Attól még ki lehetett volna írni az közbeszt úgy, hogy csak az oroszok tudjanak megfeleni a technológia miatt és máris nem kötekedett volna az EU -> kevesebb idöt veszítünk. Más projekteknél működik. Azzal egyébként, hogy az oroszok építik/ azt a technológiát használjuk nincs baj, amíg nem használták pajzsnak az Ukrán erömüvet addig elismert tagjai voltak a szakmai közösségnek, és a szakértelmük gondolom továbbra is megvan. Csak ha tisztábban intézték volna akkor kisebb lenne az elutasítottságuk.füst írta:A titkosítás magától értetődő egy nemzetstratégiai projektnél. Nem ér annyit hogy az utolsó jóskapista ismerje a számokat amikkel nem tud mit kezdeni, ha cserébe a versenypiacon a riválisok előtt is ismertté válnak ugyanezek a számok, amikkel ők viszont nagyon is tud mit kezdeni.babaking írta:
Amivel szerintem a legtöbb embernek baja volt/ van (legalábbis az ismeretségi körömben) - köztük nekem is, az a pénz forrása (orosz hitel), és a közbeszerzési eljárás hiánya illetve, hogy bizonyos részleteket évekre titkosítanak.
A közbesz hiányára az a válasz, hogy jelenleg is orosz reaktorokkal dolgozunk, orosz fűtőelemekkel, ehhez van szakértelmünk, erre van tapasztalatunk.
Próbáltuk az ezredforduló után a francia fűtőelemekkel való kiváltást, abból fakadóan volt paks életében a legnagyobb balesete. Indokolt az orosz reaktor típus használata.
A hitelre pedig szükség van rá, és senki nem állt elő kedvezőbb ajánlattal. Miért lett volna érdekünk rosszabb hitelkonstrukciót választani?
Hitelre igen szükség van. De honnan tudod, hogy más nem állt elő kedvező ajánlattal, ha szinte minden részlet titkosított? Ha van forrás szívesen veszem, meggyőzhető vagyok.
Arra reagálva, hogy itthon is lett gáncsolva - mondjuk az LMP által. Amíg vannak szakmai, környezetvédelmi vagy finanszírozási kérdések / aggályok addig szerintem jogos, hogy egy ellenzéki párt több információt bizonyosságot szeretne, ez lenne a feladatuk. Tehát 1-2 ilyen beadványnak egy ilyen nemzetstratégiai beruházásnál helye van - amennyiben valóban szakmai aggályok vannak.
Nem tudom, hogy erre vonatkoztak-e az általad említett beadványok. Azt viszont el kell ismerni, hogy biztos volt olyan beadvány/ hátráltatás is ami csak dacból hátráltatta a projektet. Bármit csinál a Fidesz azt az ellenzék csak azért is támadni fogja és igaz ez fordítva is. Ezt a politikai kultúrát sajnos csak magunknak köszönhetjük.
szerk:
már bepötyögtem mire ezt leírtad. Nagyjából ezt próbáltam az utolsó bekezdéssel kifejezni.füst írta: És nem is szakmai hozzá nem értés, ami lejjebb felmerült, azt teljes mértékben visszautasítanám, a szakma vért izzadva könyörgött hogy haladjon már a dolog... nem a szakma gáncsol, hanem a vízfejek. Akár rossz indulatból, akár szent meggyőződésből, hogy ők csak jót akarnak. A végeredmény szempontjából nem számít.