ANDS írta:
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata vegyes tüzelésű kazánokkal, hogyan szabad fűteni?
Azt olvasta a feleségem a neten, hogy a fabrikettől tönkremegy a kazán….
Van valakinek erről tapasztalata?
Nekünk egy öntöttvas K3- as van a pincében, eddig alig használtuk, főleg papírt égettünk benne ( azt hiszem, orosz gyártmány).
Most úgy tűnik, érdemes lesz újra használatba venni. Egyszintes családi ház fűtését kívánjuk megoldani, hogy kevesebb legyen a gázszámla…
A neten olyan infokat találni, hogy csak a turbinás kazánokban nem szabad fabrikettel fűteni.
Meg nem szabad a kazánt telepakolni vele, max. félig.
Amelyik kazanba fat lehet rakni, abba ugyanugy mehet fabrikett vagy szen is. A fabrikett ketszer olyan sűrű, mint a hagyomanyos tuzifa, a futoerteke is 50%-al nagyobb. A formaja miatt joval tobb belefer a kazanba, mint a felhasogatott fabol (amit ha hulyen raksz be, nehany darab utan tele is a kazan), ezert irjak, hogy max felig szabad rakni.
Mi tavaly, mikor nap kozben is otthon voltunk (hetvegen vagy Karacsony kornyeken) ugy csinaltuk, hogy reggeli utan begyujtottunk a kazanba, delutan 4 korul tettunk ra utoljara, ami estere szepen leegett. Utana atkapcsoltuk a gazkazanra. Ugy allitottam be a termosztatot, hogy reggel 7 utan mar ne nagyon kapcsoljon be, igy 10 max 11 orara mar erzodott, hogy mostmar azert jo lenne begyujtani. (nyilvan nem mindegy, hogy milyen hideg van kint)
Probaltam azt is, hogy lefekves elott meg raktam ra par darab nagyobb fat (vagy epp szenet), de olyankor alig tudtam elaludni, mert akkor volt a legmelegebb, reggelre meg mar faztam. Persze ha egesz nap nincs futes (vagy nagyon minimalis szinten megy a gaz) es csak munka utan gyujtassz be, valoszinuleg eleve nem tudod annyira felmelegiteni a hazat, hogy ne tudj aludni.