Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
zsuninnyo

Re: Politika

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 3., szombat 15:03

h3x0r írta:
zsuninnyo írta:

Milyen koltsege duplazodik, ha ketten elnek?
Ketszer annyit eszik valaki, mert valakivel egyutt el? Vagy ketszer annyi aramot fogyaszt a tv meg az izzo es a huto? Ketszer akkora lakast / hazat kell futeni? Ketszer kell kifizetnie a benzint, az utazas koltsegeit? Ketszer annyiert jon ki a szerelo? Ketszer annyi a tb es szocho?
Most szandekosan teszed a hulyet? Mikor a bevetelekrol volt szo, akkor ossze tudtad adni a ket ember fizeteset, mikor a kiadasokrol, akkor mar nem. Ket ember ketszer annyit kolt kajara, ruhara, tisztalkodasra, szorakozasra, mint egy. Es meglepetes.. nem csak mozi, de meg busz berletbol is ketto kell. Olyanokat nem is emlitek, hogy zuhanyzas, mosas, mosogatas miatt megno a viz es aram szamla.

szerk.: reszemrol a tema lezarva, ennek semmi koze a politikahoz
Ha ket ember ketszer annyit kolt kajara es ruhara, akkor egy embernek meg mindig egy egysegnyi kiadasa van, es nem ketszer annyi, mint mondtad.
Cserebe mas koltsegek viszont csokkenek, igy ha ket ember egyutt el, kevesebbet koltenek a sajat bevetelukbol, mert a sajat egysege megmarad, de a tobbi pedig csokken.
Nem mindent osszeadni kell, ahogy te irod. Es ha mar rezsi es tobbletfogyasztas, akkor gondolom azt is tudod, hogy nem ugy mukodik hogy 2szer annyi ember = 2szer akkora rezsiszamla. Es meglepetes, a buszberlet akkor is kell, ha egyedul van. Es ha ketten vannak az ember nem kettot vesz.
Tehat egy embernek a 190ezres fizetesebol joval tobb marad meg ha egyutt el valakivel, mint ha egyedul.
Tehat SEMMILYEN koltsege nem duplazodott meg.
De ja semmi ertelme, ha mar az alap matek sem megy, vege oszt jonapot.

Gonzi
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Xabi Alonso
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. február 3., szombat 14:31

h3x0r írta:
Egy 450 ezres telefontol nem leszel boldogabb, mint egy 50 ezrestol. Talan par napig tart az ujdonsag orome, majd megszokod, hogy ilyened van; de ez mindket esetben igy van. Egy draga nyaralas se lesz feltetlenul jobb, mintha par csaladdal kozosen elmennetek mondjuk a hegyekbe egy hetre. Az mas kerdes, ha semmilyen nyaralasra nincs keret.
Egyebkent nagyon elment efele a materialista felfogas fele itt a diskurzus, de boven lehet nagy kiadasa valakinek havonta aki nem halmozza fel magat sok folosleges szarral.

Engem erdekel a gasztronomia, erdekel hogy Biro Lajos, Huszar Krisztian hol mivel rukkolt elo, mert sokra tartom a munkajukat, es sok vilagkonyhat kiprobalhatok Budapesten, ezert koltok erre.

Erdekel a kultura, kiallitasokra jarok, moziba, koncertekre. Konyveket is veszek, illetve minosegi kulfoldi lapokra elofizetek hogy tudjam hol tart a vilag politika es gazdasag teren. Erdekel hogy milyen technologiak merre fejlodnek.

Fontos az egeszsegem, squash, badminton es pilates heti szinten. Neha emiatt egy sportmasszazst is beiktatok. Az etelre is nagy hansulyt fektetek, nyilvan ez is dragabb mintha mindent a lidlben vennek. Illetve a vilagkepembe is jobban beleillik, hogy egy helyi kistermelotol vegyek valamit, mint egy multitol. Kavet is szivesebben veszek egy helyi porkolotol, mint az Unilevertol. Ezekben eleg kemeny szorzok vannak.

Budapest a furdok varosa, akkor mar szivesen elmegyek havi 1x valamelyikbe.

Ha ezek kimaradnanak, a szemelyisegem nagy resze elveszne. En is ismerek nagyon kis keresettel boldog embert, de egesz egyszeruen azert mert a fentiekre nincs igenye. Es nagyon sokszor azt latom hogy ebbol kifolyolag nincs nagyobb fizetese. En az elmult 5 evben 6x valtottam munkahelyet, mert sehol nem adtak meg azt az emelest amit kertem - amit ugye azert kertem hogy a fentieket megengedhessem magamnak. De akit ismerek alacsony fizuval, boven elvan, eszebe se jut hogy kereshetne tobbet mert nem akar a fentiekre kolteni.

Viszont a fentiek egy resze szerintem igenis resze kell hogy lehessen egy fejlett tarsadalomban egy tanarnak mondjuk. Nyilvan az o dontose hogy kolt is-e ra vagy nem erdekli, de szerintem az szomoru hogy lehetosege sincs. Es ezek hianya szerintem igenis boldogtalanna tud tenni sokakat. Az hogy milyen telefonja van valakinek, valoban a kapitalizmus boldogsag illuzioja, de szerintem az felreviszi a diskurzust ha azt gondoljuk hogy itt a nagyobb es kisebb fizu kozott a draga telefon, az airpods meg a levis farmer a kulonbseg, mert ennel sokkal ertelmesebb dolgok is bizony eros osszegekbe tudnak kerulni havi szinten.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 3., szombat 13:44

Egy 450 ezres telefontol nem leszel boldogabb, mint egy 50 ezrestol. Talan par napig tart az ujdonsag orome, majd megszokod, hogy ilyened van; de ez mindket esetben igy van
nem feltetlen igaz szerintem.
bar az ujdonsag hatasa valoban elmulik, de hosszu tavon minel jobb minosegu, megbizhatobb, praktikusabb dolgaid vannak (telefon, auto, suto, akarmi) annal kevesebbet kell szarakodni, ergo kevesebb stressz, problema = hozzajarul egy boldogabb, jobb elethez.
nyilvan nem lehet minent lealtalanositani, de a boldogsagnak ez is resze, mennyire konnyited meg az eleted minosegi javakkal.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 3., szombat 13:39

Nem szándékosan teszi.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2024. február 3., szombat 13:35

zsuninnyo írta:
h3x0r írta:
Egy parrol beszeltem, akik fejenkent 180-190-et keresnek. Oke, a koltsegek nagy resze felezodik, bizonyos kiadasok meg duplazodnak. De akkor pontositsd a kerdest, hogy teged kizarolag az egyedul elo emberek erdekelnek.

Ketszer annyit eszik valaki, mert valakivel egyutt el? Vagy ketszer annyi aramot fogyaszt a tv meg az izzo es a huto? Ketszer akkora lakast / hazat kell futeni? Ketszer kell kifizetnie a benzint, az utazas koltsegeit? Ketszer annyiert jon ki a szerelo? Ketszer annyi a tb es szocho?
Most szandekosan teszed a hulyet? Mikor a bevetelekrol volt szo, akkor ossze tudtad adni a ket ember fizeteset, mikor a kiadasokrol, akkor mar nem. Ket ember ketszer annyit kolt kajara, ruhara, tisztalkodasra, szorakozasra, mint egy. Es meglepetes.. nem csak mozi, de meg busz berletbol is ketto kell. Olyanokat nem is emlitek, hogy zuhanyzas, mosas, mosogatas miatt megno a viz es aram szamla.

szerk.: reszemrol a tema lezarva, ennek semmi koze a politikahoz

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 3., szombat 12:51

h3x0r írta:
zsuninnyo írta: Az volt a kerdes, hogy havi 200bol lehet-e boldog valaki. O leirta, hogy boldog akit ismer, de NEM havi 200bol.
De akkor legyen igaza, lehet valaki boldog havi 200bol, csak masfel-ketszer annyit kell keresnie, es lezarhatjuk vegre a temat. :salute:
Egy parrol beszeltem, akik fejenkent 180-190-et keresnek. Oke, a koltsegek nagy resze felezodik, bizonyos kiadasok meg duplazodnak. De akkor pontositsd a kerdest, hogy teged kizarolag az egyedul elo emberek erdekelnek.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2024. február 3., szombat 12:43

zsuninnyo írta: Az volt a kerdes, hogy havi 200bol lehet-e boldog valaki. O leirta, hogy boldog akit ismer, de NEM havi 200bol.
De akkor legyen igaza, lehet valaki boldog havi 200bol, csak masfel-ketszer annyit kell keresnie, es lezarhatjuk vegre a temat. :salute:

Egy 450 ezres telefontol nem leszel boldogabb, mint egy 50 ezrestol. Talan par napig tart az ujdonsag orome, majd megszokod, hogy ilyened van; de ez mindket esetben igy van. Egy draga nyaralas se lesz feltetlenul jobb, mintha par csaladdal kozosen elmennetek mondjuk a hegyekbe egy hetre. Az mas kerdes, ha semmilyen nyaralasra nincs keret.

Nyilvan van egy havi kereset, ami alatt csak egyik honaprol a masikra elvagy, persze sokan igy elnek. Azon persze lehet vitatkozni, hogy kinek mi ez az osszeg, de ha felette vagy, mar nem havi plusz 50-100 vagy 200 ezertol leszel boldogabb, hanem a kialakitott kapcsolataidtol.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. február 3., szombat 12:26

annak idejen kb 6 eve szerintem, egy gyarban voltak olyan agencys kollegaim, aki szudanbol meg angolabol keveredtek ide angliaba valahogy.
ott fiatalon kb vodorbe sz.rtak es mas eldobott konzervjebol kapartak ki a maradekot, itt part-time meloval eppen futotta kajara es egy ablak es konyha nelkuli kb 10m2 pinceben laktak.
egesz nap vigyorogtak a boldogsagtol es halat adtak az egnek, hogy nem halnak ehen.

volt olyan kollegam is, aki korabban lengyelorszagban lottomilliomos volt, valakik szepen kiszabtak vele es jol behuztak valamibe, ujra kellett epitse magat es mar attol is depresszios volt, hogy 60 millios sportautobol 6 milliosba kellett atulni meg hogy az amugy meg mindig fullos asszonnyal be kellet erni mert a borkai fele kurvazos hajokazos bulikra mar nem jutott.

ket nagyon szelsoseges pelda a sajat mikrokornyezetembol, hogy mennyire relativ a boldogsag.

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. február 3., szombat 11:40

ANDS írta:
Santi írta: Igazából mindenkinek igaza is van meg nem is. Simán lehet boldog valaki havi 200-ból meg lehet boldogtalan valaki havi 2 millával is, ugyanakkor bár statisztikáim erre nincsenek, de biztos vagyok benne, hogy a nagy többségre vetítve ezek csak a kivételek. Persze nem is az volt a kérdés, hogy nagy általánosságban 100-ból hány ember boldog a 200as fizetésével és 100-ból hány ember boldogtalan havi 2 millával.
Nem tudom, ki járt Egyiptomban. Olyan szegénységben éltek ott az emberek 1995- ben, amikor ott jártunk, hogy ahhoz képest Magyarországon luxusban el a lakosság többsége. És elégedettek voltak, nem voltak frusztráltak. Mondta is az idegenvezetönk, hogy arrafelé senki nem kap szívinfarktust a munkától.

Ott egy 200 vagy 300 dolláros fizetes már jónak számított.

U.i.: megnéztem a boldogság definícióját a szótárban, tanulságos. Mindig elismerem, hogy sokat tanulok itt, a forumon!
most be akarod mutatni a 3. világbeli országokat?
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 3., szombat 11:08

Santi írta: Igazából mindenkinek igaza is van meg nem is. Simán lehet boldog valaki havi 200-ból meg lehet boldogtalan valaki havi 2 millával is, ugyanakkor bár statisztikáim erre nincsenek, de biztos vagyok benne, hogy a nagy többségre vetítve ezek csak a kivételek. Persze nem is az volt a kérdés, hogy nagy általánosságban 100-ból hány ember boldog a 200as fizetésével és 100-ból hány ember boldogtalan havi 2 millával.
Én alacsonyabb fizus melóhelyre váltok, h a családomra több idő jusson. Havi fél milliós nagyságrendekről beszélünk.

Santi
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

HozzászólásSzerző: Santi » 2024. február 3., szombat 10:32

Igazából mindenkinek igaza is van meg nem is. Simán lehet boldog valaki havi 200-ból meg lehet boldogtalan valaki havi 2 millával is, ugyanakkor bár statisztikáim erre nincsenek, de biztos vagyok benne, hogy a nagy többségre vetítve ezek csak a kivételek. Persze nem is az volt a kérdés, hogy nagy általánosságban 100-ból hány ember boldog a 200as fizetésével és 100-ból hány ember boldogtalan havi 2 millával.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 3., szombat 10:31

Zseni vagy. :lol:
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 3., szombat 9:39

ANDS írta:
zsuninnyo írta:

Es maris nem havi 200rol beszelsz, hanem 300-350-rol.
Kíváncsi vagyok, Te mit értesz boldogság alatt?

Szerinted az a boldog ember, akinek sok pénze van, yachtja, luxusautója, meg nyaralója a tengerparton?
Nem, aki annak erzi magat.
Realista24 írta:
zsuninnyo írta:

Tipikus, hogy csak arra reagalsz, ami a "javadat" szolgalja.
Utoljara reagalok, mert baromi unalmas, ha van egy kerdes, amire adsz egy mas valaszt, aztan meg hajtogatod, hogy a masik a hulye, meg a masik nem erti, meg a masik igy meg ugy.
Az volt a kerdes, hogy havi 200bol lehet-e boldog valaki. O leirta, hogy boldog akit ismer, de NEM havi 200bol.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2024. február 3., szombat 8:10

rikko írta:
Halfkey írta: Nekem 600 tõ szõlõ van csak, ez alapján azt mondom hogy vicces azért 150k. Ez akkor annyi ha nincs utazási költséged, és vagy 40 munkanapnyi idõt ledolgozol benne és olyan gépeid vannak ami nem elhanyagolható beruházás. Mert gondolom 6000 tõt nem fogsz kézzel kapálni

Tanárokról majd írok ha több idõm van :)
Egyáltalán nem kapalom. A fű nyírva van és nem hetente, mint sokan. A fű jó neki, mert megtartja a felszíni nedvességet.
Utazási költségem annyi, amikor otthon vagyok , hogy gyaloglok 2 km-et.
Gépeket nem évente kell venni hanem egyszer jól.

Nálam a gépállomány : motoros permetező, fűnyíró traktor, damilos kaszák. Metszés, szüret mind a régi módszerrel. Puttonyos. Jah bocs a daráló elektromos. A prés egy régi örökölt gerenda prés.
Nem is értem, hogy miért lenne kevés az a 150k? Igen sok saját meló van benne. De erre szabim van , amiért fizetést kapok. Ergo saját magamnak melózok és még mások fizetnek nekem ezért.
Beleírtam az elõzõbe: mert attól hogy egyszer veszed a traktor nincs ingyen ugye, és én a munkaidõmet sem ‘ingyennek’ számolom, fõleg ekkora mértékben.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 2., péntek 10:13

Nika91127 írta:
rikko írta: Az asszonyt decemberben műtötték miómával.
Havi 400-500 eurót vonnak le a fizumból és annyi költségem volt, hogy a kórházban töltött napjait kellett kifizetnem napi 10 eurós áron.
A-tól Z-ig 3 hónap herce-hurca volt az egész.
Egy kis müncheni klinikán, mondhatni idilli környezetben volt elszállásolásolva, a segge ki volt fényesre nyalva. A doki minden nap bement hozzá, hogy mi a szitu, ápolók 24/7 rendelkezésre álltak. Mindezt egy sima TB - ből.

Lehet ezt így is.

Utánajártunk egy ilyen műtétet idekint magánklinikán 10k-ból csinálják meg. Igaz kb még aznap, itt is volt lehetőség előbb operálni, de az asszony félt és inkább vártunk egy kicsit.
De itt a minimum nem 400-500 euro, hanem 20-30. Ez a hatalmas differencia.

A várólistára visszatérve: műtősnő, anaeszt asszisztens és ápoló személyzet nélkül a "hülye pénzéhes" sebész se tud operálni.
Ahol én dolgozom, ott 25 éve nincs nővér, 20 éve műtősnő képzés.
Nem.en választom, hogy mennyit fizetek, hanem a bruttó fizetésem alapján számolnak. Van akinek ez 1800-2000 euró , ha náluk lenne hasonló probléma, mint amilyen nálunk volt ,akkor nekik is megcsinálnák. Pedig aki a minimumot keresi az kb alig fizet TB-t.

istimester
rex madridistae
Kedvenc játékosaid: Iván Helguera, Raúl
Kedvenc csapatod: DAC

HozzászólásSzerző: istimester » 2024. február 2., péntek 9:49

RealVazquez írta: A normális fizetés egy kezdő tanárnak minimum 450-ről kellene indulnia, ami euróban nettó 1125 euró, hozzatok forrást ti, hogy ez milyen fasza fizetés az eu-ban. Aki pedig évek óta a pályán van, osztályfőnök, kirándulásokat szervez, több nyelven beszél, több diplomás, ne mondjátok nekem, hogy a nettó 2000 euró sok, mert lefordulok a székről.
Hogy megnyugtassalak, a mára fincsi kora negyvenes milffé érett egykori gimnaziumi osztályfonokom tobbszor kap egy évben 1000 eur alatti fizetést mint folotte. És mindezt Pozsony seggében, ahol az árak is magasabbak, mint MO-n. :coffee:

Nem tudsz adni 1150-et egy kezdo tanárnak, ha az egesz nemzetgazdasagi atlagber ennek alatta van.

Nagymamád mivel foglalkozott az aktív éveiben?

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. február 2., péntek 9:05

zsuninnyo írta:
h3x0r írta:
De miert ne lehetne boldog? Egyik volt osztalytarsnom is egy gyarban dolgozik, 200 alatt keres, .... Ferje is hasonlo osszeget keres.
Tipikus, hogy csak arra reagalsz, ami a "javadat" szolgalja.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. február 2., péntek 9:04

h3x0r írta:
zsuninnyo írta: Tudod mennyibol el, de egyszer sem irod le, hogy 200-bol megvan-e mindene havonta, vagy nem. Ami az alapja volt az egesz kerdesnek.
De miert ne lehetne boldog? Egyik volt osztalytarsnom is egy gyarban dolgozik, 200 alatt keres, .... Ferje is hasonlo osszeget keres.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 2., péntek 7:48

rikko írta: Az asszonyt decemberben műtötték miómával.
Havi 400-500 eurót vonnak le a fizumból és annyi költségem volt, hogy a kórházban töltött napjait kellett kifizetnem napi 10 eurós áron.
Egy kis müncheni klinikán, mondhatni idilli környezetben volt elszállásolásolva, a segge ki volt fényesre nyalva. A doki minden nap bement hozzá, hogy mi a szitu, ápolók 24/7 rendelkezésre álltak. Mindezt egy sima TB - ből.

Lehet ezt így is.

Utánajártunk egy ilyen műtétet idekint magánklinikán 10k-ból csinálják meg. Igaz kb még aznap, itt is volt lehetőség előbb operálni, de az asszony félt és inkább vártunk egy kicsit.
De itt a minimum nem 400-500 euro, hanem 20-30. Ez a hatalmas differencia.

A várólistára visszatérve: műtősnő, anaeszt asszisztens és ápoló személyzet nélkül a "hülye pénzéhes" sebész se tud operálni.
Ahol én dolgozom, ott 25 éve nincs nővér, 20 éve műtősnő képzés.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 2., péntek 7:46

Az asszonyt decemberben műtötték miómával.
ausztria ugyanez, csak krankenhaus nord (becs uj, full modern korhaza, irtak is rola magyar mediaban anno) acl mutet, mindez a covid lockdown elejen, mikor elvileg/allitolag mindenfele ilyesmi mutetet toroltek, mert be voltak szarva/nem tudtak mennyire söpri el az emberiseget a kinai-amerikai kis közös kiserlet

Amugy ausztriaban es mindenhol is volt balhe pl, hogy milyen alapon varjak el hogy vki a covid szűrésért fizessen, mikor mindenki sulyos szazalek tb-ket fizet...
thereisonly1ronaldo

Vissza: