OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Süti
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Süti » 2021. március 4., csütörtök 7:39

Halfkey írta:
nmate írta:

Nekem pont az az évi 1-1,2 millió fog hiányozni, amit albira költöttem ahelyett, hogy össze tudtam volna spórolni lakásra. Így is meglesz talán, csak jókora hitellel.

Munkahellyel, fizuval elégedett vagyok. Magával a munkával kevésbé.
Ez is egy érdekes gazdasági kérdés egyébként, és könnyū így gondolni az albérlet vs hitel kérdésre - azonban nem feltétlen jogos, almát hasonlítunk a körtével. Ha van saját ingatlanunk, az albérleti díjat akkor is kifizetjük, kvázi saját magunknak bérleti díjként - hiszen ott van az alternatíva, ugyanannak az ingatlannak a más számára történõ kiadása.

Szóval valójában amikor azt sajnáljuk hogy albérletre költjük a pénzt és nem hitelre, valójában csak azt sajnálhatjuk hogy nincs X vagyonunk, mert lakhatásra akkor is ugyanannyit fogunk költeni az összes gazdasági lehetõségünk közül mint most (ok, az adót megspóroljuk).

Az ingatlan csak egy a sok befektetési lehetõség közül, ha van 50 milliód nem biztos h pl azzal jársz a legjobban hogy ingatlan veszel, lehet ebbõl részvényt venni és a profitból albérletet fizetni. Persze emberek vagyunk, szeretünk fizikailag birtokolni, nyilván én is házat akarok majd, de inkább a kényelem mint az optimális gazdasági döntés miatt.

Emögött én nem biztos hogy értem a logikát. :hmmm:
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. március 4., csütörtök 7:10

Halfkey írta: lehet ebbõl részvényt venni és a profitból albérletet fizetni
Ez egy sokkal rizikósabb út, ha a történelmet nézzük.
Halfkey írta: Szóval valójában amikor azt sajnáljuk hogy albérletre költjük a pénzt és nem hitelre, valójában csak azt sajnálhatjuk hogy nincs X vagyonunk, mert lakhatásra akkor is ugyanannyit fogunk költeni az összes gazdasági lehetõségünk közül mint most (ok, az adót megspóroljuk).
Az ingatlan nem költségmentes, természetesen, de magyarországi viszonyok között egy albérlet minden, csak nem stabil lakhatási lehetőség. Ha persze valaki szeret vándorcirkuszos módjára élni, annak ok. De én 10-12 év múlva nem úgy akarom a gyereket iskolába vinni, hogy nem tudom melyik iskolába adhatom be, mert lehet fél év múlva a város másik felébe kell átszopnom magamat.

ikelemen5
Kedvenc játékosaid: Zidane,Guti,Modric, Kroos

HozzászólásSzerző: ikelemen5 » 2021. március 4., csütörtök 6:41

Halfkey írta:
nmate írta:

Nekem pont az az évi 1-1,2 millió fog hiányozni, amit albira költöttem ahelyett, hogy össze tudtam volna spórolni lakásra. Így is meglesz talán, csak jókora hitellel.

Ez is egy érdekes gazdasági kérdés egyébként, és könnyū így gondolni az albérlet vs hitel kérdésre - azonban nem feltétlen jogos, almát hasonlítunk a körtével. Ha van saját ingatlanunk, az albérleti díjat akkor is kifizetjük, kvázi saját magunknak bérleti díjként - hiszen ott van az alternatíva, ugyanannak az ingatlannak a más számára történõ kiadása.

Szóval valójában amikor azt sajnáljuk hogy albérletre költjük a pénzt és nem hitelre, valójában csak azt sajnálhatjuk hogy nincs X vagyonunk, mert lakhatásra akkor is ugyanannyit fogunk költeni az összes gazdasági lehetõségünk közül mint most (ok, az adót megspóroljuk).

Az ingatlan csak egy a sok befektetési lehetõség közül, ha van 50 milliód nem biztos h pl azzal jársz a legjobban hogy ingatlan veszel, lehet ebbõl részvényt venni és a profitból albérletet fizetni. Persze emberek vagyunk, szeretünk fizikailag birtokolni, nyilván én is házat akarok majd, de inkább a kényelem mint az optimális gazdasági döntés miatt.
De 20 ev hitel után mégis van valami, ami a tied, míg albinál ugye nem.
Vagy mit nem értek?
“I don’t trust fish.They breathe water…..that’s crazy.”

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. március 4., csütörtök 1:00

nmate írta:
Halfkey írta: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2021. március 4., csütörtök 0:12

en is az elegedettre nyomtam, habar ez koszonheto annak is, hogy brexit es covid idejen az ember halasabb azert, ami megvan, foleg, hogy vendeglatas szektorban dolgozom, amit talan a legjobban lepofozott ez az egesz.
maskulonben lehetne epp jobb is.

a uk-ben, hotelban, supervisorkent dolgozom.
a munka fizikailag igy mar nem megterhelo, ellenben valtozatos es flexibilis, en csinalom a sajat beosztasunkat, illetve sokmindenhez hozzaferek.
rajtam kivul jelenleg itt senki sem tudja azt, amit en, joban vagyok mindenkivel, szoval picit komfort zonas a story, habar csak 3 eve vagyok itt.

a fizetes nem kimagaslo, kb 1 fonttal keresek tobbet orankent, mint a minimalber, de a szezonban a tulora lehetoseg, staff kaja es a felaron biztositott szemelyzeti keco egyutt ezt boven kompenzalja.

a valtason neha elgondolkozom, de egyreszt oszinten szolva nem csinalnek szarabb munkat 100-200 fonttert tobbert.
masreszt az elso lockdown alatt volt egy lehetosegem egy masik hotelba managernek menni, de a virus miatt belassultak a targyalasok.
aztan konkretan meg az assistant managert is leepitettek, szoval isteni szerencsem volt, hogy maradtam.

10-es skalan eros 7-es.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. március 3., szerda 21:37

Halfkey írta: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. március 3., szerda 18:56

Halfkey írta: Mint jelenleg HR-ben és korábban munkaerőpiaci kutatásokban dolgozó, azt azért hozzátenném hogy mint az élet minden területének, a munkavállalásnak is van több faktora a pénz mellett amit szintén figyelembe kell venni:

- Rizikó
Igen, az állami szféra átlagosan rosszabbul fizet mint a privát. Viszont mint a befektetesékre, erre is igaz hogy magasabb fizetés magasabb rizikó. Kevés olyat hallasz hogy egy tanárt, rendőrt, orvost stb kirúgnak. Az egy stabil, kiszámítható állás. Édesanyám igazgató, feleségem kontroller állami cégnél, olyan embereket sem tudnak kirúgni akik konkréten nem végzik el a munkájukat. Semmilyen olyan privát pályát nem tudok elképzelni, ahol a foglalkoztatottságod nyugdíjig garantált.
- Társadalmi megbecsülés, státusz
Az alacsony státuszú munkát meg kell fizetni mert az emberek nem szívesen csinálják. Egy kukás a prémiumokkal gyönyörűen keres, bőven többet mint egy tanár. Elmenne-e akárki innen emiatt kukásnak, vagy inkább maradna kisebb fizuért?
- Munka élvezete
Ehhez kapcsolódik hogy a státusz mellett a munka élvezete is részt vesz a piac árazásában. Természetesen vannak egyéni különbségek, de rengeteg olyan lélekölő és egészségromboló munka van - mind szellemi munka, mind fizikai - amit ha nem dobsz meg plusz fizetéssel akkor senki fogja elvégezni. A tanár szakma ilyen szempontból a skála népszerű spektrumán van.

Az biztos hogy a keresési potenciálod nagyjából eléred 35 éves korodig. Ezután már nagy robbanás nem fog történni, tehát ha nem vagy elégedett a pályáddal akkor úgy kell váltanod, hogy legyen kb. 5 éved az adott pályán belül eljutni egy középkategóriás fizetésig, mert az alsó kategóriában azért sehol sincs kolbászból a kerítés. Tehát lényegében 30 éves korodig mindenképp érdemes meghozni a hosszabb távú döntést, a csapódás ebben az esetben hosszú távú bevételkiesés.

Én személy szerint szerencsés vagyok a munkám fejlődésével és ahova jutottam, de az eddigi életem alapján (túlórák, stressz, plusz feladatok, túlsúly, vérnyomás) pont beleesek abba a típusba akiket már 40 körül a társadalmi átlagnál jóval nagyobb százalékban visz el valami szívprobléma. Ebből a szempontból ugyanúgy meg kell majd fontolni hogy mi éri meg, mert van amihez képest sz*rt se ér a jó fizetés.

+1 gondolat: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.
Ezt jó volt olvasni. Köszi.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. március 3., szerda 18:19

Mint jelenleg HR-ben és korábban munkaerőpiaci kutatásokban dolgozó, azt azért hozzátenném hogy mint az élet minden területének, a munkavállalásnak is van több faktora a pénz mellett amit szintén figyelembe kell venni:

- Rizikó
Igen, az állami szféra átlagosan rosszabbul fizet mint a privát. Viszont mint a befektetesékre, erre is igaz hogy magasabb fizetés magasabb rizikó. Kevés olyat hallasz hogy egy tanárt, rendőrt, orvost stb kirúgnak. Az egy stabil, kiszámítható állás. Édesanyám igazgató, feleségem kontroller állami cégnél, olyan embereket sem tudnak kirúgni akik konkréten nem végzik el a munkájukat. Semmilyen olyan privát pályát nem tudok elképzelni, ahol a foglalkoztatottságod nyugdíjig garantált.
- Társadalmi megbecsülés, státusz
Az alacsony státuszú munkát meg kell fizetni mert az emberek nem szívesen csinálják. Egy kukás a prémiumokkal gyönyörűen keres, bőven többet mint egy tanár. Elmenne-e akárki innen emiatt kukásnak, vagy inkább maradna kisebb fizuért?
- Munka élvezete
Ehhez kapcsolódik hogy a státusz mellett a munka élvezete is részt vesz a piac árazásában. Természetesen vannak egyéni különbségek, de rengeteg olyan lélekölő és egészségromboló munka van - mind szellemi munka, mind fizikai - amit ha nem dobsz meg plusz fizetéssel akkor senki fogja elvégezni. A tanár szakma ilyen szempontból a skála népszerű spektrumán van.

Az biztos hogy a keresési potenciálod nagyjából eléred 35 éves korodig. Ezután már nagy robbanás nem fog történni, tehát ha nem vagy elégedett a pályáddal akkor úgy kell váltanod, hogy legyen kb. 5 éved az adott pályán belül eljutni egy középkategóriás fizetésig, mert az alsó kategóriában azért sehol sincs kolbászból a kerítés. Tehát lényegében 30 éves korodig mindenképp érdemes meghozni a hosszabb távú döntést, a csapódás ebben az esetben hosszú távú bevételkiesés.

Én személy szerint szerencsés vagyok a munkám fejlődésével és ahova jutottam, de az eddigi életem alapján (túlórák, stressz, plusz feladatok, túlsúly, vérnyomás) pont beleesek abba a típusba akiket már 40 körül a társadalmi átlagnál jóval nagyobb százalékban visz el valami szívprobléma. Ebből a szempontból ugyanúgy meg kell majd fontolni hogy mi éri meg, mert van amihez képest sz*rt se ér a jó fizetés.

+1 gondolat: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.

kecsu10
Kedvenc játékosaid: Guti, Figo, Iker

HozzászólásSzerző: kecsu10 » 2021. március 3., szerda 18:06

Professore írta:
kecsu10 írta:
Én meg most csinálom a doktorit, kőkemény munka, teljes állás és család mellett, de jól meghoztad a kedvem... :D mondjuk szerintem kb fele annyit keresnék mint ha a pályán dolgozom, szóval igen... Csak nekem ez szerelem és hivatás, azért végzem a tudományos munkát is, de néha céltalannak tűnik. S még fizetek is érte, mert ugye hiába voltam kiváló az egyetemen, van külföldi MSc is, ha teljes állásban dolgozol, fizetsz.
Nem akarom elvenni a kedved meg ha elkezdted akkor érdemes befejezni az már más kérdés hogy az oktatásban érdemes-e dolgozni. Azt ajánlom érdeklődj előtte olyantól aki benne van nyakig és hajlandó őszintén beszélni róla mert ha nem akkor könnyen atver/beszippant a rendszer.
A szeretem csinálni feléhez még annyit hogy én is szeretem még mindig amit csinálok csak már egyre ritkábban okoz örömöt és ez baj. Epres fagyi effektus egy gombóc király 6-7 már nem buli ráadásul minden nap... Persze ez változó, ha csak az alapnormammal és mondjuk egy 1.5x fizuval meg kevesebb bürokráciával járna a dolog akkor tökéletes lenne nekem még mindig.
Nyilván tudom nagyjából ezeket, mindenesetre nagyon szépen köszönöm a segítséget. :) Egyébként nagyon igaz amit írsz, tavaly voltam a fejezetvita C. utolsó előtti vizsgán, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy én aki dolgozok, gyereket nevelek, 30+-os vagyok, többet készültem mint a fiatalabb, egyedülálló, "főállású doktoranduszok". Döbbenetes volt ezt átélni... Mindegy, utolsó időszak jön, fogakat összeszorítom, és megcsinálom. Apropó, jut eszembe egy kérdés, azt nem tudod véletlenül, hogy a komplex vizsga után 3 évvel kell ugye befejezni a képzést. Ez azt jelenti, hogy addigra már meg is kell védeni a dolgozatot mindennel együtt? Belső és nyilvános?

Professore
Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias

HozzászólásSzerző: Professore » 2021. március 3., szerda 17:51

kecsu10 írta:
Professore írta:

Kösz a bizalmat :lol: ... De megforditom neked a kérdést mi motiválja ma egy tehetséges fiatalt hogy erre a pályára lépjen? Hát nem sok...az eredmény meg az ami. A másik dolog hogy a mai fiatolok nagy része se úgy áll a dolgokhoz mint kellene. El van ez szabva rendesen.

A tanarkolleganak még csak annyit üzenek így 10 év felsőoktatási tapasztalat után hogy dobbantson amilyen gyorsan csak tud mert csak nyerhet vele. Lehet én is hamarosan nyomok egy resetet mert ez így nagyon nem pálya sajnos (és jobb nem nagyon lesz).
Nekem lassan ez a negyedik évem hogy 2.5 vagy 3 ember helyett dolgozok mert tanár hiány van. Ott tartunk hogy a doktorandusz helyekre laszoval kell vadászni a közepes képességű végzősöket. Minden politikus innovációról hadoval aztán érdemi fejlesztés nélkül ketyeg a rendszer és sorolhatnám. Befejezem mert ma a szokásosnál is durvább napom volt.
Én meg most csinálom a doktorit, kőkemény munka, teljes állás és család mellett, de jól meghoztad a kedvem... :D mondjuk szerintem kb fele annyit keresnék mint ha a pályán dolgozom, szóval igen... Csak nekem ez szerelem és hivatás, azért végzem a tudományos munkát is, de néha céltalannak tűnik. S még fizetek is érte, mert ugye hiába voltam kiváló az egyetemen, van külföldi MSc is, ha teljes állásban dolgozol, fizetsz.
Nem akarom elvenni a kedved meg ha elkezdted akkor érdemes befejezni az már más kérdés hogy az oktatásban érdemes-e dolgozni. Azt ajánlom érdeklődj előtte olyantól aki benne van nyakig és hajlandó őszintén beszélni róla mert ha nem akkor könnyen atver/beszippant a rendszer.
A szeretem csinálni feléhez még annyit hogy én is szeretem még mindig amit csinálok csak már egyre ritkábban okoz örömöt és ez baj. Epres fagyi effektus egy gombóc király 6-7 már nem buli ráadásul minden nap... Persze ez változó, ha csak az alapnormammal és mondjuk egy 1.5x fizuval meg kevesebb bürokráciával járna a dolog akkor tökéletes lenne nekem még mindig.

Jim
Kedvenc játékosaid: Zidane, Nacho

HozzászólásSzerző: Jim » 2021. március 3., szerda 17:37

Professore írta: Kösz a bizalmat :lol: ... De megforditom neked a kérdést mi motiválja ma egy tehetséges fiatalt hogy erre a pályára lépjen? Hát nem sok...az eredmény meg az ami. A másik dolog hogy a mai fiatolok nagy része se úgy áll a dolgokhoz mint kellene. El van ez szabva rendesen.
semmi, tökéletesen egyetértünk :)

1 közeli példa:nekem a volt gimnáziumi osztályfőnökön (matek-info tanár) ment el nem sokkal a ballagásunk után az Erricssonhoz dolgozni többszörös fizetésért
és ez nem ma volt, hanem több mint 10 éve...

kecsu10

HozzászólásSzerző: kecsu10 » 2021. március 3., szerda 17:36

Professore írta:
Jim írta: Ez azért probléma, mert lassan kiöregszik vagy már ki is öregedett az a tanárgeneráció, akiktől lehetett tanulni...
A mostani gyerekek milyen szinvonalú oktatást fognak kapni??
Jobb bele sem gondolni :hmmm:
Kösz a bizalmat :lol: ... De megforditom neked a kérdést mi motiválja ma egy tehetséges fiatalt hogy erre a pályára lépjen? Hát nem sok...az eredmény meg az ami. A másik dolog hogy a mai fiatolok nagy része se úgy áll a dolgokhoz mint kellene. El van ez szabva rendesen.

A tanarkolleganak még csak annyit üzenek így 10 év felsőoktatási tapasztalat után hogy dobbantson amilyen gyorsan csak tud mert csak nyerhet vele. Lehet én is hamarosan nyomok egy resetet mert ez így nagyon nem pálya sajnos (és jobb nem nagyon lesz).
Nekem lassan ez a negyedik évem hogy 2.5 vagy 3 ember helyett dolgozok mert tanár hiány van. Ott tartunk hogy a doktorandusz helyekre laszoval kell vadászni a közepes képességű végzősöket. Minden politikus innovációról hadoval aztán érdemi fejlesztés nélkül ketyeg a rendszer és sorolhatnám. Befejezem mert ma a szokásosnál is durvább napom volt.

Professore
Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias

HozzászólásSzerző: Professore » 2021. március 3., szerda 17:24

Jim írta: Ez azért probléma, mert lassan kiöregszik vagy már ki is öregedett az a tanárgeneráció, akiktől lehetett tanulni...

kodo

HozzászólásSzerző: kodo » 2021. március 3., szerda 17:22

Most valtottam munkahelyet, majd 2 honap múlva valaszolok. :mrgreen:

ziro4vr
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo

HozzászólásSzerző: ziro4vr » 2021. március 3., szerda 17:14

Ha önmegvalósítanék, akkor a megyeiben alibiznék 1,5x ennyi pénzért. :mrgreen:

Maradt a marketing, csajozni jól lehetett vele, de unalmas mint a pitsa. De legalább jól fizet.
Nem illik.

kecsu10

HozzászólásSzerző: kecsu10 » 2021. március 3., szerda 17:06

Református lelkész vagyok, ma már egy Pest-megyei faluban. A kezdetek, hát... Egy rossz albérlet, fájóan kevés fizetés, még jó volt, hogy csak a kutyám volt. Ma már más, szép életünk van, hálás vagyok érte. :) Az asszony tanárként dolgozik, nem is tudom mi lenne vele, ha nem lennék, borzasztó... :(

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. március 3., szerda 16:17

Nekem fura, egyreszt abban a szakmaban dolgozom, amit imadok, jol is keresek, van munka is, ez mindenkepp pozitiv. Cserebe megvisel a sok igenytelenseg, amit csinalni kell, a sok nivotlan szar, ahol minimalis muveszi igenyesseg sincs. Sajna feljebb lepni nem tudok meg, ahhoz tobb minden kell egyszerre, ebben meg szepen lassan kiegek. De nem tudnek mast csinalni. :lol: Teljesen ambivalens.

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2021. március 3., szerda 15:45

Én jelenleg elégedett vagyok a fizetésemmel. Sőt, én is túlfizetve érzem magam és idén is kapunk fizetésemelést. IT szektor. Sose gondoltam volna, hogy ennyit fogok keresni.

Viszont bár nagyon jó helyen vagyok, remek irodai környezet, családias hangulat..és bár a munkakörömet is szeretem de úgy érzem nem tudok benne önmegvalósitani. Dietetikai pályán gondolkoztam de rájöttem, hogy csak csapongok az életben.
Szóval mivel nem tudom mi az élet értelme, így pszichiáterhez járok aztán remélhetőleg egyszer eljutunk oda, hogy megéljem azokat a munkaheteket mikor azt mondhatom van értelme felkelni és várom, hogy beérkezhessek. :)

Jim
Kedvenc játékosaid: Zidane, Nacho

HozzászólásSzerző: Jim » 2021. március 3., szerda 15:31

Ez azért probléma, mert lassan kiöregszik vagy már ki is öregedett az a tanárgeneráció, akiktől lehetett tanulni...

Norbi90
Kedvenc játékosaid: SR4
Kedvenc csapatod: RMA

HozzászólásSzerző: Norbi90 » 2021. március 3., szerda 15:09

jelenlegi munkahelyemmel elégedett vagyok, bár németország,de jobb munkahelyet nem kívánhatnék, világvezető müanyagipari cégnél vagyok, képesítésemhez képest viszonylag magas fizuval, így belegondolva egy érettségivel szerintem kimaxoltam a dolgot, bár megszenvedtem még kaptam szerződést, megérte. 3 müszak, karácsonyi pénz, nyaralás pénz ( na az zsíros) 30 nap szabi plusz havonta 2 nap,túlórákból lecsusztatva,céges ruha,bent mossák, csupa csupa jó dolgokat tudok mondani, évi 35-40 ezer eurot megkeresem. a dolog szépséghibája, hogy távol kell lennem az otthonomtól a hazámtól.....

Vissza: