Gazdasági besorolások Magyarországon:
https://tradingeconomics.com/hungary/rating
Lehet majd vitatkozni a londoni és new yorki közgazdászokkal hogy hogyan lehetséges erőssen negativ besorolásból befektetésre ajánlottba kerülni. Meg aztis hogy 2003-től miért volt negativ a besorolás.
Forint dologra:
- válság idején a MNB sokkal könnyebben tud hatni a magyar gazdaságra, azért azt ne felejtsük el hogyha bevezetjük az eurot akkor a MNB által meghatározott monetáris politikáról is lemondunk
- az irányado banki kamatokat is az EKB fogja meghatározni, csak egy példa -> ha mondjuk a banki alapkamat 2% akkor nem feltetlenül jo ez mindenkinek, lehet hogy ez jó mondjuk a németeknek de nem biztos hogy az olaszoknak is jó
- a forint gyengűlésének szerintem jelen helyzetben több oka is van, egyrészt a háború közelsége, van egyfajta orosz kitettség (hiszen kereskedünk velük), illetve hogy az MNB által a banki alapkamat még mostis elég alacsonyan van tartva. Itt majd csak az lesz a kérdés hogy újból kamatot emelnek vagy megvárják még a piac megnyugszik, stabilizálodnak a valuták és ujból meghatározzák a politikájukat. Ilyenkor azért a befektetők szeretnek a biztosba menekülni. Arany árfolyama is az egekbe, a svájci frank is emiatt ment el nagyon, svájc a biztos menedék mert nagy valoszínűséggel nem bukják el a pénzüket, vagy csak nagyon keveset buknak rajt ( vannak negativ kamatokat használó országok is pl: Japán). Szerintem nekünk most a legnagyobb érdekünk abban lenne hogy minnél előbb érjen véget a háboru, stabilizálodjon egy kormány Ukrajnában, és utánna meghatározni a forint besorolását.
- arról persze lehet vitatkozni hogy jó-e nekünk a gyenge forint, vagy hogy a nemzetközi piacon hova kellene beárazni
Marky írta:
nmate írta:
Szerintem nem lett volna olyan párt, aki beáldozza a 4 esetleg 8 évét arra, hogy Euro bevezetéshez megteremti a feltételeket. Mert az lett volna az egyetlen kiút ebből.
Bár, annyira szét volt esve az ellenzék 2010-ben, hogy meg lehetett volna csinálni.
Eleg lett volna, ha nem a forint leertekelesere jatszanak, hanem valamennyire megprobaljak teljesiteni az eurozona kovetelmenyeit. Jott a covid, ami utott egy nagyot ezen a homokvaron, aztan a haboru pedig le is hugyozza, mert Europaban egyedulikent a mi orszagunk
csatlosa az agresszor felnek.
Mondja ezt Simicska aki a Jobbikkal összefogott
https://telex.hu/belfold/2022/01/19/kov ... ia-moszkva