HozzászólásSzerző: Gknight007 » 2024. április 5., péntek 15:44
Politikai kérdésekbe nem szoktam beleszólni, de a "panel úgy szar ahogy van" témában lenne véleményem szakmabeliként...
A panelos építési rendszer elvileg az olcsóságot, egyszerű építhetőséget hivatott megoldani. Amúgy dán és finn gyökerekkel érkezett hozzánk, részben orosz közvetítéssel, ennek függvényében elég sokféle van belőlük. A dán minta alapján épültek esetében a lakások között dupla egész panelok vannak, köztük szigeteléssel, laktam ilyenben, nem hallod a szomszédod, csak a közvetlenül feletted, vagy alattad lakót. A beton kiválóan viszi a hangot ugyebár. A nagy szalagházaknál, ahol nem voltak dupla panelok, simán hallottad a távolabbi lakók életének zajait is. Viszont budapesti, belvárosi "nagypolgári" lakásban nőttem fel, tudtuk mikor kelt fel a két emelettel felettünk lakó kopogós papucsos Mari néni, és az otthon barkácsoló Józsi bácsi kopácsolásást mindenki élvezte hajnal hatkor, hiába volt szélső lakás. A panelok a kor színvonalán megfelelő lakások voltak, és tényleg nem végleges, évszázadokra szóló megoldásnak szánták őket. Ezzel szemben az alaprajzok jól kitalált dolgok, élhetőbbek mint sok modern csoda. Eleve meg volt gondolva, hogy idős pár, egy gyerek, két gyerek, max 3 gyerekes családok számára készült. Az egy fürdő, egy wc persze a mai szemmel már kevés, de régebben azért jobban tudtak együtt élni az emberek, mint manapság. A mai modern társasházak sok dolgoban meghaladják a panelok színvonalát, elsősorban gépészet, energiahatékonyság terén, de élettérként csak ritkán. Eleve nagyon drágák, ezért minél kisebb alapterületen akarnak megoldásokat adni. Első körben kapásból kiesnek a konyhák, amik önálló helyiség kellene legyenek, még ha összeépítve is a nappalival: De ezt megspórolják, ahogyan a közlekedőket is, igy alakulnak ki az előszoba, ebédlő, konyha, nappali szörnyek. "Imádom" a rokonok lakásában, hogy az ajtón belépve, már keverhetem is meg a tűzhelyen az ebédet... A kivitelezés minősége is, ha nem is mindenhol, bőven hagy kívánni valót maga után. A gyorsan felhúzható vasbeton vázak ugyanúgy viszik a hangot, mint a panelok, a mennyezeti hűtő/fűttő rendszerek csöpögnek, penészednek. Nem lennék meglepve, ha 40-50 év múlva, ugyanígy leszólná az akkori ember a mostani csodalakóparkokat, mint ti a panelokat. A panelok szerkezetileg strabíró építmények, de gépészetileg totális felújításra szorulnak, ha ez meglenne, és a lakók meg tudnak osztozni az egy közös wc/fűdő kombón, simán felvennék a versenyt a mai, sokkal drágább lakóparki lakásokkal. Ezért lenne érdemes átfogó, és minden lényeges elemre kiterjedő felújítási programot meghatározni, és ösztönözi a kormánynak, ahelyett, hogy CSOK-kal meg minden szarral az egekbe pumpálják az ingatlan árakat. Érdekes de cseheknél, németeknél ezt meg tudták ugrani.