Politika
- hehetheoriginal
- Kedvenc játékosaid: elfenomeno
Re: Politika
Erre a szavazati jog megvonasa temara, sztem van az a helyzet, ahol a diktaturanak (ha jol, valoban a tarsadalom erdekei nyoman van hasznalva (de ez meg monnyuk pont ellentmond a diktatura fogalmaval)) van ertelme, mert egyszeruen nem lehet/szabadna mindent az emberek nagytobbsegere bizni, hogy mi lenne a jo, mikre lenne szukseg, mert akkor plane a magyar tarsadalombol kiindulva mindig mint a gyerekek allandoan csak az edessegen jarna az eszuk es nem a rendes nornalis etelt ennek eloszor.
Persze ehhez egy olyan diktatura is kellene, ami megintcsak a tarsadalom es az emberi gyarlosag alapjan ki van zarva kb.
De ez megint csak utopia, de oda jutok vissza mindig, hogy mindig az adott helyzetnek es kihivasnak megfeleloen lehetne meghatarozni a politikat egy kormany reszerol, nem kellene begyepesedni ebbe a bal meg jobb oldalba, meg iranyzatokba. A tegnapi videok is allandoan a baloldalazasrol szolnak, a sok birka meg nyeli nyeli nyeli befele, aztan jon a nyuggertol a frocsoges meg a fajdalomkuszobig hatolo gyulolet, sajat magukat betegitik bele az erzelmektol, annyira belelovalljak magukat, mint esmeralda szemmutetre valo gyujteskor.
Persze ehhez egy olyan diktatura is kellene, ami megintcsak a tarsadalom es az emberi gyarlosag alapjan ki van zarva kb.
De ez megint csak utopia, de oda jutok vissza mindig, hogy mindig az adott helyzetnek es kihivasnak megfeleloen lehetne meghatarozni a politikat egy kormany reszerol, nem kellene begyepesedni ebbe a bal meg jobb oldalba, meg iranyzatokba. A tegnapi videok is allandoan a baloldalazasrol szolnak, a sok birka meg nyeli nyeli nyeli befele, aztan jon a nyuggertol a frocsoges meg a fajdalomkuszobig hatolo gyulolet, sajat magukat betegitik bele az erzelmektol, annyira belelovalljak magukat, mint esmeralda szemmutetre valo gyujteskor.
thereisonly1ronaldo
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
őőő, olvasd vissza az eredeti hsz-m a témában, pont ezt írtam le, hogy emellett szerepelnek értelmesek is a videóban, akik tudnak beszélni.Professore írta:
Nem láttam a videót és nem is nézem meg mert van jobb dolgom. Csak kérdezem mennyi az esélye annak hogy egy megvágott/szerkesztett anyagról van szó? Ha van egy több ezeres tömeg mindegy hogy mi célból és ott körbe kérdezik a résztvevőket majd megvágják az anyagot úgy hogy az a célt szolgálja akkor az nem reprezentatív. Egy ilyen anyag alapján ítélkezni stb. meg szintén nem objektív szerintem. Hasonló vidit gondolom egy balos rendezvény résztvevőiről is lehetne szerkeszteni gond nélkül. Itt se és ott se csak csőcselék van illetve itt is meg ott is vannak vállalhatatlan figurák szerintem.
Ha nem megvágott az anyag akkor mea culpa egy szót se szóltam...
leírtam a három kategóriát, rémisztő ez, szerintem. ezt nem tudod megvágni, azért sem, mert ha olyan helyen élsz, naponta találkozol ezzel a társadalmi réteggel.
a nyugdíjasokról is leírtam, hogy megvannak a másik oldalon is. Kádáron szocializálódott réteg, velük nem tudsz mit kezdeni.
persze, ha most a másik oldal csinálna videót az ellenzékről, ott is meglennének ezek, nincs kétségem efelől.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
-
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
Nem láttam a videót és nem is nézem meg mert van jobb dolgom. Csak kérdezem mennyi az esélye annak hogy egy megvágott/szerkesztett anyagról van szó? Ha van egy több ezeres tömeg mindegy hogy mi célból és ott körbe kérdezik a résztvevőket majd megvágják az anyagot úgy hogy az a célt szolgálja akkor az nem reprezentatív. Egy ilyen anyag alapján ítélkezni stb. meg szintén nem objektív szerintem. Hasonló vidit gondolom egy balos rendezvény résztvevőiről is lehetne szerkeszteni gond nélkül. Itt se és ott se csak csőcselék van illetve itt is meg ott is vannak vállalhatatlan figurák szerintem.csababarca írta: Mondjuk egy írd le helyesen a neveddel is már sokakat ki lehetne szűrni
Szerintem itt most a videóban szereplő táblatartó kisebbségiek miatt merült ez fel, akiknek láthatólag fogalmuk sincs arról, ki az a Gyurcsány, DK, fidesz, vagy Orbán. De valószínűleg azt sem tudják, hogy most éppen melyik városban vannak.
Őket karonfogja majd a bácsi, aki most is noszogatta őket, elviszi a fülkéhez, és leszavaztatja őket. (mindegy kire)
Ha nem megvágott az anyag akkor mea culpa egy szót se szóltam...
-
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Redondo, Hierro, Casillias
Szavazati jogot korlátozni egyszerűen elképzelhetetlen egy modernkori demokráciában. Pláne hogy megy a jogállam című pello méregetés Európában. Az mi lenne hogy adót azt kötelező mindenkinek fizetni de egyesek (és itt tök mindegy milyen kritériumok szerint) nem szavazhatnak ergo nem lehet hatásuk arra ahogy a befizetett adokat és illetékeket kik és mire költsék el? Ez tényleg vissza fordulás lenne a feudális rendszer felé. A képlet egyszerű tessék úgy politizálni hogy minden rétegét megszólítson. Ez nehéz tény de a pálya adott minden pártnak.
Valahol vicces hogy a '90-es években még a Fidesz prüszkölt a nyuggerek miatt most meg a másik oldal. Ez ilyen. Nehéz a popszakma.
Másrészt engem sokkal jobban felszabb az hogy sokan bár joguk van mégsem mennek el szavazni utánna meg sírnak hogy semmi sem jó. De ez van még erre se lehet kötelezni az embereket (na jó lehetne de S*Rt se érne ha kényszerből szavazna valaki) nem hogy megvonjuk a szavazati jogot ilyen olyan kritériumok alapján.
Valahol vicces hogy a '90-es években még a Fidesz prüszkölt a nyuggerek miatt most meg a másik oldal. Ez ilyen. Nehéz a popszakma.
Másrészt engem sokkal jobban felszabb az hogy sokan bár joguk van mégsem mennek el szavazni utánna meg sírnak hogy semmi sem jó. De ez van még erre se lehet kötelezni az embereket (na jó lehetne de S*Rt se érne ha kényszerből szavazna valaki) nem hogy megvonjuk a szavazati jogot ilyen olyan kritériumok alapján.
- csababarca
Mondjuk egy írd le helyesen a neveddel is már sokakat ki lehetne szűrni
Szerintem itt most a videóban szereplő táblatartó kisebbségiek miatt merült ez fel, akiknek láthatólag fogalmuk sincs arról, ki az a Gyurcsány, DK, fidesz, vagy Orbán. De valószínűleg azt sem tudják, hogy most éppen melyik városban vannak.
Őket karonfogja majd a bácsi, aki most is noszogatta őket, elviszi a fülkéhez, és leszavaztatja őket. (mindegy kire)
- füst
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Nincs morális akadálya?
Amit te szeretnél, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberek egy hányadát meg akarod fosztani a jogától. Szerintem elég nagy morális akadály, hogy a társadalom egy részének a sorsáról úgy akarnánk, vagy hát lehet hogy én se szavazhatnék, tehát úgy akarnátok dönteni hogy ők/mi nem szólhatnak bele.
Egyébként a gyakorlatban milyen eredményre számítanál egy ilyen rendszerben? Mondjuk lenne 1-1.5M ember, aki szeretne szavazni, de nem teheti meg?
Most állítólag Fidesz-diktatúra van, pedig mindenkinek joga van szavazni... és ez mi lenne akkor? Demokrácia extrákkal? És végül adódik a korábbi kérdés, szerinted ezek az aktív szavazók akiket eltiltasz, nem fogják megtalálni a módját hogy hangot adjanak a véleményüknek?
Amit te szeretnél, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy az emberek egy hányadát meg akarod fosztani a jogától. Szerintem elég nagy morális akadály, hogy a társadalom egy részének a sorsáról úgy akarnánk, vagy hát lehet hogy én se szavazhatnék, tehát úgy akarnátok dönteni hogy ők/mi nem szólhatnak bele.
Egyébként a gyakorlatban milyen eredményre számítanál egy ilyen rendszerben? Mondjuk lenne 1-1.5M ember, aki szeretne szavazni, de nem teheti meg?
Most állítólag Fidesz-diktatúra van, pedig mindenkinek joga van szavazni... és ez mi lenne akkor? Demokrácia extrákkal? És végül adódik a korábbi kérdés, szerinted ezek az aktív szavazók akiket eltiltasz, nem fogják megtalálni a módját hogy hangot adjanak a véleményüknek?
A műveltség mefoghatatlan, az általános mitekkel meg az a baj amit füst is ír.
Viszont óriási részvételi arány romlás ide vagy oda, egy egyszerů tesztet arról hogy érted-e mire szavazol épp, be lehet vezetni, és abban semmi anti demokratikus nincs amíg mindenkinek egyenlő joga és lehetősége van rajta részt venni.
Bizonyos pénzügyi befektetések előtt is kell alapvető dolgokat ikszelni hogy érted-e mit jelent az a termék amit veszel, vagy szerződéseknél a közjegyzővel 'szentesíteni' a megértést, szerintem a politikát is át kellene alakíteni úgy hogy kötelező legyen a pártoknak a legfontosabb kérdésekben programot hirdetni, és a választópolgárok akkor ikszelhetnek, ha bizonyítottan megértették azokat.
Tudom hogy soha nem fog megvalósulni, de technikai és morális akadálya nincs - 'csak' gyakorlati.
Viszont óriási részvételi arány romlás ide vagy oda, egy egyszerů tesztet arról hogy érted-e mire szavazol épp, be lehet vezetni, és abban semmi anti demokratikus nincs amíg mindenkinek egyenlő joga és lehetősége van rajta részt venni.
Bizonyos pénzügyi befektetések előtt is kell alapvető dolgokat ikszelni hogy érted-e mit jelent az a termék amit veszel, vagy szerződéseknél a közjegyzővel 'szentesíteni' a megértést, szerintem a politikát is át kellene alakíteni úgy hogy kötelező legyen a pártoknak a legfontosabb kérdésekben programot hirdetni, és a választópolgárok akkor ikszelhetnek, ha bizonyítottan megértették azokat.
Tudom hogy soha nem fog megvalósulni, de technikai és morális akadálya nincs - 'csak' gyakorlati.
- füst
Persze, még tovább lehet szűkíteni a kört, én pl. abban is találnék értelmet, az alsó korhatárt feltolják, lévén egy 18 éves embernek szinte semmi élettapasztalata nincs, ami alapján felelős döntést hozhatna.
Vagy akár a gyermektelenektől is meg lehetne vonni a szavazatot, mert az ő érdekeltségük horizontja már nem terjed ki a következő generációra.
A fiatal felnőttektől, akiknek még nem volt munkaviszonya és azonos lakcíme van anyukával.
Tudnám még folytatni.
És mi van akkor, ha műveltséghez kötött szavazati joggal a jó világ helyett az jön el, hogy egy új törésvonal mentén osztja meg a népet, mert lesznek elsőrendű polgárok, és jogfosztott másodrendű polgárok.
És azt képzeld el mi lesz akkor ha a szavazati joggal rendelkező polgárok olyan kormányt szavaznak meg, ami két év után kidől mint a rohadt nád, és a tehetetlen rétegnek milyen eszközei maradnának a véleménynyilvánításra. Lehet hogy akkor folyna csak igazán a kecsap az utcákon.
Jobb elengedni az ilyen ötleteket még csírájában, mert még a végén pár értelmiségi kedvet kap hozzá hogy megvalósítsa, mert hogy volt már ilyenre példa a történelemben... rendszerint sírás lett a vége.
Vagy akár a gyermektelenektől is meg lehetne vonni a szavazatot, mert az ő érdekeltségük horizontja már nem terjed ki a következő generációra.
A fiatal felnőttektől, akiknek még nem volt munkaviszonya és azonos lakcíme van anyukával.
Tudnám még folytatni.
És mi van akkor, ha műveltséghez kötött szavazati joggal a jó világ helyett az jön el, hogy egy új törésvonal mentén osztja meg a népet, mert lesznek elsőrendű polgárok, és jogfosztott másodrendű polgárok.
És azt képzeld el mi lesz akkor ha a szavazati joggal rendelkező polgárok olyan kormányt szavaznak meg, ami két év után kidől mint a rohadt nád, és a tehetetlen rétegnek milyen eszközei maradnának a véleménynyilvánításra. Lehet hogy akkor folyna csak igazán a kecsap az utcákon.
Jobb elengedni az ilyen ötleteket még csírájában, mert még a végén pár értelmiségi kedvet kap hozzá hogy megvalósítsa, mert hogy volt már ilyenre példa a történelemben... rendszerint sírás lett a vége.
- Dupla D
- Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal
Sajnos arról szól a politika, hogy ki tudja jobban megszólítani a hiszékeny embereket. Ez a legszélesebb réteg.
Én támogatnám azt, hogy legyen egy műveltségi szinthez kötve a szavazójog. Olyan szintmérő kéne, amire a leggyengébb képességűek is fel tudnak készülni, ha akarnak. De ez már eltántorítaná azokat az embereket, akik csak azért mennek el szavazni, mer a gyurcsány meg mer az orbán.
Ha ezt nem demokráciának hívják, hanem valami másnak, az engem nem érdekel.
Egyből emelkedne a politikai színvonal és a közélet szintje.
Én támogatnám azt, hogy legyen egy műveltségi szinthez kötve a szavazójog. Olyan szintmérő kéne, amire a leggyengébb képességűek is fel tudnak készülni, ha akarnak. De ez már eltántorítaná azokat az embereket, akik csak azért mennek el szavazni, mer a gyurcsány meg mer az orbán.
Ha ezt nem demokráciának hívják, hanem valami másnak, az engem nem érdekel.
Egyből emelkedne a politikai színvonal és a közélet szintje.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.
- 'shutterisland
- Kedvenc játékosaid: LM / GD
- Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg
vagy valami IQ teszt jellegu felmereshez (minimalisan politikai kerdesekkel is) ahol olyan alacsonyan lenne a kerites, hogy az atlagember siman atmegy, de a retardaltak es az analfabetak tenyleg kiessenek.
legalabb azokat ne lehessen odavinni, akik a jokiallasu fiatalemberekhez hasonloan konkretan azt sem tudtak, miert kell a tablat tartsak.
csak ugy meg meg ennyien se mennenek el szavazni, ha 2 iksz helyett tobb oldalas tesztet iratnak.
na mindegy nyilvan ez teljesen elmeleti sikon megy most, sajnos vagy nem sajnos ez igy marad.
legalabb azokat ne lehessen odavinni, akik a jokiallasu fiatalemberekhez hasonloan konkretan azt sem tudtak, miert kell a tablat tartsak.
csak ugy meg meg ennyien se mennenek el szavazni, ha 2 iksz helyett tobb oldalas tesztet iratnak.
na mindegy nyilvan ez teljesen elmeleti sikon megy most, sajnos vagy nem sajnos ez igy marad.
- oroszisti
- Kedvenc játékosaid: Raúl,
- Kedvenc csapatod: Real Madrid, EgriFC
Szerintem ez relativ. A 16 eves hugom nem szavazhat például. És nem gondolom hogy kevesbe lenne ralatasa, mint egy nyolc altalanost el nem vegzett 30 eves ferfinak pl. Ha lehet korhatár, akkor akar lehetne ugymond ertelmisegi szinthez is igazitani. Az en demokraciamban ez beleferne
Danilo--Woodgate---Heinze—-Drenthe
-----Gravesen-Gago-Khedira---
Hazard---------------------------Faubert
----------------Jovic------------------
- csababarca
Így már mindjárt más.füst írta: Egyszerű, ha kizárod a nép egy részét a szavazásból, akkor az már nem demokrácia. A hülyék is szavaznak meg a professzorok is, ennek a rendszernek ez a hátránya. Az, hogy te az iskolázatlanokat korlátoznád, hehe az öregeket, a harmadik meg a görbelábúakat, az teljesen mindegy, a jogfosztás nem fér bele.
Elmélkedni lehet róla, ezek mindig felmerülnek, legalábbis társadalmi szinten, néha a politikában is de lesöprik.
- 'shutterisland
ez is ertheto persze, vagy nem gondolt arra, hogy mzp berobban, hanem majd orban 65-35-el lemossa klarikat aztan jonapot.
es ez is ertheto logika, itt inkabb az a baj, hogy ezek a retegek meg annyira nagy aranyban vannak a szavazasra jogosultak kozott jelen, hogy kb rajtuk mulik.Egyszerű, ha kizárod a nép egy részét a szavazásból, akkor az már nem demokrácia.
- füst
Egyszerű, ha kizárod a nép egy részét a szavazásból, akkor az már nem demokrácia. A hülyék is szavaznak meg a professzorok is, ennek a rendszernek ez a hátránya. Az, hogy te az iskolázatlanokat korlátoznád, hehe az öregeket, a harmadik meg a görbelábúakat, az teljesen mindegy, a jogfosztás nem fér bele.
- Swineherd
- Kedvenc játékosaid: Il Fenomeno
Így tudja a legrövidebb idő alatt bedarálni a többi pártot/párttöredéket.'shutterisland írta: mondjuk ha ferencunk egyertelmuen nem szeretne kormanyvaltast, mi ertelme volt reszerol ennek az osszefogasnak ?
Schmeichel - Cafú, Nesta, Ramos, RC - Modric, Redondo - Laudrup, Zidane - Ronaldo, Benzema
- csababarca
Jó, hogy ezeket elvicceled, pedig mondjuk a műveltségi cenzusról születtek konkrét tanulmányok is már.füst írta: Én a balkezeseket nem engedném szavazni, meg akiknek van lyukas foguk.
Nyílván az időseket nem lehet kizárni, mert ki tenné meg? Mindkét oldal függ a szavazataiktól, tehát senkinek sem érdeke, nem is lenne elegáns.
Mindig is voltak vakon emberek, mindig is lesznek sajnos.
A műveltséghez kötni viszont nem lenne baj (mondjuk nyolc általános, vagy érettségi), csak akkor meg azzal az oktatást löknék még mélyebbre kb, hogy ne buktassunk (jönne az ukáz, ami így is jön egyébként:D), általánosokban így sem nagyon engedik.
De ez a videó is ott a 3. percben és 5. percben vált végleg roppant kínossá.
Persze lehet, hogy amúgy Gyurcsány vegyítette be ezeket az embereket a tömegbe, hogy bomlasszon.
- 'shutterisland
mondjuk ha ferencunk egyertelmuen nem szeretne kormanyvaltast, mi ertelme volt reszerol ennek az osszefogasnak ?
szerintem kristaly tiszta, hogy ha az ellenzeki jeloltek osszefogas nelkul elindultak volna kulon-kulon orban ellen aprilisban, akkor siman fidesz gyozelem lett volna es a dk masodik helye sem kerdeses.
vagy neki a 2/3-ad megbontasa es fidesz kormanyon maradasa a legjobb ?
mert ebben az esetben ertheto, ez eleg realis azert aprilisban igy.
szerintem kristaly tiszta, hogy ha az ellenzeki jeloltek osszefogas nelkul elindultak volna kulon-kulon orban ellen aprilisban, akkor siman fidesz gyozelem lett volna es a dk masodik helye sem kerdeses.
vagy neki a 2/3-ad megbontasa es fidesz kormanyon maradasa a legjobb ?
mert ebben az esetben ertheto, ez eleg realis azert aprilisban igy.
- füst
Én a balkezeseket nem engedném szavazni, meg akiknek van lyukas foguk.
- oroszisti
- Kedvenc játékosaid: Raúl,
- Kedvenc csapatod: Real Madrid, EgriFC
Én hozzácsapnám a 8 általánost el nem végzett embereket is kezdesnek. De nyilvan a mai vilagban ez nem lenne tul nepszeruhehetheoriginal írta: Az mennyire diszkriminativ, a kadar rendszeren felnottektol megvonni a szavazati jogot?
Konkretan a szellemi kepessegekre es a kozjo, az orszag jovojere hivatkozva.
Danilo--Woodgate---Heinze—-Drenthe
hehetheoriginal írta:te/ti tenyleg abban a tudatban eltek, hogy ferkonak az ellenzek eredmenyessege, a kormanyvaltas, a hatalombakerules, az elorelepes, a haladas a celja?Halfkey írta: Számomra is értelmezhetetlen hogy hogy nem látja mennyire hátráltatja a személye az ellenzéket.
Mennyi ido kell meg megerteni, hogy viktorral mar evtizedek ota ismerik egymast, egyutt uzletelnek, politizalnak, kellenek egymasnak, mint egy falat kenyer, hogy mindketten jol járjanak belole.
Te meg tényleg nem érted hogy nem is feltételeztem hogy ez lenne célja? Nyilván a saját boldogulása a célja. Spoiler alert: mindenkinek az, és mindenkinek az is lesz. Ettől még hadd ne értsem miért akar valaki ilyen helyzetben lenni amiben ő van. Szerintem tuti hogy valamit rosszul lát a mértékekkel, ő is el van ájulva saját nagyságától.