Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Blanco88
Kedvenc játékosaid: Raul, Hierro, Ramos, Valverde
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Dynamo Dresden

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 15:41

zsuninnyo írta:
Blanco88 írta:

Igazad van. Itt sokkal jobb. Azért tanultam és dolgozok látástól vakulásig, hogy olyanoknak fizessem az ellátását, akik sem tanulni, sem dolgozni nem hajlandóak. Cserébe viszont min 5-6 gyereket összehoznak 30 éves korukra. Aztán ha bajom van mehetek a magánba kifizetni mégegyszer ugyanazt a szolgáltatást. Ez aztán a társadalmi igazságosság. Mi lenne ha az, aki akar, az kiléphet az állami eü rendszerből és átmehet magánba? A "jó emberek" nyugodtan maradhatnak és mindenki boldog.
A megoldas nyilvanvaloan a ketto kozott van. De erdemes eszben tartani, hogy nem csak caiganyok vannak, hanem nagyon sok szegeny masik ember, akik ilyen-olyan okokbol nem engedhetik meg maguknak a magan ellatast (az orszag nagy resze). Es az, hogy te kategorikusan kijelented, hogy marpedig a te adodat meg befizetett penzedet ciganyokra ne koltse az allam, az eleg erdekes. Ennyi erovel kerhetnel tobb szavazati jogot is nem? Aki nem ad annyit a kozosbe, az ne is kapjon annyit. Ugye gondolom ez a tarsadalmi igazsagossag. Mar alapbol az egykulcsos ado is egy erdekes dolog, de ez a gondolkodas nekem idegen. Bar ha a fasz masik oldalan lennel, akkor gondolom felhaborodnal rajta.
Azt írtam én is, hogy a kettő között van a megoldás. Nyilván meg kell adni egy minimum ellátást, ami vita tárgya lehet, hogy ez mit tartalmazzon.

A szavazati jog egy másik kérdés, de ott is azt gondolom, hogy a cenzus nyugodtan kiterjedhetne a életkoron kívül, minimum a szakmunkás bizonyítványra vagy érettségire, illetve a munkaviszonyra. (pl. aki 3 éve munkanélküli az ne szavazhasson. Nyilván nyugdíjasokra, tanulókra ez nem vonatkozna)

Az egykulcsos adó pedig a Fidesz kevés jó intézkedésének az egyike. Így arányos és igazságos. Az csodás volt mikor 10 ezerrel emelték a fizetésedet és kevesebbet kaptál, mert átkerültél egy másik sávba. És ezzel mindig a középosztályt súlytották, (nem a nagyon gazdagokat, mert azok valahogy mindig kibújtak ezek alól) a naplopókat pedig segítették.

Nem tudok a fasz másik oldalán állni, mert rohadt sokat dolgozok, hogy normális körülményket teremtsek.
"Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég"

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. július 20., szombat 15:02

Blanco88 írta:
zsuninnyo írta: Felsokozeposztaly elegedett, micsoda meglepetes. Es ott legalabb a ciganyoknak nincs ingyen! A szegenyeket meg ki nem szarja le, akinek nincs semmije annyit is er, ugye.
Igazad van. Itt sokkal jobb. Azért tanultam és dolgozok látástól vakulásig, hogy olyanoknak fizessem az ellátását, akik sem tanulni, sem dolgozni nem hajlandóak. Cserébe viszont min 5-6 gyereket összehoznak 30 éves korukra. Aztán ha bajom van mehetek a magánba kifizetni mégegyszer ugyanazt a szolgáltatást. Ez aztán a társadalmi igazságosság. Mi lenne ha az, aki akar, az kiléphet az állami eü rendszerből és átmehet magánba? A "jó emberek" nyugodtan maradhatnak és mindenki boldog.
A megoldas nyilvanvaloan a ketto kozott van. De erdemes eszben tartani, hogy nem csak caiganyok vannak, hanem nagyon sok szegeny masik ember, akik ilyen-olyan okokbol nem engedhetik meg maguknak a magan ellatast (az orszag nagy resze). Es az, hogy te kategorikusan kijelented, hogy marpedig a te adodat meg befizetett penzedet ciganyokra ne koltse az allam, az eleg erdekes. Ennyi erovel kerhetnel tobb szavazati jogot is nem? Aki nem ad annyit a kozosbe, az ne is kapjon annyit. Ugye gondolom ez a tarsadalmi igazsagossag. Mar alapbol az egykulcsos ado is egy erdekes dolog, de ez a gondolkodas nekem idegen. Bar ha a fasz masik oldalan lennel, akkor gondolom felhaborodnal rajta.

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 14:05

zsuninnyo írta: Felsokozeposztaly elegedett, micsoda meglepetes. Es ott legalabb a ciganyoknak nincs ingyen! A szegenyeket meg ki nem szarja le, akinek nincs semmije annyit is er, ugye.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2024. július 20., szombat 13:55

Felsokozeposztaly elegedett, micsoda meglepetes. Es ott legalabb a ciganyoknak nincs ingyen! A szegenyeket meg ki nem szarja le, akinek nincs semmije annyit is er, ugye.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2024. július 20., szombat 13:55

EÜ: a komplett EÜ rohad a rendszerváltás óta. Rengeteg minden ott kezdett félremenni, mikor a főorvosok a kórházi új eszközöket menekítették ki a magán rendelőikbe. A TB rendszerhez senki nem mer nyúlni, mert azonnal bukna az ingyenesek miatt, pedig lenne egy nem drasztikus, de hatékony módszer, amivel javítani lehetne mindenen: ha egy beteg nem tartja be az orvosi utasításokat, akkor ugyan azzal a betegséggel a többi kezelés már fizetős. Rengeteg ember van a rendszerben, aki folyamatosan terheli azt, de nem hajlandó változtatni semmin.

Sajnos a Fidesz sem különb, mint az eddigi kormányok a rendszerváltás óta, sőt. Mivel mindenben csak az üzletet látják, szépen viszok el az EÜ-t is a biznisz irányába. Építik a magán EÜ birodalmukat, amiből folyamatosan fogják kiszipolyozni a pénzt. Januártól jönnek a kötelező szűrővizsgálatok, amiket persze csak magánban fog tudni minden érintett megcsinálni (már ha sorra fog kerülni 2 illetve 3 évente) és a TB fogja fizetni a magánnak is. Megint egy olyan intézkedés, ami papíron jól néz ki, de csak egy dologról szól, a pénz kimenekítéséről.

Bethesda: én nem folytam bele. Nem tudom, hogy mennyi idő telt el a klíma elromlása, a médiához (Magyar Péter, ha jól emlékszem) fordulás és a megoldás között. Az viszont számomra fura, hogy a Bethesda alapítvány 2023 csak az 1%-okból 170 millió forint támogatást kapott (https://ado-egy-szazalek.hu/2023/09/15/ ... nyek-2023/), aminek biztosan meg volt a helye, de fura, hogy 10 millió nem jutott belőle klímára, ha már amiatt olyan nagy a baj.
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

------Kylian
-------Jude
Vini-Edu-Fede-Arda
Fran-Rudi-Asencio-???

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 13:54

ArjenMagicRobben írta:
hehetheoriginal írta: Mondjuk pl aki itt a forumon ott is el, jobban el tudna mondani, hogy mennyire fasza/nem fasza az ottani rendszer, de en ugy tudom obi nagyot szetbaszta anno.
Én három éve élek itt, összben vegyes de inkább negatív véleménnyel vagyok az itteni egészségügyi biztosítási rendszerről.
A társadalom szegényebb felének nagyon nagyon nehéz, ha valakinek nincs biztosítás akkor borzasztóan drága minden is. Viszont a legtöbb átlag embernek azért van valamilyen biztosítása, vagy a cég fizeti vagy az ember saját magának. Így sincs minden teljesen ingyen, van deductible meg co-pay, ami lehet pár száz vagy akár pár ezer dollár is. Akinek van egy normális állása az ezt elég simán megengedheti magának ha csak pár évente kell orvoshoz járjon. Így ha az embernek nincs valami komolyabb problémája akkor nagyjából oké a rendszer. Összben nem olyan katasztrofális mint ahogy sokan elképzelik de tény hogy a szegényebbeknek és azoknak akik gyakrabban kell orvoshoz járjanak nem egyszerű. Van medicare de hogy őszinte legyek azt nem tudom hogy ez mennyire működik.
Saját részemről az egyetem fizet egy alap biztosítási csomagot, ami elég basic de szerencsére eddig nem igazán kellett orvoshoz forduljak.
A családom egyik ága 56 óta az USA-ban él. Ők elégedettek a rendszerrel. (bár igaz, hogy a felső középosztályhoz tartoznak) Mikor nagyanyám volt kint náluk, akkor történt vele egy kis baleset. Nagyon magas szintű ellátást kapott és keresztanyámék biztosítása alapján.

ArjenMagicRobben
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: ArjenMagicRobben » 2024. július 20., szombat 13:35

hehetheoriginal írta: Mondjuk pl aki itt a forumon ott is el, jobban el tudna mondani, hogy mennyire fasza/nem fasza az ottani rendszer, de en ugy tudom obi nagyot szetbaszta anno.
Én három éve élek itt, összben vegyes de inkább negatív véleménnyel vagyok az itteni egészségügyi biztosítási rendszerről.
A társadalom szegényebb felének nagyon nagyon nehéz, ha valakinek nincs biztosítás akkor borzasztóan drága minden is. Viszont a legtöbb átlag embernek azért van valamilyen biztosítása, vagy a cég fizeti vagy az ember saját magának. Így sincs minden teljesen ingyen, van deductible meg co-pay, ami lehet pár száz vagy akár pár ezer dollár is. Akinek van egy normális állása az ezt elég simán megengedheti magának ha csak pár évente kell orvoshoz járjon. Így ha az embernek nincs valami komolyabb problémája akkor nagyjából oké a rendszer. Összben nem olyan katasztrofális mint ahogy sokan elképzelik de tény hogy a szegényebbeknek és azoknak akik gyakrabban kell orvoshoz járjanak nem egyszerű. Van medicare de hogy őszinte legyek azt nem tudom hogy ez mennyire működik.
Saját részemről az egyetem fizet egy alap biztosítási csomagot, ami elég basic de szerencsére eddig nem igazán kellett orvoshoz forduljak.
Sportklub Csíkszereda
Arjen Robben Oranje R.M.C.F. Luka Modric
Valentino Rossi Usain Bolt Mikaela Shiffrin Federica Pellegrini
St.Louis Blues Utah Utes

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2024. július 20., szombat 12:21

hehetheoriginal írta: Kozben ugy nez ki bidenpapat leparkoljak, gretchen whitmer vagy ki, michigani kormanyzoja lesz a jelolt.
Nyilvan ot is megeroszakoltak par évtizede, mint manapsag mar minden karrierista nőt... :coffee:
azt hittem obamat fogjak inditani
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 12:17

___Samy___ írta:
Blanco88 írta:

Ha ez így lenne, hogy a többség nem használja ki, akkor az eü hasznot generálna és nem rohadt nagy mínuszt.
Miert generalna hasznot, ha az altalad emlitett lehutok lelakjak a rendszert?

Szerintem abba az iranyba kellene elmennie ennek az egesznek, hogy akinek van normalis munkaviszonya, az kapjon normalis ellatast, ha mar fizeti a tb-t. Aki meg csak lopja a napot, de alanyi jogon kovetel mindent, az mehet amerre lat.

De meg mindig az a baj, hogy az ilyen embereknek van a legtobb joga, a legnagyobb szaja, az ilyen embereknek jar minden, az ingyen penz is. Nemhogy javult volt e tekintetben a helyzet az elmult jo par evben, hanem rohadtul csokkent. Es ezt a felfogast iszonyat nehez lesz ezek utan kiolni az emberekbol.

Tovabbra is tartom, aki levaltja a fideszt, bele fogja torni a bicskajat ebbe a sok szarba, amik most csak szonyeg ala vannak soporve. Aztan majd lehet mutogatni.
Pontosan ezt mondom én is

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2024. július 20., szombat 12:14

Blanco88 írta:
tibi18 írta:

Ezeket annyira egyébként nem lehet erre ráhúzni, erre van saját példám. Érdemben, 2011 óta dolgozom, tehát azóta vonják a béremből az egészségügyi ellátásomra vonatkozó adót. Az azóta eltelt időben, összesen 2 alkalommal vettem részt egészségügyi ellátásban, mindkétszer kimerült abban, hogy az orvos megnézett.
Tehát rengeteg olyan "adófizető" van a rendszerben, aki nem szorul egészségügyi ellátásra, VAGY, ha arra szorul, még így is inkább magán ellátásba megy. Szóval sztem ebből kihagyhatjuk a romákat, nem miattuk nincs pénz klímára. De nem csak a klíma a gond.
Ha ez így lenne, hogy a többség nem használja ki, akkor az eü hasznot generálna és nem rohadt nagy mínuszt.
Miert generalna hasznot, ha az altalad emlitett lehutok lelakjak a rendszert?

Szerintem abba az iranyba kellene elmennie ennek az egesznek, hogy akinek van normalis munkaviszonya, az kapjon normalis ellatast, ha mar fizeti a tb-t. Aki meg csak lopja a napot, de alanyi jogon kovetel mindent, az mehet amerre lat.

De meg mindig az a baj, hogy az ilyen embereknek van a legtobb joga, a legnagyobb szaja, az ilyen embereknek jar minden, az ingyen penz is. Nemhogy javult volt e tekintetben a helyzet az elmult jo par evben, hanem rohadtul csokkent. Es ezt a felfogast iszonyat nehez lesz ezek utan kiolni az emberekbol.

Tovabbra is tartom, aki levaltja a fideszt, bele fogja torni a bicskajat ebbe a sok szarba, amik most csak szonyeg ala vannak soporve. Aztan majd lehet mutogatni.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. július 20., szombat 11:54

Kozben ugy nez ki bidenpapat leparkoljak, gretchen whitmer vagy ki, michigani kormanyzoja lesz a jelolt.
Nyilvan ot is megeroszakoltak par évtizede, mint manapsag mar minden karrierista nőt... :coffee:
thereisonly1ronaldo

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. július 20., szombat 11:44

Mondjuk pl aki itt a forumon ott is el, jobban el tudna mondani, hogy mennyire fasza/nem fasza az ottani rendszer, de en ugy tudom obi nagyot szetbaszta anno.
thereisonly1ronaldo

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 11:43

L.Miki írta:
Blanco88 írta:

Az usa-hoz hasonló biztosítási rendszer kell. Saját eü egyenleg, amit örökölni is lehet stb. Ez így csak rosszabb lesz.
Pont ezt mondom én is, hogy a kormány nem tesz semmit, az ellenzék meg kb csak rontana a helyzeten. (a programjaik alapján)
És akkor mi lenne azokkal, akik valamilyen módon nem képesek dolgozni? Tartós betegek, fogyatékosok, vagy bárki más... Ők, hogy gyűjtsék az egyenlegre a pénzeket, hogy kapjanak orvosi ellátást?
Ez egy olyan téma, amit itt a fórumról sem tudna senki megoldani, mert ez olyan széleskörű és az egész országot érinti, hogy mindenki megkaphassa az alapvető egészségügyi ellátást szerintem, amellett, hogy valamit természetesen vissza kell adni a rendszerbe... Hamarabb vezetnèm be a kisebbségeknèl az elkotest, ha sorra nyomja kifelé a pulyákat de egzisztenciális háttér nincs mögöttük.
Lehet és kell is valamilyen szociális ellátás, de nem ilyen arányban.

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 11:41

hehetheoriginal írta:
Blanco88 írta:

Az usa-hoz hasonló biztosítási rendszer kell. Saját eü egyenleg, amit örökölni is lehet stb. Ez így csak rosszabb lesz.
Pont ezt mondom én is, hogy a kormány nem tesz semmit, az ellenzék meg kb csak rontana a helyzeten. (a programjaik alapján)
Az.
Usa a pelda.
Ahol egy hansaplast felrakasaert 400 dollart szamlaznak :lol:
Meg akinek nem telik biztositasra, az inkabb otthon meghal.
Pont jo az irany. :lol: :coffee:
Inkább mint ez a működésképtelen rendszer.....De nyilván nem csak két véglet van

L.Miki
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: L.Miki » 2024. július 20., szombat 11:37

Blanco88 írta:
reeed_ati írta: De mivel lehetne ezen változtatni, hogy kevesebb ilyen ember legyen a társadalomban?
Változott-e a jó irányba ez a tendencia, az elmúlt 14évben?
Vagy van-e törekvés most arra, hogy ezen változtassanak?

A problémákat én is látom, azt nem látom, hogy tennének ezek ellen valamit, de lehet csak én vagyok vakon.. :)
És akkor mi lenne azokkal, akik valamilyen módon nem képesek dolgozni? Tartós betegek, fogyatékosok, vagy bárki más... Ők, hogy gyűjtsék az egyenlegre a pénzeket, hogy kapjanak orvosi ellátást?
Ez egy olyan téma, amit itt a fórumról sem tudna senki megoldani, mert ez olyan széleskörű és az egész országot érinti, hogy mindenki megkaphassa az alapvető egészségügyi ellátást szerintem, amellett, hogy valamit természetesen vissza kell adni a rendszerbe... Hamarabb vezetnèm be a kisebbségeknèl az elkotest, ha sorra nyomja kifelé a pulyákat de egzisztenciális háttér nincs mögöttük.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2024. július 20., szombat 11:34

Blanco88 írta:
reeed_ati írta: De mivel lehetne ezen változtatni, hogy kevesebb ilyen ember legyen a társadalomban?

A problémákat én is látom, azt nem látom, hogy tennének ezek ellen valamit, de lehet csak én vagyok vakon.. :)
Az.
Usa a pelda.
Ahol egy hansaplast felrakasaert 400 dollart szamlaznak :lol:
Meg akinek nem telik biztositasra, az inkabb otthon meghal.
Pont jo az irany. :lol: :coffee:
thereisonly1ronaldo

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 11:29

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 11:25

tibi18 írta:
Blanco88 írta:

Általánosságban mondtam, amit a baloldalról mondtam. Nem kell magadra venni. Nem én személyeskedtem szerintem.
Szülészet, baleseti tele van velük. De sorolhatnám tovább is mekkora terhelést jelentenek a rendszerre.
Ezeket annyira egyébként nem lehet erre ráhúzni, erre van saját példám. Érdemben, 2011 óta dolgozom, tehát azóta vonják a béremből az egészségügyi ellátásomra vonatkozó adót. Az azóta eltelt időben, összesen 2 alkalommal vettem részt egészségügyi ellátásban, mindkétszer kimerült abban, hogy az orvos megnézett.
Tehát rengeteg olyan "adófizető" van a rendszerben, aki nem szorul egészségügyi ellátásra, VAGY, ha arra szorul, még így is inkább magán ellátásba megy. Szóval sztem ebből kihagyhatjuk a romákat, nem miattuk nincs pénz klímára. De nem csak a klíma a gond.

reeed_ati
Kedvenc játékosaid: Zinedine Zidane

HozzászólásSzerző: reeed_ati » 2024. július 20., szombat 11:20

De mivel lehetne ezen változtatni, hogy kevesebb ilyen ember legyen a társadalomban?

Blanco88

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. július 20., szombat 11:16

reeed_ati írta:
Blanco88 írta:

Szülészet, baleseti tele van velük. De sorolhatnám tovább is mekkora terhelést jelentenek a rendszerre.
De miért van tele velük?, ők minek a következményei?
Nem az a lényeg miért van ott, hanem az, hogy nem fizet a szolgáltatásért. Azt a normális dolgozó fizeti, (mert nyilván nincs ingyen) aki aztán miattuk nem kap megfelelő ellátást.

Vissza: