Hú srácok, ismét egy téme, ami tele van sztereotípiákkal, félreértésekkel, általánosításokkal és minden finomsággal
Az USA rendszere rossz, elavult, de náluk az alkotmány szent ami kimondja az önvédelem jogát, így a szabad fegyverviselést is, bár államonként változó a rendszer, de van olyan állam, ahol bemész a helyi madarasteszkoba és 100-200 dollárért komoly fegyvert tudsz venni. Általában azért az USÁban is van valamilyen korlátozás, de van olyan állam, ahol nincs.
Magyarországon viszont rohadt szar a rendszer. 5 féle állampolgárnak lehet fegyvere: hivatásos, vadász, sportlövő, politikus, bűnöző (illegális, de van, mégpedig rengeteg, attól, hogy nem mondja be a hiradó). Minden más esetben általában elutasítja a hatóság a kérelmet.
Otthonvédelmi eszköz: engedély és engedély között is van különbség. Nekem több, mint 20 éve van fegyvertartási engedélyem és puskám mégsem vihetem magammal ahová csak akarom. Szigorú szabályok határozzák meg, hogy hová és miként vihetem magammal. Az otthonvédelmi eszköz is lehetne egy olyan ""fegyvercsoport"", ami korlátozva van, tehát csak a saját otthonodban lehetne önvédelemre használni. Amiért kiemeltem és eszközként írtam, az pont az, hogy jelenleg is vannak ilyen eszközök, de mindegyik alkalmatlan a valós védelemre. Például: gázspay, gázpisztoly (otthon fasza befújni vele
) és a gumilövedékes fegyverek. Na ezek a gumilövedékesek érdekesek, mert amit engedélyeznek itthon, az használhatatlan. Mire tűzkész állapotba hozod, addigra már okafogyott az egész. Létezik viszont szerelt lőszeres gumilövedékes fegyver is, amit gyorsan tűzkész állapotba hozható, nem halálos, de elég nagy fájdalmat tud okozni, de Magyaroszágon nincs engedélyezve. Szinte kizárólag itt nincs az EU-n belül. És hogy mikor van erre szükség? Én azt mondom, hogy addig örüljetek, míg nem tudjátok.
Sok szarság van a fegyver törvénnyel itthon, csak még egy dolog. Ott vannak pl a csehek. Nem hallani lövöldözéseket onnan sem, mégis jóval engedékenyebb a fegyvertartásuk. Engedkenyebb, de felügyeltebb. Mindt mondtam, nekem több, mint 20 éve van fegyverem. Eddig egyetlen egyszer vizsgálták a pszichológiai állapotomat, ami annyi volt, hogy megkérdezte egy rendőr annó a vizsgán, hogy miért szeretnék fegyvert. Ennyi. Azóta 10 évenként el kell mennem az orvoshoz, ahol egy olyan alkalmasságit kell csinálni, mint a vezetéshez. Ennyi. Az, hogy én bekattanok e a kutyát nem érdekli. Vérnyomás, látás és kalap, de ugyan ennyire vizsgálják a lőtudást és a fegyverek állapotát.
Nem mondom, hogy mindenkinek fegyvert kell osztogatni, de a magyar szabályozás rossz és elavult. Példát kellene venni a többi EU-s ország szabályázásától.