2010 óta a Fidesz rengeteg kétharmados jogszabályt átírt kénye kedve szerint bármiféle társadalmi konszenzus nélkül. Könnyű azt mondani, hogy "2010 előtt is ment", csak közben a Fidesz a kétharmadával az állam működésének minden területére bemászott, gyakorlatilag kiiktatva a félek és ellensúlyok rendszerét - na ezt kétharmad nélkül nem fogja tudni visszacsinálni senki.kiserik írta:Ezt már nem először olvasom itt. Szerintem 2/3-ad nélkül is lehet elég jól kormányozni. 2010 előtt is ment szerintem. Mihez kell 2/3-ad? https://www.parlament.hu/az-orszaggyule ... ly-szerintBlancoMark írta:
Jogos, itt arra gondoltam, hogy eselytelenek lennenek modositani a 2/3-os torvenyeket, szoval teljes patthelyzet.
Ezenkívül ha jól tudom az alkotmányhoz hozzá lehet nyúlni alkotmányozó nemzetgyűléssel, aminek a kiírásához csak sima többség kell, ha jól emlékszem.
Az alkotmánybírók kinevezéséhez kétharmad kell. A Legfőbb Ügyész kinevezéséhez szintén. A jegybankelnök megválasztásához. A számvevőszék elnökének megválasztásához. Ezek mandátuma ráadásul direkt úgy meg lett hosszabítva, hogy kormányváltás esetén is itt legyenek az új kormány nyakán
A súlyosan aránytalan választási törvényt is át kell írni, ami szintén kétharmados. Olyan vt kell, ami garantálja, hogy soha többé ne szerezhessen egyetlen párt egyedül alkotmányozó többséget.
Illetve nem tudom az megvan-e, de a fentebb felsorolt pozíciók közül 2 személy döntése nyomán fel lehet oszlatni a parlamentet is. A Költségvetési Tanács ugyanis megvétózhatja a költségvetést - ilyen esetben pedig a Köztársasági Elnök feloszlathatja a parlamentet. A KT-nak 3 tagja van: ÁSZ elnök, MNB elnök, és egy tag pedig a Köztársasági Elnök delegáltja. A 3-ból 2 személy szavazata elég a vétóhoz.
Nos, az ÁSZ és az MNB elnöke fideszes... Ha 2026-ban veszít is a Fidesz, simán semmissé tudják tenni a választási eredményeket ezzel a két pozícióval.
Szóval nem, az a helyzet, hogy 2026 után kétharmad nélkül kormányozni abszolút nem lesz ugyanolyan, mint az 2010 előtt volt.