Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Politika

HozzászólásSzerző: füst » 2024. szeptember 28., szombat 12:43

Marky írta:
A Habsburg uralmat megszallasnak hivni nem tukrozi a valosagot.
II. Lajos halala utan (1526) Habsburg Ferdinand lett a legitim kiraly, mert Lajosnak nem volt orokose, igy oldalagon hazassaggal raszallt a korona, habar csak az eszaki orszagresz felett volt uralma a torok megszallas miatt. Az o erdeme peldaul, hogy az eszaki orszagreszt nem tudtak elfoglalni a torokok. Ez egeszen IV. Karolyig tartott, leszamitva a kimondott tronfosztasokat.
Annyira legitim volt a Habsburg uralom, hogy a rendek szinte kivetel nelkul a Habsburg uralkodoknak behodoltak.
Buda visszafoglalasa utan emiatt nem lehet megszallasnak hivni azt, hogy az uralkodo elt a jogaival es uralkodott.
Hát nem tudom, a logikád mentén akkor 48/49-ben nem szabadságharc történt, hanem zendülés a legitim uralkodó ellen. :)
Én azért továbbra is megszállásnak tartanám, pusztán arra alapozva, hogy Magyarországon a császári hadsereg tartott rendet, megszálló haderőként. és nem a magyar koronára alapozták az uralmukat, ami ki is bukott II. József uralkodásánál, amikor meg sem volt koronázva, és valami mégis a helyén tartotta a magyar rendi gyűlés hiányában.
Kíváncsi lettem volna füst véleményére a témáról még mielőtt a kormány elkezdte volna ezt a narratívát nyomatni.
Hálás lennék, ha nem kötnél össze a narratíváról alkotott képzeteddel, nem rogánoznál, és egyebek. A saját véleményemmel tiszteltelek meg titeket, mert ritkán még kedvet kapok, és leírom ha gondolatom támad egy témával kapcsolatban. Pláne hogy a belpolt kerülöm mint a tüzet. Azért nem kevés idő, és csak azért látom értelmét, mert esetleg adok hozzá valamit a témához, és nem a huszadik bólogató leszek. A válaszaimban kifejezetten kerültem a sértésekre való reagálást is. Örülnék ha menne ez fordítva, bár lehet hogy ez nagy kérés, szóval nem kötelező, csak jól esne. :)

Sajnos azt nem tudtam idáig sehogy sem átadni, pedig ezzel kezdtem az egészet, hogy a megszállást is borzalmasan rossz dolognak tartom, értelemszerűen. Nem jó, egyik sem, se a megszállás, se a háború, mert kényszerpályára terel, ami szenvedéssel jár.

Csak éppen azt gondolom továbbra is, hogy egy nemzet számára a megszállás nem okoz annyi kárt, mint hullatni a vért a sokkal erősebb megszálló ellen, aminek egyébként is nagyon valószínű hogy megszállás lesz a vége.
Ebből szerintem nem a takonygerinc következik, vagy a nedves szemű Kádár-ünneplés. De mindegy is.

Gonzi
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Xabi Alonso

HozzászólásSzerző: Gonzi » 2024. szeptember 28., szombat 12:17

füst írta:
Pont Ukrajna az élő példa. Az ukrán hadiipar, mezőgazdaság és energiatermelés mind kiemelt jelentőségű volt a Szovjetunióban, nem magától termett oda pl. Európa legnagyobb atomerőműve.
Kazahsztán ugyanez, kibekkelték a szovjet megszállást, harc nélkül függetlenedtek, és megkezdték saját útjukat.
Finnország is jó 100 évig a cári Oroszország megszállása alatt állt, és ők sem háborúval nyerték a függetlenséget, hanem kivárták a megfelelő pillanatot, és békésen szabadultak meg a hódoltságtól.
Ujra hangsulyozom hogy nagyon veszelyes par sikertortenetbol levezetned az igazad, ne feledjuk hogy (Ungváry Krisztián velemenycikkebol hozva):

- Vlagyimir Putyin több beszédében egyértelművé tette, hogy számára önálló Ukrajna mint entitás nem képzelhető el;

- Vlagyimir Putyin ugyanígy több beszédében is leszögezte, hogy önálló ukrán kultúra és önálló ukrán nép mint olyan nem létezik.

Ebbol kiindulva a te forgatokonyved alapjan boven benne van egy olyan sors is az ukran nepnek mint ami jelenleg az ujgurokkal tortenik.

Nyilvanvaloan nem a velemenyed akarom megvaltoztatni, felolem aztan gondolhatod hogy a megadas a helyes cselekedet, de attol a falramaszom ha valaki a sajat nezeteinek csak a pozitiv kimenetelevel szamol es ervel. Haborunal fel tudod hozni a szornyu sorsokat, megszallasnal meg csak a negedes "majd eljon a szabadsag ideje" kimenetelt.

BlancoMark

HozzászólásSzerző: BlancoMark » 2024. szeptember 28., szombat 12:16

nuevo_ericco írta: Kíváncsi lettem volna füst véleményére a témáról még mielőtt a kormány elkezdte volna ezt a narratívát nyomatni. Mert előtte szinte sosem találkoztam még csak hasonló okfejtésekkel sem. A kevés nemzeti minimumunk, konszenzusunk pont '56 és '48 volt. Hogy a szabadságharcosaink, mártírjaink nemes ügyekért harcoltak, áldozták az életüket, önszántukból, a magasabb rendű célt a szemük előtt tartva.
"Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete.".
A kormánynak köszönhetően mára ez sem teljesen igaz, úgy látszik.
Azt gondolom sokatmondo volt mar az is, ahogy Orban a tavalyi oktober 23-ai beszedeben probalta elkenni a szovjetek felelosseget es inkabb Brusszelezett egy jo nagyot. Emelle rakjuk oda az aknamunkat amit vegeznek az Unioban az orosz erdekek menten, az orosz kibertmadast amirol egy szot nem szoltak, a nemzeti kartyat oroszoknak es belaruszoknak, Szijjarto havi szintu latogatasa (eligazitasa?) Lavrovnal, OB legutobbi nyilatkozatat es lassan a keplet masik vegen kijon egy magyar nemzeti szinekbe hazudott orosz babkormany.

nuevo_ericco

HozzászólásSzerző: nuevo_ericco » 2024. szeptember 28., szombat 12:04

Kíváncsi lettem volna füst véleményére a témáról még mielőtt a kormány elkezdte volna ezt a narratívát nyomatni. Mert előtte szinte sosem találkoztam még csak hasonló okfejtésekkel sem. A kevés nemzeti minimumunk, konszenzusunk pont '56 és '48 volt. Hogy a szabadságharcosaink, mártírjaink nemes ügyekért harcoltak, áldozták az életüket, önszántukból, a magasabb rendű célt a szemük előtt tartva.
"Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete.".
A kormánynak köszönhetően mára ez sem teljesen igaz, úgy látszik.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a feudális viszonyokra nemzetállami szemüvegen keresztül tekintenek, amik egészen a francia forradalomig nem is léteztek. Pl. egy magyarul beszélő nemes sokkal közelebb érezte magához a cseh nemest, mint a magyar parasztot. Eleve az állami nyelv évszázadokig a latin volt. Sok terület fizetett adót két királynak, stb. Nem voltak a maihoz hasonló nemzetállami határok.

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2024. szeptember 28., szombat 11:56

füst írta: Nem két megszállás történt, a Habsburgok révén német megszállást is át kellett vészelni
II. Lajos halala utan (1526) Habsburg Ferdinand lett a legitim kiraly, mert Lajosnak nem volt orokose, igy oldalagon hazassaggal raszallt a korona, habar csak az eszaki orszagresz felett volt uralma a torok megszallas miatt. Az o erdeme peldaul, hogy az eszaki orszagreszt nem tudtak elfoglalni a torokok. Ez egeszen IV. Karolyig tartott, leszamitva a kimondott tronfosztasokat.
Annyira legitim volt a Habsburg uralom, hogy a rendek szinte kivetel nelkul a Habsburg uralkodoknak behodoltak.
Buda visszafoglalasa utan emiatt nem lehet megszallasnak hivni azt, hogy az uralkodo elt a jogaival es uralkodott.

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2024. szeptember 28., szombat 11:48

füst írta: 48-as szabadságharc is tragédiába torkollott, a legjobb szándék ellenére.
Szerintem és kiváló történelem tanárom szerint, ha nincs '48, akkor nem lett volna kiegyezés sem.
füst írta: Ebben a hsz-ben pont azokat a családi tragédiákat írtad le, amik háborús körülmények között érték a felmenőidet. Majd pedig leírtad hogy a szovjet megszállás is nagyon rossz volt, de azért tudtak boldogulni nagy nehézségek árán.
Pontosan ezt a különbséget jelenti egy háború felvállalása, avagy elkerülése.
Itt éppen az a lényeg, hogy mindent megtapasztalva így se gondolja nagypapám, hogy hiábavaló volt a harc vagy bármiféle honvédő háború.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2024. szeptember 28., szombat 11:41

Pont Ukrajna az élő példa. Az ukrán hadiipar, mezőgazdaság és energiatermelés mind kiemelt jelentőségű volt a Szovjetunióban, nem magától termett oda pl. Európa legnagyobb atomerőműve.
Kozben meg Sztalin eluldozte vagy halalra eheztette a fel lakossagot. Biztos ok is azt gondoltak, hogy kurva jol jartak, elnyomas ide vagy oda.

Mar onmagaban emiatt nem csoda, hogy az ukranok belealltak ebbe es nem feltett kezzel vartak Putyinekat.

Amugy meg elmehet a francba Putyko is meg a nyugat is. Mindenhez ket fel kell, ugy ahogy a mai helyzethez is. Felesleges mosdatni barmelyik oldalt, inkabb az ilyen haboruparti politikusokat kellene vegleg eltakaritani.
"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2024. szeptember 28., szombat 11:24

Ezt a más uralma alatt lehet Fejlődni dolgot tudod igazolni? Mert oké, Nyugat-Németek és Japánok a világháború után tudtak amerikai megszállás alatt fejlődni, nagyobb ütemben is mint a megszállók. De most Oroszokról beszélünk. Azért lenne ez fontos, mert így nagyon könnyű a levegőbe pufogni, hogy másnak mit és hogyan kéne csinálnia.
Kazahsztán ugyanez, kibekkelték a szovjet megszállást, harc nélkül függetlenedtek, és megkezdték saját útjukat.
Finnország is jó 100 évig a cári Oroszország megszállása alatt állt, és ők sem háborúval nyerték a függetlenséget, hanem kivárták a megfelelő pillanatot, és békésen szabadultak meg a hódoltságtól.
Itt Magyarországban 2 megszállás történ a történelem során, ami nem csak maximum pár évig tartott vagy addig sem. A Török és az Orosz, mind a kettő alatt a környező népekhez képest a lehető legnagyobb ütemben maradtunk le életminőségben, termelékenységben. A mai napig ennek isszuk a levét.
Nem két megszállás történt, a Habsburgok révén német megszállást is át kellett vészelni, és pont az a legszemléletesebb, a kuruc felkelés is óriási károkat okozott, nem érte el a célját, és megszenvedte a magyarság, és a 48-as szabadságharc is tragédiába torkollott, a legjobb szándék ellenére.
Viszont volt két olyan időszak, amikor békés módon próbálkoztunk a konszolidációval, először a reformkor, később a dualizmus, amikor szintén békés úton sikerült valamiféle haladást kicsikarni, sem Széchenyi, sem Deák nem a haza árulójaként maradt az emlékezetünkben.
Nem mellesleg a törökök után nem nyertünk függetlenséget, a Habsburgok megszállását nem karddal vívtuk ki, és a szovjeteket sem fegyverrel üldöztük el.
Szerinted helyes tett volt 1957 május 1. könnybe lábadt szemekkel Kádárt éltetni?
Nem.
Dupla D írta:
Ebben a hsz-ben pont azokat a családi tragédiákat írtad le, amik háborús körülmények között érték a felmenőidet. Majd pedig leírtad hogy a szovjet megszállás is nagyon rossz volt, de azért tudtak boldogulni nagy nehézségek árán.
Pontosan ezt a különbséget jelenti egy háború felvállalása, avagy elkerülése.

BlancoMark

HozzászólásSzerző: BlancoMark » 2024. szeptember 28., szombat 11:19

Blanco88 írta:
kiserik írta:
Ebben a hozzászólásban több a hazugság, mint a valós tartalom, de látjuk, hogy erre van igény.

Szeretném megköszönni azoknak, akik vevők voltak egy kis politikai vitára a bégetés helyett. Én kiléptem a Politika (Magyar Péter fanclub) topikból.
Jó döntés. Érdemi vitát itt már nem lehet folytatni.
Nem dramai exitet kell tolni szerintem, hanem neha kicsit figyelembe venni es tiszteletben tartani a kozosseg preferenciait.

Blanco88
Kedvenc játékosaid: Raul, Hierro, Ramos, Valverde
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Dynamo Dresden

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 28., szombat 11:10

Realista24 írta:
Blanco88 írta:

Úgy nehez vitázni, hogy a kérdésre nem válaszol.
Mágusokkal is nehéz vitázni. 😅
"A bölcsesség ott kezdődik, ha belátjuk, hogy gondolataink másokat egyáltalán nem érdekelnek"
Nagy csalódás lesz itt 26-ban. (akárki nyer vagy veszít a választáson)
"Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég"

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2024. szeptember 28., szombat 10:16

Blanco88 írta:
kiserik írta:
Ebben a hozzászólásban több a hazugság, mint a valós tartalom, de látjuk, hogy erre van igény.

Szeretném megköszönni azoknak, akik vevők voltak egy kis politikai vitára a bégetés helyett. Én kiléptem a Politika (Magyar Péter fanclub) topikból.
Úgy nehez vitázni, hogy a kérdésre nem válaszol.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

géza

HozzászólásSzerző: géza » 2024. szeptember 28., szombat 9:56

Milyen snowflake hozzaallas mar ez.

Blanco88
Kedvenc játékosaid: Raul, Hierro, Ramos, Valverde
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Dynamo Dresden

HozzászólásSzerző: Blanco88 » 2024. szeptember 28., szombat 7:55

kiserik írta:
BlancoMark írta: Az hihetetlen, hogy ez a topic jelentos mertekben porog egy 3-4%-os tamogatottsagu part agymenesein, holott lathatjuk, hogy itt a forumon es a tarsadalomban is normal esetben milyen lefedettsege lenne ezeknek a nezeteknek.

Az meg talan meg ettol is hihetetlenebb, hogy egy olyan valaki porgeti folyamatosan ezt a reteg partot itt, aki elvileg nem is a szavazojuk. Latott mar valaki ilyet? Ha mar ennyi energiat szannek bizonyos nezetek promotalasara MINDEN NAP, akkor miert is ne tamogatnam oket legalabb a szavazatommal? Sok itt az ellentmondas.

"Egész Spanyolország felett felhőtlen az ég"

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2024. szeptember 27., péntek 22:10

Bocs a tripláért, de ez... :lol:

Orbán Balázs hős dédapja :lol: :lol: :lol:

Félelmetes, hogy tudnak nagyobbnál nagyobb öngólokat rúgni :lol:

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2024. szeptember 27., péntek 20:08

Narancséknál már közvéleménykutatják az Orbán Balázs ügyet.

Akkor ez gatya lesz neki.

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2024. szeptember 27., péntek 20:02

'shutterisland írta: majka a partizanon (tavozas a kormanymediabol cimmel), aztan rendkivuli elo, kibeszelik az orban balazsos temat.
eleg tartalmas este.
Na ezt meghallgatom majd mindenképp.
Érdekes Majka esete amúgy, ő is lát pár dolgot érdekesen, de legalább egyenesbe megmond mindent amit gondol és általában nem oldalak mentén gondolkozik.

Majka, Molnár Tamás - Azt beszélik a városban (OFFICIAL MUSIC VIDEO

Ez még mindig az egyik legjobb kórkép az országunkról, tűpontos.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2024. szeptember 27., péntek 18:23

keptelen voltam felvenni a ritmust a topiccal, szoval lehet votma.

majka a partizanon (tavozas a kormanymediabol cimmel), aztan rendkivuli elo, kibeszelik az orban balazsos temat.
eleg tartalmas este.

BlancoMark

HozzászólásSzerző: BlancoMark » 2024. szeptember 27., péntek 18:06

kiserik írta:
BlancoMark írta: Az hihetetlen, hogy ez a topic jelentos mertekben porog egy 3-4%-os tamogatottsagu part agymenesein, holott lathatjuk, hogy itt a forumon es a tarsadalomban is normal esetben milyen lefedettsege lenne ezeknek a nezeteknek.

Az meg talan meg ettol is hihetetlenebb, hogy egy olyan valaki porgeti folyamatosan ezt a reteg partot itt, aki elvileg nem is a szavazojuk. Latott mar valaki ilyet? Ha mar ennyi energiat szannek bizonyos nezetek promotalasara MINDEN NAP, akkor miert is ne tamogatnam oket legalabb a szavazatommal? Sok itt az ellentmondas.

Az a baj, hogy te nem politizáltál, hanem arra használtad a topicot - saját bevallásod szerint is - hogy megmutasd az "elhallgatott" Mi Hazánkos véleményeket és kicsit promózd őket mivel annyira el vannak nyomva. (Nem az én szavaim, te írtad le többször is.)

Magyar Péternek és a pártjának jelenleg van egy kb 2 milliós szavazóbázisa, úgyhogy talán nem kéne sértésnek venni és meglepődni, ha többen úgy gondoljuk, hogy jó lenne a velük és a Fidesszel kapcsolatos híreket megbeszélni túlnyomó többségében, hiszen ez a két párt tűnik úgy, hogy jelentősen meg fogja határozni az életünket és az ország sorsát a közeljövőben.

Ehelyett minden nap arról kell olvasni, hogy a mi Hazánk így meg a Mi Hazánk úgy. Mondom én, reprezentatíve ez rendben lenne ha a hozzaszólások 5%-nál jelenne meg mondjuk, de ez a szám a sokszorosa ennek. Értjük, vakcinamutyi, Bill Gates chipjei, mocskos USA, a meta gyerekek lelkével kereskedik, az oroszok a királyak, Brüsszel meg a meleg lobbi stb. Nagyon sokszor végig lettek már ezek a körök futva.

tibi18
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Benzema, Varane, Modric, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: tibi18 » 2024. szeptember 27., péntek 17:41

kiserik írta:

És még azt sem veszed észre, hogy a jelentős többség nem Magyar Péter fan, hanem a jelenlegi rendszert szeretné végre leváltani. Lassan bármi áron. (ezt csak a magam nevében)

Balazs
Kedvenc játékosaid: Modric

HozzászólásSzerző: Balazs » 2024. szeptember 27., péntek 17:20

https://kuruc.info/r/2/278908/

Fidesznek elég kellemetlen exkluzív hangfelvétel Orbán öccséről a szatellitesektől.

A fórumon említett Szijjártó - Dzsudzsi szál is feltűnik.

Vissza: