Madridom Filmklub

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Halfkey

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. december 11., szombat 0:30

portillo írta:
Faust írta:De miert? :mrgreen: Vilag szegyene hogy ilyen Roli-felek itt vannak minden alkalommal te meg kussolsz. :mrgreen:
Inkább a könyvek pörögnek, így meg csak azokat a filmeket nézem meg, amiket jóra értékeltek, és nem kell 3 órákat eltöltenem holmi Stalkerekkel. :mrgreen:

A Monster calls egyébként király volt.
Volt az majdnem 5 óra is, nem? :| Ott lejöttem az életrõl :D

portillo
Kedvenc játékosaid: Javier Portillo, Robinho, Varane, Fede
Kedvenc csapatod: Real Madrid CF
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: portillo » 2021. december 10., péntek 23:06

Faust írta:De miert? :mrgreen: Vilag szegyene hogy ilyen Roli-felek itt vannak minden alkalommal te meg kussolsz. :mrgreen:
Inkább a könyvek pörögnek, így meg csak azokat a filmeket nézem meg, amiket jóra értékeltek, és nem kell 3 órákat eltöltenem holmi Stalkerekkel. :mrgreen:

A Monster calls egyébként király volt.
Szégyen a kukás, de hasznos.

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2021. december 8., szerda 22:05

Katyn

Nagy tortenelemrajongo vagyok, emelt szinten erettsegiztem belole, versenyekre jartam, oktattam is egyetem alatt ot evig, rengeteg szakirodalmat olvastam, igy nehezebben vettem ra magam a film megnezesere, mert tudtam, hogy mi var ram. Alapvetoen en a diplomaciatortenelmet, politikat, allamok kialakulasat, varosfejlodest, vallasok terhoditasat szeretem leginkabb, a haborus temakat mindig kerultem tudatt alatt, mert rosszul vagyok attol, hogy milyen dolgokat hajtottak vegre emberek. Mai napig bele van egve a fejembe az a szoveg, amit a faktos toritanarom (egyik legjobb tanar aki valaha tanitott engem) olvasott fel azzal kapcsolatban, hogy hogyan bantak a tetemekkel a nacik, milyen kiserletek folytak, mar ha csak visszagondolok ra emelyeg a gyomrom.

Faust irta meg korabban, hogy a szovjetek buneirol nem esik annyi szo, mint pl. az Ukran ehezesrol, es abszolut igaz ez, ahogy irtad is, a nyertesek irjak a tortenelmet, viszont azert eleg sok elerheto irodalom van ezekrol az esemenyekrol is. Amivel viszont annyira nem ertek egyet, az a relativizalasa a tragediaknak, es hogy mirol mennyit kene beszelni. Lehet, hogy csak en ertem felre, de szerintem nincs semmi ertelme osszehasonlitani a nacik buneit a szovjetek buneivel, vagy a japanok buneivel, akikrol viszont tenyleg borzalmasan keves szo esik (Nanking pl.), de akar emlithetnem mondjuk a bur nepirtast az angoloktol a 19. szazad vegen, Kina nepirtasait, amikrol szo sem eshet manapsag, a ruandai nepirtast, ormeny nepirtast, valodi gyarmatositast, stb.. Mindezekrol beszelni kene, tanitani kene oket, hogy soha, de soha ne fordulhassanak elo ilyen esetek tobbet.

Es akkor ez csak par kiemelt eset a 19. meg 20. szazadbol, ahol tobb forras maradt fennt, ezaltal jobban tudjuk, hogy mi is tortenhetett pontosan. Ha az osszes korbol ugyanennyi hiteles forras maradt volna fent, akkor van egy olyan erzesem, hogy joval bovebb listarol lenne tudomasunk, lenyegeben az egesz gyarmatositas szisztematikus gyilkolaszasra epult.

Nem tudom mit akarok ezzel mondani, talan azt, hogy elbaszottak tudnak lenni az emberek, de oszinten csak be akartam csatlakozni a beszelgetesbe, meg hatha masnak is beindit par gondolatot ez.
Limaten írta: A mai világnap egy elkényeztetett gyerek mentálisan simán lehet rosszabb állapotban attól, hogy nem azt a játékot kapta, amit akart, hanem a másikat, mint egy háborúban felnőtt alapdolgokat nélkülöző gyerek, aki már annak örült ha nem volt éhes és látta a szüleit. Szóval valahol nem érzem ezt igazságosnak, hogy örüljek annak, hogy nem 1935ben születtem Varsóban, mivel erre esélyem sem volt. Vagy az, hogy ha a mai énem vissza lenne küldve, akkor nem bírnék ki egy napot sem. Egyrészt szerintem nem valid a felvetés, mivel teljesen más világról beszélünk, agyunkkor mégis azt mondom, márpedig nem vallanék szégyent. Ahogy a minden évben a legújabb iphone-t megkapó tinédzser sem. Emberek vagyunk, egy hét alatt hozzá szokunk a legradikálisabb változásokhoz is. Persze nem vagyok pszichológus, vagy nem is tudom, ki tudna ebbe okosat mondani, de erről mondjuk szívesen beszélgetnék vele. Najó, akár veletek is .
Ezt azert idezem, mert en is igy velem, es szerintem erdemes fent tartani.

Na, akkor a filmrol is par apropenz: A film elso fele jobban tetszett, az elso 45 perc nagyon eros volt, de utana picit leult szamomra is.

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Nem tetszett a sok uj karakter a film masodik feleben, viszont nagyon jok voltak a jelenetek a katonak rokonaival. Az utolso 15 percre pedig mindig emlekezni fogok, nagyon eros befejezes, gyomorforgato.

Koszonom az ajanlast, szamomra a film az 7/10 volt.

gunner
Kedvenc csapatod: Arsenal

HozzászólásSzerző: gunner » 2021. december 8., szerda 20:58

Suburbicon

Na ez kellett így meccs előtt :roll:

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Nagyon felmérgesített a film. Bár érződik nagyon Coenék aljas dramaturgiai húzásai, még is bírtam. A poén a film elején leesik ugye, onnan viszont azt gondoltam, hogy más mederbe terül a történet: pl. a rendőrség kellett volna egy minden hájjal megkent nyomozót ráállítson az újonnan létrejött családra.

A színészek zseniálisak voltak, a kisgyereket is beleértve. Matt Damon talán a kedvenc színészem, de most orrba tudtam volna ütni rendesen. Oscar Isaac bár rövid időt kapott a filmben, de zseniálisan hozta a tenyérbemászó biztosítót.

A vége is ütött rendesen. Nem volt csoda ekkora traumák után, hogy történik valami a gyerekkel. Ezt a filmet a Monster calls-szal ellentétben nem kell komolyan venni, mégis heves reakciókat váltott ki bennem. Coenék nagyon értik a sötét humort, nagyon kemény volt.

Rengetegen lehúzzák a filmet, szerintem ti is ezt fogjátok tenni :D

nekem tetszett, bírtam. Egyelőre 8/10
"And my heart will leave you never."

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. december 7., kedd 9:51

Katyn

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Pont az a lenyeg, hogy a szovjetek nem irtak ala a genfi egyezmenyt, nem?

Raúlito
Kedvenc játékosaid: Raúl, Cristiano Ronaldo, Modric, Isco, Ramos, Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2021. december 7., kedd 9:46

Sziasztok!

Bocsánat a késésért, nem jellemző, de nagy hajtás van az iskolában még ezen a héten is...

Katyn

Történelemtanárként számomra ez különösen fontos film, örültem is az ajánlásnak, bár tudom, hogy most leírva e kontextusban furcsa az öröm szó, de mindjárt kifejtem, hogy miért kell ilyen alkotásokat is megnézni és olvasni ilyen borzalmakról.
A filmet már kétszer is láttam és minden hibájával együtt is megfogja az embert és bevésődik egy életre. Kezdeném a filmmel, mert a történeti és lélektani vetületről órákig és oldalakon át lehetne írni...
Bár szerintem is vannak üresjáratok az alkotásban, mely miatt "leül" néha a film, de szerintem a szerkezettel nagy gondok nincsenek, alapvetően mind a fogságban tartott tisztek, mind a hozzátartozók félelmeit és kételyeit jól jeleníti meg Andrzey Wajda - aki egyébként az egyik legjobb lengyel rendező, az ország filmművészetének nagy öregje, nevezzük meg azért őt is :)
Ahogy többen írtátok a film lezárása a háborús filmek egyik legnagyobb gyomrosa, sokat hozzáad az alkotáshoz.
Ami a történelmi hátteret illeti Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!ne menjünk el amellett szó nélkül, hogy nem "szokványos" és nehezen tipizálható cselekményről szól a film. Már az döbbenetes, hogy a genfi egyezmény hadifoglyokkal kapcsolatos előírásait átlépte Sztálin és a szovjet hadsereg lengyelországi vezetői, de itt a lengyel középosztály kiirtását nézhetjük végig :(
Orvosok, ügyvédek, akik mellesleg tiszti vizsgát is tettek és a hazájukat szolgálták egy kétfrontos harcban haltak, nyugodtan írhatjuk, mártírhalált. Sztálin, a lengyel hadsereg megtörése és lefejezése mellett a háború utáni lengyel társadalmat is megakarta törni legtehetségesebb és hazafias részének kivégzésével...
A történelem egyik legtudatosabban megtervezett tömeggyilkosságával állunk szemben és a legfelháborítóbb, hogy e tettüket a kommunisták a nácik bűnlajstromán akarták feltüntetni és egy időre ez sikerült is nekik...

A film - minden említett buktatója ellenére - 8/10 nálam és ezúttal kell megköszönnöm azt is, hogy részt vehettem e körben és megint akadtak emlékezetes alkotások és pillanatok :agree:
A Suburbicon kapcsán - remélem - kialakuló eszmecserében persze még részt veszek, mivel kíváncsi vagyok, mit írtok róla :)
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. december 7., kedd 8:35

Mivel már csak 1 hét van, addig hozzatok mindent, olvassatok el mindent, reagáljatok stb. Utána is lehet még beszélgetni a filmekről természetesen, de tartsuk magunkat valami határidőhöz.

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2021. december 6., hétfő 23:42

En mar akartam irni korabban, csak elfelejtettem, de kernek ket nap haladekot, cserebe szerdan elorelathatolag tudom hozni mindkettot.

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. december 6., hétfő 23:30

Sokaktól búcsúzunk reggelig.

soadroli
Kedvenc csapatod: a másik

HozzászólásSzerző: soadroli » 2021. december 6., hétfő 20:57

Faust írta: De miert? :mrgreen: Vilag szegyene hogy ilyen Roli-felek itt vannak minden alkalommal te meg kussolsz. :mrgreen:
én is szeretlek 🖕 :mrgreen:
Kép

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. december 6., hétfő 20:40

portillo írta:
Pipita írta:Nekem portillo rémlik, de az biztos hogy nem én voltam :mrgreen: én csak imádtam és dobtam rá egy 9/10-et, azóta megnéztem még kétszer és már 10/10-en áll az imdb listámon, ajánlom mindnekinek. :mrgreen:

A Lebowski amúgy egyszer jó volt, 7/10 a No country for old men meg halál unalmas, szevasztok. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Sry hogy beledumáltam, maradok read és watch only. :shutup:
De miert? :mrgreen: Vilag szegyene hogy ilyen Roli-felek itt vannak minden alkalommal te meg kussolsz. :mrgreen:

portillo
Kedvenc játékosaid: Javier Portillo, Robinho, Varane, Fede
Kedvenc csapatod: Real Madrid CF
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: portillo » 2021. december 6., hétfő 19:51

Pipita írta:Nekem portillo rémlik, de az biztos hogy nem én voltam :mrgreen: én csak imádtam és dobtam rá egy 9/10-et, azóta megnéztem még kétszer és már 10/10-en áll az imdb listámon, ajánlom mindnekinek. :mrgreen:

A Lebowski amúgy egyszer jó volt, 7/10 a No country for old men meg halál unalmas, szevasztok. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Valóban én voltam :mrgreen:
Egyébként a Coen filmek nem véletlenül ennyire megosztók, nagyon a hangulatra építenek, ami vagy bejön, vagy nem. A Lebowski szerintem sem extra, az O brother viszont azóta is nagy kedvenc, persze kell hozzá Clooney is.

Sry hogy beledumáltam, maradok read és watch only. :shutup:
Szégyen a kukás, de hasznos.

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. december 6., hétfő 16:41

Pl. asszem a Babij jar-i dararol meg nem is csinaltak filmet. Na nem mintha hianyozna.

Sotet idok voltak, te jo eg.

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2021. december 6., hétfő 16:33

KATYN

Nem igazán vagyok oda a háborús filmekért, mert ha betalálnak, akkor elég csúnyán letudják hozni az embert az életről.

Maga a film nincs éppen a legjobban összerakva, bár nem vagyok szakmabeli, de nem egyenletes, üresjáratok tarkítják, hullámzó. Cserébe viszont akárhogy is nézem, végeredményben eléri a célját. Atmoszférában jó, betalál és megsemmisít a végén, ami mellé még jól fel is kúrja az ember agyát.

Szomorú, sőt inkább felháborító, hogy a "civilizált" világban, pláne Európában ilyen dolgok megtörténhettek. És ami még rosszabb, hogy még mindig lehet újat mutatni a témában, mert annyi szörnyűség történt a két világháborúban (és mennyi ezeken kívül...)

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!A festő fiús esete teljesen felesleges volt. Nem adott hozzá a filmhez és lényegében le is tudták pár perc alatt. Az orosz nyomást korábban, más módon jól tudták érzékeltetni, szóval ezt én nem raktam volna bele.

A záró képsorok pedig... na ott minden a helyén volt. Mondhatni, hogy hatásvadász, de igazából miért lenne az? Úgy ölték le az embereket, mint manapság ahogy az ember csapkodja le a szúnyogokat a Balaton parton.

7/10

Köszi, remek ajánlás volt. :agree:
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

soadroli
Kedvenc csapatod: a másik

HozzászólásSzerző: soadroli » 2021. december 6., hétfő 14:13

Katyn

Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Nekem is végig az járt a fejemben, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy nem azokban az időkben éltünk. Politikába nem akarok belefolyni, de igaza van Faustnak, hogy a szovjet eseteket vakahogy nem szokták úgy felemlegetni mint Adolfékat. Az az éheztetős sztori meg nagyon kemény :ozil:
Kíváncsi vagyok, hogy akik elkövették ezt, (gondolok itt azokra akik lefogták, fejbelőtték stb.) hogy dolgozták ezt fel, józanul csinálták-e, esetleg ma is élnek-e közülük...mert ilyenekről nincs hír, bezzeg ha találnak egy 100 éves állítólagos nácit Amerikában, akkor már jön is a Netflix-doku róla.

A film szerintem hosszabb a kelleténél. A random új szereplők engem kicsit zavartak, meg kicsit fura volt a történetvezetés a film második felében. De az utolsó negyed óra az ad egy kemény gyomrost. Tényleg elképesztő.

Összeségében elvoltam vele, szinte majdnem végig fent tartotta a figyelmem, a vége meg teljesen mellbevágott. Ja és ez a lengyel nyelv valami borzalom :D
Ezt a sztorit nem ismertem, úgyhogy köszönöm az ajánlást.
Tőlem is kap egy 7/10-et.
Kép

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2021. december 6., hétfő 12:54

nmate írta:
Pipita írta:
Nekem portillo rémlik,

P betűs másodvonalas csatár mindkettő, whatever :mrgreen: :mrgreen:
Nem tudom, ki hozta létre anno, de megtaláltam az 'eredeti' sheetet, valóban a másik p betűs, saját nevelésű klasszis ajánlotta az ótestvért. :mrgreen: :mrgreen:
Hülye szegény, ne foglalkozz vele.
Már majdnem megsértődtem, aztán eszembe jutottak a kiosztott kötények. :-* :mrgreen:

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2021. december 6., hétfő 8:26

Pipita írta:

talán Pipita hozta az O brothert.
Nekem portillo rémlik,

P betűs másodvonalas csatár mindkettő, whatever :mrgreen: :mrgreen:

Faust

HozzászólásSzerző: Faust » 2021. december 6., hétfő 0:45

Hülye szegény, ne foglalkozz vele.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2021. december 6., hétfő 0:18

No country for old men meg halál unalmas, szevasztok.
bocs, hogy kozbe szolok, de azert a halal unalmas meglep.
voltak azert szivdobogos jelenetek na meg javier bardem all time top 3 badass karaktere. :mrgreen:

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2021. december 5., vasárnap 23:02

nmate írta: Régebben volt olyan, hogy lehetett változtatni pontszámon. Nekem most lenne kettő, ami még érett azóta, akarunk ilyet? :D
Raúlito írta:Suburbicon
talán Pipita hozta az O brothert.
Nekem portillo rémlik, de az biztos hogy nem én voltam :mrgreen: én csak imádtam és dobtam rá egy 9/10-et, azóta megnéztem még kétszer és már 10/10-en áll az imdb listámon, ajánlom mindnekinek. :mrgreen:

Vissza: