Na begépeltem a választ aztán kitörölte a browser.... de újra
Ez egy sokkal rizikósabb út, ha a történelmet nézzük.
Az ingatlan a teljes piac egy szegmense, mindenképpen rizikósabb mint egy teljes piacot lefedő diverzifikált portfólió. A rizikó persze nem egy rossz dolog, magasabb hozamot is jelenthet. De ha valaki az ingatlant prererálja, arra vannak piaci megoldások hogy ingatlankezelő részvénybe vagy ETF-be fektessen, ami pedig pont úgy fog mozogni ahogy az ingatlan+bérleti díjak tennék, ugyanazzal a rizikófaktorral.
De ennek nincs alapja jövőérték szempontjából kb semmi. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy mindegy hogy kidobsz az ablakon 50ezret havonta, vagy befekteted, mert mindig ugyanannyi fix költséged lesz.
Egyáltalán nem ezt írtam. Azt írtam hogy 50 ezret mindig ki fogsz dobni az ablakon, a problémád nem az hogy most megteszed később nem fogod, hanem hogy
nincs meg az a vagyonbázisod hogy megtermeld belőle ezt az állandó kiadást, és a havi béred kell ráfordítani. A vagyon formája kvázi teljesen mindegy, ez lehet állampapír, részvény, ingatlan, bitcoin.
Ez már a közgazdaságtan teljesen a valóságtól elrugaszkodott elmeleteimek egyike. Szép szép a gondolat de a valosag másképp működik. Ugyan ez igaz az inflációra és a mögötte levő gondolat világra.
A két témának semmi köze egymáshoz, nyilván amit az inflációról írsz az igaz, de ettől ez még nem lesz elrugaszkodott
Érdekes módon ez a gondolkodás általában a kevésbé fejlett országokra nagyon jellemző, a gazdag amerikai kollegáim nagy része pl. bérel, és a tőkéjét máshogy fekteti be. Én sem vagyok rá immunis, ahogy írtam mint emberek "szeretünk birtokolni". De ettől még nem biztos hogy ez a legjobb döntés
Ez a 2-n. ingatlanokra igaz is, de az elso az mindenkinek egy life goal, amit kvazi be kell teljesiteni. Ezt tettek nagyszuleink, szuleink es nekunk is ezt kell, mert mar gyerekkorunk ota erre nevelnek.
Ezért szeretünk birtokolni, belénk van nevelve
.