Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
kiserik

Re: Politika

HozzászólásSzerző: kiserik » 2022. december 8., csütörtök 8:43

Realista24 írta: Már látom kik húzzák fel a magyar atlagfizut. A Madridom népe. :kalapos:
És az is kiderül, hogy kik vannak az átlag alatt: a közfeladatot ellátók/állami dolgozók. Az orvos, a tanár, a hivatalnok, stb. Meg is érkeztünk a politika topikba...
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

RealMadridFanatic

HozzászólásSzerző: RealMadridFanatic » 2022. december 8., csütörtök 8:40

kell pizzafutar, benzinkutas, takaritono, rendor, tanar es postas is, mert osszeomlik az orszag.

jol hangzik, hogy lehetseges ezt mindenkinek elerni, de egyszeruen nem realis.
Ez igaz külföldön is.

Zsuninnyo esetében a jó képességek, kitartás, befektetett meló és szerencse egyszerre állt fenn és hozott eredményt, ami a világon mindenhol működik, így itthon is.

Nem ekézve vagy lenézve a fent említett munkaköröket, jó eséllyel egy vagy akár több dolog is hiányzik az ebben mozgó emberekből, életükből, körülményeikből ahhoz, hogy "feltörjenek", sok esetben ebben benne van a motiváció hiánya is. Az szerintem nem motiváció, amikor valaki egyszerűen sok pénzt akar keresni (többnyire mindenki így van ezzel), de amikor szembesül vele, hogy ehhez mennyi áldozatot kell hozni, mennyi lemondással jár, akkor kihátrál.

Amit ki akartam ebből hozni, hogy az esély ott lenne többnyire és nem reális veszély az, hogy eltűnnek a társadalmi szempontból kritikus szakmákból az emberek, mert hirtelen átképzik magukat. Erre mondhatjuk, hogy nem mindenkinek lehetséges ezeket elérni, csak szerintem ez nem fekete-fehér.

(itthon az egészségügy és a pedagógus szakma számomra kivételek, az ott maradó emberek előtt emelem kalapom, én nem bírnám egyik közeget sem elviselni - és akik ott helytállnak, azok minden bizonnyal a versenyszektorban is gond nélkül boldogulnának jobb körülmények és értelmezhető bérek mellett)

Saját tapasztalatom az, hogy a legtöbb ember inkább morog, dúl-fúl magában, mert minden szar, kevés a pénz, nincs lehetőség mozdulni, de amikor megkapja az esélyt az előrelépésre (amivel nyilván extra teher és többletenergia befektetés is szükséges) akkor nem él vele. Hatványozottan igaz ez az extra felelősségvállalásra. Ott végképp jön egy gyors átértékelés és inkább marad a langyos víz.

Fentiek egy hazai egyszerű, döcögős kkv-ból jönnek, tehát nem milliárdok és többszáz "sors" feletti felellőséggvállalásról beszélünk, mégis ez a tapasztalat.

Szóval sok esetben maga az egyén az, aki vagy nem látja az esélyt a megkeseredett helyzetében, vagy igazán nem is akar élni vele.

És persze nem vagyok vak, tudom, hogy vannak olyan élethelyzetek, vagy az országnak olyan régiói, ahol már kérdéses, hogy a kitöréshez szükséges energiabefektetés megéri-e, mert konkrétan tönkre kellene tennie magát adott személynek, annyira nehéz. Csak úgy érzem, hogy a személyes felelősség hárítása sokszor a szőnyeg alá van söpörve, de alapvetően ilyen az emberi természet gondolom.
„Ő volt a tökéletes játékos, megvolt benne az erő, a sebesség, a technika, és a gyorsaság. Döbbenetes játékos volt, mintha egy laborban hozták volna létre." (Gianluigi Buffon Ronaldoról)

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. december 8., csütörtök 8:31

rikko írta: Saját tapasztalat alapján mondtam el a véleményem. Ex kommunista országokban a kétkezi melós nagyon le van nézve. Míg nyugaton ez nem tapasztaltam, pedig lassan 20 éve vagyok távol. Itt a bajoroknál nem zavarnak ki a boltból, ha lószagú a ruhád, mert épp ott kellett valamit mószerolni. Ellenben tavaly unokatesómat egy kőszegi pékségbòl szó szerint kizavarták, mert tiszta retkes volt meló után ( szobafestő). Nem mindennapi esemény és extrém eset, de ezt itt elképzelni sem lehet.

Ami még nagy különbség,hogy nyugatra a társadalom pontosan tudja, hogy bizony ha nincs pék, akkor vagy nem eszem kenyeret vagy otthon süti a cuccot.
Otthon ahogy a fizetéseken is meglátszik nagyon nincs honorálva sok olyan munkakör, amit nyugaton kegyetlenül megfizetnek.

Az otthoni építőipari melós most azért keres jól, mert iszonyat a munkaerő hiány és aki van annak pedig kb évekre megvan a munkája. Jelenleg ez zajlik Írországban is. Ha elromlik a zuhanyzód, hivod a szervizt , kapsz egy időpontot kb 3-4 hónapra rá, ha szerencsés vagy. Ez pl egy konkrét eset a múlt hétről. Lengyel ismerős Corkban hívta a szakit, a szaki pedig aszonta, oké zsoké márciusban ott leszek 35 / óra+ kisszállási költség.

Odahaza egy tetőfedő kb 2024 -re ad időpontot, burkoló, villanyszerelő kb ue.
De ez az allapot most itthon egyedi, hala a kormany intezkedeseinek. Majd nem lesz felujitasi tamogatas, ingyen 10 millio es tarsai, es minden visszater a megszokott kerekvagasba nagyjabol. Az arak nyilvan nem, de a vallalasi idok rovidulni fognak szerintem jelentosen.

Bar manapsag ez meg mindig ismeros kerdese. Ha van ismerosod, lesz jo szakid, nem 1 ev mulva, hanem 1 het mulva.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 8:13

Saját tapasztalat alapján mondtam el a véleményem. Ex kommunista országokban a kétkezi melós nagyon le van nézve. Míg nyugaton ez nem tapasztaltam, pedig lassan 20 éve vagyok távol. Itt a bajoroknál nem zavarnak ki a boltból, ha lószagú a ruhád, mert épp ott kellett valamit mószerolni. Ellenben tavaly unokatesómat egy kőszegi pékségbòl szó szerint kizavarták, mert tiszta retkes volt meló után ( szobafestő). Nem mindennapi esemény és extrém eset, de ezt itt elképzelni sem lehet.

Ami még nagy különbség,hogy nyugatra a társadalom pontosan tudja, hogy bizony ha nincs pék, akkor vagy nem eszem kenyeret vagy otthon süti a cuccot.
Otthon ahogy a fizetéseken is meglátszik nagyon nincs honorálva sok olyan munkakör, amit nyugaton kegyetlenül megfizetnek.

Az otthoni építőipari melós most azért keres jól, mert iszonyat a munkaerő hiány és aki van annak pedig kb évekre megvan a munkája. Jelenleg ez zajlik Írországban is. Ha elromlik a zuhanyzód, hivod a szervizt , kapsz egy időpontot kb 3-4 hónapra rá, ha szerencsés vagy. Ez pl egy konkrét eset a múlt hétről. Lengyel ismerős Corkban hívta a szakit, a szaki pedig aszonta, oké zsoké márciusban ott leszek 35 / óra+ kisszállási költség.

Odahaza egy tetőfedő kb 2024 -re ad időpontot, burkoló, villanyszerelő kb ue.

Yazid
Kedvenc játékosaid: Zidane

HozzászólásSzerző: Yazid » 2022. december 8., csütörtök 7:57

Érdekes általánosítások vannak itt minden témaban sokszor, végletek. Az én körömben sincs ilyen hogy lenézik a munkásokat, en is abban vagyok altalaban, sose néztek le nem is éreztem :hmmm:

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. december 8., csütörtök 7:45

rikko írta:
'shutterisland írta: szep es jo, amit zsuninnyo ir, grat az eletuthoz. :agree:

viszont nem lehetunk 10 millio IT szakember, manager vagy ugyved orszaga.
biztos ki lehetne pickelni vagy 30 olyan szakmat, ahol 5 ev alatt fel lehet triplazni a fizut, ha jo vagy, de van meg azon kivul 50 masik, ahol nem.
kell pizzafutar, benzinkutas, takaritono, rendor, tanar es postas is, mert osszeomlik az orszag.

Ez pontosan így van. Nézd meg mi van az építőiparban. Hiányzik a hozzáértő szakember és a kókler is annyit kap egy hónapban amiről egy banki dolgozó csak álmodik. Közben meg az van odahaza, hogy a retkes melós ruhában lévők le vannak nézve, mert hát kétkezi munkas, nincs öltönyben, nincs kirittyentve --> szegény, stb
Itt nyugatra pontosan tudják az emberek, hogy egy építőipari melós legyen az egy sima culáger kap annyit, hogy bőven elvan. Itt senki nem fanyalog ha reggel bemész a közértbe és vizet , kaját, bármit veszel. A lányok nem undorodva néznek rád, hanem mosolyognak és kedvesek. De ez már inkább társadalmi probléma, mintsem politikai.
Bar en csak a magam neveben beszelhetek, de a nem tul tavoli multban a lakasvasarlas, koltozes es berendezes miatt volt szerencsem eleg sok melossal talalkozni, en nem neztem le oket. Egyreszt tudom kik ok, acskent segitettem be a nyaranta altalanos-kozepiskolaban. Masreszt mindenkinek kijar az alap tisztelet, mert se nem a ruha se nem a munkaja teszi az embert. Es nem is volt gondom veluk. A konyhat osszedobtak egy nap alatt (ikeas, kb 200-250 korul szereltek be ketten, szoval azert azt nevezhetjuk jo penznek is). A tobbivel is, redonyosok, villanyszerelok stb. sem volt gond. Alvallalkozoval voltak problemak (tarsashaz reszerol), de az a tipikus, mondanam megkerulhetetlen dolog.
Nem lehet mindenki IT-s, de jo szakemberkent jo penzeket el lehet kerni, es messze nem nezik le ugy a melosokat, mint ahogy leirod. Legalabbis az en ismerettsegi es csaladi koromben biztos nem.
Persze vannak koklerek meg rosszindulatu lusta parasztok is, ugyanugy, mint az IT-ban. Ahogyan vannak budos paraszt emberek is, akik mindenkit leneznek, es ok az alfa es az omega.

Az meg hogy nem oltonyben van = szegeny, hat messze nem igaz. Ennyire nincs lent a tarsadalom egesze.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. december 8., csütörtök 7:04

Már látom kik húzzák fel a magyar atlagfizut. A Madridom népe. :kalapos:
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 6:29

'shutterisland írta: szep es jo, amit zsuninnyo ir, grat az eletuthoz. :agree:

biztos ki lehetne pickelni vagy 30 olyan szakmat, ahol 5 ev alatt fel lehet triplazni a fizut, ha jo vagy, de van meg azon kivul 50 masik, ahol nem.

Ez pontosan így van. Nézd meg mi van az építőiparban. Hiányzik a hozzáértő szakember és a kókler is annyit kap egy hónapban amiről egy banki dolgozó csak álmodik. Közben meg az van odahaza, hogy a retkes melós ruhában lévők le vannak nézve, mert hát kétkezi munkas, nincs öltönyben, nincs kirittyentve --> szegény, stb
Itt nyugatra pontosan tudják az emberek, hogy egy építőipari melós legyen az egy sima culáger kap annyit, hogy bőven elvan. Itt senki nem fanyalog ha reggel bemész a közértbe és vizet , kaját, bármit veszel. A lányok nem undorodva néznek rád, hanem mosolyognak és kedvesek. De ez már inkább társadalmi probléma, mintsem politikai.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2022. december 8., csütörtök 6:00

szep es jo, amit zsuninnyo ir, grat az eletuthoz. :agree:

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 5:34

Sierra írta:
nmate írta: Mondjuk ez nem érv, keletre meg délre meg legtöbb helyen rosszabb :D

Jó itt, jó a buli, csak sok a köcsög.
Nem érv, tény. :D Amit te írsz, az is, vannak rosszabb helyek is Magyarországnál. Én azt mondom akkor is inkább ez legyen, mint pl Ukrajnában vagy a balkán országokban.
A nagy különbség azonban az, hogy Magyarország mint EU-s tagállam euró milliárdokat kapott, hogy szintet lépjen és ebből egy erős Balkán szintet sikerült kihozni.

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2022. december 8., csütörtök 5:32

Sierra írta:
Yazid írta: Imadom ezt a fórumot, mindenhol jó de a legjobb nem Magyarországon! Mindenki cuccoljon fogja a gyereket asszonyt kutyát a lizinges autot es irány svajc, hollandia vagy netalan írorszag :lol: :lol:
Lehet ezen ironizálni, de EU-s szinten sok mindenben sereghajtók vagyunk, vagy utsó helyeken tanyázunk. Tőlünk nyugatra gyakorlatilag mindenhol jobb az életszínvonal.
Lassan tőlünk keletre is, ami azért eléggé nyomorúságos. Nyugatra mindenképpen jobb szinten él az ember ugyanabban a munkakörben melózva. Még úgy is, hogy lakást bérel. Ha pedig saját lakás van, akkor meg kb nincs miről beszélni.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. december 8., csütörtök 0:46

cart írta:
zsuninnyo írta:
Ezzel alapvetoen egyaltalan nem ertek egyet, de ha kifejted lehet tisztabban fogok en is latni.
Mivel a legtöbb multi cég a rekord alacsony társasági adó valamint a komoly 100 milliokban mérhető vissza nem fizetendő munkahely teremtési támogatás miatt létesít Magyarországon leányvállalatot irrealis mértékű munkaerőt kell kiszolgálni a kis méretű hazai piacrol.
Ez jellemzően úgy néz ki hogy a cég vállalja hogy a támogatásért cserébe 3-5 éven belül létesít valahány 100 munkahelyet.
Mivel a piacon fix számú a munkaerő, sokan külföldre dolgoznak vagy elhagyják a pályát így a meglévő embereket kell átcsábítani más cégektől nyilván magasabb fizetesekkel.

Csak az idei évben 2-3 nagyobb multi cég kötött ilyen megállapodást a kormánnyal amiről én tudok.
Nem feltétlen tudom hogy hogyan képzeled a cég telephelyválasztását, de nem csak adózási szempontokat fognak figyelembe venni. Az hogy hány ember van, milyen képzett, milyen fizetési sávokkal azok nagyon komoly szempontok. Előzō cégemnél én építettem fel azt a szolgáltatást ami ebben segített a cégeknek, és fasza adózás ide vagy oda, sok cég volt akinek más telephelyet javasoltunk, és máshova is mentek.

Főleg hogy az hogy hol veszed be a bevételt, hol van az embered munkaszerződése és hol ül maga az az ember az lehet akár három külön ország is.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. december 8., csütörtök 0:13

Saját és ismerősök tapasztalata alapján 30-40 százalékot is megad egy ilyen cég pluszban amíg nem teljesíti a kvótát amit bevállalt. En is ilyen cégnél dolgozom ami idén lépett piacra itthon szintén állami támogatással, én 30 százalékot kaptam (előtte se volt alacsony a fizetésem a piaci átlaghoz képest)

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. december 7., szerda 23:59

cart írta:
zsuninnyo írta:
Ezzel alapvetoen egyaltalan nem ertek egyet, de ha kifejted lehet tisztabban fogok en is latni.
Mivel a legtöbb multi cég a rekord alacsony társasági adó valamint a komoly 100 milliokban mérhető vissza nem fizetendő munkahely teremtési támogatás miatt létesít Magyarországon leányvállalatot irrealis mértékű munkaerőt kell kiszolgálni a kis méretű hazai piacrol.
Ez jellemzően úgy néz ki hogy a cég vállalja hogy a támogatásért cserébe 3-5 éven belül létesít valahány 100 munkahelyet.
Mivel a piacon fix számú a munkaerő, sokan külföldre dolgoznak vagy elhagyják a pályát így a meglévő embereket kell átcsábítani más cégektől nyilván magasabb fizetesekkel.

Csak az idei évben 2-3 nagyobb multi cég kötött ilyen megállapodást a kormánnyal amiről én tudok.
Es vannak adatok arrol, hogy ebbol a sok tamogatasbol, miaz a "magasabb ber" amivel elcsabitjak az embereket masoktol, es huzzak fel az atlagot?

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. december 7., szerda 23:51

zsuninnyo írta:

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. december 7., szerda 23:17

node írta:
zsuninnyo írta:

Egyebkent tisztaban vagyok az IT fizetesekkel itthon, EU-ban es USA-ban egyarant. Euban egy atlag kb 60-70k evente (euroban). 100k folott lehet keresni seniorken, de az mar atlag feletti. USA ugyanez csak dollarral.
Az USA-t illetően outdated lettél :) Egy kezdő IT-s fizu (szoftverfejlesztő, adatmérnök, data scientist stb.) komolyabb egyetemről származó diplomával 100k körül startol (USD/év), legalábbis a keleti és nyugati parton. Néhány év után 150k+, határ a csillagos ég (főleg a nagy tech cégeknél, már ha persze éppen nem leépítenek). Ez ugye az onshore, tehát ott élő/dolgozó munkaerő bére.
Full remote-ban, Mucsajröcsögéről bedolgozva is kereshetsz bőven 100k fölött, ehhez mondjuk már kell némi asszertivitás és egy komoly önéletrajz.

A lényeg, az USA-ban nagyon durván elszálltak az IT-s fizetések még Európához képest is.
Whoops, akkor ra kell neznem ujra :D

node
Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane

HozzászólásSzerző: node » 2022. december 7., szerda 23:16

zsuninnyo írta:
ikarus93 írta:

10kt nem de 4-5k megvan nekik kezdőként.
Egyebkent tisztaban vagyok az IT fizetesekkel itthon, EU-ban es USA-ban egyarant. Euban egy atlag kb 60-70k evente (euroban). 100k folott lehet keresni seniorken, de az mar atlag feletti. USA ugyanez csak dollarral.
Az USA-t illetően outdated lettél :) Egy kezdő IT-s fizu (szoftverfejlesztő, adatmérnök, data scientist stb.) komolyabb egyetemről származó diplomával 100k körül startol (USD/év), legalábbis a keleti és nyugati parton. Néhány év után 150k+, határ a csillagos ég (főleg a nagy tech cégeknél, már ha persze éppen nem leépítenek). Ez ugye az onshore, tehát ott élő/dolgozó munkaerő bére.
Full remote-ban, Mucsajröcsögéről bedolgozva is kereshetsz bőven 100k fölött, ehhez mondjuk már kell némi asszertivitás és egy komoly önéletrajz.

A lényeg, az USA-ban nagyon durván elszálltak az IT-s fizetések még Európához képest is.

node
Kedvenc játékosaid: Modric, Ronaldo (R9), Ronaldinho, Zidane

HozzászólásSzerző: node » 2022. december 7., szerda 23:09

cart írta: Monduk Magyarorszagon nem eppen szerencses az IT-t felhozni peldakent mas szakmakkal szemben, mivel ott fokent a kormanyzati intezkedesek hatasara mennek felfele a berek.
Nem tudom ezt miből gondolod, de a kormányzati intézkedéseknek szinte semmi közük a hazai IT fizetések emelkedéséhez. Sőt, inkább csak visszafogják azt. A hazai IT szakemberek jelentős része totál piaci alapon működő cégeknél vagy cégeknek dolgozik.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. december 7., szerda 22:45

cart írta: Monduk Magyarorszagon nem eppen szerencses az IT-t felhozni peldakent mas szakmakkal szemben, mivel ott fokent a kormanyzati intezkedesek hatasara mennek felfele a berek.
A vilagon mindenhol az IT-ban mennek fel a berek, magasan lonek ki. Nem kicsit. A vilag digitalizalodik, a problemak egyre nagyobbak es osszetettebbek. Kellenek hozza az emberek, a jo szakemberek pedig foleg. Nem csak itt van igy.
Jah es minden nap +ezer eszkoz jon letre, hogy megoldja az uj digitalis vilag "problemait".

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. december 7., szerda 22:31

nmate írta: Mondjuk ez nem érv, keletre meg délre meg legtöbb helyen rosszabb :D

Jó itt, jó a buli, csak sok a köcsög.
Nem érv, tény. :D Amit te írsz, az is, vannak rosszabb helyek is Magyarországnál. Én azt mondom akkor is inkább ez legyen, mint pl Ukrajnában vagy a balkán országokban.

Vissza: