Sajnos a személyi felelősség nem itt kezdődik anyagiak szempontjából, hanem hogy egy rossz kéz mozdulattal rádől-e a rakomány egy tucat emberre, vagy ha elütsz egy nullát a gépeden, akkor okozol-e több 10-100milliós kárt valakinek. Ez az a fajta felelősség, amit ha vállalsz, akkor az megjelenik a fizetésben.csababarca írta: Egyetemi oktatók is gyengén keresnek, ha az oktatói bérüket nézzük.
Ott a tudományos munkába lehet bekapcsolódni, és plusz pénzhez jutni támogatás formájában.
Személyi felelősséggel is jár a tanári munka, pl ha azt a listát nézzük.
Na de @füst utolsó mondata a lényeg, ezért se fog soha változni.
De ha a béreket félretesszük, ami fix, még mindig ott marad az egész oktatás bürokratikus, korrupt rendszere.
Nekem ez legalább annyira szúrja a szemem, mint a gyér fizu.
Példákat írtam, vagy elfogadod a tényeket, vagy nem.
Magánórákban meg nem csak a szakok között van oénzben difi, meg a keresletben, hanem lokációtól is függ, hogy mennyit tudsz elkérni.
OFF
- füst
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
Re: OFF
- Realista24
- El Padre
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
- Kapcsolat:
Fehérvár, Arconic, 8 általánossal próbaidő után nettó 350ezres bért kap az ember 6+2 folyamatosban. Erre jön a túlóra, cafeteria, 13. havi.
Ha már van érettségid a 350 majdnem 400ezer. N E T T Ó, betanított munka.
Ha már van érettségid a 350 majdnem 400ezer. N E T T Ó, betanított munka.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- Caraway
- Kedvenc csapatod: Manchester United
Az en baratnom altalanos iskolaba tanitoneni, masodikos gyerekeket tanit, matek es rajztanar plusz a napkozit is viszi, netto 165 ezret keres. Nevetseges. Mondtam is neki, hogy hagyja mar ott a picsaba az egeszet, inkabb menjen el eskuszom ideiglenesen kormosnek aztan ott meg kapna orankent az 5-6 ezreket, de vegul maradt. Viszont neki is ez az utolso eve amit marad, ezido alatt kitalalja hogy merre is kene elindulnia, es elhagyja a tanari szakmat. Egyetem utan 2 evet birt, pedig imadja a szakmat meg a gyerekeket, de ilyen fizu mellett nincs ertelme. Kb ez a helyzet ma Magyarorszagon, itt a kovetkezo generacioval hatalmas gondok lesznek, konkretan nem lesz normalis tanar aki tanitsa oket.flori írta: Rossz olvasni ezeket a sorokat Csaba, nagyon remélem hogy változni fog a helyzeted. Valószínűleg szerelemből választottad ezt a pályát, de váltanod kellene, méghozzá sürgősen. Nagy valószínűséggel rövid távon egy fikarcnyi változás nem lesz, ha esetleg nyer az ellenzék, akkor sem lesz duplázva a tanárok fizetése, ez egy lózung, nem így működik az élet. 200 ezer forint, esküszöm nem hiszem el. Mit lehet abból csinálni? Hogy élvezed az életet? Milyen értéke van így a pénznek? Hogyan tudsz fejlődni, pihenni, szórakozni ebből? Családot fenntartani?
Az írásaid alapján értelmes embernek tűnsz, pár éven belül meglenne a gyümölcse a váltásnak, alsó hangon 2x ennyit keresnél. Nem lehet ezt szerelemből csinálni, mert beleszarnak a szádba, már bocsánat. Keress valami mást, ha tudsz, mert többet érdemelsz ennél.
A masik bohozat pedig az uj NAT, hat megneztem a masodikosoknak az orarendjet. 24 orajuk van, ebbol 8 magyar, 4 matek, 5 tesi, 1 angol/nemet, 2 enek, 2 rajz, 1 etika, 1 technika. Hol van a termeszetismeret? Komolyan 3.osztalyig nincs nekik az egyik legfontosabb targy, ahol megismerik a vilagot? Egy 7-8 evesnek miert van szuksege 5 tesire, 2 enekre es 2 rajzra?
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Egyetemi oktatók is gyengén keresnek, ha az oktatói bérüket nézzük.
Ott a tudományos munkába lehet bekapcsolódni, és plusz pénzhez jutni támogatás formájában.
De ha a béreket félretesszük, ami fix, még mindig ott marad az egész oktatás bürokratikus, korrupt rendszere.
Magánórákban meg nem csak a szakok között van oénzben difi, meg a keresletben, hanem lokációtól is függ, hogy mennyit tudsz elkérni.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
Azért van baj bőven. Néha gondolkodni is kellene, nem csak beszélni. A rendszerváltás óta tudatosan züllesztik az oktatást (ugye a buta embert könnyebb befolyásolni, irányítani). Lassan megvan az eredménye. Bele kellene gondolni, hogy ki a büdös fene fogja tanítani a következő nemzedékeket, ha az összes valamire való PEDAGÓGUS (végig nagybetűvel, mert pedagógusnak lenni nagyon nem egyenlő azzal, hogy megfelelő iskolai végzettséggel betopogok egy iskolába és ott ezt azt csinálok) elhagyja a szakmát mert az elhivatottságot felülírja az életösztön. Persze akinek nincs gyereke, az nem gondol bele, utána meg majd hebeg.
UI: mit panaszkodnak a tancik? 1 óra 6 ezer, napi 10 órában az 60 ezer, 1 hónapban lazán megvan az 1 milla nettó, mert matekból ku..a jó vagyok...
UI: mit panaszkodnak a tancik? 1 óra 6 ezer, napi 10 órában az 60 ezer, 1 hónapban lazán megvan az 1 milla nettó, mert matekból ku..a jó vagyok...
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
- füst
Értem, de ebben mi az egyedi? Exnő szocmunkásként diplomázott, várható módon nem keresett semmit, tanult okj-n 2 évet, aztán pénzügyi szakértő lett havi nettó 400-ért. Neki is volt tandíj, ő is munka mellett tanult.
Ha fejlődni akar valaki, időt, pénzt kell rá szánni.
Nem azért, de szép nyugodtan le lehet ülni, és végig lehet gondolni, hogy mi az amit megfizetnek egy életben, és megnézni a szakmádat, hogy ahhoz képest milyen.
1. Veszélyes, bármikor baleset érhet.
2. Egészségkárosító, ha hosszú távon végzed akkor szar és/vagy rövid öreg korra számíthatsz
3. Nagyon nehéz megszerezni a képesítést, nehezen pótolható a munkáját végző személy
4. Nagy anyagi vagy személyi felelősséggel jár a munkavégzés
5. Nagyon sok időt emészt fel megállás nélkül, napi 12+ órát
Jó, persze vannak szerencsés kivételek, de általánosságban, ha nagy pénzt akarsz keresni, akkor ezekből valamelyiket biztos hogy ki kell pipálnod,esetenként többet is. Meg ne haragudjon semelyik középiskolás tanár, de melyiket pipálná ki?
Nemes feladat a jövő generációját felnevelni, de az életben ezt nem fizetik meg, mert a jelenben élünk, és a jelenben megtermelt haszon a kézzelfogható.
Ha fejlődni akar valaki, időt, pénzt kell rá szánni.
Nem azért, de szép nyugodtan le lehet ülni, és végig lehet gondolni, hogy mi az amit megfizetnek egy életben, és megnézni a szakmádat, hogy ahhoz képest milyen.
1. Veszélyes, bármikor baleset érhet.
2. Egészségkárosító, ha hosszú távon végzed akkor szar és/vagy rövid öreg korra számíthatsz
3. Nagyon nehéz megszerezni a képesítést, nehezen pótolható a munkáját végző személy
4. Nagy anyagi vagy személyi felelősséggel jár a munkavégzés
5. Nagyon sok időt emészt fel megállás nélkül, napi 12+ órát
Jó, persze vannak szerencsés kivételek, de általánosságban, ha nagy pénzt akarsz keresni, akkor ezekből valamelyiket biztos hogy ki kell pipálnod,esetenként többet is. Meg ne haragudjon semelyik középiskolás tanár, de melyiket pipálná ki?
Nemes feladat a jövő generációját felnevelni, de az életben ezt nem fizetik meg, mert a jelenben élünk, és a jelenben megtermelt haszon a kézzelfogható.
- Süti
Hát, talán ha rendes oktatás lenne, nem ilyen tanárokat adna a rendszer...vagy mi.füst írta: Folytassátok csak, politikához nem is szóltam hozzá, tudatosan kerülöm a témát.
Épp most próbálok keresni unokaöcsémnek magántanárt, 45 percet egyik se vállal 6000 alatt. De ez csak az egyik baj, a nagyobbik baj az, hogy neked kell magyarázni egy matek tanárnak hogy mi az a komplex szám. Szóval lehetek én a kölök matektanárja jobb híján, pedig bőven elég a saját munkám, és azért nekem is kopik a tudásom az évek múlásával. 6000ért óránként mondjuk nem lenne rossz.
De tökmindegy nem ez a lényeg. Aki hajtani akarja a pénzt az tanárként is tudja, de akkor bele kell állni rendesen. Sajnos így van ez a legtöbb területen.
Legends Never Die.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...
Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...
Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
- Csabi
- Kedvenc játékosaid: Figo, Cristiano Ronaldo, Modric
- Kapcsolat:
nálunk egyáltalán nem éri meg anyagilag egyetemen tanítani (esetleg 25 év tapasztalattal, professzorként), a nívója megvan, de anyagilag talán még gyengébb, mintha általánosban tanítanád a történelmet. de ahogy figyelem a magyarországi oktatásügyet nem hiszem, hogy ott más a helyzet.
az általad említett "fejlődés" olyan módon lehetséges, hogy valaki földrajz-töri szakkal 5 év tanulás után újra beül az egyetemre és felvesz egy harmadik szakot - mondjuk a matekot, azt "gyorsítva" 2-3 év alatt el lehet végezni (természetesen munka mellett, természetesen a tandíjat fizetve)
az általad említett "fejlődés" olyan módon lehetséges, hogy valaki földrajz-töri szakkal 5 év tanulás után újra beül az egyetemre és felvesz egy harmadik szakot - mondjuk a matekot, azt "gyorsítva" 2-3 év alatt el lehet végezni (természetesen munka mellett, természetesen a tandíjat fizetve)
- füst
Feltételezem a nyelv-matek-programozás a legjövedelmezőbb tárgyak.
Nade mi gátolja meg a fejlődést a többiben? Történelmet pl. egyetemes szinten is lehet oktatni, feltételezem jobban megfizetik, és szakmailag is szebb kihívás.
Persze vannak menthetetlen kombinációk, és a tesi-föci-etika tanárok lehet hogy nehezen boldogulnak, de azért az annyira nem meglepő.
Nade mi gátolja meg a fejlődést a többiben? Történelmet pl. egyetemes szinten is lehet oktatni, feltételezem jobban megfizetik, és szakmailag is szebb kihívás.
Persze vannak menthetetlen kombinációk, és a tesi-föci-etika tanárok lehet hogy nehezen boldogulnak, de azért az annyira nem meglepő.
Magyarul egyikkel sem kivételezel.ez meg szomorú. én mindenkit tisztelek, aki becsületesen elvégzi a munkáját a kifutótól, a takarítónőn át az orvosig.
- Csabi
- Kedvenc játékosaid: Figo, Cristiano Ronaldo, Modric
- Kapcsolat:
a tanártémánál mindig ez nyomja fel az agyvizem a legjobban, hogy azonnal szélsőségekbe megy át a dolog. most is. fel lett hozva a galvanizáló, teljesen kiragadva a kontextusból. persze fel lehetne sorolni még egy tucat ilyen szakmát, ezen a síkon. meg vagy 5 tucatot ellenpéldának. egy átlagos kőműves ma másfél-kétszer annyit keres, mint egy tanár. nem rövidíti meg az életét a savakkal, nem kellett tanulnia évekig. ha meg maszekban tolod, még az idődet is úgy osztod be ahogy akarod, akkor mész kávéra, mikor tetszik.
a másik extrém a matek utántanítás. nem minden tanár matek/idegen nyelv tanár. azért mert a matektanárra ad1. van igény ad2. elkér 6000 forintot egy órára nem azt jelenti, hogy a biológia, történelem, stb. tantárgyat tanító tanárra is igaz ez. ez érvényes a tanárok durván 20%-ra, a többinek nincs lehetősége aranyáron utántanítani, de mivel nekik van ezért egy kalap alá veszünk mindenkit.
a másik extrém a matek utántanítás. nem minden tanár matek/idegen nyelv tanár. azért mert a matektanárra ad1. van igény ad2. elkér 6000 forintot egy órára nem azt jelenti, hogy a biológia, történelem, stb. tantárgyat tanító tanárra is igaz ez. ez érvényes a tanárok durván 20%-ra, a többinek nincs lehetősége aranyáron utántanítani, de mivel nekik van ezért egy kalap alá veszünk mindenkit.
ez meg szomorú. én mindenkit tisztelek, aki becsületesen elvégzi a munkáját a kifutótól, a takarítónőn át az orvosig.füst írta:Carawaynek csak annyit, hogy senkit sem fogok tisztelni a szakmája miatt
- h3x0r
A matek tanar, akihez erettsegi elott jartam lenyegeben ott is hagyta az iskolat, a delelottjei szabadok voltak, deltol estig meg a kulonorakbol jol megelt. Viszont nem lehet mindenki matek meg angol tanar, lehet erettsegi elott meg par tantargy felporog, de azokra nem lehet alapozni egesz evben.Halfkey írta: 4.es matekot Pest megyében sógoromék gyerekének 5000/45 percért vállalták, szóval van azért a magánoktatásban lehetőség bőven.
- Realista24
- El Padre
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
- Kapcsolat:
Már a múltkor is rajottem, meg most is hogy Csabát akarom a gyerek sulijaba tanárnak
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- csababarca
semmit nem lehet csinálni, ezért dolgozok mást is melletteflori írta: Rossz olvasni ezeket a sorokat Csaba, nagyon remélem hogy változni fog a helyzeted. Valószínűleg szerelemből választottad ezt a pályát, de váltanod kellene, méghozzá sürgősen. Nagy valószínűséggel rövid távon egy fikarcnyi változás nem lesz, ha esetleg nyer az ellenzék, akkor sem lesz duplázva a tanárok fizetése, ez egy lózung, nem így működik az élet. 200 ezer forint, esküszöm nem hiszem el. Mit lehet abból csinálni? Hogy élvezed az életet? Milyen értéke van így a pénznek? Hogyan tudsz fejlődni, pihenni, szórakozni ebből? Családot fenntartani?
Az írásaid alapján értelmes embernek tűnsz, pár éven belül meglenne a gyümölcse a váltásnak, alsó hangon 2x ennyit keresnél. Nem lehet ezt szerelemből csinálni, mert beleszarnak a szádba, már bocsánat. Keress valami mást, ha tudsz, mert többet érdemelsz ennél.
kiviszem az osztályomat a kisgimiben 8.ig, ott átadom őket, és elmegyek egy tankerületbe hereverélni:)
ez a terv. vagy keresek mást, nem fogok tanárként megöregedni az biztos, mert én is tudom, hogy markánsan ez sose fog változni.
jah azért ennyi a fizu,mert ofő vagyok, meg ugye kaptunk 2 éve egy óriási emelést pótlék formájában:D amúgy 160ezer lenne. a pályakezdő tanári fizu 210 bruttó, amúgy 203ezer lenne, csak már ki kell egészíteni, hogy legalább a minimálbér szintjét elérje:D
Füst ezekben igazad van, és nem is irigylem senkitől, és sose mondom, hogy egy építőmunkás miért keres annyit, vagy egy üzemi munkás. Megérdemelnek minden forintot.
Halfkey, ezek is igazak, meg jó dolgok, de ha mögénézel, megvan az oka, hogy miért nem nagyon rúgnak ki tanárt, rendőrt, stb.
Mellette durván materiális világban élünk, ezért mégse ezek a fontos faktorok, bár ilyen HR-s előadásokon jól hangoznak.
Akkor visszaidézem újra, ezek szerint akkor sem olvastad
Halfkey írta: Csababarca, a korábbi hszem amire utaltam:
Halfkey írta: Mint jelenleg HR-ben és korábban munkaerőpiaci kutatásokban dolgozó, azt azért hozzátenném hogy mint az élet minden területének, a munkavállalásnak is van több faktora a pénz mellett amit szintén figyelembe kell venni:
- Rizikó
Igen, az állami szféra átlagosan rosszabbul fizet mint a privát. Viszont mint a befektetesékre, erre is igaz hogy magasabb fizetés magasabb rizikó. Kevés olyat hallasz hogy egy tanárt, rendőrt, orvost stb kirúgnak. Az egy stabil, kiszámítható állás. Édesanyám igazgató, feleségem kontroller állami cégnél, olyan embereket sem tudnak kirúgni akik konkréten nem végzik el a munkájukat. Semmilyen olyan privát pályát nem tudok elképzelni, ahol a foglalkoztatottságod nyugdíjig garantált.
- Társadalmi megbecsülés, státusz
Az alacsony státuszú munkát meg kell fizetni mert az emberek nem szívesen csinálják. Egy kukás a prémiumokkal gyönyörűen keres, bőven többet mint egy tanár. Elmenne-e akárki innen emiatt kukásnak, vagy inkább maradna kisebb fizuért?
- Munka élvezete
Ehhez kapcsolódik hogy a státusz mellett a munka élvezete is részt vesz a piac árazásában. Természetesen vannak egyéni különbségek, de rengeteg olyan lélekölő és egészségromboló munka van - mind szellemi munka, mind fizikai - amit ha nem dobsz meg plusz fizetéssel akkor senki fogja elvégezni. A tanár szakma ilyen szempontból a skála népszerű spektrumán van.
Az biztos hogy a keresési potenciálod nagyjából eléred 35 éves korodig. Ezután már nagy robbanás nem fog történni, tehát ha nem vagy elégedett a pályáddal akkor úgy kell váltanod, hogy legyen kb. 5 éved az adott pályán belül eljutni egy középkategóriás fizetésig, mert az alsó kategóriában azért sehol sincs kolbászból a kerítés. Tehát lényegében 30 éves korodig mindenképp érdemes meghozni a hosszabb távú döntést, a csapódás ebben az esetben hosszú távú bevételkiesés.
Én személy szerint szerencsés vagyok a munkám fejlődésével és ahova jutottam, de az eddigi életem alapján (túlórák, stressz, plusz feladatok, túlsúly, vérnyomás) pont beleesek abba a típusba akiket már 40 körül a társadalmi átlagnál jóval nagyobb százalékban visz el valami szívprobléma. Ebből a szempontból ugyanúgy meg kell majd fontolni hogy mi éri meg, mert van amihez képest sz*rt se ér a jó fizetés.
+1 gondolat: bérből meggazdagodni nem lehet. Ha nagy céljaid vannak az életben, a munka közben arra fókuszálj hogy hogyan tudod elindítani a saját vállalkozásod. Bér arra elég, hogy nagyjából az egész életed során megkeresel egy ingatlannyit.
- flori
Rossz olvasni ezeket a sorokat Csaba, nagyon remélem hogy változni fog a helyzeted. Valószínűleg szerelemből választottad ezt a pályát, de váltanod kellene, méghozzá sürgősen. Nagy valószínűséggel rövid távon egy fikarcnyi változás nem lesz, ha esetleg nyer az ellenzék, akkor sem lesz duplázva a tanárok fizetése, ez egy lózung, nem így működik az élet. 200 ezer forint, esküszöm nem hiszem el. Mit lehet abból csinálni? Hogy élvezed az életet? Milyen értéke van így a pénznek? Hogyan tudsz fejlődni, pihenni, szórakozni ebből? Családot fenntartani?
¡Va!
¡1, 2 y 3, Madrid!
¡1, 2 y 3, Madrid!
- füst
Azért mondjuk azt is hozzátenném, hogy jómagam is imádom a történelmet, kispöcs korom óta, egyik legkedvesebb időtöltésem a szakirodalom olvasása. De azért azt már 14 évesen is sejtettem, hogyy akármennyire is szeretem, mesélésből biztos nem fogok egzisztenciát építeni magamnak.
De ha nem is lett volna sütnivalóm, a környezetem azért jelezte hogy mi a szitu. Ne mondjátok, hogy nem találkoztatok ezzel a döntéshelyzettel, és nem gondolkoztatol el azon, hogy miben vagytok jók, és azzal mire lehet vinni az életben.
Nagyra becsülöm, ha valaki mégis annak hódol amiben örömét leli, tudván hogy olyan pénzektől esik el amire amúgy nagy szüksége lenne. Bár szerintem is a legfosabb szakmában is ki lehet teljesedni, ha valaki igazán jó benne, vagy ha van mellette más jövedelem. Hát ugye jól kell keverni a lapokat.
Carawaynek csak annyit, hogy senkit sem fogok tisztelni a szakmája miatt, engem sem kell hogy tiszteljen bárki is, mert nem jelent semmit. Biztos rengeteg nehézséggel jár tanárnak lenni, de mondjuk galvanizáló üzemben sem biztos hogy jobb dolgozni 20 évet, hogy olyan savak és lúgok párolognak körületted a medencékben, amik pár év alatt a festéket is lemarják az üzem faláról. Vagy azok a segédmunkások, akik évtizedekig tüdőzik le a porózus építkezési törmeléket, megrövidítve a saját életüket. Biztos nehéz tanárnak lenni, meg van másik ezer szakma ami szintén ugyanilyen nehéz, sok esetben pedig a több pénz az életminőség romlásához vezet. Szerencsére te döntesz, és váltani sem késő sohasem.
De ha nem is lett volna sütnivalóm, a környezetem azért jelezte hogy mi a szitu. Ne mondjátok, hogy nem találkoztatok ezzel a döntéshelyzettel, és nem gondolkoztatol el azon, hogy miben vagytok jók, és azzal mire lehet vinni az életben.
Nagyra becsülöm, ha valaki mégis annak hódol amiben örömét leli, tudván hogy olyan pénzektől esik el amire amúgy nagy szüksége lenne. Bár szerintem is a legfosabb szakmában is ki lehet teljesedni, ha valaki igazán jó benne, vagy ha van mellette más jövedelem. Hát ugye jól kell keverni a lapokat.
Carawaynek csak annyit, hogy senkit sem fogok tisztelni a szakmája miatt, engem sem kell hogy tiszteljen bárki is, mert nem jelent semmit. Biztos rengeteg nehézséggel jár tanárnak lenni, de mondjuk galvanizáló üzemben sem biztos hogy jobb dolgozni 20 évet, hogy olyan savak és lúgok párolognak körületted a medencékben, amik pár év alatt a festéket is lemarják az üzem faláról. Vagy azok a segédmunkások, akik évtizedekig tüdőzik le a porózus építkezési törmeléket, megrövidítve a saját életüket. Biztos nehéz tanárnak lenni, meg van másik ezer szakma ami szintén ugyanilyen nehéz, sok esetben pedig a több pénz az életminőség romlásához vezet. Szerencsére te döntesz, és váltani sem késő sohasem.
- csababarca
Nem tudom milyen pénzen túli pluszok vannak.Halfkey írta: Erről már beszéltünk egyszer, írtam a pénzen túli pluszokról amik az ilyen munkákkal járnaj. De a pénznél maradva, most voltam hétvégén esküvőn. 8 tanár van a családban, és munkaórákról esett szó. Anyámon kívül (aki igazgató), egyik sem tölti ezt el, főleg nem az év 365 napján. A plusz munka (magánórák) náluk igen könnyedén belefér, és valszeg sok más tanártársadnál is.
A túlóra egyébként még mindig teljesen általános, ha nem fizikai állományban vagy vagy vmi szoci állami cégnél, akkor ráadásul kurvára ingyen.
Tényleg a nyári szünetet tudom pluszként felfogni. (Én azt is végigdolgozom)
Milyen pluszok vannak még?
Mit nem töltenek el? A munkaórákat? Akkor szerencsések:)
Én 7:30ra bemegyek, 4 előtt sose jövök haza (tudom ez normális, csak a munkaóra ki nem töltésére írom), és akkor még estig a sulival foglalkozom. (Órára készülés, dolgozat összeállítás, javítás, szülőkkel kapcsolattartás, tankerületi adminisztrációk végeláthatatlansága, stb)
De érdekel, hogy mik azok a pluszok, amik ténylegesen jelen vannak, kézzel fogható dolgok.
Mert cafetéria ugye a tankerületi bértáblás rendszer óta nincs, kötelező óraszám emelkedett, adminisztráció növekedett, stb.
Az se mindegy, hogy milyen iskolában tanít az ember. A technikumok kikerültek az emmi alól, ott már nincs bértábla.
Nővérem kétszer annyit keres mint én. Cserébe bemegy órára, elmond pár dolgot és annyi.
Tehát ettől is függ.
Az intézményvezetők bérét megnyomták szépen egyébként, az lehet idővel perspektíva.
De még egYszer leszögezem, én megélek, mert csinálok mást.
Nem a fizetések ellen szólaltam fel, amiatt màr felesleges.
Hanem az oktatás feljebbi szintjeiről beszéltem.
Széles körben tanácsom egyébként az, hogy manapság konkrétan bármiből meg lehet tisztességesen élni. El kell dönteni mit akar az ember csinálni, és abban a témában jónak lenni - utána lesz rád fizetőképes kereslet. Tanítani nem csak iskolarendszerben lehet, vagy az iskolarendszert nem csak tanárként lehet rendbetenni, nemtudom neked melyik a fontosabb, de ezeken a kereteken belül is lehet bőven jól keresni. De akár egy Barcelona utazásszervező céggel is csak hogy így a hobbidat említsem, vagy azzal hogy csinálsz és felfuttatsz egy youtube csatornát hogy hogyan építsünk házat újítsunk fel stb. 0-ról kis pénzből
Erről már beszéltünk egyszer, írtam a pénzen túli pluszokról amik az ilyen munkákkal járnaj. De a pénznél maradva, most voltam hétvégén esküvőn. 8 tanár van a családban, és munkaórákról esett szó. Anyámon kívül (aki igazgató), egyik sem tölti ezt el, főleg nem az év 365 napján. A plusz munka (magánórák) náluk igen könnyedén belefér, és valszeg sok más tanártársadnál is.
A túlóra egyébként még mindig teljesen általános, ha nem fizikai állományban vagy vagy vmi szoci állami cégnél, akkor ráadásul kurvára ingyen.
- csababarca
Én a fizetéseket fel sem hoztam az alap hozzászólásomban, a rendszerről beszéltem, ahogy működik egy tankerület és egy iskola.
Nyilván a tanár kereshet magának plusz munkát.
Én is vállalok, törire 3500/órát tudok elkérni, elég kicsi rá a kereslet.
Emellett piacozok, abból van bevételem.
De itt már megint a plusz munkát kell keresni, hajtani, hogy az ember a tisztességes szakmája mellett megéljen.
Nem gondolom, hogy ez normális, általános.
Azért sem, mert az ismertségi köröm ledolgozza a 8 óráját, aztán zsebre vágja a 350-400ezres nettót. (Alsóhangon)
A tanár meg akkor keresi ezt a pénzt meg, ha iskola mellett este 8ig különóràzik.
Mondjuk egy nőnek, férj és gyerekek mellett nem biztos hogy ez a megoldás.
A mostani 200nettós fizum annyit ér mint 4 éve a 140ezres tanári fizum.
A ped bértábla egy jó ötlet volt, sunyi módon kivették belőle a minimálbérhez való igazodást, így mèg mindig a 2013as a vetítési alap.
70ezerrel lenne több a nettóm ha azt lekövette volna.
Nyilván a tanár kereshet magának plusz munkát.
Én is vállalok, törire 3500/órát tudok elkérni, elég kicsi rá a kereslet.
Emellett piacozok, abból van bevételem.
De itt már megint a plusz munkát kell keresni, hajtani, hogy az ember a tisztességes szakmája mellett megéljen.
Nem gondolom, hogy ez normális, általános.
Azért sem, mert az ismertségi köröm ledolgozza a 8 óráját, aztán zsebre vágja a 350-400ezres nettót. (Alsóhangon)
A tanár meg akkor keresi ezt a pénzt meg, ha iskola mellett este 8ig különóràzik.
Mondjuk egy nőnek, férj és gyerekek mellett nem biztos hogy ez a megoldás.
A mostani 200nettós fizum annyit ér mint 4 éve a 140ezres tanári fizum.
A ped bértábla egy jó ötlet volt, sunyi módon kivették belőle a minimálbérhez való igazodást, így mèg mindig a 2013as a vetítési alap.
70ezerrel lenne több a nettóm ha azt lekövette volna.