Real Madrid vs. Barcelona

A Real Madrid mérkőzéseivel, átigazolásaival, aktuális edzőjével foglalkozó fórumrész.
Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Kapcsolat:

Re: Real Madrid vs. Barcelona

HozzászólásSzerző: Remy » 2013. december 6., péntek 14:50

ericco írta:Ém még Bergkamp nevét is ideírnám, ha nem lett volna a repüléstől való félelme, akkor az Arsenalnál komolyabb csapatban is kiköthetett volna, és jó eséllyel a legnagyobbak közt emlegetnénk. Bámulatos volt, hogy milyen magas százalékban választotta a legjobb, a legtökéletesebb megoldást kiélezett szitukban, legyen az passz, befejezés.
Bergkampot szerintem így is nagyon tisztelik. Tökéletes helye volt az Arsenalban, mert az akkori Arsenal igenis erős volt. Nem nyert BL-t, és akkor mi van? Veretlenül nyertek PL-t, ami azért eléggé dicséretes.

Ugyanígy gondolok Tottira is. Nagy ász az ember, holott nem sok kupát nyert a csapatával, mégis a legnagyobb olaszok között tartják számon.
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

morientes
Kedvenc játékosaid: Raul,Diego Maradona
Kedvenc csapatod: Há' a rejálmadrid b+ :)

HozzászólásSzerző: morientes » 2013. december 6., péntek 14:26

eldöntő pillanat volt a les szabály feltalálása 
Szerintem is a legnagyobb dolog ami forradakmasította a futballt.Csodálatra méltó szabály,sokan egy életen keresztüll megérteni se képesek,úgy hogy le a kalappal az előtt aki kitalálta...
De hehenek is igaza van,a hazaadás büntetése a 90-es évek legmeghatározóbb szabályváltoztatása,valamint ebben a csomagban fogadták el hogy az egyvonal nem les,valamint azt,hogy a szabálytalanságokat sokkal szigorúbban bírálják el,ugyan is régen,a sárgalap sem került elő olyan gyakran mint manapság...mindezen szabályváltoztatások a támadó foci előtérbe helyezését volt hivatott elősegíteni.(Megjegyzem a sárgalapot is csak 1970-ben "találta föl" egy angol játékvezető,ezt fogadta el aztán szabályzatban először az FA,majd az UEFA,és a FIFA is.

RMCF írása kiváló.Jómagam csak aztal egészíteném ki,hogy az aranycsapat talán azért IS lehetett még annyira sikeres,mert Czibor jobb lábas létére,balszélen való játszatása szétzilálta az ellent,valamint képes volt feltűnni a pálya minden szegletében,zavart keltve ezzel az ellenfélnél,úgy támadásba mint védekezésbe.Magyarul neki a modern szóhasználatban nem volt határozott posztja...
A másik.....ezek a játékosok olyan magasszintű technikai képzettséggel rendelkeztek,köszönhetően a kölyök koruk óta labdával fekszek-kelek efektusnak,valamint,mivel az akkori pártállam egybegyúrta őket a honvédba (kivéve néhány MTK-st/vörös meteor/),és talán Lórántot aki dorogi volt,annyira összeszokott társaság volt hogy túlzás nélkül ismerték egymás gondolatát is...
S bár Sebes nagy taktikus volt,de az emberi kicsinyességen ő se tudott túl lépni,egy Tóth Mihályt játszatott a jobbszélen,míg a padon ott ült egy Sándor Csikar...hogy modt azért mert a mester nem ápolt nagyon jó viszonyt Sándorral,vagy mert Tóth(akit az ominózus '54-es vb döntő után a saját szurkolótábora ujpeszen is csak "világbajnoknak" nevezett) Sebes veje volt...azt már nehéz lenne eldönteni.
Herreraval meg van még egy érdekesség,amikor az inter előtt a barca edzője volt,pont Czibor Zolival kapott össze,mivel a mester nehezményezte,hogy a "Bolond" nem akarja meginni a napi "gyümölcslé" adagot...
LEGIO PATRIA NOSTRA
Kép
http://m.youtube.com/watch?v=Hiyc2JB9v6U
Ha nem látod magadban a győztest,nem is lehetsz az... 

ericco
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Philadelphia Flyers
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: ericco » 2013. december 6., péntek 14:23

Ém még Bergkamp nevét is ideírnám, ha nem lett volna a repüléstől való félelme, akkor az Arsenalnál komolyabb csapatban is kiköthetett volna, és jó eséllyel a legnagyobbak közt emlegetnénk. Bámulatos volt, hogy milyen magas százalékban választotta a legjobb, a legtökéletesebb megoldást kiélezett szitukban, legyen az passz, befejezés.
Merci Zizou!

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2013. december 6., péntek 14:08

R.M.C.F írta:Azt írtam , de egy másikra gondoltam. Na mindegy.

Átfutottam még egyszer, Carlos Albertot írtál,arra reagált hehe,hogy ő középhátvéd volt.
Szerintem Djalma Santos volt az,akit kerestek, róla írják,hogy az egyik legjobb jobbhátvéd ever. :)
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

El Maestro
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zinedine Zidane, Iker Casillas, Sergio Ramos, Karim Benzema, Luka Modric, Marcelo, Toni Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F., Chicago Bulls

HozzászólásSzerző: El Maestro » 2013. december 6., péntek 13:49

Nálam még Radó és kis Kokó is ide tartozik.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2013. december 6., péntek 13:45

de ugyanúgy rámondom riquelmére, özilre, thiagora vagy éppen oliver torresre.
:agree: :banplz:
Te atya ég.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2013. december 6., péntek 13:40

a zseni az annyira megfoghatatlan dolog szerintem.

én könnyen szoktam dobálózni vele, mert sosem szoktam összemosni a világklasszissal.
zidane, rivaldo, dinho, guti vagy iniesta nálam azok, de ugyanúgy rámondom riquelmére, özilre, thiagora vagy éppen oliver torresre.

általában a kreatív és intelligens játékosokat szoktam annak tartani, akik képesek varázsolni, előhúzni valamit a cilinderből és/vagy könnyed,elegáns stílusuk van.

realistahuni
Kedvenc játékosaid: Zidane, Van Nistelrooy, Modric,
Kedvenc csapatod: Los negros

HozzászólásSzerző: realistahuni » 2013. december 6., péntek 13:34

alig van már zseni, nagyon kevés, pl messi.

Amúgy Pirlo szerinted zseni? Szegény már jó ideje ki van öregedve, de még mindig nem tudták megtalálni az utódját sem az olasz válogatottnál sem a Juve-nél. Az olaszok a 2006-os vb címet legalább köszönhetik neki is annyira mint a védelemnek. Nélküle olyan lett volna az a csapat mint egy f1-es autó ami felniken "gurul". Rá és Zizoura illik a legjobban a "csapat esze" kifejezés.

R.M.C.F
Kedvenc játékosaid: Sergio
Kedvenc csapatod: Még is KI lehetne? Hagyjuk már a divatokat. A legnagyobb: REAL MADRID.

HozzászólásSzerző: R.M.C.F » 2013. december 6., péntek 12:48

Azt írtam , de egy másikra gondoltam. Na mindegy.
azért az elismerhetnéd.....
Persze, vannak amiben nagyon erős, de ez ma még kevés....alig van már zseni, nagyon kevés, pl messi.
Ha a fogalmatlan osztja az észt akkor nagy a baj.....úgyhogy nagy a baj.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2013. december 6., péntek 10:56

Djalma Santos volt szerintem akire gondoltok :hmmm:
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

hehe
Kedvenc játékosaid: el fenomeno.
Kedvenc csapatod: a 6X-os vb.

HozzászólásSzerző: hehe » 2013. december 6., péntek 10:29

1. Lehet kevertem egy másikkal, de akkor ki volt az a fene szélső bekk aki világhírű volt? :D nekem ő ugrik be.
sztem te garrinchára gondolsz, de ő meg csak szimplán a valaha volt legjobb szélső (minimum) volt, nem hátvéd :D :iszunk: :cheers:
4. Látom hogy ér a labdához,az még kevés egy zsenihez. Lehet majd az lesz. Ha úgy érzed azért nem zseni nálam mert barcás akkor mitől az messi? Vagy mitől volt a kedvencem rivaldo? Heeeee?? logika nem játszik? :D
azért az elismerhetnéd, hogy ami labdaérzék meg futballtudás van a gyerekben, az szűk elit. és képes alázattal, keményen dolgozni is. azért mondtam, amit, mert gyakran veszem észre rajtad, hogy csak azért szidsz vkit, mint a bokrot, mert ivánék vagy a sajtó ajnározza, de ez nem adott játékos hibája, ezért nem kell ítélkezni felette, köpködd inkább azt, aki baromságot állít vagy túloz vele kapcsolatban. :shifty:
Cronaldo nem zseni, és nem is lesz az.
köszönöm szépen. :D
6. Vitatom,nálam a les. Nem lenne foci ma ha nem vezették volna be.
ugyanarról beszélünk, én csak kiegészítettem, hogy elaludnál az unalomtól és tépnéd a hajad, jönne egy mocskos murinnyó a szarhúgyfos cselszijével, vhogy beerőltetne egy lófasz gólt és utána egész meccsen azt néznéd, ahogy csekk vagy ki a makkom a sisakos kapusuk markolássza a labdát. a világ szégyene lenne. szóval nem annyira korszakalkotó szabály, mint a les, de óóóóó mekkora jóság, hogy van.

sander: ja vmi ilyesmi, igen. a másik töri, amikor félpályáról egy kis körbe ívelgette bele pontosan a labdát, mint dévid bekem a zöldszobában a daiadsreklámban 15 éve. :mrgreen:
Kép
Kép
Kép

R.M.C.F
Kedvenc csapatod: Még is KI lehetne? Hagyjuk már a divatokat. A legnagyobb: REAL MADRID.

HozzászólásSzerző: R.M.C.F » 2013. december 6., péntek 10:19

:D

1. Lehet kevertem egy másikkal, de akkor ki volt az a fene szélső bekk aki világhírű volt? :D nekem ő ugrik be.
2. Nem puskás sebessége volt a mondanivaló,hanem a sebességgel együtt működő technika,ebben pelé volt az úttörő,az aki mindenki fölé nőtt nagyon nagyon.
3.
4. Látom hogy ér a labdához,az még kevés egy zsenihez. Lehet majd az lesz. Ha úgy érzed azért nem zseni nálam mert barcás akkor mitől az messi? Vagy mitől volt a kedvencem rivaldo? Heeeee?? logika nem játszik? :D
Cronaldo nem zseni, és nem is lesz az.
5. Volt tudás,de a németeknél ez a fajta mentalitás volt a siker alapja.
6. Vitatom,nálam a les. Nem lenne foci ma ha nem vezették volna be.

sander
Kedvenc játékosaid: Varane

HozzászólásSzerző: sander » 2013. december 6., péntek 10:17

hehe írta: gondolom te is ismered, amikor elrakta pipába a szabadot egy madridmeccsen, a spori meg szardarab volt és megismételtette, Ferkó meg bebaszta ugyanoda ugyanúgy, nem volt kecmec.
ehhez csak annyit fűznék hogy ha jól tudom akkor a következő volt a történet:
Szabadrúgást kapott a Real és Puskás végezte el és be is lőtte a ficakba a lasztit de a bíró visszafújta mert nem adott engedélyt a szabadrúgás elvégzésére (nem fújt a sípba). Ekkor a labda mögött újra Puskás és egy csapattársa (talán Di Stefano) és Puskás megkérdezte tőle hogy hova rúgja majd a csapattárs elmosolyodva annyit mondott hogy ugyanoda de közel sem gondolta volna hogy ezt Puskás komolyan gondolja és télleg oda fogja rúgni. Majd Puskás oda rúgja ahova a csapattárs szerette volna és visszamosolyog az illetőre.

(Kihangsúlyoznám hogy nem biztos hogy így volt de én így emlékszem rá, illetve ha jól tudom akkor a Puskás filmben is megemlítették ezt az esetet)

hehe
Kedvenc játékosaid: el fenomeno.
Kedvenc csapatod: a 6X-os vb.

HozzászólásSzerző: hehe » 2013. december 6., péntek 9:19

elolvastam erősen alkoholbarát kolléga írását.
gyönyörű összeszedett darab, várom ugyanezzel a szlenggel az 500 oldalas keményborítós könyvet, ami nem száraz (az félszáraz :mrgreen: ), azt könnyen majszolva nyeli be az ember szeme és agya, örökre beleég a tudatba, ilyen a jó könyv, asszem akarsz is vmi ilyesmit csak a katalánok vs világ/madrid viszonylatról írni, azért én ezzel kezdeném, hogy miért foci a foci.

de kurvára nem ezért írok, hogy egymás pöcsét szopkodjuk, hanem hogy lenne pár kiegészítésem és egyéb dolog, amitvel nem értek egyet (magyarul végre fórumnak használom a fórumot és nem faszkodásra meg idiótáskodni, ahogy általában :D )

tehát:
1. carlos alberto nem szélsőhátvéd volt, pláne nem felfutó, hanem ő volt a brazil bekkenbauer poszt, a válogatott csk-ja. ő is előszeretettel lépegetett fel a kp-ra osztogatni. (játszottak is együtt pályájuk végén new yorkban, még pelé is ott volt. azt nem értem, hogy ha bekkenbauer, carlosalberto meg pelé nem tudta népszerűsíteni és honosítani a focit az usában, akkor egy gyenge bekem mégis mit gondolt :lol: )
2. puskás kibgyors volt (száguldó őrnagy nicknév :salute: ), de hihetetlen balosa volt, nem egy történet van róla, gondolom te is ismered, amikor elrakta pipába a szabadot egy madridmeccsen, a spori meg szardarab volt és megismételtette, Ferkó meg bebaszta ugyanoda ugyanúgy, nem volt kecmec. puskás is megelőzte jócskán a korát, ha pelé is. (bozsik meg pláne, a box-to-box kp-sok alapja, alfája volt az ember)
3. nem csak a vonalak eltolása volt az aranycsapat fő fegyvere, hanem a hollandok és cruyffék előtt ők rakták le a totálfotbál alapjait. volt ott is minden, viszont kellett hozzá egy halom kibaszottnagy játékos is, hogy meg tudják csinálni.
4. az meg hogy neymar nem zseni, hát látod te hogy ér a labdához? azt nem lehet tanulni.
vonatkoztass már el a barcásoktól meg a sajtótól nézd már meg a két szemeddel, színtiszta tehetség a gyerek.
céronaldo zseni számodra?
5. írod, hogy "és jöttek az alázatos németek az akarattal":
de ott is olyan fotballtudás volt, hogy beszarsz, tudod te jól.
aki madrid drukker, annak breitnert, netzert minimum ismerni kell, a többiekről nem is beszélve.
6. a lesszabály mellett a kapus nem foghatja meg a hazaadást, ez a legjelentősebb, legjobb szabálymódosítás, ami történt, ráadásul nem is olyan régi.

kb ennyi :D
Kép
Kép
Kép

Géci
Kedvenc játékosaid: Zidane,Benzema,Modric,Kroos

HozzászólásSzerző: Géci » 2013. december 6., péntek 8:28

Tényleg érdekes ez a class fm hírek :mrgreen: :lol: ... Arról volt szó, hogy lehet elhúzódik Messi felépülése és erre mondta a hírbemondó, hogy pedig nagyon is hiányzik a barcából mert zsinorban 2x kaptak ki a BL-ben az Ajax és Bilbao ellen ... Az mondom sok focit nézhet :lol: :lol: :lol:

R.M.C.F

HozzászólásSzerző: R.M.C.F » 2013. december 5., csütörtök 23:46

Nem a fedezet kérdés a lényeg,hanem az elmozgásuk,a védekezésben és a támadásban elkülönült szerepük.
hidegkúti olyan szerepe amilyen előtte ismeretlen volt,ebből épitett a madrid is,és másolta le.
Én nem ismerem a 30as évek fociját,nagyon fiatal voltam akkor még :lol: :lol: igy vitázni nem tudok. Az aranycsapat nem véletlen volt sikeres,a taktikai forradalma miatt.
Ahogy lobanovszkij kijelentése(mindenhol ugyanolyan tehetségek születnek) inverzben is igaz, nálunk sem szuperhősök születtek.De volt valami amiben a világ előtt jártunk.....okosak voltunk,amig a a foci nem gyorsult fel annyira,addig a magyar foci csúcs volt.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2013. december 5., csütörtök 23:35

Az aranycsapat kezdte a vonalakat eltolni
Én nem vagyok semmi jónak az elrontója, nagyon érdekes írás, és a fenti mondaton kívül nem is szeretnék semmibe se belekötni. Viszont akármennyire is büszke vagyok az Aranycsapatra, nem látom hogy milyen vonalakat tolt el Sebes Gusztáv. Még pár éve utánaolvastam a régi taktikáknak, úgymond puszta kíváncsiságból, hogy kicsit jobban megismerkedjek azzal a fajta focival, amit már csak könyvből lehet olvasni... de lelkiismeretesen megtettem, még írtam is róla egy szösszenetet a régi oldalon, csak úgy kedvtellésből. Szóval Vittorio Pozzo és Herbert Chapman külön-külön már degeszre nyerték magukat olyan taktikákkal, amikre az Aranycsapat hajazott, időben 30, illetve 20 évvel megelőzve a magyar edzőt. Ugyanúgy 4 vonallal álltak fel, fedezettel, minden ami kell. Sebes Gusztáv felállása csak formailag tér el, szerkezetileg nem igazán. Konkrétan mintha két betűt hasonlítana össze az ember: W; M. :)

HH két védője pedig; Armando Picchi és Giacinto Fachetti. :)

R.M.C.F

HozzászólásSzerző: R.M.C.F » 2013. december 5., csütörtök 22:54

Van egy kis időm...
Pár dolgot írnék a foci taktikai fejlődéséről,azért ide mert a barca is aktiv részese a tiki takának nevezett labdatartós nyavalyával.

Szóval,a foci részben vonalakról szól....vonalak,ebből nem tudtak soha kitörni,és talán nem is lehet. Mik ezek :hmmm: , ezek a szerkezeti egységek,a védelem,a középpálya és a támadók. A barca (jogutódja a totális focinak), ezt módosította. Innen ered a siker.Vagyis:
A fociban a taktikai fejlődés és a fizikális fejlődés az évtizedek alatt számottevő volt. Nagyon erősen dominált,jelen volt.
A taktikai úttörők:aranycsapat,real madrid,inter,psv-ajax és a barca. A válogatottaknál a brazil,holland és az olasz. De a brazil az koppintás a magyaroktól,az olasz az meg inter koppintás. Labdarúgóknál: pelé,maradona,beckenbauer,cruyff.
A vonalak.
Ezek a vonalak a feladatok fő útjai. Ezek azok amik a mozgást,a lehetőségeket,kényszert adják. Ezeken belül lehet a tudásodat megmutatni és kamatoztatni. Képzeld el,hogy a pályán neked is van egy területed,egy vonal amire mindig figyelned kell.
Régen a foci a támadásokról szólt,akkor még alapvetően taktika nem is volt,csak a többet rúgni mint kapni elv,ez látszik is a régi felállásokból,lásd az 50-es évek. Az aranycsapat volt az első akik taktikai újitást adtak be,ezzel elindultak azok a folyamatok,ami a focit varázslatossá tették,ez a gondolkodás és a másik átbaxása az amitől a mai korszerű foci kifejlődött.
Előtte bevágtad a gólt és ha többet és pontosabban lőttél Te voltál a győztes. De......

Idővel rájöttek hogy lehet védekezni is,zavarni és lehet szerelni is,el lehet venni a labdát.Na.....elindult egy fejlődés.

Sorra most nem akarom részletesen leirni,de nagy vázpontokban irok róla:
Az aranycsapat kezdte a vonalakat eltolni,ez akkor a másikat számára egy ismeretlen mezsgye volt,nem is tudtak vele mit kezdeni.A védekezésben is visszavontak két középpályásból egyet ha kellett ezeket akkor fedezetnek hivták,és ők voltak az elsők aki a védekezést és a támadást mint külön felállási forma variálták(ez mára egy hihetetlen módszer,mert még ma sem tudja sok edző hogyan is működik ez a valóságban),és a centert is visszavonták falsba mert rájöttek hogy a poziciós feladatot könnyen lefogják,mellette vannak,figyelnek rá szűkül a mozgástér a lehetőség igy a centert elmozgatták a posztjáról......ez is egy csodálatos alkalmazás volt.
Ezt vette át a real madrid és a későbbi brazil válogatott is. Di stefano volt hidegkúti alteregója,és a braziloknál didi majd később gerson.
Közben az inter volt aki ezt az új és zseniális koncepciót lereagálta(legalább akkora érdem ez mint a támadó foci,vagy bármi más,attól függetlenül hogy a catenaccio atyja). Helenio Herrera intere volt a foci egyik legnagyobb átváltoztatója,iszonyat mit kezdtek a focival,az egész rendszer felűliródott az argentin edző miatt(aki nem volt népszerű egy cseppet sem a radikális,gátlástalan és genyó módszerei miatt).Azt tudni kell,hogy Helenio nem "CSAK" a catenaccio elvét dolgozta ki,bár ez is magában akkora dolog amire sok példa nem volt a fociban,hanem a létszámelőnyös helyzeteket. Ez a mai napig a foci taktikai alapja! Ezek voltak a szélen felmozgó védők....óriási találmány abban az időben! A szélső védő felmozog és létszámelőnyt alakit ki a jelenlétével....óriási felfedezés volt és MŰKÖDÖTT.
Ebből lépett ki a "nyersanyagból" jobban dúskáló brazil válogatott,korábban már ezt a stilust is adó djalma santos majd a világ valaha élt egyik legjobb szélső védője carlos alberto volt a cimke, a felmozgó szélsők,nagyon nagy tudással kiképezve.
HH interében is voltak akkori nagyon nagy sztárok,kettő is,de a név most nem ugrik be,ha valaki tudja akkor adja be,be fog nekem is ugrani,mert azóta is nagy nevek a fociban,az egyik egy szélső védő,aki brutál felfutásaival szétszedte az ellenfél védekezését.
Pelé,aki 10-20 évvel megelőzte a korát,ő volt az első aki a fociban a gyorsaságot ötvözte a tudással,előtte puskásék "csak" tudtak....de az addigra már kevés lett,és pelé volt aki robbant és közben technikás is volt,egy korszakos,egy olyan alak aki a focit megreformálta.
Később a foci tovább fejlődött.....a brazilok a tudásukkal,az olaszok a taktikájukkal voltak egetverőek,de jöttek a németek. :shifty: és a hollandok.
Beckenbauer volt az első aki a védekező(irjuk le,mondjuk ki: a védekező játékos anno egy olyan valaki volt,aki rúg,csip,harap,fellök....),szóval kaiser volt az első aki a focit hátúlról kezdte el mozgatni. Hogy miért? a franc :lol: se tudja.....persze. Mert olyan tudása volt,ötvözve higgadtsággal,hogy a mélyen lévő vonalban(erre nem lehet jól védekezni) hátúlról tudott irányitani,fellépni......a faszi isten volt....egy kibaxott isten,egy újabb korszak újabb úttörője.Az aki nem elrúgta a labdát,hanem megjátszotta,és jól....ilyen előtte nem volt.
Aztán jött a világ egyik valaha élt(édesapám kedvenc játékosa) J Cruyff. Ő is a többi korszakalkotó mellé tehető,sőt.....a totális foci az ő stilusára alapult. Képzeljük el 30 évvel ezelőtt messit és iniestát összegyúrva......talán kissé sántit a kép,de annyira nem,mert a dinamika,a lendület,az egy vs egy,a területekbe betörés,az a hihetetlen finomság...mind mind jellemezte a holland zsenit(mert ezek akiket sorolok zsenik,nem neymar).A labdakezelése,a megindulásai váratlansága megfoghatatlan volt. Pelé végső korszaka alatt jött elő(kb 1970) a követő emberfogás....nem lehetett másképpen megfogni a brazilt,és nekiláttak pepézni(bár ha megnézzük pepe alig szabálytalan már egy -két éve,talán az egyik legszabályosabb védő lett)....Pelé pályafutása végső részét ez jellemezte a földre vitel.Na....erre alakult ki a totális foci,a mai barca alapja. Pelét a 70es évek elején elkezdtek lerúgni.....melléállni és sanyargatni.A tudása akkor is sokkal magasabb volt,a labdaátvételei,a technikája őrült jó volt,de ő is látta,a rúgó,ütő és derékban érkező vadak ellen nehezen találta a FOCIT.
Miért is? Mert a követő emberfogás megint egy korszakos lépés volt,talán emlékeztek páran pl olyanokra mint gentille vagy goikoetxea vagy hogyan kell irni. Erre kellett valamit húzni.....
Ez volt az amit a hollandok fejlesztettek ki,persze már párhuzamban. Ez a TF. Vagyis a teljes mozgás,védekezés és támadás együtt,labdabirtoklással,rövidpasszal.
Szép és dicső korszak volt....de kopott....és megint elment a hajó.Mert jöttek a németek. :D nem is tudom miért irom őket mindig,de kell...mert a foci nem csak tudásról,tribliről szól,hanem róluk is,az alázatról,akaratról.....és ezzel kapartak ki sikereket.Ez is emlitendő.

A hollandok felállitottak egy új rendszert....a fociban mindig volt új...mindig volt egy korszak és ez számomra,számotokra is élmény,mert az.A foci mint olyan,egy páratlanul fejlődő sport volt,és itt azt nézzétek hogy ebben soha nem volt elektrotechnika,meg számitógép....itt egy KOMOLY és MINDENT eldöntő pillanat volt a les szabály feltalálása és ez hozta meg azt amit ma sem fognak fel sokan,ez a szabály volt az ami nélkül ma nem ülnénk itt.
És ennyi.....nincsen több.....mert nincs.Labda van és emberek....egyszerű...de mégsem.
A totális focival taroltak,szerették az emberek,mert szimpi volt.de egy idő után mint minden,ez is átláthatóvá vált.
Mert jött a VONALAKAT ismét eltoló edzők kora....és a régi 4-3-3 ból....jöttek a 4-4-2(kontra csapatok) a labdatartás vergődött,mert az erős kp-a és a gyors szélső foci megverte. Ez van. Ez a csoda a fociban,mindig a másik előtt járni. Kialakultak a bika szűrők....akik leszedték a labdát már a szertárban és a gyors szélsők úgy hagytak mint a szél.
Ezeket is le kellett védekezni valahogy és a foci fejlődése és taktikája felgyorsult....sokat nem is akarok róla irni mert ehhez le kellene ülni és 5-6 üveg bor mellett ezt el lehet jól mondani.
Szóval,jöttek a 4-2-3-1 ek(poziciós JM féle RM) és az elmozgó újra 4-3-3 barca Pep).
A barca a totális foci alapjait megtartotta,de továbbfejlesztette és ez is egy korszakot hozott. Ha azt mondom ilyen hegyi féléknek,mert divatbarcásoknak hogy a barca IS CSAK egy korszak volt,akkor kinevetnek,mert a barca EGY VOLT,AKIT senki nem tud lemásolni. Nem is akart,és ők is egy korszakok voltak,mint sokan mások,de mivel azokról tudásuk nincsen igy azt hiszik ez egyedülálló a fociban. Nem.
A barca nagy dolgot vitt végre,de ehhez kellett egy olyan generácio mint a XIM. Nélkülük emliteni sem tudnánk őket.
A barca egyetemes szintre vitte a képzést,ezt már több évtizede teszi,de még nem alakult ki ilyen generácio. Most igen,bár már kifelé mennek xaviék.
A foci mechanikai részében 2 felfogást különbözetünk meg. Védekezés és támadás de a barca ezt 3-ra bővitette és ez a labdabirtoklás váltása,ezt hegyezte ki a barca és EZZEL érte el ezt a sikert.
Mi ez? az az időpillanat amikor a labdát elveszited....amikor az ellenfélhez kerül(őrület mennyire okos találmány....hihetetlen),szóval amikor a játékodat játszod,de elrontod,rossz passz,vagy az ellenfél szerel,akkor a labda hozzá kerül.....na már most,az amikor hozzá kerül,az még nem birtoklás. Miért? Mert bár nála van,de még nem tudja kialakitani a maga játékát.Gondolj bele,szerelsz,és a labda hozzádkerül.....mit teszel? próbálsz tisztára játszani,fedezni és passzolni.....na ez idő,és ha meg is tudod tenni,akkor is ez több másodperc idő,EZT HASZNÁLJA ki a barca,és amig Te nem tudod "beállitani" a magad játékát addig egy együttes vonalakat mind mozgató aktiv letámadással azonnal visszaszerzi,mert már nem tudod mit és hogyan tegyél,nem vagy erre felkészitve.
Ez a 2006-2011 barca titka. A labdabirtoklást hiszik...igen,okosan járatják,de a lényeg a labdavesztés utáni mozgások.
Ez miatt birtokolnak sokat,mert jól is tartják,de ha tévesztenek,azonnal újra az övék.
A taktika 4-3-3 mert ebben lehet a legjobban visszatámadni és labdát is birtokolni,a területek szűkitése és szélesitése döntő.
Edzőként úgy tudsz erősiteni ha amorf pályákon erőszakolsz focit,ezt sokan nem is ismerik. vagyis:
A pálya téglatest formáját megváltoztatod. Hosszúkás pálya,szűk oldalakkal(a mélységi átadásokat KELL erőltetned,szélek használhatatlanok a pálya szűk alakja miatt) és széles pálya tömzsi....itt a szeleket oldalpasszokat tudod rájuk erőlteti mert a pálya alakja ezt teszi alkalmassá.Ezek trükkök,de beválnak hidd el.Nagyon jók ha valaki edző,akkor alkalmazza....sikeres lesz.
Majd jött JM....a sátán....a foci elrontója :D . 4-2-3-1 , és ezt is megváltoztatta.....a barca miatt,ezért lettünk a barca ellen sikeresek,és mások ellen meg nem.
miért? Mert elemezte a barca fociját,és mivel rendkivül okos,igy látta mivel lehet megfogni ezt a focit.A barca 3 vonalban áll fel,mi 4 ben,ez alkalmassá tette hogy a kényszeritőkkel operáló barcát a vonalak átjátszása közben védekezze le,majd a szerintem szándékosan szétszakitott szerkezetű csapat(védekezők és támadók túl messze voltak egymástól) egy labdaszerzés esetén gyors lefolyású támadásokat vigyen véghez.Sikerrel....csakhogy,az ellenfelek 98%-a nem labdabirtoklós focit játszik és a csapat ezt kezdte ez megszokni és ez mint hiba ki is jött.Sok hiba,sok erőkifejtés.....ellenfél magunkra engedése.
A foci most megint tovább fejlődik...a barca lassan a múlt lesz,és jön egy új korszak...de hogy ki,és mi azt még nem tudjuk.Én személy szerint az egyéni fizikális erő,az állandóságra és koncentráltságra épitenék.Ez látszik.a jövő a Ronaldo és bale féléké....ővék lesz a következő 10 év. Mert ők azok aki semmiben sem a világ legjobbjai de mindenben a legjobbak közé sorolandóak. Ők a jövő emberei.Ez lesz szerintem,ha tévedek....akkor az azért lesz,mert én sem vagyok okosabb sebes gusztávnál és Helenionál. :lol: :lol: :lol: :lol:

Akit érdekelt annak jó olvasást.

Banán

HozzászólásSzerző: Banán » 2013. december 5., csütörtök 21:17

Én csak akkor tudnám elviselni az okoskodásukat, hogy ha a pártatlanság kedvéért Horti lehetne a műsorvezető :lol: jobb lenne mint a mónikashow az biztos :happy:

Géci
Kedvenc játékosaid: Zidane,Benzema,Modric,Kroos

HozzászólásSzerző: Géci » 2013. december 5., csütörtök 21:16

RMCF dumája stipi stop az enyém aláírásnak :mrgreen: :D...

Vissza: