Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
h3x0r
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Politika

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2023. március 27., hétfő 10:42

kiserik írta: Azért azt szögezzük le, hogy páran itt enyhe ferdítésben élnek. Az unió terve nem az volt, hogy 35-től kezdve belső égésű motoros autó nem közlekedhet, csak annyi, hogy újat nem lehetett volna készíteni nagy volumenben. Attól most tekintsünk el, hogy ez jó ötlet vagy sem. Senki nem akart semmilyen autót azonnal elektromosra cserélni. Ez egy tervezet volt, ami előrevetítette volna, hogy 12 év múlva mi lenne az irány.
Azert milyen szep ez, hogy a gazdagok tovabbra is jarhatnak Bugattival vagy epp magan repulovel. A kedvencem, amikor a klima csucsra erkeztek meg 400 ilyen geppel. :lol:
kiserik írta: Természetesen kell egy átmenet, egy környezetkímélőbb átmenet. Erre lehet megoldás az e-üzemanyag. Másra nem. Hosszú távon nem old meg semmit. Az előállításának brutálisan nagy az energiaigénye, továbbra is nagyon rossz a motorok hatásfoka és sajnos nem oldja meg a helyi légszennyezési problémákat (Nagyon szép képeket/videókat lehet találni az interneten a smog és a china szavak egymás utáni begépelésével. Nem véletlen, hogy a világon kínában van a legtöbb EV jármű).
Azert mennyire europai/amerikai dolog, hogy a legtobb teruleten mar megoldottuk a helyi legszennyezesi problemakat azzal, hogy a gyartast kiszerveztuk Kinaba, majd szamon kerjuk oket, hogy milyen szar a levegojuk, mikozben az a szmog miattunk keletkezett.
kiserik írta: Másik ferdítés, hogy az EV sokkal környezetterhelőbb, mint a belsőégésű. Ez mára megváltozott, és az akkuk fejlesztése brutális ütemben halad.
Fejlesztheted az akkut, de nem attol lesz igazan kornyezetterhelo, hanem a banyaszas miatt. 1 tonna lithium (kb 100 auto akkumulatorahoz eleg) termelesehez 2 millio tonna viz szukseges, ami a Del-Amerikai orszagokban (Chile, Argentina, Bolivia) eleg komoly vizhianyt okozott. A muholdakrol is latszik, hogy Kubaban merre vannak a kobalt banyak, tobb szaz hektaron teljesen elpusztult a kornyezet, a banyakhoz kozeli tengerpart 10 km-es savjaban is fertozott a viz. A Fulop-Szigeteken elkezdtek bezarni a nikkel es kobalt banyakat, annyira pusztitotta a kornyezetet, 20 bezart banya felett jarnak.

Na de a lenyeg, amit akartam irni, hogy egy belsoegesu auto legyartasa 5.6 tonna CO2-be kerul, egy hybrid 6.5-be, egy elektromos 8.8-ba. Ez csak a CO2, az hogy a banyakban hany gyereket dolgoztatnak, az nincs benne. (persze irhatjuk ra, hogy nem a mi gondunk)

De maradjunk a szamoknal. A benzines/diesel auto 14 ev es 200 ezer km alatt 18.4 tonna CO2-ot hasznal el, a gyartassal egyutt 24 tonna jon ki. A hybrid auto 14.5-ot, gyartassal egyutt 21-et. Az elektromos 10.2-ot fogyaszt, gyartassal egyutt 19.

Volt egy cikk a fobb adatokkal meg egy hivatkozas egy 60 oldalas tanulmanyra. Tele van kis millio tablazattal, adatokkal. Nincs tobb oram, hogy vegig olvassam es ertelmezzem, de egy rovid atfutasbol nem volt egyertelmu, hogy az elekromos auto toltesekor mit neznek. Teljesen mas szamok johetnek ki, ha napelemrol toltod vagy ha szeneromurol. De lehet ez a 10.2 egy jelenlegi atlag, fogadjuk el, mint valos szam.

Viszont mi van akkor, ha az elektromos autok szama folyamatosan no. Egyre tobb energia kell. Tudjuk ezeket megujulokbol biztositani? Nyaron valoszinuleg igen, de telen? Mi az a pont, amikor a jelenlegi halozat mar nem birja el es az elektromos autok miatt fejleszteni kell, ami extra CO2 kibocsatas. Minel tobb az akkumulator, annal tobb nyersanyag kell; Hany darab auto akksi vagy napelem melle beszerelt powerwall utan jon el az a pillanat, amikor ha nem is fogynak el teljesen a nyersanyagok, de mar egyre tobb energiaba, CO2-be kerul oket kibanyaszni es a 8.8-as elektromos auto legyartas elkezd novekedni, barmilyen jol is fejlesztenek a mernokok.

Persze ettol meg nem rossz az elektromos autozas, ha megvannak hozza a korulmenyeid, egyenileg lehet egy jobb valasztas is, mint egy benzines auto. De amennyi megvalaszolatlan kerdest vet fel, nem ez fogja megvaltani a vilagot, mint ahogy evekkel ezelott be lett harangozva.

(kicsit hosszu lett, bocsi)

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 27., hétfő 0:48

De itt meg mindig nem az a baj, hogy az autot mi hajtja, hanem az a kurva akksi, amihez mindenki ragaszkodik, mintha a szent gral lenne, kozben meg az a legfosabb dolog az egeszben.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. március 26., vasárnap 23:34

Na, hát akkor valóban kiserik volt :)

Én tényleg azt látom hogy mindkét technológiának rengeteget kellene ahhoz fejlődnie hogy scalable legyen. Ahhoz meg nem vagyok elég okos mérnök (és szerintem kevesen azok, főleg itt a fórumon - no offense) hogy meg tudjam állapítani melyiknél valószínűbb hogy bejárja a megfelelő fejlődési útvonalat - és akkor a hidrogénhajtásról még pl nem is beszéltünk.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 26., vasárnap 23:29

Mert veszed magadra, ha elvileg nem vagy az? :coffee:
thereisonly1ronaldo

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2023. március 26., vasárnap 23:14

Azért azt szögezzük le, hogy páran itt enyhe ferdítésben élnek. Az unió terve nem az volt, hogy 35-től kezdve belső égésű motoros autó nem közlekedhet, csak annyi, hogy újat nem lehetett volna készíteni nagy volumenben. Attól most tekintsünk el, hogy ez jó ötlet vagy sem. Senki nem akart semmilyen autót azonnal elektromosra cserélni. Ez egy tervezet volt, ami előrevetítette volna, hogy 12 év múlva mi lenne az irány.

A világ legnagyobb EV ellenzője, és mellesleg a legnagyobb autógyártója, a Toyota is felismerte, hogy az EV a jövő (jelen állás szerint). Természetesen kell egy átmenet, egy környezetkímélőbb átmenet. Erre lehet megoldás az e-üzemanyag. Másra nem. Hosszú távon nem old meg semmit. Az előállításának brutálisan nagy az energiaigénye, továbbra is nagyon rossz a motorok hatásfoka és sajnos nem oldja meg a helyi légszennyezési problémákat (Nagyon szép képeket/videókat lehet találni az interneten a smog és a china szavak egymás utáni begépelésével. Nem véletlen, hogy a világon kínában van a legtöbb EV jármű).

Másik ferdítés, hogy az EV sokkal környezetterhelőbb, mint a belsőégésű. Ez mára megváltozott, és az akkuk fejlesztése brutális ütemben halad. Nem mellesleg az olajfinomításnál nincs környezetterhelőbb dolog a világon (talán csak a halászat, de annak is egy részét a hajók által elégetett üzemanyag adja). Abba meg megint érdemes belegondolni, hogy ha 250m+ autó van európában, az évenkénti olajcserével 250m+ olajszűrő, több, mint 1000m+ liter fáradt olaj, meg még egy kis váltóolaj, savas akksi, üzemanyagszűrő, amik szintén baromira környezetterhelő dologok, mert azért az tiszta, hogy ezek csak egy része kerül olyan helyre, ahol semlegesítik, újrafelhasználják. ""egyetlen liternyi fáradt olaj képes egymillió liter édesvizet szennyvízzé változtatni""

Hogy végül mi lesz a jövő, azt senki nem tudja. A belső égésű mellett az szól, hogy most is azt használjuk, megszoktuk, szeretjük és nagyon sokan nagyon jól élnek belőle (autógyárak, olajhoz, olajfinomításhoz köthető csoportok, szállítmányozási cégek, stb). Az EV mellett az szól, hogy csak az előállítása környezetterhelő, nincs lokális kibocsátása és mindennél jobb a hatásfoka, így sokkal kevesebb energiára van hozzá szükség. Aztán lehet, hogy pár év múlva jön valami új és az fogja megmenetni ezt a sárgolyót (vagyis csak a rajta élősködő emberiséget) a pusztulástól...

ui.: tudom, hogy érzékeny vagyok, de az célzottan leretardáltozás és nerdezés kurvára nem esik jól az embernek...
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. március 26., vasárnap 21:50

Láttam én is a napokban erről szóló cikket, majdnem linkeltem ide is. Nem emlékszem hogy kiserikkel vagy kivel vitázott erről hehe, de a cikk alapján a klasszikus ‘az igazság a kettő között van’ a helyzet.

https://telex.hu/tech/2023/03/25/e-uzem ... lso-eselye

Mert persze, az tök jó hogy a jelenlegi járműveket közel karbonsemleges üzemanyaggal hajtani, csak egyelőre ilyen gyártáshoz nincs technológia, sőt, nagy mennyiségben jelenleg még nem környezetkímélve sem nagyon tudják előállítani, de legalább drága :D

Szóval lényegében ez is egy opció, ezt is meg kell nézni hogy hová tud fejlődni a technológia, de ez is lehet zsákutca.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 26., vasárnap 21:23

Kireptettek egy halom vloggert ujsagirot influenszert csillebe, szoval nem az ujjambol szoptam :kalapos:
https://youtu.be/q_bBAEGuCmk
thereisonly1ronaldo

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2023. március 26., vasárnap 21:21

sebydani írta:
hehetheoriginal írta:
Indexrol van a hir, de jelen esetben igaz :lol:
Porsche is chileben nagyvolumenben fektetett be es fejleszt szintetikus motyot, nyilvan eloszor nem kizarolagos uzemanyagkent, hanem pl benzinhez keverve, de remelem megoldjak es meg jo sok evtizedig röfögnek majd a v6, sorhat, v8, v12 motrok :smile: :kalapos:
Fun fact, a Porsche nagy partnerünk ebben a szegmensben, ők sok termékünk elsődleges tesztelői és felhasználói. Tudtommal van joint venture is de sajnos nem ugrik be pontosan hol és milyen céllal de nem lennék meglepve ha lenne egy háttérben meghúzódó szál Chilében :kalapos:
Egy kis b2b a témáról.
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2023. március 26., vasárnap 20:58

hehetheoriginal írta:
sebydani írta:

Nem olvastam utána ennek de hiszek a Hehe news agencynek. Várható volt valami hasonló. Houstonban a főhadiszálláson meg elégedett lehet Darren Woods és barátai, ordenáré mennyiségű pénzt fektet az Exxon bioüzemanyagba és hasonló technológiákba. Nem befektetési tanácsadás de akinek vannak ilyen irányú befektetései szerintem jól fog járni :kalapos:
Porsche is chileben nagyvolumenben fektetett be es fejleszt szintetikus motyot, nyilvan eloszor nem kizarolagos uzemanyagkent, hanem pl benzinhez keverve, de remelem megoldjak es meg jo sok evtizedig röfögnek majd a v6, sorhat, v8, v12 motrok :smile: :kalapos:
Fun fact, a Porsche nagy partnerünk ebben a szegmensben, ők sok termékünk elsődleges tesztelői és felhasználói. Tudtommal van joint venture is de sajnos nem ugrik be pontosan hol és milyen céllal de nem lennék meglepve ha lenne egy háttérben meghúzódó szál Chilében :kalapos:
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 26., vasárnap 20:51

sebydani írta:
hehetheoriginal írta: Nemetek utolso pillanatban megvétóztak a dolgot, 2035 utan is maradnak a belso egesu motorok, de fontossa valnak a szintetikus uzemanyagok, ahogy azt sejtettem.
A legertelmesebb dontes a kornyezet szempontjabol ezt a rengeteg mar legyartott autot tovabb hasznalni, ha kornyezetsemleges az uzemanyaga.
Aztan elektromos szart meg vegyen akinek ket anyja van, vagy süket mint az ágyú
Nem olvastam utána ennek de hiszek a Hehe news agencynek. Várható volt valami hasonló. Houstonban a főhadiszálláson meg elégedett lehet Darren Woods és barátai, ordenáré mennyiségű pénzt fektet az Exxon bioüzemanyagba és hasonló technológiákba. Nem befektetési tanácsadás de akinek vannak ilyen irányú befektetései szerintem jól fog járni :kalapos:

A sok retardalt nerd a fingoparnajukkal meg majd brummoghat magaban a csillagrombolo hangu autojaban hatul ulve, amig bele nem hal a nagy önvezetesekbe :kalapos:
thereisonly1ronaldo

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2023. március 26., vasárnap 20:45

hehetheoriginal írta: Nemetek utolso pillanatban megvétóztak a dolgot, 2035 utan is maradnak a belso egesu motorok, de fontossa valnak a szintetikus uzemanyagok, ahogy azt sejtettem.
A legertelmesebb dontes a kornyezet szempontjabol ezt a rengeteg mar legyartott autot tovabb hasznalni, ha kornyezetsemleges az uzemanyaga.
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2023. március 26., vasárnap 19:55

Vagy városi futkosásra használja, napi 20-40km-re, és nem valami olyan böhöm dömpert vesz, amiben nem 6-7-800kg az akkupack :kalapos:

(amúgy csak abba gondoljunk bele, 250m+ kocsi van az eu-ban, ezt MINDET elektromosra cserélni mekkora pénz/környezetterhelés lett volna?)

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 26., vasárnap 19:09

Nemetek utolso pillanatban megvétóztak a dolgot, 2035 utan is maradnak a belso egesu motorok, de fontossa valnak a szintetikus uzemanyagok, ahogy azt sejtettem.
thereisonly1ronaldo

tcskhun
Kedvenc játékosaid: Raul, Zidane, Benzema, CR7,

HozzászólásSzerző: tcskhun » 2023. március 26., vasárnap 18:47

lestat írta:
comesta28 írta:

Ha szar minden hagyd el az országot, szabad a mozgástered az Unióban B-)
:lol: :lol: az de komoly.

Mondjuk én pont Áprilisban lécelek végre külföldre.
Nekem elég volt.
Hálistennek egyre többen mennek és az ilyen okosk mint te maradnak :lol:
Sok sikert és kevés kudarcot vagy kijózanító korrupciót :mrgreen: :coffee:

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2023. március 26., vasárnap 18:40

alternatív fideszes valóság:

https://www.lakmusz.hu/tobb-focicsapatn ... i/?lang=hu

és a követendő példa döbrögiéknek:

https://444.hu/2023/03/26/hatalmas-lehe ... e-szavazni
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

lestat
Kedvenc játékosaid: Beckham, Zidane, C.Ronaldo, Ramos

HozzászólásSzerző: lestat » 2023. március 26., vasárnap 14:27

comesta28 írta:
[
mi vagyunk az EU fertője. folyamatosan szapulja a döbrögi őket, de ugye kilépni nem akarnak mert akkor miből lopnának?! undorító bazdmeg. mindent szétlopnak. mindent.

3 millió birka meg ennek él
Ha szar minden hagyd el az országot, szabad a mozgástered az Unióban
:lol: :lol: az de komoly.

Mondjuk én pont Áprilisban lécelek végre külföldre.
Nekem elég volt.
Hálistennek egyre többen mennek és az ilyen okosk mint te maradnak :lol:
Cristiano Ronaldo :goat:
2014-2024 Champions League Dynasty.
Danke Toni 🎱
Zinedine Zidane

92:48 :sziv:

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 26., vasárnap 12:27

RaúlCF írta: sikerült megragadni a legjobb védőbeszédet. máshol is lopnak. nem gond hogy mindent is ellopnak neeeem ez teljesen ok mert máshol is lopnak. kiváló nyáj felfogás. :salute:
Igazabol nem azt mondta, hogy akkor rendben van, hanem, hogy nem csak itt van ilyen. Nem vedte oket ,csak felhivta arra a figyelmet, hogy mashol is elofordul ez a nonszensz lopas.

RaúlCF
Kedvenc játékosaid: Raúl, Modric, Casillas, Zidane, Ronaldinho, Bellingham, Valverde

HozzászólásSzerző: RaúlCF » 2023. március 26., vasárnap 12:23

sikerült megragadni a legjobb védőbeszédet. máshol is lopnak. nem gond hogy mindent is ellopnak neeeem ez teljesen ok mert máshol is lopnak. kiváló nyáj felfogás. :salute:

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Raúl, Zidane, Modric

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 26., vasárnap 12:21

Puding írta:
comesta28 írta:

Ha szar minden hagyd el az országot, szabad a mozgástered az Unióban
Nem ment még ki elég ember külföldre? Zavarjuk el a maradék embert is, aki még tenni akar ezért a szemétdombért bármit is. Jó ötlet!
El kell menni, aztán a sok ingyenélő 60as IQalatti beltenyésztett genetikai hulladékot, meg a sok nyuggert ki tartja el?...

raul 4 ever

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2023. március 26., vasárnap 12:13

füst írta:
Halfkey írta: Ilyen nincs a világ minden országában
9gag-en futottam bele.
https://9gag.com/gag/a6qXXON#comment

A kommentek alapján nekem az jön le, hogy nem hungarikum ez a fajta furfang, amikor más pénzének kellene gondos gazdájának lenni. :D
Már csak pár jó kis ppp szerződés kell és gyak. Vityáék is kiikszelhetnek mindent, amit a patárördögék csináltak 8 évig. Nem hiszem, hogy erre adtuk az x-et 2010-ben.

Vissza: