En ugy ertettem, hogy ferni a lakossag szempontjabol beszel a rezsiarakrol, mert abban mindegyik fogyasztasi kategoriat nezve Magyarorszag az egyik legolcsobb, ezert is tunt furanak a kijelentese.
https://qery.no/consumer-energy-prices-in-europe/
De ertem, a cikk szerint az az osszeg, amennyiert az orszag veszi az aramot. Egy kicsit azert sarkitasnak erzem kiemelni 2 napot a 366-bol, mikozben ha kicsit bongeszem az oldalt
https://euenergy.live/ es mas napokat is beirok, nem pont ezekkel a szamokkal talalkozok.
De azert valoban van egy tendencia, hogy itt rendszerint dragabb. Kivancsi voltam, hogy a "mocskos Fidesz, Orban takarodj"-on tul mi ennek az oka. Talaltam egy interjut a roman energiaugyi miniszterrel, sok dolog Magyarorszagot is erinti.
Nem tisztességes és nem is normális, hogy Kelet-Európa sokkal magasabb energiaárakat fizet, mint Nyugat-Európa, ahogyan az elmúlt hónapokban ismétlődően történt.
Ennek két oka van:
- az összeköttetések hiánya Európa közepén (különösen Ausztriában és Szlovákiában), ami azt jelenti, hogy a nyugaton termelt olcsó energia gyakorlatilag megáll Ausztriában és Szlovákiában;
- valamint a Moldovából és Ukrajnából érkező további energiaigény, ami további nyomást gyakorol az árakra a régiónkban.
Az a tény, hogy a legdrágább európai energiapiacok a romániai, görögországi, bulgáriai és magyarországi voltak, megerősíti a régiónak a többi európai energiapiactól való elszakadását.
A harmadik negyedévben a másnapi piacon az energia átlagára 127,42 euró/MWh volt az OPCOM-on, Romániát az európai élmezőnyben Görögország követte 125,9 Bulgária 123,6 és Magyarország 120,9 euró/MWh-val. Németországban és Franciaországban ugyanebben az időszakban az azonnali árak 75 euró, illetve 51 euró/MWh voltak.
Júliusban Románia 145,2 euró/MWh átlagárral abszolút listavezető volt az uniós energiaárak tekintetében, az országot Bulgária követte 136,5 majd Magyarország és Görögország 135 euró/MWh-val. Németországban júliusban a spot árak több mint kétszer olyan alacsonyak voltak, mint Romániában (67 euró/MWh), Franciaországban pedig több mint háromszor alacsonyabbak (47 euró/MWh).
A helyzet kialakulásába az ukrajnai háború is belejátszott.
A harmadik negyedévben Románia és Magyarország volt a fő energiaexportőr Ukrajnába, amelynek termelőkapacitását súlyosan károsították az
orosz bombázások, így a régió két olcsó energiaforrást is elveszített: a
nyugati megújuló energiát, amely most úgy tűnik, hogy Ukrajnába áramlik, és
Ukrajna megújuló energiáját, amely a múltban nettó exportőr volt, legalábbis a nagy kereslet időszakaiban.
Románia, Bulgária és Görögország nagy ipari áramfogyasztói korábban hivatalosan panaszt tettek Brüsszelben az egységes európai villamosenergia-piac de facto szétválasztása miatt, mivel a balkáni régiónak a nagykereskedelmi áramárak hatalmas emelkedésével kell szembenéznie, ami nyugaton nem történt meg, és egyedül kell támogatnia Ukrajnát, amelynek energiarendszerét az orosz katonai agresszió nagyrészt tönkretette.