'shutterisland írta:
amugy az ilyen rohanos meg minel tobb mindent kis idokeretbe beleeroszakolos utazasokat elvezitek is ?
6 dolgot irtal fel, ertem, hogy netto 10-en valahany oratok lesz, de nem tudom elkepzelni, hogy az ilyen daralas es patikamerlegen kimert idokeret nem frusztralo.
en is ezt csinaltam regebben, barhova utaztam, mindent bele akartam suriteni es aktiv pihenes/kikapcsolodas helyett egy logisztikai remalmot es stresszforrast krealtam, allandoan az orat meg a google mapset nezni nem a legjobb holiday.
ma mar teljesen mashogy csinalom, inkabb tobb idore megyek, de termeszetesen igy nem is leszek kepes annyi helyre eljutni eletemben.
persze az is lehet egy szempont, hogy minel tobb orszagot kipipaljon az ember a terkepen.
abszolut no offense, csak kivancsisagbol kerdezem.
Teljesen jogos a kérdés és ezt már én is többször feltettem magamnak. Pláne, hogy sokszor asszony is lebaszott.
Most már kicsit másként is csinálom, mint régebben, de azért nehéz megtalálni az egyensúlyt.
Úgy vagyok vele, hogy adott egy időkorlát, azt akarom a lehető legjobban kihasználni érthető módon. Nem vagyok se idő, se pénz milliomos (múltkor téma volt már ez az utazás+szabi dolog), így ha eljutok egy adott helyre, úgy akarok onnan visszajönni, hogy a lehető legjobban csökkentsem annak az esélyét, hogy hiányérzetem legyen. Ha egyedül vagyok, teljesen más a tempóm és igen, élvezem, ha sokat kell menni, elfáradok a nap végén, lejárom a lábam, stb. Ketten már komprumisszumkötés kell. Jogosan.
Minden utazás előtt konkrét tervek készítek itthon. Felírom, hogy mit lehet/kéne megnézni. Ezeket sorrendbe (fontossági is) rakni úgy, hogy a lehető legoptimálisabb legyen az adott időre. Mi a lehető legjobb útvonal a látványosságokhoz, tehát ne ott kelljen gondolkodni első körben, hogy ha itt vagyok A pontban, akkor a B-hez menjek, ne a C-hez, mert ha fordítva csinálom, csak elbaszom az időt és sokkal többet töltök üresjárattal, mint akkor, ha konkrét tervvel indulok el.
Egyrészt ezt élvezem, másrészt tényleg csökkentve vannak az üresjáratok.
Itt a 16 napos körutazásunk során Dubai lesz a legkevesebb. Fel van írva néhány dolog, de ha ebből csak 2-3 valósul meg, se leszek csalódott. Nem ez a fő célpont, csak egy lehetőség az átszállás miatt. (anno Pekinget is így tudtuk megnézni, és bár ott is csak 2 fő dolgot néztünk meg, de nem is lett hiányérzetem, pedig lett volna még mit nézni). Tajvanon kellett kompromisszumot kötni és nem rohanóssá tenni az egészet. Lesz 4 és fél napunk ott, maradunk a fővárosban, illetve onnan megyünk egy szervezett 1 napos túrára. Így nyugi is lesz, de megyünk is.
Tudom jól, hogy Dubaiba nem fogok/fogunk mostanában úgy menni, hogy több napra, mert sokkal több olyan desztináció van a listánkon, ami jóval előrébb helyezkedik el. Így, egy távoli utazás során kellett beiktatni ezt. Ráadásul a végcélból durván fél napot kellett beáldoznunk arra, hogy itt egy teljes napot eltöltsünk. Hibátlan menetrend.
Péntek - 22:40-es indulás (tehát aznap még meló, nem kell szabi)
Szombat kora reggel érkezés Dubaiba
Vasárnap hajnalban indulás Taipeibe, ahová kora délután érkezünk.
Lényegében 2 éjszakát is repülőn töltünk, ezzel is spórolva olyan időt, amit az adott helyen, városban, természetben tölthetünk majd el. Ezek is szempontok nálam mindig.
De minden embernek más a tempója. Mások a prioritások. Egyikőnk sem a tengerparton ücsörgő típus, így direkt olyan helyekre megyünk, ahol relatíve "extrém" aktívan megyünk.
Egyik haverom ment nászútra Mauritiusra. Konkrétan 1 befizetett napos túrájuk volt, majd 2 hétig ült a szálloda tengerpartján és sörözött. Hát én lehet felkötöttem volna magam, ha ennyi pénzt elköltök úgy, hogy lényegében a balatonparton is ülhetnék.
Se a kultúrát, se az embereket, se az építészetet se a természeti adottságokat nem látnám rendesen.