HozzászólásSzerző: füst » 2024. február 6., kedd 17:07
Tisztában vagyok vele. Bár párszor már leírtam, hogy szerintem is túl drasztikus lépés, és nem elfogadható (reméltem hogy ennyivel megúszom), már talán harmadjára érkezik az a reakció, hogy az abortusztilalom rossz. Egyetértünk.
Szóval talán le kellene írnom egy rövid bekezdésben, hogy miért említettem meg mégis, ha magam sem tartom jó megoldásnak;
Mint ahogy minden komplex probléma esetén, úgy itt is az a helyzet, hogy nincs egy egyértelmű jó döntés, ami a demográfiai probléma megoldásához vezet. Nézni kell a mérleg serpenyőit, hogy milyen kedvező és kedvezőtlen hatásai lesznek egy lépésnek. És úgy lavírozni, hogy a kedvezőtlen hatások ne fájjanak túlságosan. Viszont a tétlenség nem megoldás, mert tudhatjuk, hogy ez a folyamat egy súlyos társadalmi és gazdasági válságba vezet, várhatóan már ennek a századnak a végére.
Mint pl. etnikai problémák, belföldi kelet-nyugati irányú elvándorlás, falvak kihalása, az öregek kezelhetetlenül nagy aránya a korfában (mi leszünk azok az öregek), túl nagy teher a nyugdíjrendszere és az egészségügyre, ennyi ami első gondolatra felmerül.
És ebben az esetben még feltételezve van, hogy nem történik rendkívüli esemény addig, pl. egy háború, aminek sajnos a kockázata nagyon megnőtt az utóbbi években. Ha egy ilyen nem várt esemény éri a jelenleg is csapnivaló korfánkat, akkor az katasztrofális lesz, és vissza nem fordítható károkat okoz.
Szóval azért került megemlítésre ez a szerintem is elfogadhatatlan megoldás, mert hosszútávon sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenézni, és nagyon korlátozott az idő a folyamat tompítására, mert minden ami nem drasztikus lépés, az évtizedekben fejti ki a hatását a korfán. Ebből fakadóan a most még elfogadhatatlan drasztikus lépések pár évtized múlva már sajnos reális opciókká válhatnak, mert még mindig jobb, mint ami különben történni fog.
És részemről itt lenne a gondolatmenet vége.