Süti írta:
h3x0r írta:
Ezekkel az érvekkel nem tudok vitatkozni.
"Ennek a tamogatasnak a feltetele, hogy csak azok kapjak meg, akik magyar nyelven tanulnak. Akik az egyetemet is magyarul vegzik, kozuluk sokan nem beszelnek olyan jol peldaul romanul, nehezebben ervenyesulnek a munkaeropiacon, ezert inkabb Magyarorszagra koltoznek (lakossagcsokkenesre az egyik megoldas), ott dolgoznak, adot fizetnek, csaladot alapitanak, stb."
Van bármi ami alátámasztja hogy
- ők nem beszélnek jól románul
- nehezebben érvényesülnek a munkaerőpiacon (egy lassan a miénknél szemmel láthatóan erősebb gazdaságban)
- ezek közül bárki Magyarországra költözik, mikor itthon -annak ellenére hogy végre ide adózna- nem kap gyakorlatilag semmit, míg kint két ország benefitjeit élvezheti?
Pont annyira megoldás a lakáscsökkenésre mint a kapufa családtámogatási rendszer. De cserébe legalább annyira szavazatvásárlás is.
Roman erettsegi eredmenyeket nezve (hirtelen a 2019-est leltem meg) a romanok koreben az atlag 72% volt, a magyaroknal 56%. Magyar nyelv 76%, a tobbi tantargynal nagyjabol hasonloak voltak a szamok.
Statisztikam nincs arrol, hogy mennyire beszelnek jol, de sajat megfigyeles, hogy akinek nem megy annyira, az altalaban magyar nyelvu szakra megy. Nalunk anno a roman tanarno is elmondta, hogy kinek milyen nyelvu egyetemet ajanl.
Azt tudom, hogy 200 ezernel tobb Romaniaban szuletett el Magyarorszagon, hogy kozuluk mennyi a diplomas es milyen szakon vegeztek, arrol nem lattam statot. Nem az van, hogy itt van egy fizetesunk, amit a magyar allam legalabb annyival kipotol.
Osztalytarsaim kozul 5-en vannak Nyugat-Europaban 10-en magyarorszagon (kozuluk 6-an mentek erettsegi utan). A magyar nyelv meg hogy csak kozelebb van a csalad, baratok, az sok embernek fontos.