Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

Re: Politika

HozzászólásSzerző: csababarca » 2024. február 6., kedd 18:41

hehetheoriginal írta:
én kináról és indiáról beszéltem.
plusz az arab világ.
Afrika a gond, ott 2050-re ha így marad minden, akkor 2,5 milliárd ember lesz.
Most 1,4 milliárd körül van.
Ha jól látom Ázsiában kicsit lassabb már a növekedés üteme, Kína és India is lassul.

https://database.earth/population/fertility-rate/2023

Itt szoktam szemezgetni, meg töriórán elemezgetni ezek alapján.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Gonzi
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Xabi Alonso
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. február 6., kedd 18:39

hehetheoriginal írta:
kierkegaard írta:

Az azert problema mert beleszuletnek a putriba, meg majd felenk fognak jonni. Viszont a nagyobb kárt nem ok okozzak hanem a fejlett orszagok. Nem az a kongoi 30 fos yugubu csalad furdik 40percen keresztul a zuhany alatt es eszik mindenfele szart meg cserelgeti az eszkozeit.
plusz az arab világ.
Kina Teljes termékenységi arányszáma 1,28, Indiae is bezuhan lassan 2 ala (most 2.05)
Kozel-kelet es Eszak-Afrika (arab vilag gerince) szinten kozeliti a 2-t (most 2,6 de folyamatosan zuhan). Nem artana kicsit frissiteni a tudast sok helyen, es nem 30 eves adatokbol szornyulkodni.
Kozep-afrikaban valoban nagy problemak vannak, ott 4-6 kozotti ertekek vannak.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2024. február 6., kedd 18:37

hehetheoriginal írta:
kierkegaard írta: Szerintem semmilyen oldalbol nem jarhat elonyokkel. Haboru eseten nem ember hanem szovetseges kell. Maskulonben meg ez tovabbra is egy zart bolygo. Szoval az nem eleg, hogy a putri orszagok is tobben legyenek de a legnagyobb karokat okozo fejlett orszagok is? Csokkenjen csak a nepesseg.
de pont a fejlett társadalmak csökkennek és a purgyé putri népek, országok népessége nő drasztikusan, pont ez a probléma.

A gond továbbra sem a létszám, hanem a pazarlás.
Földünk kb a jelenlegi népesség dupláját is simán bírna, ha fele ennyit pazarolna az emberiség. Élelmiszer, ruha felesleg a legnagyobb probléma.
Hányszor láttam már olyat, hogy valaki étteremben egyet harap a húsba és küldi vissza... Mert nem olyan színe , szaga , akármilye van mint amit megálmodott. Mennyi olyan nő van akik képesek százezres ruhát egy alkalomra venni. Nem menyasszonyi ruhától van szó :kalapos:
Napi szinten hány tonna cuccot dobnak ki a pékségek és gyorséttermi láncok?
Ez a gond és nem az, hogy Indiában van 1,4 Mrd ember.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 6., kedd 18:26

kierkegaard írta:
hehetheoriginal írta:
de pont a fejlett társadalmak csökkennek és a purgyé putri népek, országok népessége nő drasztikusan, pont ez a probléma.
Az azert problema mert beleszuletnek a putriba, meg majd felenk fognak jonni. Viszont a nagyobb kárt nem ok okozzak hanem a fejlett orszagok. Nem az a kongoi 30 fos yugubu csalad furdik 40percen keresztul a zuhany alatt es eszik mindenfele szart meg cserelgeti az eszkozeit.
plusz az arab világ.
thereisonly1ronaldo

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 6., kedd 18:13

hehetheoriginal írta:

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 6., kedd 17:54

kierkegaard írta: Szerintem semmilyen oldalbol nem jarhat elonyokkel. Haboru eseten nem ember hanem szovetseges kell. Maskulonben meg ez tovabbra is egy zart bolygo. Szoval az nem eleg, hogy a putri orszagok is tobben legyenek de a legnagyobb karokat okozo fejlett orszagok is? Csokkenjen csak a nepesseg.
thereisonly1ronaldo

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 6., kedd 17:53

Kell egy önszabályozás.
Nem járja, hogy a 3.világ elszaporodik és éhezés meg nyomor van. Kizsigereljük a Föld adta erőforrásokat.

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 6., kedd 17:52

Szerintem semmilyen oldalbol nem jarhat elonyokkel. Haboru eseten nem ember hanem szovetseges kell. Maskulonben meg ez tovabbra is egy zart bolygo. Szoval az nem eleg, hogy a putri orszagok is tobben legyenek de a legnagyobb karokat okozo fejlett orszagok is? Csokkenjen csak a nepesseg.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2024. február 6., kedd 17:07

Tisztában vagyok vele. Bár párszor már leírtam, hogy szerintem is túl drasztikus lépés, és nem elfogadható (reméltem hogy ennyivel megúszom), már talán harmadjára érkezik az a reakció, hogy az abortusztilalom rossz. Egyetértünk.
Szóval talán le kellene írnom egy rövid bekezdésben, hogy miért említettem meg mégis, ha magam sem tartom jó megoldásnak;

Mint ahogy minden komplex probléma esetén, úgy itt is az a helyzet, hogy nincs egy egyértelmű jó döntés, ami a demográfiai probléma megoldásához vezet. Nézni kell a mérleg serpenyőit, hogy milyen kedvező és kedvezőtlen hatásai lesznek egy lépésnek. És úgy lavírozni, hogy a kedvezőtlen hatások ne fájjanak túlságosan. Viszont a tétlenség nem megoldás, mert tudhatjuk, hogy ez a folyamat egy súlyos társadalmi és gazdasági válságba vezet, várhatóan már ennek a századnak a végére.

Mint pl. etnikai problémák, belföldi kelet-nyugati irányú elvándorlás, falvak kihalása, az öregek kezelhetetlenül nagy aránya a korfában (mi leszünk azok az öregek), túl nagy teher a nyugdíjrendszere és az egészségügyre, ennyi ami első gondolatra felmerül.

És ebben az esetben még feltételezve van, hogy nem történik rendkívüli esemény addig, pl. egy háború, aminek sajnos a kockázata nagyon megnőtt az utóbbi években. Ha egy ilyen nem várt esemény éri a jelenleg is csapnivaló korfánkat, akkor az katasztrofális lesz, és vissza nem fordítható károkat okoz.

Szóval azért került megemlítésre ez a szerintem is elfogadhatatlan megoldás, mert hosszútávon sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenézni, és nagyon korlátozott az idő a folyamat tompítására, mert minden ami nem drasztikus lépés, az évtizedekben fejti ki a hatását a korfán. Ebből fakadóan a most még elfogadhatatlan drasztikus lépések pár évtized múlva már sajnos reális opciókká válhatnak, mert még mindig jobb, mint ami különben történni fog.

És részemről itt lenne a gondolatmenet vége.

kierkegaard

HozzászólásSzerző: kierkegaard » 2024. február 6., kedd 15:55

füst írta: Nehéz kérdés, én sajnos nem tudom. A hasznosságát nem vitatom, de azt nem tudom megítélni, hogy az alacsony születésszám problémáját mennyire tudná csillapítani. A már megszületett, család nélküli gyermekek érdekeit tekintve biztosan jó lenne az örökbeadást jobban népszerűsíteni, támogatni.
mentálhigénia szempontjából az ország katasztrofális állapotban van. Betiltani az abortuszt, hogy aztán nem várt gyerekeket születhessenek....az még rosszabb eredményekhez vezetne.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 6., kedd 13:32

hehetheoriginal írta: Csak annyi, hogy ne is legyen ketseg, hogy ez az irany, amibe tart a vilag..... Meglepoen hasonlit a 100 evvel ezelottire.
Nem bir az ember a seggen ulni, muszaj kiengedni a gőzt sajnos...
Igen, sok ember szaporodási stratégiát váltott. De sebaj, a Vallejo-szerű, apja a bátyja és anyja a nővére ivadékok számának növekedésével és ezek élethez való hozzáállásával a társadalom halálra van ítélve...
De nézzük csak meg, ahova a sok bennszülött bevándorol... nőket erőszakolnak, stb...

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 6., kedd 13:29

Csak annyi, hogy ne is legyen ketseg, hogy ez az irany, amibe tart a vilag..... Meglepoen hasonlit a 100 evvel ezelottire.
Nem bir az ember a seggen ulni, muszaj kiengedni a gőzt sajnos...
thereisonly1ronaldo

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2024. február 6., kedd 13:26

Hehe macht frei.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 6., kedd 13:26

Minden jo viccnek a fele igaz :kalapos:

Ahogy puzser szokta mondani, hitler ha nem annyira idiota elvetemult, es nem tolja tul a haborusdit, akkor ma valoban az a felfogas es tarsadalmi berendezkedes lenne az emberiseg tetejen, amit anno a spanokkal 10-20 evvel elotte megalmodtak. Kulltura technologia, monumentalis epitkezesek, az emberiseg fellegvara.
Csak nem kellett volna bekattanni es parmillio embert kiirtani.... :coffee:
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára hehetheoriginal 2024. február 6., kedd 13:28-kor.
thereisonly1ronaldo

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2024. február 6., kedd 13:21

hehetheoriginal írta:mein kamp 2-ben
Baj hogy elfiloztam, hogy ezt most elirtad, vagy igy gondoltad? :lol: :lol: :lol:

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. február 6., kedd 13:17

amúgy kemény téma, de nem a mennyiség, hanem a minőség számít, inkább legyen 6-7 millió modern gondolkodású nagyjabol értelmes magyar, mint 10 millió neandervölgyi szintre visszanyomoritott proli.

de ez már tényleg más téma, talán a mein kamp 2-ben lehetne erről értekezni. :mrgreen:
thereisonly1ronaldo

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2024. február 6., kedd 13:14

ANDS írta:
Nika91127 írta: Dehogy működne hamarabb.
Az eü-ben is humánerőforrás hiány van. Kevés a szakdolgzó. Tolhatsz bele bármennyit, képződni csak idő kérdése, mire kiképzel annyi friss embert. Nem épp az orvosok a szűk keresztmetszet.
Szerintem hamarabb lehetne talpra állítani az eü- t, mint az oktatást.
Az oktatást először megreformálnák, utána elindulna a képzés, kb. 10 évvel később lenne eredménye ( eü 5- 10 év, oktatás kb. 15-20 év). Már ha valamikor elkezdik csinálni. Te még lehet, hogy megéred.

Igen, megérhetem. Mire az oktatást helyrehozzák, a gyerekeim felnőnek. De az eü sincs ám olyan könnyü helyzetben. Hány ember akar nővér/mütősfiu/műtősnő lenni, ha az aldi pénztáros is jobb pályaívet lát?
___Samy___ írta: En eleve azt nem ertem, hogy a mateszalkai surgo hogyan mukodhet meg a jelenlegi formajaban, meg ezek utan is. Az elmult par evben egyre inkabb jellemzo rajuk ez a leszarom hozzaallas, mindegy ha a betegek belehalnak.

Bemesz valami surgos problemaval, aztan kb elhajtanak, meg tesznek rad egy nagyot, ha meg szolni mersz, hogy ugyan valaki meltoztassa mar megvizsgalni a beteget ket ora varakozas utan, meg nekik all feljebb. Mindezt ugy, hogy egy-ket beteg ul kint. Ahogy hallottam, volt tobb esetben is olyan, hogy a varoban lett olyan rosszul a beteg, hogy mar nem tudtak rajta segiteni.
Jelenleg amúgy kormányrendelet szabályozza, hogy mi tartozik a sürgősségi ellátás alá, szakmánként lebontva.
Ha az ügyeleti rendszer rendesen müködne, az se lenne rossz.
Plusz, ma este hajnali fél4kor kellett megnézem egy beteget, aki előző héten sérült (több mint 72 órája), és most ő bejött és kiakadt, h mi az, h nincs itt azonnal orvos, mi van ha ő meghal, mert ő aztán életveszélyben van. Mondanom se kell az illető hovatartozását.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2024. február 6., kedd 13:11

Marky írta:

Az pedig egy teljesen masik topic, hogy valoban szukseg van -e nepessegnovekedesre, vagy a meglevo populaciot kellene inkabb magasan kepezni... a kormany szerint a darab a fontos.
A népességnövekedés nincs asztalon, a kérdés az, hogy meddig fog lecsökkeni, mire elérjük a gödör alját. jelenleg kb. 7 millióra lehet számítani. Ha nem lesz változás a trendben, akkor még kevesebbre.

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2024. február 6., kedd 13:02

En eleve azt nem ertem, hogy a mateszalkai surgo hogyan mukodhet meg a jelenlegi formajaban, meg ezek utan is. Az elmult par evben egyre inkabb jellemzo rajuk ez a leszarom hozzaallas, mindegy ha a betegek belehalnak.

Bemesz valami surgos problemaval, aztan kb elhajtanak, meg tesznek rad egy nagyot, ha meg szolni mersz, hogy ugyan valaki meltoztassa mar megvizsgalni a beteget ket ora varakozas utan, meg nekik all feljebb. Mindezt ugy, hogy egy-ket beteg ul kint. Ahogy hallottam, volt tobb esetben is olyan, hogy a varoban lett olyan rosszul a beteg, hogy mar nem tudtak rajta segiteni.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2024. február 6., kedd 13:00

Ahhoz, hogy a kozeposztaly valoban elkezdjen 2-3 gyereket vallalni, ahhoz az is kellene, hogy az anya ne essen ki 10 evre a munkabol.
Ezt egyik oldalrol normalis bolcsodei rendszerrel, eletszeru napkozivel (delutan 4-kor ne rakjak ki az utcara a gyereket) lehetne elerni.
A masik oldalrol viszont meg kene szuntetni a lehetoseget annak, hogy eveken at otthon lehessen egy anya. A nok munkaeropiaci helyzetet neheziti, hogy egy 25-40 kozotti no eseten a munkaltatonak szamolnia kell azzal, hogy a kollega 2-3 evre eltunhet es papiron tartani kell a poziciojat.

Az pedig egy teljesen masik topic, hogy valoban szukseg van -e nepessegnovekedesre, vagy a meglevo populaciot kellene inkabb magasan kepezni... a kormany szerint a darab a fontos.

Vissza: