hehetheoriginal írta:
Galacticos írta:
Kroos tegnap tobb labdat is szerzett meg parharcot is nyert, nalam az egyik legjobbunk volt.
Persze hozza a szintet, de tegyuk fel a kerdest, hogy vehetjuk fel a cici kp-javal a parharcot?
Miben vagyunk kevesebbek? Valahol valami csak hianyzik.
Valverde sztem kepessegekben gyenge, toni meg a fizikalis aspektusban, ez egybol 2 ember a kp-rol, ahol hianyossagok vannak.
Sztem mikor valaki a legjobbjat hozza, de megis kevesnek bizonyul, ott valtani kell. Nincs semmi bajom tonival, de nem gyors, nem utkozik, nem nagyon szerez labdat, viszont erre szuksegunk lenne. Valvi gyors, de szinten nem utkozik, nem szerez labdat, nincs az az erzese az embernek, hogy ott az a resz, ahol o van le van zarva, inkabb forgassuk at mashova a labdat.
De ki lehet terni ancelottira is, vajon miert nem szukitjuk le a teruletet es tamadjuk 2-3-4 emberrel a labdas jatekost, letamadas nem nagyon van. En ertem, hogy a cici egesz evben ezt gyakorolja es ebben a legjobbak, a letamadas.elleni kigurigazast almukbol felkeltve is tudjak, mert belejuk van verve ki mikor merre mozog sablonbol, mint bármelyik barcelona, de azert parszor a 90 perc alatt meg lehetne nyomni, oda lehetne lepni a torkukra. De ehhez osszehangolt csapatkent valo mozgas kell. Szoval a feladat kb lehetetlen az osszecsalt osszevasarolt csapat ellen, de hat nem nalunk vannak a legkomolyabb legbaszobb fiatalok?
Jojjon papi, wirtz, davies, yoro, es szeretnem latni egyszer, hogy dominalunk. Meg pepperoni ellen is. Ha ehhez xabialonso kell, akkor o kell, de en azt latom, hogy carlo kihozza a csapatbol a maxot, de ennyi van benne. Sok a hianyossaggal rendelkezo jatekos, ezt egyszerre nem birjuk ki, ennyi defektet nem lehet elrejteni a palyan plane egy cici ellen
osszehangolt csapatkent valo mozgas kell.
Szoval a feladat kb lehetetlen az osszecsalt osszevasarolt csapat ellen, de hat nem nalunk vannak a legkomolyabb legbaszobb fiatalok?
Jojjon papi, wirtz, davies, yoro, es szeretnem latni egyszer, hogy dominalunk. Meg pepperoni ellen is. Ha ehhez xabialonso kell, akkor o kell, de en azt latom, hogy carlo kihozza a csapatbol a maxot, de ennyi van benne. Sok a hianyossaggal rendelkezo jatekos, ezt egyszerre nem birjuk ki, ennyi defektet nem lehet elrejteni a palyan plane egy cici ellen
[/quote]
Ez a nagy dominancia amit Te hiányolsz, elég több tényezős és nem biztos, hogy mindene esetben annyira nagy előnnyel járna, mint amennyire gondolod.
Jelen esetben mint Pep karrierjében nagyon sokszor, azért is tud ennyire eredményes és jól működőnek tünni, mert a hatalmas pénzügyi lehetőségeknek köszönhetően, olyan minőségi játékosok vannak a csapatban, akik által megvalósul ez a szint.
Kifejtve kicsit.
Pep taktikája és stílusa mindig is maximális kontrollról szólt. Labdaszerzés után add hátrébb egy sorral a labdát, aztán minimum 10 passzot végezz, hogy felvegye a csapat az megfelelő struktúrát, alapfelállást, távolságokat, alakzatokat. (Tudjuk, hogy mind a spanyol és Crujff iskola által mekkora pozíciós játék hivő lett, és nem szabad lebecsülni a tudását, mert Ő is fejlesztette az évek alatt az elképzelésit.)
A pozíciók megfelelő elfoglalása, könnyebbé tesz a labda járatást, és, ami sztem még fontosabb elemnek tart Pep, hogy ezáltal egy labdavesztés után azonnal be tudják keríteni az ellenfelet, le tudják zárni az ellenfélnek a kapura felé vezetőt területet és időt.
Na már most, a pozíciós játéknak mint látható is volt a meccsen, támadásban nincsenek váratlan kombinációk, mélységi beindulások. Egy esetleges egyéni támadó párharc megnyerése, a gyors forgatásból származó helyzeti előny (pl. ez a jelenlegi City alapfelállás ebben nagyon erős: szélesen tologatja-tologatja Bernando a labdát, mindenki tolódik nálunk, szűkít, szűkít, vissza- forgatás Fodenhez, védelem túl tolódott, elcsúszott, helyzeti előny-lövőhelyzet, gól) amire ez az elképzelés épít. Röviden összefoglalva.
Ezt Pep kétségkívül nagyon magas szinten letudja oktatni, mik az alapelvek, mik az automatizmusok.
De talán itt jön a kulcs különbség a két csapat stílusa, és a hiányolt dominancia között.
Az, hogy ez a röviden összefoglalt Pep foci, ilyen szinten működjön, az kell, a posztokon nagyon hasonló, homogén karakterű játékosok játszanak: kis területen nagyon labdaügyes, azonnal visszatámadó, intelligens jó passz készségű. Nézzétek meg: Bernardo, Foden, Grealish, Kovacic, Alvarez, Rodro. Kis poszt specifikus eltéréssel de ugyan az a stílus. Ők tudják tartani labdát éjt hossz, és fegyelmezettek ahozz, hogy a labdavesztés után azonnal visszatámadjanak és megszerezzék a labdát az ideális esetben. Így fog kialakulni a látható domincia a pályán, labdával, anélkül. Megvan a forma és a tartalom is.
De mi a hátránya, hát az, hogy mivel ezek ilyes stílusú játékosok, mind anno a spanyol válogatottnál, ha nincs meg az egyéni minőségbeli fölény (ami most a két átlövés formájában jött), akkor ha az ellenfél védekezése felkészült és minőségi, akkor a védekezés része megoldható ellenük. Illetve, ha sikerül kibújni a visszatámadásból és meg van a kellő minőség támadásban, akkor hát fel lehet venni a szopóálarcot (valaki tök jól említette BBC példáját, láthattuk is mi volt a Guardiola féle Bayern ellen Münchenben).
A Real stílus véleményem szerint és amit én jobban szeretek, mint a Guardiola stílus, az egy támadásban látható, világklasszis játékosok megoldásaira építő játék. Ha meg van az egyensúly a sztárok elvarázsolnak és megnyerik a meccseket. Sztem ezt nem kell ecsetelni. De ezek a sztárok (amik jelen esetben sajnos elmaradnak a BBC vagy Zidane, Ronaldo, Raul féle minőségtől) nem annyira homogén karakterek, katonák (amit én szinten nem bánok), mint Guardiola játékosai, nekik kipihentebb állapot kell, és jobb esetben (kérdés most ez olyan-e) megéri felszabadítani őket a munka alól, hogy utána az energia meglegyen a varázslatra.
Ezért van az, hogy dominálnak, mert nálunk vannak akik támadásban kimagaslóak és megnyerik a meccset elvileg és arra helyezik a fókuszt (Vinicius, Bellingham) és vannak akik akik védekezésben (Tcuoumeni, Camavinga). Itt nem mindenki ugyan azt tudja, hanem itt a játékosok kompenzálják, kiegészítik egymást a klasszis szinten. Nyilván ez a Cadiz ellen bőven elég arra is, hogy 80%-ban nálunk legyen a labda ha akarjuk, de ilyen szinten már ezért, lehet a Citynél lesz többet. És akkor vannak olyan puzzlek akik egyensúlyt adnak (Valverda, Carvajal), és akik (az ezen a top4 szinten) kevésbé tudnak ellenfél nyomás alól passzokkal kiszabadulni, azok miatt szükséges (a kedvencem) Toni Kroos, aki, úgymond egy connector szerepet tölt be, miután meg van a labda és indítani kell, üres játékosokat találni. Amit művészi szinten csinál. Viszont a fizikalitása miatt kell, mellé egy Camavinga.
Remelem összegezve érthető miért nem "dominálunk" annnyira, a City ellen. Több tényezős dolog, ami függ az ellenfél minőségétől, felfogásától, és a saját stílus és játékos karakterektől is.
Személy szerint én nem bánom, ugyanis ritka az ilyen, hogy nem nálunk van a labda többet. De én az egyéni megoldások, és a kiszámíthatatlan kombinációkat szeretem, amihez szükséges valamennyire a zsenik (amik mondom jelen esetben kérdéses) tehermentesítése visszatámadás alól.