Marky írta:
A Habsburg uralmat megszallasnak hivni nem tukrozi a valosagot.
II. Lajos halala utan (1526) Habsburg Ferdinand lett a legitim kiraly, mert Lajosnak nem volt orokose, igy oldalagon hazassaggal raszallt a korona, habar csak az eszaki orszagresz felett volt uralma a torok megszallas miatt. Az o erdeme peldaul, hogy az eszaki orszagreszt nem tudtak elfoglalni a torokok. Ez egeszen IV. Karolyig tartott, leszamitva a kimondott tronfosztasokat.
Annyira legitim volt a Habsburg uralom, hogy a rendek szinte kivetel nelkul a Habsburg uralkodoknak behodoltak.
Buda visszafoglalasa utan emiatt nem lehet megszallasnak hivni azt, hogy az uralkodo elt a jogaival es uralkodott.
Hát nem tudom, a logikád mentén akkor 48/49-ben nem szabadságharc történt, hanem zendülés a legitim uralkodó ellen.
Én azért továbbra is megszállásnak tartanám, pusztán arra alapozva, hogy Magyarországon a császári hadsereg tartott rendet, megszálló haderőként. és nem a magyar koronára alapozták az uralmukat, ami ki is bukott II. József uralkodásánál, amikor meg sem volt koronázva, és valami mégis a helyén tartotta a magyar rendi gyűlés hiányában.
Kíváncsi lettem volna füst véleményére a témáról még mielőtt a kormány elkezdte volna ezt a narratívát nyomatni.
Hálás lennék, ha nem kötnél össze a narratíváról alkotott képzeteddel, nem rogánoznál, és egyebek. A saját véleményemmel tiszteltelek meg titeket, mert ritkán még kedvet kapok, és leírom ha gondolatom támad egy témával kapcsolatban. Pláne hogy a belpolt kerülöm mint a tüzet. Azért nem kevés idő, és csak azért látom értelmét, mert esetleg adok hozzá valamit a témához, és nem a huszadik bólogató leszek. A válaszaimban kifejezetten kerültem a sértésekre való reagálást is. Örülnék ha menne ez fordítva, bár lehet hogy ez nagy kérés, szóval nem kötelező, csak jól esne.
Sajnos azt nem tudtam idáig sehogy sem átadni, pedig ezzel kezdtem az egészet, hogy a megszállást is borzalmasan rossz dolognak tartom, értelemszerűen. Nem jó, egyik sem, se a megszállás, se a háború, mert kényszerpályára terel, ami szenvedéssel jár.
Csak éppen azt gondolom továbbra is, hogy egy nemzet számára a megszállás nem okoz annyi kárt, mint hullatni a vért a sokkal erősebb megszálló ellen, aminek egyébként is nagyon valószínű hogy megszállás lesz a vége.
Ebből szerintem nem a takonygerinc következik, vagy a nedves szemű Kádár-ünneplés. De mindegy is.