hehetheoriginal írta:
hi. monnyatok mar pls egy 5-10 reszvenyt vagy etf-et, amibe perpill erdemes fektetni
olvasok mindenfelet, de a forum mindig jobban tudja
kösziköszi
Na végre jó téma
Bár a konkrét kérdést nem szeretem, mert nem javasolnék senkinek soha konkrét dolgot, ne engem hibáztasson ha bukik az adott dolog - én fel vagyok rá készülve hogy egyedi részvényen sokat lehet bukni is, de nem mindenki.
Múlt hónapban jött az éves bónusz, amiket abból vettem:
FWRA - ez egy VWCE-hez hasonló all-world index követõ ETF, csak olcsóbb a kezelési költsége.
ZPRV - ez is egy ETF, azon a logikán alapszik hogy a már a legnagyobb cégekben százalékosan kevesebb a potenciál, de a kisebbek közül valószínūleg nem fogod tudni kiválasztani azt amelyik igazán beválik. Ezèrt ez az úgynevezett value weighted small market cap US indexet követi. Small cap = kisebb cégek, value weighted = több benne a fundamentálisan erõs, már kis korában profitábilis cég mint azok a startupok, amelyeket csak a befektetõk pumpált új tõke segítségével tartanak el. Hosszú távon ez az index történelmileg felülmúlta az SP500-at (ami nem garancia a jövõre)
Google - az AI versenyben rengeteg tech cég árfolyama kilõtt, ellenben õk nem annyira, történelmileg jó P/E (profit/részvényár) arányú most a belépõ.
Target - itt van rizikó, kicsit túltolták a woke dolgokat, de emiatt túlságosan megütötték az árfolyamot, ami szerintem vissza fog pattani. Sajnos osztalékos a részvény, aminek jövõre szar lesz az adózása, de ez van, megtetszett a lehetõség.
VISA - itt szerintem mindent elmond az árfolyam chart, bármi van az emberek fizetnek kártyával, nehéz új cégnek a piacra belépni, elég biztosnak tūnik a dolog (amíg valaki nem robbantja fel a világot mittudomén a fejedben lévõ chippel fizetéssel).
Vettem még korábban idén OTP-t, Nvidiát és Metát, de azokhoz szerintem kicsit késõ beszállni már. Vettem Paypalt és egy DDI nevū random amcsi kaszinót, de ezekben meg kezdek elbizonytalanodni én is hogy mennyire voltak nyerõ húzások.