Valoban, az 1900-as evek elejehez kepest nagyon jol allunk, de mi a helyzet vilag fejlettebb reszevel? Milyen lehetosegei vannak egy melyszegenysegbe szuleto gyereknek az orszag keleti feleben? Kik fogjak kiemelni onnan? Egyaltalan hozzafer olyan szintu oktatashoz, amivel akar sajat szorgalmabol feljebb juthat? Ha netan kiderul, hogy kiveteles tehetseg, lesz pedagogus, aki aldoz idot a tehetseggondozasra, akar ingyen is?Halfkey írta:Milyen releváns különbséget érzel ebben most és az elmúlt évszázadokban? Sokkal több a kitörési lehetőség mint valaha, szóval nem kell túldramatizálni a helyzetet, ez a trend pont nem lefelé ível.A tarsadalmi mobilitas szempontjabol nezve nagyon karos ez a folyamat. A gyereknek eselye se lesz kitorni a szulei jovedelmi es tarsadalmi szintjebol, mert gyengen kepzett szuleik lesznek, gyengen kepzett pedagogusoktol fognak tanulni es az osztalytarsai is valoszinuleg ebbol a retegbol fognak kikerulni.
Velem anno tobb tanarom is kulon foglalkozott, amiert orokre halas leszek nekik. Az osztalyaim szintjebol mindig kiemelkedtem es az o segitsegukkel nem is csusztam vissza. Ma ezek helyett a tanarok helyett a regi osztalytarsak-evfolyamtarsak tanitanak, el tudom kepzelni, hogy milyen szinvonalon.
A fizetes tema mindig necces, ha hirtelen nagyot emelnek, az bedurrantja az inflaciot, de a kis emelesek pedig nem fognak tobb-jobb embert a palyara hivni. Szerintem a diplomas minimalbert kellene felhuzni legalabb annyira, hogy egy kezdo netto legyen legalabb 300k.