Azért Románia csak 2007-ben lett EU tag és a mai napig nem részese teljesen a Schengeni övezetnek. Mindenféle románozás nélkül, ez érthető is. Nekik 89-ben volt az 56-juk és sikeres is volt, csak addigra olyan társadalmi lemaradás történt, hogy előbb azzal kellet valamit kezdeni.nuevo_ericco írta:
Elárulom neked hogy 2005 népszavazás olyan szinten sertés volt
Emlékszem 2005-re, hogy fiatal felnőttként Felvidéken, frissen az EU-ba jutás után, nem vettem annyira komolyan a kérdést, mert tudtam, hogy az EU és Schengen úgyis mindent megold. Szabadon utazhatok, tanulhatok, dolgozhatok, vállalkozhatok az egész EU területén, egyáltalán nem vettem sértésnek, tragédiának. De ebben talán az is benne volt, hogy tizedannyira sem érdekelt a politika, mint ma.
Ettől függetlenül én azt érzem, hogy az Erdélyben élő magyarok elég könnyű kézzel választanak nekünk sorsot. Ahogy a 24/a lépcsőház lakójaként, sohasem szavaznám meg a 24/b lépcsőház felújítását, mert az zajos és koszos lenne, valamint ne nézzen ki mellette rosszul a miénk.
A gond az, hogy ezt a konfliktus csak a korfa változása fogja megoldani, mert az álláspontok már nagyon meg vannak merevedve. Ha megvizsgáljuk a szülőképes nőket mennyien maradnak Erdélyben, akkor látni fogjuk, hogy 1 generáción belül feleződni fog a lakosság legalább, aztán az asszimilációval, vegyes házasságokkal és egyéb kérdésekkel még nem is foglalkoztunk.
Nekünk most fáj az ő, mi nézőpontunkból a mi életünkre hatva, destruktív választásuk. De ez nem fenntartható, a végtelenségig. Szerintem az, akinek 2034-es választásra lesz először szavazati joga és addig nem is figyelte a politikát, nem értené meg azt, hogy most miről beszélünk, annyira nem rózsás az Erdélyben élő magyar helyzete.