Realista24 írta:
Milyen kontrollra gondolsz?
KP-t meg ellopjak a parnad alol.
Még rosszabb is, mert a kp csak veszít az értékéből tehát mint befektetés abszolút rossz. Ahogy be a karsz fektetni kénytelen vagy vagy digitalizálni, vagy tárgyba (pl arany) fektetni).
Bár ha onnan nézzük, hogy azért tartasz kp-t mert félsz, hogy a számládról eltűnik, és vésztartalék, akkor az infláció ennek a biztosításnak az ára.
Érdekes kérdés egyébként, hogy ha kivezetnék akkor fizetni kellene rendesen az embereket, és azt nehezebb lenne kigazdálkodni. Viszont ez esetben a megnövekedett adóbevétel miatt lehetne adót csökkenteni (ami még inkább sarkallná szerintem a fehérítést, mert kevesebbet lehet spórolni a feketézéssel). Szerintem nem lenne elvándorlás, hanem beállna egy új egyensúlyi állapot.
Még egy pozitív hozadéka lehetne: az embereknek több lenne a nyugdíja. Sajnos több olyan személyes ismerősöm is van akik egész életükben jól kerestek, kényelmes életük volt, de a pénz egy részét borítékba kapták és minibálbérre voltak bejelentve, esetleg nem is 8 órában hanem csak 4 re. A borítékos pénzt eltapsolták, félre nem tettek. (És itt most nem azokról beszélek, akiknek még ez a pénz is éppen elég hó végén, hogy kaját vegyenek, nekik tényleg kényelmes életük volt). Aztán megjött az első nyugdíj, de amellé már nem jött a boríték. Ami marad a számolgatás hó végén, és a "Pedig én egy életet dolgoztam, és ezt érdemlem?". És sokszor szívszorító, mert persze valahol a saját hülyeségük/ tudatlanságuk, valahol viszont a rendszer áldozatai, mert "mindenki így csinálja" meg úgy van az egész rendszer felépítve, hogy ez legyen a vége.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.