HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. március 3., szerda 18:19
Mint jelenleg HR-ben és korábban munkaerőpiaci kutatásokban dolgozó, azt azért hozzátenném hogy mint az élet minden területének, a munkavállalásnak is van több faktora a pénz mellett amit szintén figyelembe kell venni:
- Rizikó
Igen, az állami szféra átlagosan rosszabbul fizet mint a privát. Viszont mint a befektetesékre, erre is igaz hogy magasabb fizetés magasabb rizikó. Kevés olyat hallasz hogy egy tanárt, rendőrt, orvost stb kirúgnak. Az egy stabil, kiszámítható állás. Édesanyám igazgató, feleségem kontroller állami cégnél, olyan embereket sem tudnak kirúgni akik konkréten nem végzik el a munkájukat. Semmilyen olyan privát pályát nem tudok elképzelni, ahol a foglalkoztatottságod nyugdíjig garantált.
- Társadalmi megbecsülés, státusz
Az alacsony státuszú munkát meg kell fizetni mert az emberek nem szívesen csinálják. Egy kukás a prémiumokkal gyönyörűen keres, bőven többet mint egy tanár. Elmenne-e akárki innen emiatt kukásnak, vagy inkább maradna kisebb fizuért?
- Munka élvezete
Ehhez kapcsolódik hogy a státusz mellett a munka élvezete is részt vesz a piac árazásában. Természetesen vannak egyéni különbségek, de rengeteg olyan lélekölő és egészségromboló munka van - mind szellemi munka, mind fizikai - amit ha nem dobsz meg plusz fizetéssel akkor senki fogja elvégezni. A tanár szakma ilyen szempontból a skála népszerű spektrumán van.
Az biztos hogy a keresési potenciálod nagyjából eléred 35 éves korodig. Ezután már nagy robbanás nem fog történni, tehát ha nem vagy elégedett a pályáddal akkor úgy kell váltanod, hogy legyen kb. 5 éved az adott pályán belül eljutni egy középkategóriás fizetésig, mert az alsó kategóriában azért sehol sincs kolbászból a kerítés. Tehát lényegében 30 éves korodig mindenképp érdemes meghozni a hosszabb távú döntést, a csapódás ebben az esetben hosszú távú bevételkiesés.
Én személy szerint szerencsés vagyok a munkám fejlődésével és ahova jutottam, de az eddigi életem alapján (túlórák, stressz, plusz feladatok, túlsúly, vérnyomás) pont beleesek abba a típusba akiket már 40 körül a társadalmi átlagnál jóval nagyobb százalékban visz el valami szívprobléma. Ebből a szempontból ugyanúgy meg kell majd fontolni hogy mi éri meg, mert van amihez képest sz*rt se ér a jó fizetés.
+1 gondolat: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.