OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2023. augusztus 25., péntek 16:01

hehetheoriginal írta: Iszom szavaitok, ha mar a fodballhoz lovesetek sincs :kalapos:

Köszi, nagyjabol egybefugg, amiket en is osszeolvastam es kikovetkeztettem :agree: :roll:
Nem gyors meggazdagodas a cel, az mindig balfasz dolog, de egy kisebb toke osszeszedese par honap mulvara mar igen, es nyilvan figyelve a kockazatokra, ésszel.
Ilyen rövid távra túl nagy rizikó van a részvényekben. Még az ETF-ekben is. Az eddig megszerzett tudásom szerint részvényeket csak hosszú távra veszünk (10+ év), mert rövid távon bármi történhet, hosszú távon viszont nagy valószínűséggel jól fog hozni. Másrészt adózni is kell a nyereség után. TBSZ nélkül sokat lehet az adón bukni, de a TBSZ is 5 év mire adómentes lesz.

A Süti által említett stock pickinget meg csak játékpénzzel (ami a teljes portfólió pár %-a max).

Pár hónapra inkább DKJ. Az fixen hozni fogja a pénzt lényegében rizikó nélkül.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. augusztus 25., péntek 15:30

Iszom szavaitok, ha mar a fodballhoz lovesetek sincs :kalapos:

Köszi, nagyjabol egybefugg, amiket en is osszeolvastam es kikovetkeztettem :agree: :roll:
Nem gyors meggazdagodas a cel, az mindig balfasz dolog, de egy kisebb toke osszeszedese par honap mulvara mar igen, es nyilvan figyelve a kockazatokra, ésszel.
thereisonly1ronaldo

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. augusztus 25., péntek 15:21

Nem nem, hehitonak szántam. :mrgreen:

Diverzifikálás, regionálisan és szektorálisan is ETF vonatkozásban ment. Ha tartjuk azt a feltételezést hogy az ETF portfolioért felelős menedzser ért ahhoz amit csinál. Stock pickingbe nem igazán tudnék okosat mondani, egy szektorhoz se értek annyira, hogy okos legyek.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. augusztus 25., péntek 15:05

Ha nekem írod akkor persze, minden ETFem acc, nem is nagyon ismerek embert aki osztalékosat venne.

A portfólióm alapjai és százalékosan legnagyobb tételei pont a világ indexek, ezek mellé pont inkább US-t válogatok pluszba. Lehetne fordítva is (SP500 és egyedi keleti részvények), de én így állítottam be a saját várakozásaimnak megfelelõ optimumot.

Személy szerint egyéni részvényekkel egyébként nem tartom praktikusnak a diverzifikációt, mert nem gondolom hogy minden szektorhoz és régióhoz is tudok érteni. Inkább fókuszáljon az ember az egyedi dolgokkal arra amihez ért (vagy úgy érzi ért), mint keressen kínai részvényt mert az kellene most. Utóbbi szerintem nem nyerõ recept egyéni winekre. És természetesen ez (egyedi részvények) alapvetõen csak pár %%, a játszóspénz ha úgy tetszik. A ‘szükséges’ megtakarítás az ETF (és állampapír).

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. augusztus 25., péntek 14:56

Arra figyelj hogy ha osztalékot fizető ETF-et veszel, és nincs tényleges szükséged az osztalékra, akkor az adott ETFből az (acc)-ként megjelöltet vedd, ami visszaforgatja magába a fizetendő osztalékot, a (distr) jelzéssel ellátott helyett, ami kifizeti. Accumulative ETF esetén így árfolyamnyereségként kell (majd realizálásnál) fizened utána, míg a kifizetett osztalék után az osztalékot érintő adózás szerint, ami kevésbé kedvező.

Nem tudom milyen portfoliod van, de egyrészt szerintem próbáld meg regionálisan és szektorálisan is diverzifikálni, ne legyen US/tech orrnehéz pl.

Én keleti ETF-ekkel balanszoltam kicsit nemrég, kína pl. szerintem elég olcsó, illetve Global Corp. Bondok is jók lehetnek.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. augusztus 25., péntek 14:31

hehetheoriginal írta: hi. monnyatok mar pls egy 5-10 reszvenyt vagy etf-et, amibe perpill erdemes fektetni :kalapos:
olvasok mindenfelet, de a forum mindig jobban tudja :mrgreen:
kösziköszi :roll:
Na végre jó téma :D :D

Bár a konkrét kérdést nem szeretem, mert nem javasolnék senkinek soha konkrét dolgot, ne engem hibáztasson ha bukik az adott dolog - én fel vagyok rá készülve hogy egyedi részvényen sokat lehet bukni is, de nem mindenki.

Múlt hónapban jött az éves bónusz, amiket abból vettem:
FWRA - ez egy VWCE-hez hasonló all-world index követõ ETF, csak olcsóbb a kezelési költsége.

ZPRV - ez is egy ETF, azon a logikán alapszik hogy a már a legnagyobb cégekben százalékosan kevesebb a potenciál, de a kisebbek közül valószínūleg nem fogod tudni kiválasztani azt amelyik igazán beválik. Ezèrt ez az úgynevezett value weighted small market cap US indexet követi. Small cap = kisebb cégek, value weighted = több benne a fundamentálisan erõs, már kis korában profitábilis cég mint azok a startupok, amelyeket csak a befektetõk pumpált új tõke segítségével tartanak el. Hosszú távon ez az index történelmileg felülmúlta az SP500-at (ami nem garancia a jövõre)

Google - az AI versenyben rengeteg tech cég árfolyama kilõtt, ellenben õk nem annyira, történelmileg jó P/E (profit/részvényár) arányú most a belépõ.

Target - itt van rizikó, kicsit túltolták a woke dolgokat, de emiatt túlságosan megütötték az árfolyamot, ami szerintem vissza fog pattani. Sajnos osztalékos a részvény, aminek jövõre szar lesz az adózása, de ez van, megtetszett a lehetõség.

VISA - itt szerintem mindent elmond az árfolyam chart, bármi van az emberek fizetnek kártyával, nehéz új cégnek a piacra belépni, elég biztosnak tūnik a dolog (amíg valaki nem robbantja fel a világot mittudomén a fejedben lévõ chippel fizetéssel).

Vettem még korábban idén OTP-t, Nvidiát és Metát, de azokhoz szerintem kicsit késõ beszállni már. Vettem Paypalt és egy DDI nevū random amcsi kaszinót, de ezekben meg kezdek elbizonytalanodni én is hogy mennyire voltak nyerõ húzások.

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho

HozzászólásSzerző: babaking » 2023. augusztus 25., péntek 11:28

ferni írta:
Jelenleg egy Pulsar PCMK ISO TKL házban vannak Gazzew Bobagum Silent Linear switchek a billentyűzetemben :mrgreen:

Ne káromkodjunk kérem :mrgreen:
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. augusztus 25., péntek 11:23

Igen szó szerint a csőbehuzas lenne a legjobb, utana kell nezni, mukodhet e
thereisonly1ronaldo

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2023. augusztus 25., péntek 11:05

hehetheoriginal írta: Ja kabel nem gond, csak hogy hogy a faszba vezessem fel lentrol az emeletre :hmmm:
Milyen a ház villanyvezetékelése? Ha normálisan van csövezve, abba bele lehet húzni +1 kábelt. Vagy ablakon ki ablakon be (persze a tok tövében, nem a nyitott ablakon), de az csúnya minden oldalon.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. augusztus 25., péntek 10:59

Ja kabel nem gond, csak hogy hogy a faszba vezessem fel lentrol az emeletre :hmmm:
thereisonly1ronaldo

Santi
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

HozzászólásSzerző: Santi » 2023. augusztus 25., péntek 10:53

Ha hosszútávra kell én már nem adnám Cat6 vagy Cat6a alá. Cat5e 1 gagabitet tud, Cat6 már tud 10 gigabitet is átvinni kb 40-50 méterig, Cat6a ugyanezt 100 méteres hosszon, az átviteli frekvenciája is dupla akkora.

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2023. augusztus 25., péntek 10:47

Santi írta:
nmate írta:

...vagy arrogánsan lehordanak, majd rádsóznak egy jól kicsavart, übertechi megoldást :lol:
Ez.

Amikor kértem, hogy 20-30 körül vennék egy billentyűzetet mechanikusra váltás miatt, mit tudnak ajánlani és jöttek, hogy vegyek egy 60-70ezres Keychront, mert az alatt minden szar meg külön 20-ért rá magyar keycapet ha kell. Nekem ember nincs a közel meg távoli ismerősök között sem, aki ennyit kiadott egy billentyűzetre. :lol:
Halihó, nemrég vettem 40 ezerért egeret :mrgreen:

Sajnos bele lehet csúszni a témába rendesen, mondjuk engem az egér+egérpad amiben jobban benne voltam/vagyok, a billentyűzetet eddig visszafogtam alaposan. Mondjuk lenne ott is amit szívesen elfogadnék, pl egy ROG Azoth-ot. :kalapos:

Jelenleg egy Pulsar PCMK ISO TKL házban vannak Gazzew Bobagum Silent Linear switchek a billentyűzetemben :mrgreen:

Egyszerűen ez is egy hobbi, foglalkozol vele, olvasod a híreket, próbálgatod őket stb.

Aztán mindig elhiszi az ember, hogy mostantól mindenkit fejel Valorantban meg CS-ben aztán kurvára nem :lol:

Netkábel témához meg tényleg meg kéne próbálni vezetékesen megoldani.

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2023. augusztus 25., péntek 10:34

Igen, minimum cat5e utp-t ajanlott huzni, a mai adatatvitel meg sebesseg miatt.

Esetleg hatso falon megprobalhatsz kabelcsatornaban felvinni az emeletre egy szalat, majd ott leallni mondjuk abba a helyisegbe, ahol az asztali gep lesz. Veszel oda egy olcso routert, osszekotod a lenti routerrel, igy fent lesz wifid, meg kabeles kapcsolatod is.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho

HozzászólásSzerző: babaking » 2023. augusztus 25., péntek 10:10

Repeaterek működhetnek, de a legjobb a kábel.

Nincs esetleg a födémben már eleve áttörés ami be van csövezve? Mondjuk parabola antenna vagy ilyesmi? Akkor mellé be tudnád húzni és nem a lépcsőn menne.

Illetve ha kábelezel akkor a múltkor a Digis azt mondta, hogy kábel nem egyenlő kábel. Minimum cat5e-t kell tenni, ha jól rémlik de ezt mások biztosan jobban tudják.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

Santi
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

HozzászólásSzerző: Santi » 2023. augusztus 25., péntek 9:59

nmate írta:
Sierra írta: Sztem az ilyen kérdéseket inkább a prohardver fórumra írd. Ott biztos hogy több kompetensebb személy van a témában, mint itt.
...vagy arrogánsan lehordanak, majd rádsóznak egy jól kicsavart, übertechi megoldást :lol:
Ez.

Amikor kértem, hogy 20-30 körül vennék egy billentyűzetet mechanikusra váltás miatt, mit tudnak ajánlani és jöttek, hogy vegyek egy 60-70ezres Keychront, mert az alatt minden szar meg külön 20-ért rá magyar keycapet ha kell. Nekem ember nincs a közel meg távoli ismerősök között sem, aki ennyit kiadott egy billentyűzetre. :lol:

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2023. augusztus 25., péntek 9:16

Sierra írta: Sztem az ilyen kérdéseket inkább a prohardver fórumra írd. Ott biztos hogy több kompetensebb személy van a témában, mint itt.

k!ll3rcsöcs
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, CR, Zlatan
Kedvenc csapatod: RMCF

HozzászólásSzerző: k!ll3rcsöcs » 2023. augusztus 25., péntek 9:12

hehetheoriginal írta: ujabb kib.szott fontos kerdes: adott egy haz, alulra van az uvegszal net bevezetve.
hogy oldod meg faszan, hogy az emeleten is minden szobaban legyen fasza eros wifi jel, plusz, legyen legalabb 1 helyen - a dolgozoszobaban - kabel is az asztali gepnek?
van par megoldas a fejemben, kabelvezetes (furkalni a szintek közt nem akarok, viszont a kabel a lepcson igenytelenszarul nez ki, vagy vigyem kivulre es a falon felfele vissza be?) meg wifi jelerosito megoldasokkal, de erdekel hatha valaki vegigjatszotta mar ezt otthon es kitalalt vmi überbaszo megoldast.
1. A legjobb ha megoldod a kábelezést.
2. Wifi repeater-ekkel
3. Powerline adapter

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2023. augusztus 25., péntek 9:07

hehetheoriginal írta: ujabb kib.szott fontos kerdes: adott egy haz, alulra van az uvegszal net bevezetve.
hogy oldod meg faszan, hogy az emeleten is minden szobaban legyen fasza eros wifi jel, plusz, legyen legalabb 1 helyen - a dolgozoszobaban - kabel is az asztali gepnek?
van par megoldas a fejemben, kabelvezetes (furkalni a szintek közt nem akarok, viszont a kabel a lepcson igenytelenszarul nez ki, vagy vigyem kivulre es a falon felfele vissza be?) meg wifi jelerosito megoldasokkal, de erdekel hatha valaki vegigjatszotta mar ezt otthon es kitalalt vmi überbaszo megoldast.
Sztem az ilyen kérdéseket inkább a prohardver fórumra írd. Ott biztos hogy több kompetensebb személy van a témában, mint itt.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. augusztus 25., péntek 8:49

ujabb kib.szott fontos kerdes: adott egy haz, alulra van az uvegszal net bevezetve.
thereisonly1ronaldo

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. augusztus 25., péntek 8:17

hi. monnyatok mar pls egy 5-10 reszvenyt vagy etf-et, amibe perpill erdemes fektetni :kalapos:
olvasok mindenfelet, de a forum mindig jobban tudja :mrgreen:
kösziköszi :roll:
thereisonly1ronaldo

Vissza: