Elektronika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
cart

Re: Elektronika

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:40

Szerintem akkor nezz utana a szotarban a luxus szo jelentesenek. Van egy altalanosan elfogadott definicioja is a sajat ertelmezeseden kivul.
Amire te gondolsz az inkabb az exkluziv.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:34

cart írta: Az a gond hogy te a sajat szintedhez mered mi a luxus. Neked draga egy 50 millios auto, masnak az apropenz.
Ugyan igy te olcsonak mondasz egy iphonet, masnak az ket havi fizetes vagy meg tobb. Mivel azt a penzt ertelmesebb dolgokra is elkolthetne, igy a telefonra kiadott 500 ezer vagy akarmennyi penz luxus az o szintjen nezve.
Nem. Az a baj, hogy te mered a luxust relativnak. Egy ferrari luxus, tok mindegy ki veszi, Musk, Meszaros, en, te, vagy Toth Bela a 3. szalagos a legogyarbol.
A luxus abszolut, "van" relativ is, de azt ugy mondod nekem luxus, de valojaban az attol nem lesz luxuscikk, mert te nem tudod megvenni. Attol lesz luxuscikk vmi, hogy csak egy nagyon kis reteg engedheti meg maganak.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:31

Az a gond hogy te a sajat szintedhez mered mi a luxus. Neked draga egy 50 millios auto, masnak az apropenz.
Ugyan igy te olcsonak mondasz egy iphonet, masnak az ket havi fizetes vagy meg tobb. Mivel azt a penzt ertelmesebb dolgokra is elkolthetne, igy a telefonra kiadott 500 ezer vagy akarmennyi penz luxus az o szintjen nezve.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:28

nmate írta: Amikor az emberek nagy része ugyanazt csinálja egy max 100k telefonnal, mint egy 600k telefonnal, akkor onnantól kezdve az miért nem luxus?
Btw szerintem ha a havi fizumat kiadom egy telefonra , az is luxus, nem kell hogy 2-3x legyen.
Az emberek nagy resze ugyanazt csinalja egy 100ezres tv-vel, mint egy 500ezressel, nezik. Akkor most egy fel millios tv is luxus? Ez is egy vakvagany arra a definiciora, hogy luxus.

Tovabbra sem ertem, hogyan lehet az egyik legtobbet eladott telefonra azt mondani, hogy luxus. Draga, mint a tobbi, de nem luxus.

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:26

Amikor az emberek nagy része ugyanazt csinálja egy max 100k telefonnal, mint egy 600k telefonnal, akkor onnantól kezdve az miért nem luxus?
Btw szerintem ha a havi fizumat kiadom egy telefonra , az is luxus, nem kell hogy 2-3x legyen.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:24

cart írta: Van akinek az 50 millios autoert se kell sokat dolgozni, akkor az se luxus. Meg valakinek van 5-6 darab 200 milliós háza, akkor az se luxus dolog.
Akinek mondjuk 200 eFT a havi fizetese es 500-ert vesz telefont az luxus az o sajat szintjen.
Ez nem igy mukodik. Azert mert meszaros odaszarik egyet az asztalra es vesz egy 50 millios autot, attol az meg luxus marad. A luxus termek az draga es exkluziv, amit csak egy nagyon kis reteg ember vehet meg. Egy 50 millios autot ebben az orszagban egy nagyon kis reteg engedhet meg maganak. Egy 25-30 milliosat mar tobbet, ezek nem is luxus autok mar, hanem "premium" vagy "felso kategoria".
Egy fel millios telefont egy sima also-kozeposztaly gond nelkul megvesz. Az nem egy kis reteg (bar itt lenyegesen kisebb mint mondjuk az USA-ban peldaul).
Tjacks írta:

Ha már hasonlítgatsz, akkor almát az almával. Telefonok között az iPhone az prémium kategória. Kicseszettül nem tud annyival többet mint amennyivel drágább a társainál. A márkát fizeted meg durván, a státuszt hogy neked iPhoneod van, te vagy valaki! :|

Nem feltétlenül attól luxus vmi hogy megtudod-e venni vagy sem. Ennyit a fogalom zavarról. Szerintem. :)
Ha mar hasonlitgatok, akkor nezzuk meg a Xiaomi es a Samsung telefonjait. A Samsungnak van sokkal (masfelszeres aru) dragabb telefonja, mint az iphone (egyebkent a felso kategorias kinai-koreai telefonok UGYANANNYIBA kerulnek, mint egy iphone, fyi)
Telefonokbol luxus, google a baratod: https://uk.pcmag.com/mobile-phones/8081 ... phones?p=1
Egyebkent az iphone-ban nem csak a markat fizeted meg, de ebbe most nem fogok belemenni, mert hangsulyozom, ugyanannyiba kerul egy csucs honor-huawei-samsung-xiaomi telefon is.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára zsuninnyo 2022. szeptember 8., csütörtök 19:27-kor.

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:23

zsuninnyo írta:
Remy írta:

Ön eddig buborékban élt? Ó, hogyne lenne. Sajnos példa is van rá az ismerősi körben.
Azert, mert magyarorszagon egy atlag fizetessel sokat kell dolgozni egy iphone-ert, attol meg nem lesz luxus. Ezek szerint fogalomzavarban szenvedsz.
A luxus egy tobb millios ora / taska, egy 50 millios auto, egy 200-300 millios haz. Nem egy fel millio forintos telefon, amibol eleg sokat adnak el (ebbol is latszik, hogy nem luxus).
De en eltem eddig buborekban.
Az, hogy az ismerosi korodben van, aki nem teheti meg, attol meg nem lesz luxus.
Ha már hasonlítgatsz, akkor almát az almával. Telefonok között az iPhone az prémium kategória. Kicseszettül nem tud annyival többet mint amennyivel drágább a társainál. A márkát fizeted meg durván, a státuszt hogy neked iPhoneod van, te vagy valaki! :|

Nem feltétlenül attól luxus vmi hogy megtudod-e venni vagy sem. Ennyit a fogalom zavarról. Szerintem. :)

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:17

Van akinek az 50 millios autoert se kell sokat dolgozni, akkor az se luxus. Meg valakinek van 5-6 darab 200 milliós háza, akkor az se luxus dolog.
Akinek mondjuk 200 eFT a havi fizetese es 500-ert vesz telefont az luxus az o sajat szintjen.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:13

Remy írta:
zsuninnyo írta:

Ez nem luxuscikk. Ez egy telefon. Erosen ketlem, hogy van olyan ember, aki egy telefon torlesztojet ne tudna fizetni. Az, hogy egyben nincs vkinek fel millio forintja, az nem azt jelenti, hogy nem engedheti meg maganak, a hitelnek koszonhetoen. (btw ez a hitel lenyege)
Ön eddig buborékban élt? Ó, hogyne lenne. Sajnos példa is van rá az ismerősi körben.
Azert, mert magyarorszagon egy atlag fizetessel sokat kell dolgozni egy iphone-ert, attol meg nem lesz luxus. Ezek szerint fogalomzavarban szenvedsz.
A luxus egy tobb millios ora / taska, egy 50 millios auto, egy 200-300 millios haz. Nem egy fel millio forintos telefon, amibol eleg sokat adnak el (ebbol is latszik, hogy nem luxus).
De en eltem eddig buborekban.
Az, hogy az ismerosi korodben van, aki nem teheti meg, attol meg nem lesz luxus.

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:10

nmate írta: Majd vesz hitelre a sok barom, nem kell félni. Most is ez van, évről évre nő az aruhitees vásárlások száma Apple termékek esetében (egy hivatalos hazai forgalmazó adatai amibe belelátok). Az arány pedig bőven a hitelesek felé dől. :)
En se ertem miert lenne barom. En is igy vettem a 13 pro-mat tavasszal, nem vag foldhoz a havi 19 ezres torleszto.

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:10

zsuninnyo írta:
nmate írta: Fair point lenne, de ez egy luxuscikk. Miért is veri magát hitelbe az, aki nem tudja megfizetni? Egy luxuscikket. Mert ez a többség.
Ez nem luxuscikk. Ez egy telefon. Erosen ketlem, hogy van olyan ember, aki egy telefon torlesztojet ne tudna fizetni. Az, hogy egyben nincs vkinek fel millio forintja, az nem azt jelenti, hogy nem engedheti meg maganak, a hitelnek koszonhetoen. (btw ez a hitel lenyege)
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 19:05

nmate írta: Fair point lenne, de ez egy luxuscikk. Miért is veri magát hitelbe az, aki nem tudja megfizetni? Egy luxuscikket. Mert ez a többség.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Raúl, Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 8., csütörtök 18:58

Azért, mert "meg kell mutatni".
Persze, lehet venni mindent hitelre.
Én pl. azért vettem a kocsimat hitelre, mert a beépített casco miatt 4 év alatt kb. 100.000-t spórolok ahhoz képest, mintha letettem volna egy összegben a cash-t és kötnék rá casco-t.
Jó dolog az ingyenhitel. De én pl. telefonra elvből nem költenék ennyit. Több, mint a havi alapfizum.

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 8., csütörtök 18:49

Fair point lenne, de ez egy luxuscikk. Miért is veri magát hitelbe az, aki nem tudja megfizetni? Egy luxuscikket. Mert ez a többség.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 18:14

nmate írta: Majd vesz hitelre a sok barom, nem kell félni. Most is ez van, évről évre nő az aruhitees vásárlások száma Apple termékek esetében (egy hivatalos hazai forgalmazó adatai amibe belelátok). Az arány pedig bőven a hitelesek felé dől. :)
Miert barom aki hitelre veszi?
En hitelre veszek mindent. 0% altalaban 20-24 honap. Tudod mennyit er az a 20-30 ezer 2 ev mulva, amit havonta kell fizetni? Szamold ki, tavaly vettem a tv-t 22 ezer a torlesztoje, tavaly mit ert 22ezer es most.
Szerintem meg az a barom, aki nem 0%-os thm-re veszi ezeket a szarokat, csak elbassza a penze erteket. Sot meg az inflacio alatti kamat is sokkal jobban megeri, mint egyben kifizetni. Ez egy magyar betegseg, felelem a hiteltol JUUUJ ADOSSAG MEG FOG ENNI, MEGHALSZ.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. szeptember 8., csütörtök 18:07

Amúgy én is hitelre veszek minden elektronikai eszközt amit lehet, mert a legtöbb helyen még mindig vannak 0% thmes dealek. Ilyen kamatkörnyezetben az ajándék, tízezreket spórolsz vele az áron.

nmate

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 8., csütörtök 16:39

Majd vesz hitelre a sok barom, nem kell félni. Most is ez van, évről évre nő az aruhitees vásárlások száma Apple termékek esetében (egy hivatalos hazai forgalmazó adatai amibe belelátok). Az arány pedig bőven a hitelesek felé dől. :)

revolver
Kedvenc játékosaid: Luis Figo, Xabi Alonso, Raphael Varane, Alvaro Arbeloa

HozzászólásSzerző: revolver » 2022. szeptember 8., csütörtök 16:31

Pont annyival dragult, amennyivel romlott a forint a dollarhoz kepest, a harmadaval. Nem ertem a matek tobbi reszet.
Csababarca kommentjére reagáltam, hogy a forint szar és azért drága az iPhone. Ha eurónk lenne, akkor is 20%-kal drágább lenne az iPhone, a dollár erősödése miatt. (legutóbb 2001 körül volt 1 a dollár/euró árfolyam)

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 9:11

revolver írta:
Éljen a forintunk.
Ugyanannyival kezd, mint a 13 egy éve.
999 és 1099 dolcsi.
Ebből lett az alapmodellnél 570ezer, a maxnál 630ezer:DDD
ez sajnos most nem csak a forinton múlt, egész európában megnőttek az iphone árak, ugye az usd/eur 0,84-ről 1-re nőtt, baromi erős a dollár.

Tavaly usd huf volt ilyenkor 290, most 395 -> a tavalyi 425 ezres iphone 13 pro 33%-kal drágult 570-re kb, ebből kb. 1/3 a huf gyengülése az eurhoz képest, a többi nem itthon dőlt el.
Pont annyival dragult, amennyivel romlott a forint a dollarhoz kepest, a harmadaval. Nem ertem a matek tobbi reszet.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Raúl, Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 8., csütörtök 9:08

RealAsensio írta:
revolver írta:

ez sajnos most nem csak a forinton múlt, egész európában megnőttek az iphone árak, ugye az usd/eur 0,84-ről 1-re nőtt, baromi erős a dollár.

Tavaly usd huf volt ilyenkor 290, most 395 -> a tavalyi 425 ezres iphone 13 pro 33%-kal drágult 570-re kb, ebből kb. 1/3 a huf gyengülése az eurhoz képest, a többi nem itthon dőlt el.
Attol meg teny, hogy egy magyarnak olyan sokat kell dolgozni egy uj iphonert, hogy ezzel siman bekerulunk a top10-be a vilagon, koszonhetoen peldaul az europa rekord afanak. Aztan van meg itt nemi vam, meg hat az arfolyam kockazat, amit az apple pakol ra, aztan szerzoi jogdijak, es vegul de nem utolso sorban az aktualis arfolyam, ami termeszetesen a vilagon is figyelemremelto penzromlas utan elegge jelentos. :)
Én nem aggódom. Ha máshogy nem is, de részletre/kölcsönből/stb. minden sznobnál ott fog virítani egy héten belül a legdrágabb, mert státuszszimbólum ez az Apple-mánia.
Ha 1,5 millió lenne, akkor is megvennék, mert "ez kell".

Vissza: