cart írta:
Attól hogy a tanárok több fizetést kapnak mitől lenne jobb az oktatás színvonala?
Ugyan úgy a 30 éves módszerek maradnak érvényben csak legalább befogják a szájukat ezután.
Nem egyik napról a másikra fog rendeződni sem az oktatásügy, sem az egészségügy. Én azt mondom, hogy mi lenne a normális, amire megmozdulnak a fiatalok, és azt mondják, hogy “na, elgondolkozok azon, hogy tanár leszek, mert látok fantáziát a dologban és nem egész életemben kuporgatni fogok”. Oda lett a tanárok megbecsülése, ezen sürgősen javítani kellene.
A normális fizetés egy kezdő tanárnak minimum 450-ről kellene indulnia, ami euróban nettó 1125 euró, hozzatok forrást ti, hogy ez milyen fasza fizetés az eu-ban. Aki pedig évek óta a pályán van, osztályfőnök, kirándulásokat szervez, több nyelven beszél, több diplomás, ne mondjátok nekem, hogy a nettó 2000 euró sok, mert lefordulok a székről.
De hogy válaszoljak a kérdésre is:
Ha a fizetés rendben van és lesz utánpótlása a tanároknak, akkor lehet kiszelektálni, kiforgatni azokat a tanárokat, akik nem elég jók, vagy idősebbek, és ezzel párhuzamosan teljesen átalakítani a rendszert, modernizálni, stb. Az iskolák nagy része felújításra szorulnak, rengeteg intézményt festők és szülők közös összefogással, társadalmi munkában renoválnak, annyira lepusztult a rendszer és nincs pénz semmire.
Nem akartam nagyon belemenni a témába, sem politikai csörtét tartani itt, de tudom, hogy németországban és ausztriában pl. mennyit keresnek a tanárok, az orvosok, mennyi az átlagos fizetés az épitőiparban, stb. Nekem tapasztalataim vannak és rengeteg ismerősöm, akik mesélnek, megosztják az információkat, sokat mesélnek. Persze sem ők, sem én nem vagyunk tévedhetetlenek, de az állításomat fenntartom, hogy ezek morzsák.
Ez az egész hasonlít a nyugdíjakhoz, verik a mellüket a politikusok, hogy mennyit emeltek az elmúlt években, közben nagymamámmal röhögünk, és kiszámoljuk, hogy az ő nyugdíja 2010 óta 80%-kal, 76.000 Ft-tal emelkedett, ami kurva jól hangzik, csakhogy a kiindulási alap 95.000 Ft volt, ami most így 171.000 Ft, ami lófasz. Ha nem velünk élne, és nem segítenénk neki, már rég éhen halt volna. Morzsák, alamizsna, krumpli, erről van itt szó.
Nem szeretnék senkivel összeveszni, szeretet van és béke