ANDS írta:
ANDS írta:
Olvasd végig a honlapon a financial reportot.
Cash 2021. Juni 30- án 122 millió euró.
Eredmény: 874 ezer euró.
Debt: lecsökkent 240 millió euróról 46 millió euróra.(adósság)
Az eladósodottsági mutató lecsökkent 0,3- ra ( vagy 0,1- re).
Nem tudom biztosan, hogy jól értelmeztem - e a számokat, de
azt olvasom ki ebből, hogy a bevételek csökkentek, de ugyanakkor a kiadásokat, költségeket is kézben tarják,
Legalábbis papíron a mutatók jók.
A Barca adóssága állítólag 1,2 billion euró, amiből rövid lejáratú 730 millió euró. Az eladósodottsági mutatójukat nem találtam meg.
A honlapjukon a 2020- as jelentés van csak fent, az nekem kuszább, mint a Real Madridé.
Könyvvizsgálójuk az Ernst and Young, akik szerint akkor még minden rendben volt...
Nem tudom, ki mit hova könyvel.
Madridban épül egy stadion, ennek az értéke gondolom a beruházások között szerepel, így nincs hatással a pénzügyi eredményre, addig, amíg nem kezdik el törleszteni. A mérleget nem rontja, mert az egyik oldalon, mint ingatlan szerepel, a másik oldalon meg ennek a pénzügyi forrása, amiből finanszírozzák. Az eredményre van hatása, de a bekerülési költségét kb. 20 évre osztják el, ami azt jelenti, hogy a stadion értékének 1-2%- a lesz az éves amortizáció- ez lesz hatással a klub eredményére. Ez ha a stadion 600 millió, akkor 6-12 millió euró költség évente. Költség az amortizáció, és nem pénzkiadás.
Pénzkiadás a stadion árának a törlesztése lesz, amikor majd elkezdik fizetgetni. Nemcsak a kamatot, hanem a törlesztő részletet is.
Baromi nehéz átlátni kívülről ezeket a pénzügyeket. A barcanál az lehet a gond, hogy már évek óta össze- vissza könyvelnek mindent mindenhova, hogy eldugják a “büdös “ tételeket.
De az 1200 millió a 46- al szemben nekem azt mutatja, hogy Madridban a pénzügyi vezetés erős kézzel fogja az elnök tökét, és nem engedi ki a gyeplőt. Ez hosszú távon nagyon jó.