kiserik írta:
Röhöghetsz, ez nem áll messze a fidesz propagandától. Azt magyarázd meg légyszives, hogy mi az értelme, mi indokolta például az üa árstoppot?
Tehát azért kellett az üzemanyagárstop hogy ne menjen csődbe az ország? Nem is értem hogy ez most hogy jött ide. Ne is haragudj de azért kicsit röhejes hogy leirsz ilyeneket aztán semmi alapjuk nincs. Azért még a legnagyobb balos közgazdászok sem mondanak ilyet (legalábbis én mostanában nem olvastam ilyet), pedig ők nem szoktak dicsérni ezt a gazdaságpolitikát.
kiserik írta:
[Olyan szinten megemelkedett a fogyasztás, hogy nem bírta tölteni a kutakat a MOL.
Lehet hogy eztis én tudom rosszul de ez maximum 1 vagy 2 napig volt. Én akkortájt voltam többször tankolni, és beszélgettem is a kutakon dolgozokkal, mindenhol azt mondták hogy nem is értik hogy ez most miért van este hozzák az üzemanyagot és nincsenek ilyen problémáik, (Shell és MOL kutakon voltam). Hány olyan benzinkut lehetett ahol tartosan nem kaptak üzemanyagot ?
Mivel olajiparba dolgozok, ezért bátran merem mondani hogy nem lesznek tartosan ilyen magasak az árak. Két részre szedném az egész dolgot, az egyik az hogy miért ilyen drága a olaj.
Tehát akkor:
- rengeteg elkezdett vagy csak megtervezett beruház elmaradt vagy el sem kezdődött mivel akkor alacsony volt a kőolaj ára és a beruházások megtérülése emiatt sokkal több idő
- Iraqba épp most újítanak fel egy gyűjtőállomást vagy egy kisebb finomítot, pontos nem emlékszem hogy melyiket
- Irán elleni szankciok. ha jol tudom jelenleg 1,5 millio hordos napi kitermelés van, de ezt 4,5 millioig szinte azonnal tudnák fokozni, de akár az 5 millio is elérhető de ehhez kellenének befektetések is
- Venezuela ugyanebbe a helyzetbe van, a szankciok előtt körülbelül napi 2 millió hordos kitermelés volt azota körülbelül 600-700 ezer hordo. A rekordtermelés 3,5 millio hordo volt naponta de ahhoz most oriási befektetések kellenének.
- Nigériába rendszeres problémák vannak a Boko Haram miatt
- Oroszországban jelenleg sok cég kivonul ami azt jelenti/jelenteni fogja hogy a napi kitermelés csökkeni fog átmenetileg
- Az USA-ban sok kisebb cég tönkrement mivel a koronavirus miatt nem volt kereslet és mivel a legtöbb ilyen cégnek rengeteg hitele volt ezért csődbe mentek. Ugye a legtöbb ilyen cég palaolajat és palagázt termelt, ami nagyon drága és 70 dollárnál érdemes ilyen kutakat termeltetni, a koronavirus válságnal meg volt hogy -37 dollár volt a WTI olaj. Szoval sok esélyük nem volt ezeknek a cégeknek, még ugysem hogy azért 40 dollár körül stabilizálodott a piac.
akkor az hogy miért lesz olcsobb a kőolaj:
- elsősorban azért mert a kereslet kinálat faktor szinte azonnal mutatkozik ha drága az üzemanyag. egyszerűen az alacsony jövedelműek nem engedhetik meg maguknak hogy egész nap kocsikázgassanak, de ugye a szegényebb országokban ez sokkal jobban érzékelhető
- a nagy olajkitermelő országok féltik a saját piacaikat, tehát mondjuk egy Saud Arabia nem fogja jó szemmel nézni hogyha mondjuk Kina elkezdene üzletelni Iránnal és olcsobban jutna kőolajhoz csak azért mert drága a világpiaci ára
- a beruházások elkezdődtek, rengetek olyan befektetés is most az olajiparba megy ami nem oda lett tervezve
- az Iraqi és Nigériai helyzet stabilizálodni fog
- az OPEC országok tudják fokozni a kitermelésük
- és azért azt is roppantul figyelik a szakértők hogy mondjuk hány ember fordul el a kocsihasználattol. Csak a saját példámat tudom itt bemutatni, de például én tavaly vettem egy biciklit, bnöm meg egy elektromos rollert, igy kevesebbet használjuk a kocsit, ez persze nem azt jelenti hogy soha nem használjuk a kocsit de körülbelül havi 20 ezer forintot simán meg tudunk takarítani. Tehát azért az olajkitermelő országoknak oda kell figyelni hogy nehogy az a hibalehetőség fennálljon hogy sokan más lehetőségeket keressenek maguknak és ezáltal a piacot érdemben befolyásoljak.
csababarca írta:
[nem tudom választások után mi lesz (csak a fidesz győzelme biztos), de szerintem bajok lesznek. most is vannak, csak szépen elfedik, de aki nem strucc módon dugja a fejét a homokba, az látja a mindennapokban,
hogy milyen áremelkedés van.
persze covid, vagy háború miatt, fogja rá a politika, de már a háború előtt megindultak felfelé az árak brutális módon.
de tegyük fel, hogy bukik rajta az állam/kormány anyagilag. 2-3 hónap bevétel kiesés vs újabb négy év zabolátlan fosztogatás. elég egyértelmű, hogy melyiket választják, amikor ezek a kampánydöntések megszületnek mint benzinárstop, hatósági árak, családi adóvisszatérítés, stb.
Sajnos az áremelkedést sztem érdemben nem tudják jól kezelni. De véleményem szerint ilyen helyzetben nem is lehet jól kezelni, a legnagyobb baj hogy rengeteg terméket külföldről szerzünk be ugye javarészt euroba ami azonnal megjelenik az árakon. A legnagyobb baj hogy példaul rengeteg gyár tönkrement a rendszerváltáskor, és ezek stratégiai gyárak voltak. Végig lehetne sorolni hogy mik voltak a hibák meg hasonlo dolgok de azért Magyarországon tönkrement szinte a teljes nehézipar, tejipar, cukorgyártás stb..... igy azért nehez harcolni az árakkal hogy a külföldi tulajdonba lévő gyáraknak szinte nincs versenyhelyzet Magyarországon.