kecsu10 írta:
Ezt értem, köszönöm! Azt viszont nem látom át, hogy az, hogy ilyen esetben emelnek az alapkamaton, az miben segít nekünk? Ha valaki elmagyarázná, nagyon hálás lennék érte!
Az árfolyam (leegyszerűsítve) hogy két termék ára hogyan viszonyul egymáshoz különböző pénznemekben. A nyílt piacon egy adott termék értéke ugyan annyi. Tehát pl összehasonlítjuk a sör árát a sógoroknál és nálunk és megkapjuk, hogy nálunk 300Ft náluk pedig 1€. Ez esetben 1€ 300forintot fog érni. Ha 310-et érne, akkor veszek otthon egy sört 300ért, eladom sógornál 310ért. Ez a nyílt piacon kiegyenlítődik (kereslet/ kínálat) - tehát vagy a sör lesz euroban olcsóbb vagy a forintban drágább. Ez esetben az árfolyam volt hatással az árakra.
Most a fordítottja történik: a bank kamatot emel, ezáltal a pénz (pl hitel) drágább lesz, ergo csökken az árukra a kereset. Ha csökken az árura a kereset, elvileg le kellene menni az árnak (csökken az infláció). Viszont emiatt csak 280 a sör a sógoréknál továbbra is 1€ .
Ez nagyon le van egyszerűsítve, az árfolyamot sok más is hajtja, az is befolyásolja, hogy adott országban milyen hozammal lehet befektetni, amire a kamatnak szintén hatása van.
Remélem nem írtam hülyeséget, rég volt már az egyetem