OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Halfkey

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. szeptember 14., kedd 1:20

Akkor visszaidézem újra, ezek szerint akkor sem olvastad :D
Halfkey írta: Csababarca, a korábbi hszem amire utaltam:
Halfkey írta: Mint jelenleg HR-ben és korábban munkaerőpiaci kutatásokban dolgozó, azt azért hozzátenném hogy mint az élet minden területének, a munkavállalásnak is van több faktora a pénz mellett amit szintén figyelembe kell venni:

- Rizikó
Igen, az állami szféra átlagosan rosszabbul fizet mint a privát. Viszont mint a befektetesékre, erre is igaz hogy magasabb fizetés magasabb rizikó. Kevés olyat hallasz hogy egy tanárt, rendőrt, orvost stb kirúgnak. Az egy stabil, kiszámítható állás. Édesanyám igazgató, feleségem kontroller állami cégnél, olyan embereket sem tudnak kirúgni akik konkréten nem végzik el a munkájukat. Semmilyen olyan privát pályát nem tudok elképzelni, ahol a foglalkoztatottságod nyugdíjig garantált.
- Társadalmi megbecsülés, státusz
Az alacsony státuszú munkát meg kell fizetni mert az emberek nem szívesen csinálják. Egy kukás a prémiumokkal gyönyörűen keres, bőven többet mint egy tanár. Elmenne-e akárki innen emiatt kukásnak, vagy inkább maradna kisebb fizuért?
- Munka élvezete
Ehhez kapcsolódik hogy a státusz mellett a munka élvezete is részt vesz a piac árazásában. Természetesen vannak egyéni különbségek, de rengeteg olyan lélekölő és egészségromboló munka van - mind szellemi munka, mind fizikai - amit ha nem dobsz meg plusz fizetéssel akkor senki fogja elvégezni. A tanár szakma ilyen szempontból a skála népszerű spektrumán van.

Az biztos hogy a keresési potenciálod nagyjából eléred 35 éves korodig. Ezután már nagy robbanás nem fog történni, tehát ha nem vagy elégedett a pályáddal akkor úgy kell váltanod, hogy legyen kb. 5 éved az adott pályán belül eljutni egy középkategóriás fizetésig, mert az alsó kategóriában azért sehol sincs kolbászból a kerítés. Tehát lényegében 30 éves korodig mindenképp érdemes meghozni a hosszabb távú döntést, a csapódás ebben az esetben hosszú távú bevételkiesés.

Én személy szerint szerencsés vagyok a munkám fejlődésével és ahova jutottam, de az eddigi életem alapján (túlórák, stressz, plusz feladatok, túlsúly, vérnyomás) pont beleesek abba a típusba akiket már 40 körül a társadalmi átlagnál jóval nagyobb százalékban visz el valami szívprobléma. Ebből a szempontból ugyanúgy meg kell majd fontolni hogy mi éri meg, mert van amihez képest sz*rt se ér a jó fizetés.

+1 gondolat: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.

flori

HozzászólásSzerző: flori » 2021. szeptember 13., hétfő 23:40

Rossz olvasni ezeket a sorokat Csaba, nagyon remélem hogy változni fog a helyzeted. Valószínűleg szerelemből választottad ezt a pályát, de váltanod kellene, méghozzá sürgősen. Nagy valószínűséggel rövid távon egy fikarcnyi változás nem lesz, ha esetleg nyer az ellenzék, akkor sem lesz duplázva a tanárok fizetése, ez egy lózung, nem így működik az élet. 200 ezer forint, esküszöm nem hiszem el. Mit lehet abból csinálni? Hogy élvezed az életet? Milyen értéke van így a pénznek? Hogyan tudsz fejlődni, pihenni, szórakozni ebből? Családot fenntartani?
Az írásaid alapján értelmes embernek tűnsz, pár éven belül meglenne a gyümölcse a váltásnak, alsó hangon 2x ennyit keresnél. Nem lehet ezt szerelemből csinálni, mert beleszarnak a szádba, már bocsánat. Keress valami mást, ha tudsz, mert többet érdemelsz ennél.
¡Va!
¡1, 2 y 3, Madrid!

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: füst » 2021. szeptember 13., hétfő 23:34

Azért mondjuk azt is hozzátenném, hogy jómagam is imádom a történelmet, kispöcs korom óta, egyik legkedvesebb időtöltésem a szakirodalom olvasása. De azért azt már 14 évesen is sejtettem, hogyy akármennyire is szeretem, mesélésből biztos nem fogok egzisztenciát építeni magamnak.
De ha nem is lett volna sütnivalóm, a környezetem azért jelezte hogy mi a szitu. Ne mondjátok, hogy nem találkoztatok ezzel a döntéshelyzettel, és nem gondolkoztatol el azon, hogy miben vagytok jók, és azzal mire lehet vinni az életben.
Nagyra becsülöm, ha valaki mégis annak hódol amiben örömét leli, tudván hogy olyan pénzektől esik el amire amúgy nagy szüksége lenne. Bár szerintem is a legfosabb szakmában is ki lehet teljesedni, ha valaki igazán jó benne, vagy ha van mellette más jövedelem. Hát ugye jól kell keverni a lapokat.

Carawaynek csak annyit, hogy senkit sem fogok tisztelni a szakmája miatt, engem sem kell hogy tiszteljen bárki is, mert nem jelent semmit. Biztos rengeteg nehézséggel jár tanárnak lenni, de mondjuk galvanizáló üzemben sem biztos hogy jobb dolgozni 20 évet, hogy olyan savak és lúgok párolognak körületted a medencékben, amik pár év alatt a festéket is lemarják az üzem faláról. Vagy azok a segédmunkások, akik évtizedekig tüdőzik le a porózus építkezési törmeléket, megrövidítve a saját életüket. Biztos nehéz tanárnak lenni, meg van másik ezer szakma ami szintén ugyanilyen nehéz, sok esetben pedig a több pénz az életminőség romlásához vezet. Szerencsére te döntesz, és váltani sem késő sohasem.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. szeptember 13., hétfő 23:13

Halfkey írta: Erről már beszéltünk egyszer, írtam a pénzen túli pluszokról amik az ilyen munkákkal járnaj. De a pénznél maradva, most voltam hétvégén esküvőn. 8 tanár van a családban, és munkaórákról esett szó. Anyámon kívül (aki igazgató), egyik sem tölti ezt el, főleg nem az év 365 napján. A plusz munka (magánórák) náluk igen könnyedén belefér, és valszeg sok más tanártársadnál is.

A túlóra egyébként még mindig teljesen általános, ha nem fizikai állományban vagy vagy vmi szoci állami cégnél, akkor ráadásul kurvára ingyen.
Nem tudom milyen pénzen túli pluszok vannak.
Tényleg a nyári szünetet tudom pluszként felfogni. (Én azt is végigdolgozom)
Milyen pluszok vannak még?
Mit nem töltenek el? A munkaórákat? Akkor szerencsések:)
Én 7:30ra bemegyek, 4 előtt sose jövök haza (tudom ez normális, csak a munkaóra ki nem töltésére írom), és akkor még estig a sulival foglalkozom. (Órára készülés, dolgozat összeállítás, javítás, szülőkkel kapcsolattartás, tankerületi adminisztrációk végeláthatatlansága, stb)

De érdekel, hogy mik azok a pluszok, amik ténylegesen jelen vannak, kézzel fogható dolgok.
Mert cafetéria ugye a tankerületi bértáblás rendszer óta nincs, kötelező óraszám emelkedett, adminisztráció növekedett, stb.

Az se mindegy, hogy milyen iskolában tanít az ember. A technikumok kikerültek az emmi alól, ott már nincs bértábla.
Nővérem kétszer annyit keres mint én. Cserébe bemegy órára, elmond pár dolgot és annyi.
Tehát ettől is függ.
Az intézményvezetők bérét megnyomták szépen egyébként, az lehet idővel perspektíva.

De még egYszer leszögezem, én megélek, mert csinálok mást.
Nem a fizetések ellen szólaltam fel, amiatt màr felesleges.
Hanem az oktatás feljebbi szintjeiről beszéltem.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. szeptember 13., hétfő 23:04

Széles körben tanácsom egyébként az, hogy manapság konkrétan bármiből meg lehet tisztességesen élni. El kell dönteni mit akar az ember csinálni, és abban a témában jónak lenni - utána lesz rád fizetőképes kereslet. Tanítani nem csak iskolarendszerben lehet, vagy az iskolarendszert nem csak tanárként lehet rendbetenni, nemtudom neked melyik a fontosabb, de ezeken a kereteken belül is lehet bőven jól keresni. De akár egy Barcelona utazásszervező céggel is csak hogy így a hobbidat említsem, vagy azzal hogy csinálsz és felfuttatsz egy youtube csatornát hogy hogyan építsünk házat újítsunk fel stb. 0-ról kis pénzből :D

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. szeptember 13., hétfő 22:58

Erről már beszéltünk egyszer, írtam a pénzen túli pluszokról amik az ilyen munkákkal járnaj. De a pénznél maradva, most voltam hétvégén esküvőn. 8 tanár van a családban, és munkaórákról esett szó. Anyámon kívül (aki igazgató), egyik sem tölti ezt el, főleg nem az év 365 napján. A plusz munka (magánórák) náluk igen könnyedén belefér, és valszeg sok más tanártársadnál is.

A túlóra egyébként még mindig teljesen általános, ha nem fizikai állományban vagy vagy vmi szoci állami cégnél, akkor ráadásul kurvára ingyen.

csababarca

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. szeptember 13., hétfő 22:48

Én a fizetéseket fel sem hoztam az alap hozzászólásomban, a rendszerről beszéltem, ahogy működik egy tankerület és egy iskola.
Nyilván a tanár kereshet magának plusz munkát.
Én is vállalok, törire 3500/órát tudok elkérni, elég kicsi rá a kereslet.
Emellett piacozok, abból van bevételem.

De itt már megint a plusz munkát kell keresni, hajtani, hogy az ember a tisztességes szakmája mellett megéljen.
Nem gondolom, hogy ez normális, általános.
Azért sem, mert az ismertségi köröm ledolgozza a 8 óráját, aztán zsebre vágja a 350-400ezres nettót. (Alsóhangon)

A tanár meg akkor keresi ezt a pénzt meg, ha iskola mellett este 8ig különóràzik.
Mondjuk egy nőnek, férj és gyerekek mellett nem biztos hogy ez a megoldás.

A mostani 200nettós fizum annyit ér mint 4 éve a 140ezres tanári fizum.
A ped bértábla egy jó ötlet volt, sunyi módon kivették belőle a minimálbérhez való igazodást, így mèg mindig a 2013as a vetítési alap.
70ezerrel lenne több a nettóm ha azt lekövette volna.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. szeptember 13., hétfő 22:46

4.es matekot Pest megyében sógoromék gyerekének 5000/45 percért vállalták, szóval van azért a magánoktatásban lehetőség bőven.

Jim
Kedvenc játékosaid: Zidane, Nacho

HozzászólásSzerző: Jim » 2021. szeptember 13., hétfő 22:42

mindenkinél van igazság a tanár témában :)

már most is az a baj, hogy a rossz rendszer miatt csak a fanatikus és a selejt tanárok maradtak a közoktatásban...

el nem tudom képzelni, hogy a mostanában született gyerekeim milyen szinvonílú oktatást fognak kapni 8-10 év múlva :shutup:

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. szeptember 13., hétfő 22:36

Folytassátok csak, politikához nem is szóltam hozzá, tudatosan kerülöm a témát.
Épp most próbálok keresni unokaöcsémnek magántanárt, 45 percet egyik se vállal 6000 alatt. De ez csak az egyik baj, a nagyobbik baj az, hogy neked kell magyarázni egy matek tanárnak hogy mi az a komplex szám. Szóval lehetek én a kölök matektanárja jobb híján, pedig bőven elég a saját munkám, és azért nekem is kopik a tudásom az évek múlásával. 6000ért óránként mondjuk nem lenne rossz. :D
De tökmindegy nem ez a lényeg. Aki hajtani akarja a pénzt az tanárként is tudja, de akkor bele kell állni rendesen. Sajnos így van ez a legtöbb területen.

csababarca

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. szeptember 13., hétfő 22:26

füst írta: Mindjárt megsajnálom a tanárokat, de előtte... mennyiért is vállal magánórákat egy tanci? :D
Nem tudom, de a barátnőm 8 órázik mint én, dupla annyit keres, és nem kell fusiznia mellette.
Ne a tanárokat sajnáld, hanem az egész oktatási rendszert.

De amúgy tudom, egy nyelvtanár 5-6ezret simán elkér, a többi már kevesebbet.
Azt nem tudom ez mivel magyarázza az általam leirt, rosszul működő, korrupt oktatási rendszert?! De te biztos ebben is képben vagy.
A lényeg hogy kipihentem magam a 3 hónapos nyári szünetben. :lol: legalábbis a magadfajták ezt gondolják, hovatovább tudják.

Caraway
Kedvenc csapatod: Manchester United

HozzászólásSzerző: Caraway » 2021. szeptember 13., hétfő 22:24

füst írta: Mindjárt megsajnálom a tanárokat, de előtte... mennyiért is vállal magánórákat egy tanci? :D
Erre most hirtelen felindulasbol nagyon csunyakat tudnek irni, de akkor egybol jarna a ban. Eddig tok jo, ertelmes es normalis diskurzus folyt, illetve folyik a politikarol egy napja, erre idebufogsz egy ilyen provokativ, bicskanyitogato valaszt pont egy tanarnak. Legalja.

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. szeptember 13., hétfő 22:20

Mindjárt megsajnálom a tanárokat, de előtte... mennyiért is vállal magánórákat egy tanci? :D

csababarca

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. szeptember 13., hétfő 22:12

Süti írta: Minden 2-3. embernek? Atyaég. :lol: Meg még építkezni mer az átlagember. Komoly.
Sokan bedőlnek ezeknek a meséknek:D

Iskola felújítások :lol:
Ahol konkrétan minden le van adva felülről, hogy hol/kitől vehet az iskola wc papírt, krétát, tollakat stb:D
Aztán amikor a számlán megjelenik az eladó cég címe, majd arra jársz, és egy fabódé van ott egy elgazosodott telken, akkor rájösz hogy ebben is valakik lopnak, vastagon.
Gyerekek, én oktatásban dolgozom, de a tankerületi rendszernél szarabb a világon nincsen.
Most a fizetés egy dolog, de hogy a tanárokat vegzálják szeptember első hetèben a rohadt tanmenetek miatt (amiket egy jogszabály sem emlt mint kötelező dokumentum), vagy amikor az állami kitartású tankerület bejelenti, hogy úgy oldjuk meg a tantárgyfelosztást, hogy túlóra ne legyen benne mert nem fizetik ki, az sokat elmond.
Nem tudunk konkrétan szakköröket tartani, csak munkaidőn felül, ingyen, mert ugye a kötelező óraszám fölé mennénk.

Szánalmas.
Közben meg monoron az irodában az utolsó fénymásoló megkapja a mi bruttónkat kézhez, a takarítók az iskolákban többet keresnek mint a tanárok.

Vagy a teqball asztalok. Valakinek fent gondolom el kellett sütnie a beragadt teqball asztalait, kiadták az iskoláknak közelező megvételre. Felét ennek is zsebre rakták alsó hangon.

Ezer meg egy ilyet tudnék mesélni, csak az oktatásról.

De rendben van az ország.
Ez csak egy “kis” szelete a dolgoknak, mik mehetnek nagyban.
Gobdolkozzatok el mikor minden 2.-3. Embernél x5ös bmwt vizionáltok.
Tény, hogy az autók átlagéletkora itt nálunk 14-15 év (de lehet több), az egyik legmagasabb az unióban.

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2021. szeptember 13., hétfő 21:56

Basszus urak, tök büszke vagyok rátok, hogy egy ilyen undorító témát, mint a mai magyar politika, fél napon keresztül tudtatok mocskolódás nélkül tárgyalni.. Ahhoz képest ami jön szembe a neten, ez: :'( ..
Hozzászólnék, meg nem is. Alapból egy full jobboldali arc vagyok, olyan családba születtem, olyan nevelést kaptam, ami más értékrend felé nem is terelhetett. Apukám pannonhalmi Bencés volt, anyai nagypapám kőműves vállalkozását államosították, nagymamámékat le/kikulákozták szóval sejthetitek, hogy a vörös csillagot mifelénk nagyon utálták 89-90ig..

Ennek megfelelően én olyan szinten gyűlölöm zsigerből az mszmp összes maradékát, utód szervezetit, hogy az kifejezhetetlen. A hátamon áll fel a szőr fletótól, dobrevtől, meg attól a feketahajú 40-45 körüli balos p*csától (tényleg fingom nincs mi a neve). Egyszerűen ezektől a nevektől-arcoktól kiélesedik a kasza a kezemben. Mintha vmi elb@szott kisz-gyűlés elevenedne meg, a feketehajú p*csa meg mint vmi 10éves kisdobos.. Fujj: U-Tá-Lom őket.. karigertől, meg ettől a mérsékelt libsifejű momentumostól is a rosszullét kerülget. Igazi senkiháziknak tűnnek, nem kormányváltóknak. Azon túl, hogy mondják a semmit, meg lovagolják megfelé bizonyos rétegek (jogos) elégedetlenkedését és nagy szavakat mondanak, semmit nem látok bennük.

És akkor ottvan a csúcson pártunk és kormányunk, a folyamatos ellenséggyártással, az intézményesített lopással, a mai napon bejelentett 2000 mrd. €/$ kötvénykibocsátással??

Mi itt a felhozatal? Milyen arcok vannak egyik és másik oldalon?
Vityáék vmi elképesztő profin oldották meg, hogy (szerintem) a másik oldalon nincs egyáltalán olyan ember, akire azt lehet mondani, hogy na igen! Majd ő f@szán fogja vezetni az országot.. Programot sehol sem látok/hallok..

Hihetetlen csalódott vagyok.. 2010-ben nem erről volt szó, Swine kezdte még azzal, hogy akkor elszámoltatásra kapták a hatalmat. Semmi nem történt. OK, az ország fel lett hozva a válságos sz@rból, de talicskaszám nyomják a pénzt a saját és haverok zsebeibe (Opus, LöLö, de hát ti is tudjátok), mennyivel lehetnénk még jobb hely ha ezek se lopnának?

Szóval én mint jobboldali most miből választhatok? Adhatom az áldásom a lopásra, "az illiberális demokrácia építésére"? :D
Egy olyan rendszerre, ahol ráhel a szaros pelenkát kidobja a 35 milkás bömösből? Ahol egy ilyen szűzinfós fejű SzJ. Peti a külügyminiszter és elrendezi nekem, hogy mehetek Tádzsikisztánba az oltásimmal??
Vagy a "balos" senkikre? Akiktől a hideg ráz?

Nagyon elszállt velük a ló.. Szégyen és szánalom.. De nekem mind2 oldal fáj, ha rájuk gondolok..
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2021. szeptember 13., hétfő 20:50

Jött ki egy ZShow Jakabos utazós videó, érdemes lecsekkolni :lol: Birodalmi sas baszki, a hülyéje :lol:
Kicsit zavaró, amúgy már, hogy minden egyes videóban fixen a melegségről kell szólnia, de ezt leszámítva szerintem Zsolti jó anyagokat csinál.
Gulyás Marci is meleg mégse erőlteti ennyire a témát folyamat.

Mindegy, ha nekem valaki azt mondja 5 éve, az aktuális Jobbik vezér partizni fog a SZINen egy meleg ex Való Világossal pöppet kiröhögöm..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol:

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. szeptember 13., hétfő 20:44

Süti írta: Minden 2-3. embernek? Atyaég. :lol: Meg még építkezni mer az átlagember. Komoly.
Ne mondd el neki, hogy mindenki hitelbol nyomja, amibol kurva nagy baj lesz tiz-tizenot even belul. :lol:

Kerlon
Kedvenc csapatod: Levante

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2021. szeptember 13., hétfő 20:40

Az ország nincs szétpusztítva, hanem szétlopva van. Nagyjából kommunizmus van, de ott legalább államosítottak és nem mészárosítottak.

Még pár év így, aztán átélhetjük, amit az ukránok/oroszok/fehérorszook átélhetnek.
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K

blekk13
Kedvenc játékosaid: Mbappe,Zidane,Cr,R9,

HozzászólásSzerző: blekk13 » 2021. szeptember 13., hétfő 20:40

_Bushido_ írta:
kistari írta: Rengeteg utcában tilos volt a parkolás szombat-vasárnap, a pápai látogatás miatt. Fél 2-kor mentem Pestre az M3-ason, durva volt látni, hogy a Pestről kimenő forgalom teljesen le volt zárva az autópályán. Minden lehajtó zárva, felüljàrókon rendőrök.
Hála a jó Istennek mindennemű dugót elkerültem. Pedig picit félem a vasárnapi naptól. A börzén az egyik srác is a telefonban azt mondta valakinek, hogy Érd felé vagy valamerre kerülni akarnak, nem akarnak a belvárosba.
Én teljesen bementem a Parlamenthez kocsival, konkrétan az Akadémia utcába álltam meg. Ott és az abból nyíló utcák jóformán full üresek voltak, de ahogy sétáltam visszafelé az Erzsébet tér felé, ott is rengeteg parkolóhely volt jobbra-balra. De gondolom csak ezen a környéken, mert Kispesten, KÖKI környékén voltam, a KMO-ban arrafelé nem sok szabad hely volt, csak egy lakótelepen.
blekk13 írta: Egyebkent ezt az orszagot mar nem kell szetpusztitani sajnos…Mar szetvan.
Azért van minden 2.-3.embernek hatalmas x3-4-5-6os BMW-je (de láttam már x8ast is), Q4-5-6 audija és SUV terepjárója a feneke alatt. Azért építkezik mindenféle "átlagember". Menetrendszerűen újítják fel az iskolákat, templomokat, épületeket, utakat. Az ország nincs szétpusztítva, max egy-egy szférája.
Ameg le nem foglalja toluk a nav, addig van nekik persze :lol:
< Courtois-Alaba-Pau-Militao-Carvajal-Casemiro-Camavinga-Valverde-Mbappe-Vini-Halaand > #future22’

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2021. szeptember 13., hétfő 20:30

Minden 2-3. embernek? Atyaég. :lol: Meg még építkezni mer az átlagember. Komoly.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

Vissza: