lehet véletlen egybeesés is a csok-ingatlanárak növekedése, de tény, hogy akkor robbant be a piac, ahogy jött a csok.Halfkey írta:
Az a baj hogy bár van igazság is abban amit írsz - a CSOK hajtja az árakat - de a konklúziód az félrevezető. Egyrészt nem csak a CSOK hajtja az árakat, a lengyel fa 130%os emelkedéséhez ami írtál pl ugye nem sok köze van. De globálisan minden anyag megy fel, ez nem CSOK hanem covid, logisztikai és világgazdasági probléma.
A másik hogy mihez viszonyítunk. Magyarországon a 2010es évek elején abszurd alacsonyak voltak az ingatlan árak. Anyám kocsija 2011-ben többe került mint az én lakásom Budapesten. Ez nem normális, ezt persze hogy korrigálta a piac. Nézz körbe, más országban sem tudják a fiatal párok, sőt az idősebbek sem az ingatlanokat. Pedig ott sincs CSOK.
Lényeg a lényeg a CSOK valóban nem jó módszer, de amit te visszavezetsz a CSOKra (az átlagkereset és az ingatlanárak távolodása) egy a világháború óta folyamatosan tartó és egyre gyorsuló gazdasági folyamat amiben a CSOK egy icipici csepp a tengerben.
nyílván a lengyel fa ára ettől független, de olyan értelemben nem, hogy a magyarok is onnan importálják zömét. szóval az ottani piac is reagált a keresletre. de éppen itthon most megy lejjebb az ár, ott meg felfelé megy.
engem az hogy más országban mi a helyzet, nem vigasztal, mert nem tervezek elköltözni.
itt akarok élni, családot alapítani, építeni egy házat ahol megöregedhetek.
én most benne vagyok a témában, és úgy látom, hogy bár támogatna a kormány, mégis a támogatás elértéktelenedik azok miatt, hogy mérhetetlen kapzsik, és haszonélvezők az emberek.
tudom, ez így volt régebben is, de én most élek, itt élek.