Halfkey írta:
Tanároktól speciel én sem sajnálnám.
De azt látni kell, hogy régi magyar probléma, hogy túl sok embert fizet végeredményben az állam, amit végeredményben csak a privát szféra és az abban dolgozók adóztatásából lehet megoldani.
Régi cikk, de az arányok hasonlóak most is.
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20170 ... 259205?amp
Nyilván a gond komoly részt az hogy hogyan osztják el az adópénzeket, mire jut és mire nem, de azt is könnyű be látni hogy mindenre nem juthat. Az oktatásra jusson szerintem is. Miből vegyük el? Azt nemtudom, nyilván lopjanak kevesebbet meg legyen kevesebb stadion az jön csuklóból, de utóbbi legalábbis most a válságban mindenképp lassult. Min lehetne még spórolni? A kérdésem nem költői, kíváncsi vagyok az értékrendekre.
Szerintem futnia kellene az adókból erre is, 33,5 százalékos levonások, plusz boltokban az áfa, nagyjából a fele pénz marad a zsebemben ténylegesen.
Hogy min lehetne spórolni?
Pl az oktatásban tudok sok példát, mert rengeteg marhaságra megy el a szférán belül a pénz.
Most nem azt mondom, hogy azokat megszüntetve meg lehetne oldani 100%-ban, de egy részét igen.
Tankerületek apparátusa is nagyon nagyot nőtt, és ott egy titkárnő többet keres mint egy pedagógus, 15 éve a pályán.
Én csak azt tudom, hogy az oktatásba az utóbbi 13 évben őrült pénzeket benyomtak, de nem a problémákat kezelték belőle, hanem ment a lopás bőszen ott is.
Tankönyvek pazarlása pl egy konkrét példa. Iszonyatos könyvállományt KELL évente lerendelni, mikor mehetne forgórendszerűen is.
Mi ezen próbálunk játszani, és visszaforgatni a könyveket.
De szól a tankerület, hogy erre van X milliót, és miért csak X-25%-áért rendeltünk könyvet?
Válaszunk: mert nem kell több.
Tanker: de akkor rendeljünk pluszban, meg más könyveket is, mert ezt el kell költeni.
Végtelen ilyen baromság van.
Amit írt lentebb valaki, az egész államapparátus hihetetlen nagy, nekem konkrét osztályvezető ismerősök mondták, hogy ha a minisztériumból kitennék 25-30%-át az embereknek, ugyanúgy el lenne végezve a munka.
Ötletelek, nem az én, vagy mi tisztünk ezt kitalálni.
Szerintem az oktatás finanszírozására elő kellene tudni teremteni a pénzt, nem tartani a markunkat az eu felé.
Vagy akkor mondjuk ki nyíltan, hogy alapfokon megtartjuk az állami iskolákat, középfokú oktatás meg legyen magánkezekbe kiszervezve. Ez is egy járható út lehetne, de ugye akkor fizetni kéne az oktatásért, ami itt már egyetemi szinten egyszer kiütötte a biztosítékot.