Jaja, szerződés függő. Nekünk is olyat akartak egyszer aláiratni, hogyha 1 havival csúszunk, akkor bejöhet és jelzálogozhatja a tulajdon tárgyaink valamint ugrik a kaució. Aztán csodálkoztak, hogy ebből nem kérünk.nmate írta:Amennyiben aláír ilyen szerződést a tulaj, igen. Volt már nekem, akinek odatoltam egy jogász által írt normális szerződést és mondta, hogy na ilyeneket nem, mert én ki akarom használni. Elméletben egyszerű ez csak.sámat írta: Albérlet: nincs a bent lakó/birtokban levő kiszolgáltatva, csak sokan nincsenek tisztában a jogaikkal bérlőként. Erről elég sokat tudnék írni.
Politika
Re: Politika
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K
K
- Realista24
- El Padre
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
- Kapcsolat:
Amit tudok, ergó biztos, hogy kiszállni ki tudtam volna belőle ugyanazon vagy jobb áron a hitelek bedőlése után is. Tudom, mert akkor volt éppen a családibalhé és az egyik opció az eladás volt, hogy megszabaduljak asszonytólHalfkey írta:Hát nemtudom milyen mikropiaca van Székesfehérvárnak, de ezt azért erősen kétlem. Országszerte volt esés, nem is kicsi. 2011-ben én a mostani lakásom 30%-al kevesebbért vettem, mint 2008-2009-ben nézelődtem. Az utána lévő rohamos növekedés részben annak volt köszönhető, hogy ezt vissza kellett építeni az árba.Hmm. Én a bedolt hitelek előtt vettem az ingatlanom, majd bedolt a hitelem, amiből aztán kimasztam. De közben egy pillanatra nem ért kevesebbet az ingatlanom.
SZERK: természetesen ne a személyes példámnak higgy, nézz utána bármi négyzetméter ár statisztikának az elmúlt 20 évből, a görbe formája egyértelmű lesz.
(Szerk.: lehet, hogy amikor vettem, akkor piaci ár alatt vettem.)
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- nmate
- Kedvenc játékosaid: Arbeloa
Amennyiben aláír ilyen szerződést a tulaj, igen. Volt már nekem, akinek odatoltam egy jogász által írt normális szerződést és mondta, hogy na ilyeneket nem, mert én ki akarom használni. Elméletben egyszerű ez csak.sámat írta: Albérlet: nincs a bent lakó/birtokban levő kiszolgáltatva, csak sokan nincsenek tisztában a jogaikkal bérlőként. Erről elég sokat tudnék írni.
Hát nemtudom milyen mikropiaca van Székesfehérvárnak, de ezt azért erősen kétlem. Országszerte volt esés, nem is kicsi. 2011-ben én a mostani lakásom 30%-al kevesebbért vettem, mint 2008-2009-ben nézelődtem. Az utána lévő rohamos növekedés részben annak volt köszönhető, hogy ezt vissza kellett építeni az árba.Hmm. Én a bedolt hitelek előtt vettem az ingatlanom, majd bedolt a hitelem, amiből aztán kimasztam. De közben egy pillanatra nem ért kevesebbet az ingatlanom.
SZERK: természetesen ne a személyes példámnak higgy, nézz utána bármi négyzetméter ár statisztikának az elmúlt 20 évből, a görbe formája egyértelmű lesz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Halfkey 2021. október 27., szerda 19:03-kor.
Mindenkinek igaza van egyébként.
1) Ahogy már máskor is írtam én is, mások is, a drágulás általános, jelenleg az alapanyagárak, de a mi életünk szempontjából releváns hogy a 2008-as válság után lenyómodott árak 2011-ben értek kb mélypontra, és onnan elkezdtek meredeken visszakapaszkodni. Tehát a CSOK nem kizárólagos felelős.
2) Viszont a CSOK valóban szinte egy az egyben beépül az árba, ahogy az ÁFA csökkentés, majd idéntől az illetékmentesség is. A piac hatékonyan, keresletre áraz. Az egyetlen dolog amit a CSOK ilyen szempontból elér, hogy valamivel leszűkíti a bizonyos típusú ingatlanok iránt érdeklődök körét azokra, akiknek van/lesz gyerekük, mert akik eddig meg tudták volna venni CSOK nélkül és nem tudnak CSOKot felvenni, azok most kicsúsznak belőle. Ezt habitustól, politikai véleménytől függően lehet pozitív vagy negatív hatásként értékelni.
Ezt a csontot sokszor lerágtuk már és nem is fogunk itt megoldást találni rá, viszont ha már láthatóan úgyis sokan építkezünk/nénk, OFF-ba írok néhány dolgot amit most remélhetőleg az én építtetési megpróbáltatásaim végéhez közeledve (november közepéig elvileg kész vagyunk) leírok hogy mi min próbáltunk meg spórolni. Ettől önmagában még nem tellik majd arra amit az ember akarna, inkább az erőforrások legjobb felhasználásában segíthet, nem feltétlenül abban hogy a semmiből várat építsünk.
1) Ahogy már máskor is írtam én is, mások is, a drágulás általános, jelenleg az alapanyagárak, de a mi életünk szempontjából releváns hogy a 2008-as válság után lenyómodott árak 2011-ben értek kb mélypontra, és onnan elkezdtek meredeken visszakapaszkodni. Tehát a CSOK nem kizárólagos felelős.
2) Viszont a CSOK valóban szinte egy az egyben beépül az árba, ahogy az ÁFA csökkentés, majd idéntől az illetékmentesség is. A piac hatékonyan, keresletre áraz. Az egyetlen dolog amit a CSOK ilyen szempontból elér, hogy valamivel leszűkíti a bizonyos típusú ingatlanok iránt érdeklődök körét azokra, akiknek van/lesz gyerekük, mert akik eddig meg tudták volna venni CSOK nélkül és nem tudnak CSOKot felvenni, azok most kicsúsznak belőle. Ezt habitustól, politikai véleménytől függően lehet pozitív vagy negatív hatásként értékelni.
Ezt a csontot sokszor lerágtuk már és nem is fogunk itt megoldást találni rá, viszont ha már láthatóan úgyis sokan építkezünk/nénk, OFF-ba írok néhány dolgot amit most remélhetőleg az én építtetési megpróbáltatásaim végéhez közeledve (november közepéig elvileg kész vagyunk) leírok hogy mi min próbáltunk meg spórolni. Ettől önmagában még nem tellik majd arra amit az ember akarna, inkább az erőforrások legjobb felhasználásában segíthet, nem feltétlenül abban hogy a semmiből várat építsünk.
Pontosan és azért, mert egyáltalán nem estek be az ingatlanárak, inkább stagnálás volt vagy kitolódott az értékesítési idő a kereslet hiánya miatt.Realista24 írta: Hmm. Én a bedolt hitelek előtt vettem az ingatlanom, majd bedolt a hitelem, amiből aztán kimasztam. De közben egy pillanatra nem ért kevesebbet az ingatlanom.
Albérlet: nincs a bent lakó/birtokban levő kiszolgáltatva, csak sokan nincsenek tisztában a jogaikkal bérlőként. Erről elég sokat tudnék írni.
- nmate
- Kedvenc játékosaid: Arbeloa
Idehaza azért az albérleti tulajok mentalitása sem kimondottan egyszerű. Jó albérletekért (normális tulaj és szerződés, lakcímbejelentés, tuti nem adja el fölüled, igényes lakás), nagyon-nagyon résen kell lenni, főleg ha nem mindegy hol van. Sajnos sokan nem mennek bele olyan szerződésbe, amivel nem vagy kiszolgáltatva teljesen.
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
És a támogatás miatt emelkedik Európa szerte is az epitoanyag ára?kiserik írta:Ha így fogod fel, akkor naív vagy Annó a bedőlt devizahitelek miatt beestek az ingatlanárak. Egy akkor vett ingatlan 6-8 év alatt simán megduplázta az értékét. Ez nem a normál áremelkedések köszönhető, hanem annak, hogy helyreállt a piac. A csok bevezetésekor szintén emelkedett az ár a csok összegével, ami kb stagnál azóta.Realista24 írta:
Egyszerű egy az egyben erre fogni. De mi van ha úgy fogod fel hogy az emelkedő árakat így kompenzálja az állam?
Az én ingatlanom értéke a csok előtt duplazodott meg 6-8 év alatt.
Ha nincs csok, ma nem ilyen drágák az ingatlanok és ha nincs a lakásfelújítási támogatás, akkor nem száll el ennyire az építőanyag ár pár hónap alatt.
Hmm. Én a bedolt hitelek előtt vettem az ingatlanom, majd bedolt a hitelem, amiből aztán kimasztam. De közben egy pillanatra nem ért kevesebbet az ingatlanom.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Hát az jó kérdés. Minden viszonyítás kérdése.Realista24 írta:
Nem volt ennyire rossz... De akkor most ez a rossz vagy ez a normál és a korábbi volt az idilli állapot?
Politikához nem értek.
Szoktam mondani a gyerekeknek, hogy jobb ma mint a középkorban, ahol jobbágyok lettünk volna a nagy számok törvénye alapján.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
Ha így fogod fel, akkor naív vagy Annó a bedőlt devizahitelek miatt beestek az ingatlanárak. Egy akkor vett ingatlan 6-8 év alatt simán megduplázta az értékét. Ez nem a normál áremelkedések köszönhető, hanem annak, hogy helyreállt a piac. A csok bevezetésekor szintén emelkedett az ár a csok összegével, ami kb stagnál azóta.Realista24 írta:Egyszerű egy az egyben erre fogni. De mi van ha úgy fogod fel hogy az emelkedő árakat így kompenzálja az állam?kiserik írta:
Szerintem az igazi gond ott kezdődik, hogy ha a hitelkonstrukció/támogatás beépül az árba. Itthon általában ez történik. Persze elemzők kihozzák, hogy amúgy is drágul minden, de ez pl a csok esetében kb úgy működött, hogy ami a csok előtt volt X millió, utána X+10 millió lett.
Ha nincs csok, ma nem ilyen drágák az ingatlanok és ha nincs a lakásfelújítási támogatás, akkor nem száll el ennyire az építőanyag ár pár hónap alatt.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Nem volt ennyire rossz... De akkor most ez a rossz vagy ez a normál és a korábbi volt az idilli állapot?csababarca írta:Igen, csak nálunk nem volt ennyire rossz a helyzet.Realista24 írta: De úgy csináltok mintha ez magyar specifikus lenne. Elmesz nyugatra, és a bérlés kb az alap. Ausztria, Anglia, németek, spanyolok. Csak a gazdagoknak van saját, vagy akik olyan családból jönnek és azoknak akik tudják vállalni az eladosodast 20-40 évre.
Csaba majd cáfolja, de amcsiban is kb. ez a helyzet amennyire tudom.
Meg mondjuk amcsiban való igaz, ez a helyzet, de ott praktikussági okai is vannak a dolognak. ki tudja, hova helyeznek át dolgozni, többezer km-re pl.
de egyébként pont ismerősöm mondta, hogy new york államban most trend az építkezés, és egyre többen építkeznek.neki hiszek, mert ácsként dolgozik, így fel tudja mérni valószínűleg. (ott is ennek hatására van valamekkora árnövekedés)
Inkább maradjunk a politikánál, Závechnél már az ellenzék vezet
Politikához nem értek.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- csababarca
Igen, csak nálunk nem volt ennyire rossz a helyzet.Realista24 írta: De úgy csináltok mintha ez magyar specifikus lenne. Elmesz nyugatra, és a bérlés kb az alap. Ausztria, Anglia, németek, spanyolok. Csak a gazdagoknak van saját, vagy akik olyan családból jönnek és azoknak akik tudják vállalni az eladosodast 20-40 évre.
Meg mondjuk amcsiban való igaz, ez a helyzet, de ott praktikussági okai is vannak a dolognak. ki tudja, hova helyeznek át dolgozni, többezer km-re pl.
de egyébként pont ismerősöm mondta, hogy new york államban most trend az építkezés, és egyre többen építkeznek.neki hiszek, mert ácsként dolgozik, így fel tudja mérni valószínűleg. (ott is ennek hatására van valamekkora árnövekedés)
Inkább maradjunk a politikánál, Závechnél már az ellenzék vezet
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
De úgy csináltok mintha ez magyar specifikus lenne. Elmesz nyugatra, és a bérlés kb az alap. Ausztria, Anglia, németek, spanyolok. Csak a gazdagoknak van saját, vagy akik olyan családból jönnek és azoknak akik tudják vállalni az eladosodast 20-40 évre.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- csababarca
Jaja tudom, azt hittem azóta született még jobb ötlet:DRealista24 írta:
Ezt már beszéltük. Meg kell találni a pénztárcának megfelelő megoldást.
Panel, vidék, albérlet, nem új, hanem használt. Szomorú de ez van vagy marad a rizikó és a mindennapos aggodalom.
Mi eleve vidéken élünk, barátnőm szerint 50 km-re a fővárostól is baromi messze vagyunk (ami jogos, mert másfél óra kb beérni reggel a Népligetig busszal, vonattal másfél óra a nyugati)
Szóval ennél vidékebbre már nem megyünk.
Ráadásul ő eléggé a fővároshoz is van kötve a magyar nyelv hiánya miatt.
btw, a használt volt opció, de azok is már 35-40ek nálunk, ami mondjuk olyan hogy nem szakad rád a tető, meg dől be a fal az első szélre.
Úgyhogy tényleg nehéz, mi megtaláltuk a módját, de nekünk is a szerencse segített, meg hogy el tudtunk adni jó áron földeket.
a csok meg hozzájárult, tevékeny részese volt az áremelkedésnek. ami volt amúgy is, csak felgyorsította. most ez tény, hogy egy 45-50nm-es társasházi lakás 22-25 millió volt nálunk csok előtt, majd egy év alatt felment 35-40re pikk pakk.
most egyébként érdekes módon az elmúlt évben stagnál az ár.
@sámat, ezek is megoldások, de valójában szomorú, hogy ide fajult a világ. amelyik pár nem keres másfél millát, az vegyen ki egy garzont, és teljesítse az elvárásokat ott:D
Az átlag pár ne építkezzen!csababarca írta:De akkor mit csináljon egy átlag pár, családalapítás előtt állva? Halasszák el az egész családalapítást 10 évre, amíg megszedik magukat (mondjuk összekuporgatnak 10 milla önerőt.)?Realista24 írta:
De itt kezdődik a gond. Attól, hogy van egy jó hitelkonstrukció/támogatás, attól még nem kell felvenni.
Az a baj, hogy értem amit mondtok, de közben meg ezt sulykolja az aktuálpolitika, hogy vedd fel, szülj, házasodj, stb. Nehéz ez a kérdés, mert olyan árak vannak, hogy hitel nélkül meg vagy kb lőve, úgyhogy kvázi szinte muszáj valamihez nyúlni. Vagy hát nem muszáj, akkor bérelhetsz is egy 50 nm-es lakást havi 150-200ért Pest megyében. vagy otthon maradsz, amit mi csináltunk, nem egészséges.
Csokot mi sem veszünk fel valószínűleg, csak a babavárósat majd.
A zöld hitel felé kacsingatunk még, majd meglátjuk.
(Én ugyanebben a dilemmában vagyok, van telek, rajta semmi.)
A vagyonosok kiváltsága lesz, ahogy haladunk előre az időben. Az átlag menjen albérletbe, vegyen lakást, vegyen használt házat, adja le az igényeit, adják el a szülői házat és keressenek két generációs ingatlant, költözzön messzebbre, ahol olcsóbb az ingatlan, építsen ikerházat és adja el a másik felét.
Kiszállás (eladás) alatt azt értem, hogy pl fogyó népességű faluba vagy ahol nincs fizetőképes kereslet, ott nem építünk házat, ahol megjelenik az első roma, ott sem, forgalmas út mellett szintén nem, stb…
Ha építkezés, akkor szerintem zöld hitel, mellé a legkisebb vagy a középső CSOK (lehetőleg az első magzatot követően), utóbbi az áfamentesség és az illeték miatt. Aztán amint lehet, visszafizeted egyben a 6 kilót vagy a 2,6-ot, nem tudom a pontos szabályokat.
A hitelednek jó az infláció, a törlesztőd inflálódik, az ingatlanod “drágul”. A jó helyen lévő, jó elosztású, jó ízlésű, élhető ingatlanokra mindig lesz kereslet.
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Egyszerű egy az egyben erre fogni. De mi van ha úgy fogod fel hogy az emelkedő árakat így kompenzálja az állam?kiserik írta:Szerintem az igazi gond ott kezdődik, hogy ha a hitelkonstrukció/támogatás beépül az árba. Itthon általában ez történik. Persze elemzők kihozzák, hogy amúgy is drágul minden, de ez pl a csok esetében kb úgy működött, hogy ami a csok előtt volt X millió, utána X+10 millió lett.Realista24 írta:
De itt kezdődik a gond. Attól, hogy van egy jó hitelkonstrukció/támogatás, attól még nem kell felvenni.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- Realista24
- El Padre
- Kapcsolat:
Ezt már beszéltük. Meg kell találni a pénztárcának megfelelő megoldást.csababarca írta:De akkor mit csináljon egy átlag pár, családalapítás előtt állva? Halasszák el az egész családalapítást 10 évre, amíg megszedik magukat (mondjuk összekuporgatnak 10 milla önerőt.)?Realista24 írta:
Az a baj, hogy értem amit mondtok, de közben meg ezt sulykolja az aktuálpolitika, hogy vedd fel, szülj, házasodj, stb. Nehéz ez a kérdés, mert olyan árak vannak, hogy hitel nélkül meg vagy kb lőve, úgyhogy kvázi szinte muszáj valamihez nyúlni. Vagy hát nem muszáj, akkor bérelhetsz is egy 50 nm-es lakást havi 150-200ért Pest megyében. vagy otthon maradsz, amit mi csináltunk, nem egészséges.
Panel, vidék, albérlet, nem új, hanem használt. Szomorú de ez van vagy marad a rizikó és a mindennapos aggodalom.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- RealMadridFanatic
En a kozvetlen kornyezetemben latom a kilatastalansagot, olyan fiatalok kozott, akik egyebkent ertelmesek, stabil munkahellyel, jo keresettel vannak megaldva. Ertem, hogy a vilagban is ez a trend, csak akkor nincs megoldas. Szulhetnek gyereket egyszobas garzonba, 30nm-re, de masodik mar nem lesz nagy esellyel.
A szerencsesebb tudott venni olyan 40-50-100 eves hazat, ami epp lakhato es "csak" 15 milliot kell mar ralocsolni, hogy tenyleg az legyen. Persze a vetellel mar 10 millio hitel is erkezett. Szerencsere menedzselheto naluk, de meg Ok is a szerencsesek kozott vannak.
Nem arrol beszelek, amikor valaki tovabb akar nyujtozni, mint a takaro er, csak alap, rendezett, bekes otthonra vagyik, nem a szulok mellett, alatt, folott es nem egy alberletben egetni a penzt. Siralmas.
A szerencsesebb tudott venni olyan 40-50-100 eves hazat, ami epp lakhato es "csak" 15 milliot kell mar ralocsolni, hogy tenyleg az legyen. Persze a vetellel mar 10 millio hitel is erkezett. Szerencsere menedzselheto naluk, de meg Ok is a szerencsesek kozott vannak.
Nem arrol beszelek, amikor valaki tovabb akar nyujtozni, mint a takaro er, csak alap, rendezett, bekes otthonra vagyik, nem a szulok mellett, alatt, folott es nem egy alberletben egetni a penzt. Siralmas.
„Ő volt a tökéletes játékos, megvolt benne az erő, a sebesség, a technika, és a gyorsaság. Döbbenetes játékos volt, mintha egy laborban hozták volna létre." (Gianluigi Buffon Ronaldoról)
Szerintem az igazi gond ott kezdődik, hogy ha a hitelkonstrukció/támogatás beépül az árba. Itthon általában ez történik. Persze elemzők kihozzák, hogy amúgy is drágul minden, de ez pl a csok esetében kb úgy működött, hogy ami a csok előtt volt X millió, utána X+10 millió lett.Realista24 írta:De itt kezdődik a gond. Attól, hogy van egy jó hitelkonstrukció/támogatás, attól még nem kell felvenni.babaking írta:
Ez a mai fiatalok (25-35 év körüliek) 90%-át kizárja.
Ezekkel a kritériumokkal pl az új zöld otthon hitelt sem tudod felvenni, mert abban 10 évig benne kell élned. Ha megszeged a szerződést akkor egy összegben vissza kell fizetned. Jó esetben ezt simán fedezi a ház eladása + egy kis tartalék is kijön. Rossz esetben nem. Vagy nem sikerül vevőt találni -> ez minden csak nem egyszerű kiugrás.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???
- csababarca
De akkor mit csináljon egy átlag pár, családalapítás előtt állva? Halasszák el az egész családalapítást 10 évre, amíg megszedik magukat (mondjuk összekuporgatnak 10 milla önerőt.)?Realista24 írta: