illgner írta:
És az egyházi iskolákkal mi van? Durván a középiskolák 25 %-a egyházi iskola, és ezekben elég magas szintű oktatás folyik.
Nagyon minimálissal, ha egyáltalán zajlik elég magas szintű oktatás az egyházi iskolákban, ha középiskolákat nézzük.
Egyrészt a 25%-ból legalább 10 % csak megélhetés miatt lett egyházi fenntartású. Ez nem keverendő össze az olyan patinás egyházi iskolákkal, mint pl a Pannonhalmi Bencés Gimnázium.
De nézd meg az oktv eredményeket, ami azért valamit tud mutatni, de érettségi eredményeket is érdemes nézegetni, ha érdekel. Az "anyagelvű" meg egyéb értelmetlen benyögéseid helyett lehetne erre is fordítani időt.
pl 2021/22-es töri top 30-ban 6 egyházi suli van, a többi állami, top 10-ben meg 2 a 9.-10. helyeken.
Angolból ugyanitt 1 top 30-as helyezés, kémiából 3, a sort lehetne folytatni.
Ez egy tévhit sajnos, hogy ott magasabb szintű oktatás zajlik, tudom nem fogsz hinni nekem, de én tanítottam egyházi (rendes, nem csak nevében) suliban, hát nem mondanám hogy annyival jobb mint mondjuk a város másik gimije.
Illetve az msc-s szakdolgozatomat is ebben a témában írtam, egyházi vs állami fenntartású iskolák működése volt a téma, úgyhogy 2016-17 tájékán igen csak benne voltam ebben.
Mondjuk tanárként lehet jobb, mert azért valamennyire megválogatják a nívósabb egyházi sulik, hogy kiket vesznek fel, ezáltal a közeg is jobb lehet.