Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Nika91127

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 2., péntek 6:23

sander írta:
Nika91127 írta:

Havi 350 ezerért, szerintem olyan biztosításom lehetne, hogy még hehe szemműtétjét is állnák... :)
Míg az alap havi 8-10ezres TB-ért... na mindegy :)
Ezt most egy kicsit nem ertem, ha ki tudsz fizetni havi 350 ezer forintos biztositast, akkor menj el privatba orvoshoz, ha meg 8 v 10 ezret fizetsz be TB-kent akkor meg mit szeretnel ? Ezert a penzert bemesz a korhazba es a vilag legjobb elatasat kapod ?
Tudod, az ember fizetéséből vonják le a TB hozzájárulást. Van akinek ez több százezres tétel. Másnak meg, aki pl feketén kapja a pénzét, csak befizeti a TB-re a havi minimumot és ugyanazt az ellátást kapja, mint akinek a megkeresett pénzéből elvesznek több százezret.
Egy más rendszerben, aki a fizetéséből ekkora hányadot beletesz egy biztositasba, a seggét kinyalják. Aki meg csak a "minimumot" köti, az meg "szidja a rendszert" :)
Ezen mit nem lehet érteni? :)

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 2., péntek 5:56

De miert ne lehetne boldog? Egyik volt osztalytarsnom is egy gyarban dolgozik, 200 alatt keres, egesz nap kabeleket kell osszedugdosnia, de mondta, hogy szereti, mert nem stresszes a munka, bent jo ido van, feher kopeny, mukorom. Busz viszi-hozza oket, tok jo a tarsasag, neha az egesz napot vegig rohogik. Ferje is hasonlo osszeget keres. A nagyszulei utan orokoltek egy hazat (5 km-re van a varos), par ev alatt felujitottak, most abban elnek.
mondjuk nyilvan 2 ember kb 400-bol lenyegesen konnyebben elvan, mint 1 ember 200-bol.
illetve az orokolt keco is nyilvan oriasi segitseg.

en is megcafolnam, hogy 200-bol nem lehet boldognak lenni, en is latok ra peldat, hogy vannak kis igenyu emberek akik elegedettek egy nagyon szimpla elettel is.
en keptelen lennek ra, mert amilyen elet engem boldogga tesz (es ez messze nem luxus) az 200-bol nem jon ki.

sander
Kedvenc játékosaid: Varane
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: sander » 2024. február 1., csütörtök 22:39

Nika91127 írta:
sander írta:

Azert arra kivancsi lennek hogy akik kardoskodnak a biztositok altal mukodtetek korhazi ellatas mellett azok mondjuk mit mondananak amikor ne adj isten lenne egy komolyabb betegseguk.
Egy no ismerosom hazajott amerikabol es pont errol beszelgetunk kb 1 eve. Aztan mondta hogy neki egy normal amerikai fizetese van es fizeti a biztositast. Es mondta hogy rengeteg fajta biztositas kozul lehet ugye valasztani. Neki egy full atlag kozepszeru biztositasa van. Egyszer erzett valami duzzanatot a mellebe es elment orvoshoz , megvizsgaltak, mondtak hogy valoban van ott valami, szoval irany CT vagy MR felvetel (nem emlekszem pontosan) meghataroztak a daganat pontos helyet, mekkora milyen stadiumba van stb… mutethez ugye a kotelezo koroket megtettek ottis, verkepp, ekg, stb…. Aztan szoltak neki hogy megmutik, mert nyilvan semmi akadalya de a mutetet meg a korhazi bentfekvesnek, ellatasra mar nem lesz eleg a biztositasi keret , szoval a maradek penzt vigye magaval aztan ha meglesz a penz akkor majd megmutik.
Nem vagyok orvos de igy kivulallokent azert azt ki merem jelenti hogy mondjuk egy ilyen problema meg sem kozeliti mondjuk egy komoly szivmutet vagy agymutetek finanszirozasat.

Ezzel nem azt szeretnem mondani hogy a magyar jobb rendszer (szerinte ez egy kommunista megoldas 😂) de azert sztem az sem a legjobb, mert ott aztan tenyleg annak jo aki komoly biztositassal rendelkezik. Valoszinu hogy azert ott a korhazak sem ennyire leterheltek, meg mindenki ketszer meggondolja hogy aprobb betegseggel elmennek-e.

Valahol az aranykozep utat kellene megtalalni, hogy azoknak is lehessen segiteni akik alacsonyabb jovedelmuek, es legalabb ugyanolyan ellatasba reszesuljenek mint egy jobb jovedelmu.
Havi 350 ezerért, szerintem olyan biztosításom lehetne, hogy még hehe szemműtétjét is állnák... :)
Ezt most egy kicsit nem ertem, ha ki tudsz fizetni havi 350 ezer forintos biztositast, akkor menj el privatba orvoshoz, ha meg 8 v 10 ezret fizetsz be TB-kent akkor meg mit szeretnel ? Ezert a penzert bemesz a korhazba es a vilag legjobb elatasat kapod ?

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 1., csütörtök 21:33

sander írta:
Nika91127 írta:

Hát. Ez a "tb"-vel duma. Rég rossz. Itt is biztosítós rendszer kellene, mint tőlünk nyugatra. Aki sokat tesz bele, sokat vesz ki, aki keveset, az alapellátást kap. Itt meg aki sokat tesz bele a TB-be, ugyanazt kapja, aki telibefossa es a minimalis dijat fizeti be.
Azert arra kivancsi lennek hogy akik kardoskodnak a biztositok altal mukodtetek korhazi ellatas mellett azok mondjuk mit mondananak amikor ne adj isten lenne egy komolyabb betegseguk.
Egy no ismerosom hazajott amerikabol es pont errol beszelgetunk kb 1 eve. Aztan mondta hogy neki egy normal amerikai fizetese van es fizeti a biztositast. Es mondta hogy rengeteg fajta biztositas kozul lehet ugye valasztani. Neki egy full atlag kozepszeru biztositasa van. Egyszer erzett valami duzzanatot a mellebe es elment orvoshoz , megvizsgaltak, mondtak hogy valoban van ott valami, szoval irany CT vagy MR felvetel (nem emlekszem pontosan) meghataroztak a daganat pontos helyet, mekkora milyen stadiumba van stb… mutethez ugye a kotelezo koroket megtettek ottis, verkepp, ekg, stb…. Aztan szoltak neki hogy megmutik, mert nyilvan semmi akadalya de a mutetet meg a korhazi bentfekvesnek, ellatasra mar nem lesz eleg a biztositasi keret , szoval a maradek penzt vigye magaval aztan ha meglesz a penz akkor majd megmutik.
Nem vagyok orvos de igy kivulallokent azert azt ki merem jelenti hogy mondjuk egy ilyen problema meg sem kozeliti mondjuk egy komoly szivmutet vagy agymutetek finanszirozasat.

Ezzel nem azt szeretnem mondani hogy a magyar jobb rendszer (szerinte ez egy kommunista megoldas 😂) de azert sztem az sem a legjobb, mert ott aztan tenyleg annak jo aki komoly biztositassal rendelkezik. Valoszinu hogy azert ott a korhazak sem ennyire leterheltek, meg mindenki ketszer meggondolja hogy aprobb betegseggel elmennek-e.

Valahol az aranykozep utat kellene megtalalni, hogy azoknak is lehessen segiteni akik alacsonyabb jovedelmuek, es legalabb ugyanolyan ellatasba reszesuljenek mint egy jobb jovedelmu.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2024. február 1., csütörtök 21:18

zsuninnyo írta: Tudod mennyibol el, de egyszer sem irod le, hogy 200-bol megvan-e mindene havonta, vagy nem. Ami az alapja volt az egesz kerdesnek.
De miert ne lehetne boldog? Egyik volt osztalytarsnom is egy gyarban dolgozik, 200 alatt keres, egesz nap kabeleket kell osszedugdosnia, de mondta, hogy szereti, mert nem stresszes a munka, bent jo ido van, feher kopeny, mukorom. Busz viszi-hozza oket, tok jo a tarsasag, neha az egesz napot vegig rohogik. Ferje is hasonlo osszeget keres. A nagyszulei utan orokoltek egy hazat (5 km-re van a varos), par ev alatt felujitottak, most abban elnek.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2024. február 1., csütörtök 20:49

RealVazquez írta:
Nem egyik napról a másikra fog rendeződni sem az oktatásügy, sem az egészségügy. Én azt mondom, hogy mi lenne a normális, amire megmozdulnak a fiatalok, és azt mondják, hogy “na, elgondolkozok azon, hogy tanár leszek, mert látok fantáziát a dologban és nem egész életemben kuporgatni fogok”. Oda lett a tanárok megbecsülése, ezen sürgősen javítani kellene.
Amig ilyen Pintér Sándorok felelnek az oktatasert, addig minden normálisan gondolkodó fiatal messze elkerüli a tanári pályát, még a 2000 Euros fizetés mellett is.

Max az 50+ korosztályú kádereket motiválja meg a pénz, hogy legalább a nyugdíjig kihúzzák valahogy.

sander
Kedvenc játékosaid: Varane

HozzászólásSzerző: sander » 2024. február 1., csütörtök 20:36

Nika91127 írta:
'shutterisland írta:

mondjuk az egeszseg is pont jo pelda arra, hogy a penz boldogithat.
kinek van tobb eselye barmilyen betegseg eseten, a csoronak aki 1 evet var tb-vel a mutetre vagy a kogazdagnak, aki mondjuk egy svajci luxus maganklinikan kezelteti a betegseget ?

Hát. Ez a "tb"-vel duma. Rég rossz. Itt is biztosítós rendszer kellene, mint tőlünk nyugatra. Aki sokat tesz bele, sokat vesz ki, aki keveset, az alapellátást kap. Itt meg aki sokat tesz bele a TB-be, ugyanazt kapja, aki telibefossa es a minimalis dijat fizeti be.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 1., csütörtök 20:17

zsuninnyo írta:
Realista24 írta: Menthetetlen vagy és akkor nemen nem értem. Az a lényeg hogy csak egy igazsag van, amit te kitalalsz és elképzelsz.

Tudom mennyiből el, pont azt írtam hogy M4et néz, nem azt hogy nem. Megvan mindene, egészséges kajákat eszik, jobbat és jobban mint te, lefogadom, semmi gondja az életben, és melle egészséges is, és nem frusztrált mentálisan hogy egy fórumon bizony hallgassa hogy csak az az igazsag létezik amit ő elkepzel.

Vidék, mondhatni falu. Kis ház, nem orias kert. Semmiféle 200 millió meg öröklés nem kell hozza.
Tudod mennyibol el, de egyszer sem irod le, hogy 200-bol megvan-e mindene havonta, vagy nem. Ami az alapja volt az egesz kerdesnek.
Senki sem vitatja, hogy tavol mindentol onfenntartoan lehet boldogan elni. Es senki sem mondta, hogy egy igazsag van.
De a 2+2 kerdesre azt a valaszt senki sem fogja elfogadni, hogy nem 12.
De befejeztem ismet semmi ertelme, mert nem tamasztottad ala semmivel a peldadat.
Az egész felvetés abból jött hogy 200bol kell boldognak lennie. Én leírtam hogy több olyan van, aki az.
Minek tudtam hogy a szádba kell rágni hogy arra reagálok, amiről szó van.

Egyébként kevesebb mint 200bol.

Milyen peldat vársz meg? Leírtam. Falu, parasztház, saját kert, állatok, minimál bevétel, önellátás. Mit akarsz meg? Fb profilt? Azt ne kérj, mert nincs neki. Címet viszont adhatok.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 1., csütörtök 20:12

Realista24 írta: Menthetetlen vagy és akkor nemen nem értem. Az a lényeg hogy csak egy igazsag van, amit te kitalalsz és elképzelsz.

Tudom mennyiből el, pont azt írtam hogy M4et néz, nem azt hogy nem. Megvan mindene, egészséges kajákat eszik, jobbat és jobban mint te, lefogadom, semmi gondja az életben, és melle egészséges is, és nem frusztrált mentálisan hogy egy fórumon bizony hallgassa hogy csak az az igazsag létezik amit ő elkepzel.

Vidék, mondhatni falu. Kis ház, nem orias kert. Semmiféle 200 millió meg öröklés nem kell hozza.
Tudod mennyibol el, de egyszer sem irod le, hogy 200-bol megvan-e mindene havonta, vagy nem. Ami az alapja volt az egesz kerdesnek.
Senki sem vitatja, hogy tavol mindentol onfenntartoan lehet boldogan elni. Es senki sem mondta, hogy egy igazsag van.
De a 2+2 kerdesre azt a valaszt senki sem fogja elfogadni, hogy nem 12.
De befejeztem ismet semmi ertelme, mert nem tamasztottad ala semmivel a peldadat.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 1., csütörtök 20:10

'shutterisland írta:
A pénzzel sok dolgot meg lehet venni, de pl a szegény egészséges ember lehet boldogabb, mint egy milliárdos utolsó stádiumos rákos beteg...
kinek van tobb eselye barmilyen betegseg eseten, a csoronak aki 1 evet var tb-vel a mutetre vagy a kogazdagnak, aki mondjuk egy svajci luxus maganklinikan kezelteti a betegseget ?

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 1., csütörtök 20:09

A pénzzel sok dolgot meg lehet venni, de pl a szegény egészséges ember lehet boldogabb, mint egy milliárdos utolsó stádiumos rákos beteg...

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 1., csütörtök 20:08

Halfkey írta: Nekem 600 tõ szõlõ van csak, ez alapján azt mondom hogy vicces azért 150k. Ez akkor annyi ha nincs utazási költséged, és vagy 40 munkanapnyi idõt ledolgozol benne és olyan gépeid vannak ami nem elhanyagolható beruházás. Mert gondolom 6000 tõt nem fogsz kézzel kapálni

Tanárokról majd írok ha több idõm van :)
Egyáltalán nem kapalom. A fű nyírva van és nem hetente, mint sokan. A fű jó neki, mert megtartja a felszíni nedvességet.
Utazási költségem annyi, amikor otthon vagyok , hogy gyaloglok 2 km-et.
Gépeket nem évente kell venni hanem egyszer jól.

Nálam a gépállomány : motoros permetező, fűnyíró traktor, damilos kaszák. Metszés, szüret mind a régi módszerrel. Puttonyos. Jah bocs a daráló elektromos. A prés egy régi örökölt gerenda prés.
Nem is értem, hogy miért lenne kevés az a 150k? Igen sok saját meló van benne. De erre szabim van , amiért fizetést kapok. Ergo saját magamnak melózok és még mások fizetnek nekem ezért.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 1., csütörtök 20:08

Menthetetlen vagy és akkor nemen nem értem. Az a lényeg hogy csak egy igazsag van, amit te kitalalsz és elképzelsz.

Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 1., csütörtök 20:04

Realista24 írta:
zsuninnyo írta:

Egyet sem irtatok, ami megfelelne annak, hogy valaki 200bol boldogan el.
Azt irtatok, hogy 200bol valaki "elvan". Ezt is mindenfele teny nelkul.
Én leírtam mire gondolok, mire van példám, amire azt írtad hogy nem lehetséges.
Mit kezdjek veled? :lol: Biztos hazudnak, mert te nem hiszed el.
Jo, ha nem erted akkor sajnalom.
Osszegyujtok 200 milliot, veszek egy tanyat valahol a picsa hata mogott, felepitek minden infrastrukturat magamnak, aztan utana havonta 200bol megvagyok, boldogan elek (amig nem fajdul meg a fogam, nem megy tonkre a futes, a viz, nem megy el az aram, nem jon egy vihar ami lebassza minden termenyem es oli meg az allataim), es beleszamitok ebbe a nagyszeru kerdesbe.
Oroklok minden szart, amit elottem mar valaki felepitett, es a kapcsolati halomon keresztul havi 200bol megoldom a karbantartast, es mindent magamnak csinalok.
Soha sem kerestem havi 200nal tobbet, havi 60 elmegy kajara, 40 rezsire, a maradek 100bol pedig megprobalok minell tobbet felretenni, hogy ha januarban bedoglik a futes, ne fagyjak halalra 2 nap alatt.
Mindegyikre ra lehet sutni azt, hogy "boldogan" el. Ez inkabb a maximum "elvan" szint, ami nem ugyanaz.
Amit te mondtal, azaz, hogy "van egy ismerosom aki nem tudom mennyibol, de elvan, mert nem nez m4et, meg vannak allatai es kertje -> megtermel mindent maganak". Lehet azaz ismerosod havi 800bol el, de nem baj, azert jo pelda es en nem ertem.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 1., csütörtök 19:57

zsuninnyo írta:
Realista24 írta: A téma az volt, hogy van aki boldog tud lenni ennyiből. Írtunk példákat, csak zsuni nem tudja elfogadni.
Én leírtam mire gondolok, mire van példám, amire azt írtad hogy nem lehetséges.
Mit kezdjek veled? :lol: Biztos hazudnak, mert te nem hiszed el.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 1., csütörtök 19:54

Realista24 írta: A téma az volt, hogy van aki boldog tud lenni ennyiből. Írtunk példákat, csak zsuni nem tudja elfogadni.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 1., csütörtök 19:45

'shutterisland írta:
az azert parttalan vita, mert a boldogsag nem egy tenyszeru allapot es csak te magad jelentheted ki magadrol. hogy az vagy, vagy sem, mas pedig nem cafolhatja meg.
a boldogsag szerintem sem egyenesen aranyos a penzzel, de azt mondjak, jobb egy ferrariban sirni. :D
A pénzzel sok dolgot meg lehet venni, de pl a szegény egészséges ember lehet boldogabb, mint egy milliárdos utolsó stádiumos rákos beteg... A pénz nem megy veled a sírba , igaz addig viszont semmiben nem volt hiány.
Azonban ismerek olyan kőgazdagot aki állandóan depressziós, minden baja van... Pedig se az asszony nem dug félre , se hendikepes gyereke sincs.. mondhatni úgy néz ki kívülről, hogy ez a tető amit ki lehet hozni az életből és közben ahányszor beszélek vele, mintha a bitóra vinnék.

rikko

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 1., csütörtök 19:41

'shutterisland írta: mondjuk ahhoz, hogy havi 200-bol fenntartsd magad egy normalis eletszinvonalon (pl ez a tanyam van es megtermelek mindent magamnak dolog) ahhoz az kell, hogy mielott ebbe belekezdesz, legyen egy hazad, nagy telekkel, stb ergo töke kell, hogy " szinten tarts " aztan.

plusz az tok jo, hogy kajara minimalisat kell kolteni, de kell dezodor, fogkrem, az auto megy muszakira, a gyereknek kell iskola taska, asszonynak uj kabat, millio koltseg van es nem lehet mindenhol cseresznyevel fizetni.

szerintem 10/9 onellato gazda embernek ez mar a "munkaja gyumolcse" es ahhoz, hogy idaig eljusson, tobb kellett, mint a havi 200k, hacsak nem orokolt egy brutalisat.
persze kivetelek mindig vannak.
Ez is egy része a dolgoknak, viszont nagyon sok önfenntartó úgy okoskodik, hogy eladja azt amit termel. Ha okosan csinálja, akkor csereberék során kb semmit nem kell vennie. Azt hiszem Debrecen környékén van egy ilyen gittegylet. Vannak benne 20-30-an. Ez egyiknél sajt van a másiknál kenyér és így tovább. Egymás között megy az üzlet ami meg felesleg azt eladják. Igen melós, igen néha szívás , de van akinek ez örömöt okoz.
Egyébként egyre több fiatal csap bele , mert elegük van a rendszerből és nem akarnak külföldre menni.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 1., csütörtök 19:39

'shutterisland írta:
hehetheoriginal írta: már pedig 200-ból kurvasokan élnek, és megélnek kurvanehezen, de vhogy megoldják. úgy, hogy van gyerek is, járatják iskolába, ruháztatás, kaja, mobiltelefon, benzin az autóba.
nyilvan nem mindegy, hogy egy nagyvarosrol beszelunk vagy pusztaszentborzasztorol, de azert ezt szivesen megneznem lebontva tetelesen, hogy jon ki.
mondjuk legyen egy egyedulallo ember egy gyerekkel.
menj el falura, kisvárosba.
thereisonly1ronaldo

'shutterisland

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 1., csütörtök 19:39

az azert parttalan vita, mert a boldogsag nem egy tenyszeru allapot es csak te magad jelentheted ki magadrol. hogy az vagy, vagy sem, mas pedig nem cafolhatja meg.
a boldogsag szerintem sem egyenesen aranyos a penzzel, de azt mondjak, jobb egy ferrariban sirni. :D

Vissza: