füst írta:
Télen 6 TWh villamos energiát kell importálni a legjobb esetben is, ha a mátrai erőmű továbbra is beteg, akkor többet, ha a paksi első blokk nem tud elindulni, akkor még többet. Ennek mintegy fele a szaldós elszámolás visszahasználata lesz, amiért az MVM-nek 0 forintot fognak fizetni, míg az MVM az import piacról kell beszerezze ezt a mennyiséget, ami 500-1500 milliárd forint lesz, függően attól, hogy mennyi EUR/MWh télen az import ár és mennyi az EUR/HUF váltás.
A fenti visszahasználat kifejezés azt jelenti , hogy akik nyáron a HMKE-ben (és vannak vagy 850 ezren) többletet termeltek azok most a drága importból azt visszahasználják. Így januárban kb 0-át fizetnek be. De a költségvetésből rámegy kb 1000 mrd.
Sajnos januárban lesz az éves csúcsfogyasztás is, nem csak nálunk, hanem mindenhol. Nálunk egyébként évről évre rekordot dönt az éves csúcsfogyasztás. Ebből fakadóan két kérdés merül fel, honnan lesz a plusz energia, és arra honnan lesz pénz.
Nyekk.
Egy ideális világban józan ésszel már ott tartanánk, hogy átvágják a szalagot paks2-nél és megindulhat a termelés. De sajnos sokan úgy vélekedtek hogy ez egy nagyon rossz ötlet.
Nem kötekedés, de forrás van? Elég érdekesek a számok. A 6TWh-nak a fele 3TWh. Ez a 850.000 HMKE között szétosztva átlagosan kb 3530 kWh/háztartás télre termelés nélkül. Mondjuk azt, hogy ez még akár hihető is lenne. DE!
Az első keresés a témában ezt a cikket hozza
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220 ... gon-549441, ahol az alábbi mondat olvasható: "A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) negyedéves adatai szerint 2022 márciusának végén összesen
141.135 napelemes háztartási méretű kiserőmű üzemelt". Aztán a többi találat is ezt a számot erősíti meg. Gondolom március óta nem adtak át 700.000 napelemes rendszert. Ha viszont ezt a számot fogadjuk el (mert ez a hivatalos), akkor a 3 TWh azt jelentené, hogy egy szaldós napelemes háztartás 21.280 kWh-t használ fel egy tél alatt. Ez azért így nagyon nem reális...
Emellett érdemes lenne megemlíteni azt is, hogy a napelemesek nyáron mennyi energiát táplálnak be a rendszerbe amiért az MVM 0 forintot fizet nekik. Egyébként megsígom, hogy úgy van kitalálva a rendszer, hogy a szaldós mindig fizet. Legutóbb az ÉMÁSZ Lölősítése miatt évközi elszámolás volt (nagyon sok szaldóstól elvették a nyári termelést, így bizony idén mi is ki fogjuk fizetni a téli fogyasztást...), kb 700 kWh többlet termelésem volt és még így is fizetnem kellett valami 25.000 Ft áramszámlát. Magyarul többet termeltem, mint fogyasztottam és még én fizettem a Lölőműveknek, akarom mondani az MVM-nek...
Paks 2-nél igazad van, tényleg át kellett volna már adni, de nem kell sejtelmesen másra mutogatni. Ennyi év 2/3-dal a Fidesz kormánynak már rég át kellett volna adnia, meg kellett volna építenie. Amit akartak/akarnak azt véghez viszik, megépítik akár alkotmány módosítás árán. Ezt még nem sikerült...