sander írta:
meglepődnék ha már nem nézték volna meg a kormányzati közgazdászok, biztos hogy foglalkoznak ezzel a helyzettel.
De hogy mondjak is pár értelmes dolgot :
- egyenlőre szerintem nem látszik a forint tényleges árfolyama, lehet persze mondani hogy most mennyibe kerül, meg lehet mondani hogy most aztán be kell vásárolni más devizákból, de mivel nem látszik hogy ez mennyire tartos és mennyire realis ezért sztem a komolyabb befektetők nem fogják egyből átváltani a forintjukat más devizára -ha ez megtörténik akkor tovabb fog gyengülni a forint- mivel lehet hogy most 400 forint az euro de mondjuk nagyon könnyen lehet hogy 2 hét mulva stabilizálodik ujra 370 forint körül, tehát véleményem szerint érdemes kivárni egy kicsit (tehát most vennél mondjuk 400 forintért mert nagyon erősödik aztán bestabilizálodik és visszaáll mondjuk 380-ra, tehát buktál rajt)
-az is érdekes kérdés hogy aki most mondjuk elhagyja a forint befektetését az mibe fektetne
-kamatemelés, azért azt tudni kell hogy jelenleg nem csak a forint szenved, tehát ez nem egy ország problémája hanem egy régióé, tehát nagyon meg kell vizsgálni egy kamatemelési döntést mert ha kapkodva emelnek kamatot az csak azt jelentené hogy az MNB sem bizik a forintban és hirtelen akarna beavatkozni, de magát a lehetőséget nem kell elfeledni
- egy piacot megnyugtató nyilatkozat is sztem jot tenne, mondjuk mondhatnának esetleg egy olyan hogy ha kell akkor lesz alapkamat emelés, vagy hogy felkészültünk rá, vizsgáljuk a helyzetet, be tudunk avatkozni, stb... hogy a befektetők érezzék azt hogy foglalkoznak a helyzettel
- aranytartalék növelése, bár tudom hogy ez kicsit furcsa de nem ártana ha mondjuk vennének valamennyi aranyat aztan tudnák mondani hogy mi vettünk aranyat, van fedezet az államkötvényeken
- tehát én elsősorban inkább nyilatkozatokat várnék, ezzel is megprobálni egy kicsit megnyugtatni a jelenlegi helyzetet, aztán ha ez nem történik meg akkor a következő lépéseket megfontoltan meghozni és belengetni.
Szóval lehet röhögni rajtam attol még tudtam valami remélhetőleg értelmeset írni és nem csak annyit hogy Gyurcsány.....
Senki nem is gondolta, hogy nem foglalkoznak vele. De amíg annyira független az MNB, amennyire, amíg keres a gyengülő forinton, amíg a kormányzati közgazdászok választást akarnak nyerni, és nem kezelni a problémát, addig lehet ötletelni nyugodtan.
- A forintot nem 400nál kell elhagyni. Én persze örülhetnék is akár, hiszen csak az árfolyamon jól kerestem, de az ország ezzel kitörölheti a seggét.
- A piacot megnyugtató nyilatkozattal szerinted mit érsz el, mikor évek óta az a kommunikáció, hogy mindenki kapja be? Mennyire fogja komolyan venni a piac, mikor az inflát a kereskedőkön, bankokon, benzinkutakon stb.-n verik le, hogy jól mutasson a kisembereknél? Alapkamatot meg ad hoc kb 2 hetente emelgetünk mostanában.
- Ott meg nem tartunk (még? gec, ki tudja...), hogy államkötvény defaulttól kelljen félni, nem tudom hogy az aranynak így mégis mi értelme lenne.
Ahogy írták is többen, most már ég a ház. Aki nem látta, hogy az ész nélkül locsolt pénzek miatt égni fog a ház, az most lehet meglepődik.