdít arra, hogy egészségesebben éljek.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.