Politika
-
- Kedvenc játékosaid: Raul, Zidane, Benzema, CR7,
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
Re: Politika
7 éves, és mint, ha ma reggel vették volna fel.
Ebből látszik, hogy milyen "süket" a világ és mennyire nem érdekel senkit az igazság.
Döbbenetes ez a pár perc, döbbenetes 7 év.
Mennyi mindent lehetett volna másképpen csinálni, ha az európai problémákat, nem genderfluid washingtoni szemüvegeken kereszül kezelnénk.
https://youtu.be/fh3tmp6q8Ew
Ebből látszik, hogy milyen "süket" a világ és mennyire nem érdekel senkit az igazság.
Döbbenetes ez a pár perc, döbbenetes 7 év.
Mennyi mindent lehetett volna másképpen csinálni, ha az európai problémákat, nem genderfluid washingtoni szemüvegeken kereszül kezelnénk.
https://youtu.be/fh3tmp6q8Ew
-
- Kedvenc játékosaid: Raul, Zidane, Benzema, CR7,
https://youtu.be/bkNA5IY5lmk
Érdekes ez is
Érdekes ez is
3-4 százalék alapkamat növelés semmit nem számítana ekkora infláció mellett. Legalabb 8-10 százalékot kéne emelni ami lehetetlen, ezert is van patthelyzet a legtöbb gazdaságban és nem tudnak mit kezdeni vele.
- sander
- Kedvenc játékosaid: Varane
Süti írta:
Senki nem is gondolta, hogy nem foglalkoznak vele. De amíg annyira független az MNB, amennyire, amíg keres a gyengülő forinton, amíg a kormányzati közgazdászok választást akarnak nyerni, és nem kezelni a problémát, addig lehet ötletelni nyugodtan.
- A forintot nem 400nál kell elhagyni. Én persze örülhetnék is akár, hiszen csak az árfolyamon jól kerestem, de az ország ezzel kitörölheti a seggét.
- A piacot megnyugtató nyilatkozattal szerinted mit érsz el, mikor évek óta az a kommunikáció, hogy mindenki kapja be? Mennyire fogja komolyan venni a piac, mikor az inflát a kereskedőkön, bankokon, benzinkutakon stb.-n verik le, hogy jól mutasson a kisembereknél? Alapkamatot meg ad hoc kb 2 hetente emelgetünk mostanában.
- Ott meg nem tartunk (még? gec, ki tudja...), hogy államkötvény defaulttól kelljen félni, nem tudom hogy az aranynak így mégis mi értelme lenne.
Ahogy írták is többen, most már ég a ház. Aki nem látta, hogy az ész nélkül locsolt pénzek miatt égni fog a ház, az most lehet meglepődik.
Nemtudom hogy mennyire független az MNB de azért tegyük hozzá hogy nem érdekük / az országnak sem a túl erős euro. Rengeteg áru érkezik németből, és ezeknek a termékeknek azonnal emelkedik az áruk tehát közvetlenül a vásárlonál csapodik le.
A nyilatkozatot és az aranyvásárlást meg szimplán befektetési bizalomnövelés céljából gondoltam. Ettől nem fog megoldodni ez a probléma, de lehet hogy egy kis stabilitást adna.
Örökké nem lesznek ezek a "locsolt" pénzek sem, és az emberek is ki fogják vásárolni magukat, szoval valoszinuleg a keresleti oldal csökkeni fog.
- Süti
sander írta:
meglepődnék ha már nem nézték volna meg a kormányzati közgazdászok, biztos hogy foglalkoznak ezzel a helyzettel.
De hogy mondjak is pár értelmes dolgot :
- egyenlőre szerintem nem látszik a forint tényleges árfolyama, lehet persze mondani hogy most mennyibe kerül, meg lehet mondani hogy most aztán be kell vásárolni más devizákból, de mivel nem látszik hogy ez mennyire tartos és mennyire realis ezért sztem a komolyabb befektetők nem fogják egyből átváltani a forintjukat más devizára -ha ez megtörténik akkor tovabb fog gyengülni a forint- mivel lehet hogy most 400 forint az euro de mondjuk nagyon könnyen lehet hogy 2 hét mulva stabilizálodik ujra 370 forint körül, tehát véleményem szerint érdemes kivárni egy kicsit (tehát most vennél mondjuk 400 forintért mert nagyon erősödik aztán bestabilizálodik és visszaáll mondjuk 380-ra, tehát buktál rajt)
-az is érdekes kérdés hogy aki most mondjuk elhagyja a forint befektetését az mibe fektetne
-kamatemelés, azért azt tudni kell hogy jelenleg nem csak a forint szenved, tehát ez nem egy ország problémája hanem egy régióé, tehát nagyon meg kell vizsgálni egy kamatemelési döntést mert ha kapkodva emelnek kamatot az csak azt jelentené hogy az MNB sem bizik a forintban és hirtelen akarna beavatkozni, de magát a lehetőséget nem kell elfeledni
- egy piacot megnyugtató nyilatkozat is sztem jot tenne, mondjuk mondhatnának esetleg egy olyan hogy ha kell akkor lesz alapkamat emelés, vagy hogy felkészültünk rá, vizsgáljuk a helyzetet, be tudunk avatkozni, stb... hogy a befektetők érezzék azt hogy foglalkoznak a helyzettel
- aranytartalék növelése, bár tudom hogy ez kicsit furcsa de nem ártana ha mondjuk vennének valamennyi aranyat aztan tudnák mondani hogy mi vettünk aranyat, van fedezet az államkötvényeken
- tehát én elsősorban inkább nyilatkozatokat várnék, ezzel is megprobálni egy kicsit megnyugtatni a jelenlegi helyzetet, aztán ha ez nem történik meg akkor a következő lépéseket megfontoltan meghozni és belengetni.
Szóval lehet röhögni rajtam attol még tudtam valami remélhetőleg értelmeset írni és nem csak annyit hogy Gyurcsány.....
Senki nem is gondolta, hogy nem foglalkoznak vele. De amíg annyira független az MNB, amennyire, amíg keres a gyengülő forinton, amíg a kormányzati közgazdászok választást akarnak nyerni, és nem kezelni a problémát, addig lehet ötletelni nyugodtan.
- A forintot nem 400nál kell elhagyni. Én persze örülhetnék is akár, hiszen csak az árfolyamon jól kerestem, de az ország ezzel kitörölheti a seggét.
- A piacot megnyugtató nyilatkozattal szerinted mit érsz el, mikor évek óta az a kommunikáció, hogy mindenki kapja be? Mennyire fogja komolyan venni a piac, mikor az inflát a kereskedőkön, bankokon, benzinkutakon stb.-n verik le, hogy jól mutasson a kisembereknél? Alapkamatot meg ad hoc kb 2 hetente emelgetünk mostanában.
- Ott meg nem tartunk (még? gec, ki tudja...), hogy államkötvény defaulttól kelljen félni, nem tudom hogy az aranynak így mégis mi értelme lenne.
Ahogy írták is többen, most már ég a ház. Aki nem látta, hogy az ész nélkül locsolt pénzek miatt égni fog a ház, az most lehet meglepődik.
Legends Never Die.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...
Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic...
Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.
-
- Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane
Az a nagy probléma, hogy ez egy hitelességi kérdés is. A hitelességet (mint a bizalmat) nehéz megszerezni, és könnyű eljátszani. A román lej pl. elég jól áll, és ez nem véletlen: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220 ... -is-531505sander írta:Ettől még egyetlen egy ötleted sincs csak mondod hogy év kommentje.... attól még hogy nem te vagy én fogjok a világot megváltani még ötleted lehet vagy elgondolásod.Tjacks írta:
Év kommentje nálam. A madridom fórumozója fogja a megoldást szállítani, véletlenül se a pénzügyi szakemberek,politikusok.
...Süti írta:
Ez mondjuk nem a sok túlfizetett majom dolga lenne a parlamentben?
- tehát én elsősorban inkább nyilatkozatokat várnék, ezzel is megprobálni egy kicsit megnyugtatni a jelenlegi helyzetet, aztán ha ez nem történik meg akkor a következő lépéseket megfontoltan meghozni és belengetni.
...
A magyar és lengyel különutas (vagy fideszes szóhasználattal unortodox) módszertan nem tűnik nyerőnek. De persze van rosszabb, ld. Erdogan Törökországa, >50%-os inflációval.
-
Ha ennyire érdekel, muszáj leszel néhány szakkönyvet átnyálazni Nagyon röviden: amíg a "már meglévő" devizát veszi a jegybank, addig ez nem lufi. Ugyanígy pl. egy tőzsdei vállalat is vehet saját részvényt is. Csakhogy a jegybank tud pénzt "teremteni" is (fizikai értelemben is, pénznyomtatással), és ha ezt fejetlenül teszi, azzal elértéktelenedik a pénz (és a vége a hiperinfláció, mint ahogy járt szegény jó magyar pengő a második VH után). Vagy a részvényes példánál: a vállalat dönthet úgy, hogy megduplázza a részvényeinek számát. Ha közben minden más változatlan, ez azzal fog járni, hogy egy db részvény értéke a felére fog csökkenni.kecsu10 írta:De, totál laikusként: ha elkezdenek saját deviázt vásárolni, az egy lufi nem? Tehát az a kör egyszer bezárul, és nem látom azt, hogy ez akkora mértékű tudna lenni, mint amikor a valós piac fektet be. Ez olyan, mint mikor egy autógyár azt mondja, hogy eladtunk x számú villanyautót, csak azt kifelejti, hogy ők mennyit vettek meg ebből saját flottaként. Vagy amikor veszteséges egy vállalkozás, és a tulajdonos a saját pénzéből balanszíroz, aztán hátha ki tudja majd belőle venni. Ez azért így nem kis kockázat. De javítsatok ki, ha rosszul értem, alapvetően ókori nyelveket kutatok, semmi közöm a gazdaságtanhoz. Sajnos.node írta:
Ha most látsz kamatemelési híreket a Magyar Nemzeti Bank (az MNB) részéről, az elsősorban a forint árfolyamának stabilizálására tett törekvés, nem az infláció elleni lépés. A jegybankok kétféle módon tudnak beavatkozni a hazai fizetőeszköz árfolyamának alakulásába:
1) Elkezdenek a piacon hazai devizát vásárolni külföldi devizáért, tehát pl. elad eurót, vásárol forintot -> azaz keresletet generál a forint oldalán, ezáltal emeli az árfolyamot (mint a valódi piacon);
2) Kamatot emel: azaz azt mondja, tartsd nálunk a pénzedet, és több hozamot kapsz cserébe.
- sander
- Kedvenc játékosaid: Varane
Ettől még egyetlen egy ötleted sincs csak mondod hogy év kommentje.... attól még hogy nem te vagy én fogjok a világot megváltani még ötleted lehet vagy elgondolásod.Tjacks írta:Év kommentje nálam. A madridom fórumozója fogja a megoldást szállítani, véletlenül se a pénzügyi szakemberek,politikusok.sander írta:
Egyszer irhatnál le valami megoldást is, példaul a jelenlegi helyzetben. Nem csak azt kell írni hogy itt minden rossz meg hogyan tettek tönkre mindent....
meglepődnék ha már nem nézték volna meg a kormányzati közgazdászok, biztos hogy foglalkoznak ezzel a helyzettel.Süti írta:Ez mondjuk nem a sok túlfizetett majom dolga lenne a parlamentben?sander írta:
Egyszer irhatnál le valami megoldást is, példaul a jelenlegi helyzetben. Nem csak azt kell írni hogy itt minden rossz meg hogyan tettek tönkre mindent....
De hogy mondjak is pár értelmes dolgot :
- egyenlőre szerintem nem látszik a forint tényleges árfolyama, lehet persze mondani hogy most mennyibe kerül, meg lehet mondani hogy most aztán be kell vásárolni más devizákból, de mivel nem látszik hogy ez mennyire tartos és mennyire realis ezért sztem a komolyabb befektetők nem fogják egyből átváltani a forintjukat más devizára -ha ez megtörténik akkor tovabb fog gyengülni a forint- mivel lehet hogy most 400 forint az euro de mondjuk nagyon könnyen lehet hogy 2 hét mulva stabilizálodik ujra 370 forint körül, tehát véleményem szerint érdemes kivárni egy kicsit (tehát most vennél mondjuk 400 forintért mert nagyon erősödik aztán bestabilizálodik és visszaáll mondjuk 380-ra, tehát buktál rajt)
-az is érdekes kérdés hogy aki most mondjuk elhagyja a forint befektetését az mibe fektetne
-kamatemelés, azért azt tudni kell hogy jelenleg nem csak a forint szenved, tehát ez nem egy ország problémája hanem egy régióé, tehát nagyon meg kell vizsgálni egy kamatemelési döntést mert ha kapkodva emelnek kamatot az csak azt jelentené hogy az MNB sem bizik a forintban és hirtelen akarna beavatkozni, de magát a lehetőséget nem kell elfeledni
- egy piacot megnyugtató nyilatkozat is sztem jot tenne, mondjuk mondhatnának esetleg egy olyan hogy ha kell akkor lesz alapkamat emelés, vagy hogy felkészültünk rá, vizsgáljuk a helyzetet, be tudunk avatkozni, stb... hogy a befektetők érezzék azt hogy foglalkoznak a helyzettel
- aranytartalék növelése, bár tudom hogy ez kicsit furcsa de nem ártana ha mondjuk vennének valamennyi aranyat aztan tudnák mondani hogy mi vettünk aranyat, van fedezet az államkötvényeken
Szóval lehet röhögni rajtam attol még tudtam valami remélhetőleg értelmeset írni és nem csak annyit hogy Gyurcsány.....
Szerintem egy izmos kamatemeléssel lehetne a Ft helyzetén - átmenetileg - javítani, mondjuk egy 3-4%-os emeléssel, de azonnal, ahogy anno 2008-ban is tették. Be is állna a hitelezés gyorsan, de én nem gondoltam, hogy eddig nem fogják ezt meglépni. Ránézésre a török líra és a rubel után a forint következik…dübörög a gazdaság.
Állampapírt én nem mernék venni, kockázatosnak tartom, hogy miből fogja az állam majd kifizetni.
10% kripto
20% ipari fém
30% arany
40% részvény (ezt folyamatosan véve, h az aljából így vegyek)
Állampapírt én nem mernék venni, kockázatosnak tartom, hogy miből fogja az állam majd kifizetni.
10% kripto
20% ipari fém
30% arany
40% részvény (ezt folyamatosan véve, h az aljából így vegyek)
- kecsu10
- Kedvenc játékosaid: Guti, Figo, Iker
Mondjuk ezen ne lepődj meg, a világ legnagyobb szurkolótábora ez, annak is a magyar verziója. De remélem nem írtam nagy butaságokat.babaking írta:Ismét bebizonyosodott, hogy a madridom népe mindenhez is ért. Mondjuk űrhajósunk ha jól tudom nincs.kecsu10 írta: De javítsatok ki, ha rosszul értem, alapvetően ókori nyelveket kutatok, semmi közöm a gazdaságtanhoz. Sajnos.
- babaking
- Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho
Ismét bebizonyosodott, hogy a madridom népe mindenhez is ért. Mondjuk űrhajósunk ha jól tudom nincs.kecsu10 írta: De javítsatok ki, ha rosszul értem, alapvetően ókori nyelveket kutatok, semmi közöm a gazdaságtanhoz. Sajnos.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.
- ikelemen5
- Kedvenc játékosaid: Zidane,Guti,Modric, Kroos
Lehet, hogy a Szijjártónak annyira megtetszett a Bernabeu, hogy azóta itt van köztünk.Tjacks írta:Év kommentje nálam. A madridom fórumozója fogja a megoldást szállítani, véletlenül se a pénzügyi szakemberek,politikusok.sander írta:
“I don’t trust fish.They breathe water…..that’s crazy.”
- kecsu10
De, totál laikusként: ha elkezdenek saját deviázt vásárolni, az egy lufi nem? Tehát az a kör egyszer bezárul, és nem látom azt, hogy ez akkora mértékű tudna lenni, mint amikor a valós piac fektet be. Ez olyan, mint mikor egy autógyár azt mondja, hogy eladtunk x számú villanyautót, csak azt kifelejti, hogy ők mennyit vettek meg ebből saját flottaként. Vagy amikor veszteséges egy vállalkozás, és a tulajdonos a saját pénzéből balanszíroz, aztán hátha ki tudja majd belőle venni. Ez azért így nem kis kockázat. De javítsatok ki, ha rosszul értem, alapvetően ókori nyelveket kutatok, semmi közöm a gazdaságtanhoz. Sajnos.node írta:Ha most látsz kamatemelési híreket a Magyar Nemzeti Bank (az MNB) részéről, az elsősorban a forint árfolyamának stabilizálására tett törekvés, nem az infláció elleni lépés. A jegybankok kétféle módon tudnak beavatkozni a hazai fizetőeszköz árfolyamának alakulásába:kecsu10 írta:
Aha, így már értem, köszönöm! Azt viszont továbbra sem értem, hogy az inflációra miért és hogyan válasz az alapkamat emelés? Ez a valóságban azt jelenti, hogy emelik a hitelek kamatait is? Épp mostanában akartam venni államkötvényt, de talán jobb ha nem, ki tudja mi lesz itt még...
1) Elkezdenek a piacon hazai devizát vásárolni külföldi devizáért, tehát pl. elad eurót, vásárol forintot -> azaz keresletet generál a forint oldalán, ezáltal emeli az árfolyamot (mint a valódi piacon);
2) Kamatot emel: azaz azt mondja, tartsd nálunk a pénzedet, és több hozamot kapsz cserébe.
- kecsu10
Hú nagyon köszönöm, most már értem. Ezek alapján nem csodálom, hogy a Frank is az egekben. Jártam Svájcban egyetemre, meséltek az öregek, hogy ez a kis üzlet 30-40 évvel ezelőtt is itt volt, de itt is lesz. Az a "legtutibb" piac, amit keményen áraznak is felfelé, ahol pedig nagy a bizonytalanság, azt pedig lefelé. Még egyszer nagyon köszi!node írta:Egy befektetés sosem a jelenről szól, hanem a jövőről, azaz mit gondolsz arról, hogy az adott dologért (részvény, deviza, kötvény, arany, akármi) mennyit tudsz kapni a jövőben. Az egyszerűség kedvéért fixáljuk a befektetés időtávját, legyen mondjuk egy év. A befektető tehát várható értékkel számol, ami alapvetően két dologtól függ: 1) becsült érték egy év múlva; 2) az érték bekövetkezésének valószínűsége. Szintén fontos, hogy mekkora a kockázatvállalási hajlandóságod - ez mondjuk egy nyugdíjalapnál jogszabályok és belső szabályzatok által korlátozott; egy szerencsejáték-függőnél kevésbé.kecsu10 írta:
Légyszives valaki, aki tényleg ért hozzá: pontosan miért is van most ez, és mit lehetne tenni ellene? Tényleg az ember már félti a kis pénzét, hogy mégis mit tegyen vele. De légyszi úgy magyarázzátok el, hogy egy nem gazdasági szakember is érthesse.
Ha háború van, aminek egyértelmű, széleskörű gazdasági és pénzügyi hatásai vannak (mint a mostani), akkor sok minden borul:
1) Iszonyú nehéz lesz megállapítani a befektetés jövőbeli értékét;
2) Azaz óriási bizonytalansága lesz minden becslésnek, de különösen azon befektetéseknek, amelyek jövőbeli értéke túl sok kontrollálatlan és önmagában is nehezen becsülhető tényezőtől függ;
3) A befektetők kockázatvállalási hajlandósága erősen csökken.
A fenti tényezők együttesen oda vezetnek, hogy a befektetők igyekeznek "tutira" menni: azokat az eszközöket keresik, amelyeknél a legkisebb kockázattal tudnak legalább értéket menteni. Következmény: a befektetők menekülnek (pozíciót zárnak) minden olyan piacon, ahol túl nagy a bizonytalanság. Sok esetben erre belső szabályzatok is kötelezik őket, ezeknek a célja a veszteségminimalizálás (jobb az ügyfeleid pénzének 10%-át elbukni, mint potenciálisan a 99%-át, lásd orosz részvények árfolyama a nyugati tőzsdéken).
És akkor eljutottunk Magyarországhoz:
1) Ukrajna közvetlen szomszédja;
2) Extrém nyitott gazdaság (világon kb. a harmadik), ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az export/import aránya óriási a hazai megtermelt javak értékéhez képest, azaz nagyon függ a gazdaságunk a külföldtől (ez a rendszerváltás óta így van);
3) Elhibázott gazdaságpolitika: strukturális reformok hiánya, döbbenetes mértékű, államilag vezérelt korrupció, gazdasági fellendülés idején állami, sok esetben nem értékteremtő beruházások (pl. stadionépítés) révén gerjesztett infláció, "összeszerelő üzem"- szerep (ezt sem Orbánék kezdték, de ők járatták csúcsra);
4) Elhibázott külpolitika: nyugatellenesség, "keleti nyitás", azaz Kína- és oroszbarát gesztusok.
Tehát egy nyugati vagy távolkeleti befektető szemével (márpedig Magyarországon ilyen szempontból Kína és Oroszország elhanyagolható játékosok) magyar forintban tartani a pénzt (ez lehet deviza vagy állampapír vagy vállalati kötvény is) extrém kockázattal jár. Ráadásul fundamentálisan is vannak gondok, azaz a magyar gazdaságot vélhetően jobban meg fogja ütni a mostani válság, mint a nyugatot vagy a távolkeletet. Következmény: a befektetők még a régió többi országához képest is keményebben leértékelik a forintot (a cseh korona és lengyel zlotyi szintén gyengül, de nem ennyire, a kevésbé különutas román lej, sőt a bolgár leva is jobban tartja magát).
Mit tudsz csinálni magánemberként? Senki nem tudja. Ha egyébként sem utazol külföldre, elképzelhetetlen, hogy külföldre költözz, akkor muszáj leszel bízni abban, hogy valahogy kirántják a kakiból az országot. Vegyél inflációkövető állampapírt vagy kincstárjegyet, esetleg valamennyi dollárt vagy svájci frankot. Ne nyerészkedni akarj; a célod az legyen, hogy minél kevesebbet bukj. Ha nem omlik össze minden, akkor téged közvetlenül nem az Euro/Ft keresztárfolyam fog érinteni, hanem az infláció, tehát elsősorban az ellen kell "fedezni" magad.
-
Ha most látsz kamatemelési híreket a Magyar Nemzeti Bank (az MNB) részéről, az elsősorban a forint árfolyamának stabilizálására tett törekvés, nem az infláció elleni lépés. A jegybankok kétféle módon tudnak beavatkozni a hazai fizetőeszköz árfolyamának alakulásába:kecsu10 írta:Aha, így már értem, köszönöm! Azt viszont továbbra sem értem, hogy az inflációra miért és hogyan válasz az alapkamat emelés? Ez a valóságban azt jelenti, hogy emelik a hitelek kamatait is? Épp mostanában akartam venni államkötvényt, de talán jobb ha nem, ki tudja mi lesz itt még...Süti írta: Ukránoknál elvileg bezárt a tőzsde és rögzített az árfolyam.
-
- Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric
Év kommentje nálam. A madridom fórumozója fogja a megoldást szállítani, véletlenül se a pénzügyi szakemberek,politikusok.sander írta:
-
Egy befektetés sosem a jelenről szól, hanem a jövőről, azaz mit gondolsz arról, hogy az adott dologért (részvény, deviza, kötvény, arany, akármi) mennyit tudsz kapni a jövőben. Az egyszerűség kedvéért fixáljuk a befektetés időtávját, legyen mondjuk egy év. A befektető tehát várható értékkel számol, ami alapvetően két dologtól függ: 1) becsült érték egy év múlva; 2) az érték bekövetkezésének valószínűsége. Szintén fontos, hogy mekkora a kockázatvállalási hajlandóságod - ez mondjuk egy nyugdíjalapnál jogszabályok és belső szabályzatok által korlátozott; egy szerencsejáték-függőnél kevésbé.kecsu10 írta:Légyszives valaki, aki tényleg ért hozzá: pontosan miért is van most ez, és mit lehetne tenni ellene? Tényleg az ember már félti a kis pénzét, hogy mégis mit tegyen vele. De légyszi úgy magyarázzátok el, hogy egy nem gazdasági szakember is érthesse.Realista24 írta:
Délután?
398,48...
Ha háború van, aminek egyértelmű, széleskörű gazdasági és pénzügyi hatásai vannak (mint a mostani), akkor sok minden borul:
1) Iszonyú nehéz lesz megállapítani a befektetés jövőbeli értékét;
2) Azaz óriási bizonytalansága lesz minden becslésnek, de különösen azon befektetéseknek, amelyek jövőbeli értéke túl sok kontrollálatlan és önmagában is nehezen becsülhető tényezőtől függ;
3) A befektetők kockázatvállalási hajlandósága erősen csökken.
A fenti tényezők együttesen oda vezetnek, hogy a befektetők igyekeznek "tutira" menni: azokat az eszközöket keresik, amelyeknél a legkisebb kockázattal tudnak legalább értéket menteni. Következmény: a befektetők menekülnek (pozíciót zárnak) minden olyan piacon, ahol túl nagy a bizonytalanság. Sok esetben erre belső szabályzatok is kötelezik őket, ezeknek a célja a veszteségminimalizálás (jobb az ügyfeleid pénzének 10%-át elbukni, mint potenciálisan a 99%-át, lásd orosz részvények árfolyama a nyugati tőzsdéken).
És akkor eljutottunk Magyarországhoz:
1) Ukrajna közvetlen szomszédja;
2) Extrém nyitott gazdaság (világon kb. a harmadik), ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az export/import aránya óriási a hazai megtermelt javak értékéhez képest, azaz nagyon függ a gazdaságunk a külföldtől (ez a rendszerváltás óta így van);
3) Elhibázott gazdaságpolitika: strukturális reformok hiánya, döbbenetes mértékű, államilag vezérelt korrupció, gazdasági fellendülés idején állami, sok esetben nem értékteremtő beruházások (pl. stadionépítés) révén gerjesztett infláció, "összeszerelő üzem"- szerep (ezt sem Orbánék kezdték, de ők járatták csúcsra);
4) Elhibázott külpolitika: nyugatellenesség, "keleti nyitás", azaz Kína- és oroszbarát gesztusok.
Tehát egy nyugati vagy távolkeleti befektető szemével (márpedig Magyarországon ilyen szempontból Kína és Oroszország elhanyagolható játékosok) magyar forintban tartani a pénzt (ez lehet deviza vagy állampapír vagy vállalati kötvény is) extrém kockázattal jár. Ráadásul fundamentálisan is vannak gondok, azaz a magyar gazdaságot vélhetően jobban meg fogja ütni a mostani válság, mint a nyugatot vagy a távolkeletet. Következmény: a befektetők még a régió többi országához képest is keményebben leértékelik a forintot (a cseh korona és lengyel zlotyi szintén gyengül, de nem ennyire, a kevésbé különutas román lej, sőt a bolgár leva is jobban tartja magát).
Mit tudsz csinálni magánemberként? Senki nem tudja. Ha egyébként sem utazol külföldre, elképzelhetetlen, hogy külföldre költözz, akkor muszáj leszel bízni abban, hogy valahogy kirántják a kakiból az országot. Vegyél inflációkövető állampapírt vagy kincstárjegyet, esetleg valamennyi dollárt vagy svájci frankot. Ne nyerészkedni akarj; a célod az legyen, hogy minél kevesebbet bukj. Ha nem omlik össze minden, akkor téged közvetlenül nem az Euro/Ft keresztárfolyam fog érinteni, hanem az infláció, tehát elsősorban az ellen kell "fedezni" magad.
- kecsu10
Köszönöm!babaking írta:kecsu10 írta:
Ezt értem, köszönöm! Azt viszont nem látom át, hogy az, hogy ilyen esetben emelnek az alapkamaton, az miben segít nekünk? Ha valaki elmagyarázná, nagyon hálás lennék érte!
Az árfolyam (leegyszerűsítve) hogy két termék ára hogyan viszonyul egymáshoz különböző pénznemekben. A nyílt piacon egy adott termék értéke ugyan annyi. Tehát pl összehasonlítjuk a sör árát a sógoroknál és nálunk és megkapjuk, hogy nálunk 300Ft náluk pedig 1€. Ez esetben 1€ 300forintot fog érni. Ha 310-et érne, akkor veszek otthon egy sört 300ért, eladom sógornál 310ért. Ez a nyílt piacon kiegyenlítődik (kereslet/ kínálat) - tehát vagy a sör lesz euroban olcsóbb vagy a forintban drágább. Ez esetben az árfolyam volt hatással az árakra.
Most a fordítottja történik: a bank kamatot emel, ezáltal a pénz (pl hitel) drágább lesz, ergo csökken az árukra a kereset. Ha csökken az árura a kereset, elvileg le kellene menni az árnak (csökken az infláció). Viszont emiatt csak 280 a sör a sógoréknál továbbra is 1€ .
Ez nagyon le van egyszerűsítve, az árfolyamot sok más is hajtja, az is befolyásolja, hogy adott országban milyen hozammal lehet befektetni, amire a kamatnak szintén hatása van.
Remélem nem írtam hülyeséget, rég volt már az egyetem
Mondjuk ez alapján, józan paraszti ésszel csak, a piac lényegi részét azok mozgatják akik ezeket a termékeket előállítják, és akiknek sok pénzük van értékes valutában. Persze ha csak nem írtam iszonyú butaságot. Viszont akkor ezek alapján egy ilyen kis országnak mint mi vagyunk, szinte teljesen saját termékek híján nem sok beleszólásunk van ebbe az egészbe. Vagy lenne valami? De hogyan?
- babaking
- Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho
kecsu10 írta:
Ezt értem, köszönöm! Azt viszont nem látom át, hogy az, hogy ilyen esetben emelnek az alapkamaton, az miben segít nekünk? Ha valaki elmagyarázná, nagyon hálás lennék érte!
Az árfolyam (leegyszerűsítve) hogy két termék ára hogyan viszonyul egymáshoz különböző pénznemekben. A nyílt piacon egy adott termék értéke ugyan annyi. Tehát pl összehasonlítjuk a sör árát a sógoroknál és nálunk és megkapjuk, hogy nálunk 300Ft náluk pedig 1€. Ez esetben 1€ 300forintot fog érni. Ha 310-et érne, akkor veszek otthon egy sört 300ért, eladom sógornál 310ért. Ez a nyílt piacon kiegyenlítődik (kereslet/ kínálat) - tehát vagy a sör lesz euroban olcsóbb vagy a forintban drágább. Ez esetben az árfolyam volt hatással az árakra.
Most a fordítottja történik: a bank kamatot emel, ezáltal a pénz (pl hitel) drágább lesz, ergo csökken az árukra a kereset. Ha csökken az árura a kereset, elvileg le kellene menni az árnak (csökken az infláció). Viszont emiatt csak 280 a sör a sógoréknál továbbra is 1€ .
Ez nagyon le van egyszerűsítve, az árfolyamot sok más is hajtja, az is befolyásolja, hogy adott országban milyen hozammal lehet befektetni, amire a kamatnak szintén hatása van.
Remélem nem írtam hülyeséget, rég volt már az egyetem
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.
- kecsu10
Aha, így már értem, köszönöm! Azt viszont továbbra sem értem, hogy az inflációra miért és hogyan válasz az alapkamat emelés? Ez a valóságban azt jelenti, hogy emelik a hitelek kamatait is? Épp mostanában akartam venni államkötvényt, de talán jobb ha nem, ki tudja mi lesz itt még...Süti írta: Ukránoknál elvileg bezárt a tőzsde és rögzített az árfolyam.